Šokantna razkritja nekdanjega policista: Še konec osemdesetih let smo obiskovalce, ki so hodili k Barbarinem rovu, kontrolirali in jim sledili

Nekdaj so od tam odstranjevali sveče in rože vsak dan. (foto: Matic Štojs Lomovšek)

Barbarin rov pri Hudi jami je opuščen rudniški jašek na območju Laškega (pravzaprav Rečice pri Laškem) in velja za eno najbolj razvpitih komunističnih morišč po drugi svetovni vojni. Maja in junija 1945 so namreč v omenjeni rudniški jašek odpeljali veliko število vojnih ujetnikov, ki so bili vrnjeni v Jugoslavijo in nato pobiti ter zmetani v rudniški jašek, ki so ga zazidali z dvanajstimi pregradami.

Omenjeno komunistično morišče je bilo v času po drugi svetovni vojni ves čas tabuiziran kraj. Lokalni prebivalci so vedeli, da so tam posmrtni ostanki žrtev komunističnega džihada, javno pa se o tem ni smelo govoriti. Tudi po letu 1990 se o Hudi jami ni veliko govorilo, vse do prebitja pregrad v rudniškem jašku marca 2009. Ne glede na to pa so se posamezni obiskovalci tega kraja pojavljali že prej, kar pomeni, da se je verjetno vedelo, kje so žrtve pobojev (večinoma naj bi šlo za Hrvate in Slovence) zakopane.

Številna šokantne informacije pa nam je povedal nekdanji policist s tega območja, sedaj živi v tujini, njegovo ime pa hranimo v uredništvu. Kot nam je pojasnil, je konec osemdesetih let deloval kot mlad miličnik v Laškem, pod nadzorom pa je imel še posebej območje, kjer se nahaja Huda jama. Naš sogovornik pravi, da je Huda jama “večni spomenik sramote ene politike, političnega vodstva in izvrševalcev teh idej”. Kraj, kje so se človeška morala, poštenost in ljudskost v času povojnih let pisale z malo začetnico. Kraj, za katerega se moramo sramovati vsi državljani Slovenije.

Huda jama (Foto: STA)

Občani so vedeli, kaj počnejo
“Jaz se tega sramujem in to z velikim razlogom. V teh letih sem bil vodja varnostnega okoliša, pod katerega je spadalo tudi območje Hude jame … To območje in seveda Barbarin rov se je moralo permanentno ‘pokrivati’. Pod to ‘pokrivanje’ so mišljene tedenske kontrole Barbarinega rova, njegove okolice, informativni razgovori z okoliškimi občani, kontrola t. i. operativno zanimive družine, ki je stanovala v bližini rudnika, in seveda odstranjevanje sveč in rožic izpred vhoda v rudnik. Vse težje in težje sem odhajal tja do rudnika oz. rova … Ne, ni me bilo strah. Čudni občutki so se pojavili v meni, sram me je bilo, saj sem vedel, da občani vedo, kaj počnem tam … Imeli smo evidentirane datume, kdaj so bili obiski rova najpogostejši,”
se srhljivo bere izjava nekdanjega policista.

Ta rov so v večini, kar je zelo zanimivo, obiskovali pretežno Hrvati in pred rovom puščali prižgane sveče in rože. Odstranjevanje tega je bila za zadolžene policiste “šiba božja”. Nedaleč stran je bil še en rov, v katerem se je nahajalo razstrelivo za potrebe rudnika Hrastnik, varovano s tehnično napravo, ki se je velikokrat zaradi vremenskih razmer (grmenje) sama sprožila, kar pomeni, da so morali velikokrat na ta kraj poleg že načrtovanih kontrol.

Slika je simbolična.

Ko rov spregovori …

“Veliko tega in še več sem ponesel s seboj, ko sem kot mladenič zapuščal Laško in tudi Slovenijo. Preživel sem lepe dni v tem kraju, spoznal častne in moralne ljudi, a ostal je en madež, ki se ga ne da oprati. Velikokrat sem kasneje v življenju razmišljal, kaj so razmišljale žrtve, moški, ženske in pa tudi otroci, ko so stali še zadnjič na svetlobi pred vhodom v rov? So sploh bili v stanju dojeti, da je človek zmožen takšnega početja??? Po drugi strani pa mi je zadovoljstvo vsaj v tem, da so mrtvi v rovu Barbara spregovorili,” še dodaja omenjeni policist. Meni, da sta prav njihov boj in glas odstranila nekaj metrov debelo betonsko ploščo. Prišli so na svobodo, da bi še enkrat pogledali v oči svojih rabljev in mesarjev. No, bili so razočarani, kajti pričakali so jih isti politika in ljudje, ki so vsaj sokrivi za njihovo smrt. “Počivajte v večnem miru. Jaz sem se veliko iz tega naučil, eno pa še prav posebej: NI SRAMOTA SESTOPITI Z NAPAČNE POTI, SRAMOTA JE NA NAPAČNI POTI VZTRAJATI.”

Izpoved nekdanjega miličnika verjetno ne potrebuje komentarja. Povedal pa nam je, da se mu je stalno preverjanje in nadlegovanje žalujočih oseb močno upiralo, zaradi česar je prišel tudi v konflikt z nadrejenimi. Prav zaradi nenehnih konfliktov je pozneje tudi zapustil ta poklic in odšel v tujino.

Kakorkoli že, omenjena dejstva kažejo na to, kako se je komunistična oblast še več desetletij po zločinu v Hudi jami bala lastne sence in vztrajno brisala sledi zločina. Je torej presenetljivo, da so tudi številna druga morišča zakrivali z miniranjem ter z odpadki, ki so jih vozili v notranjost teh jam? Skratka, čisto barbarstvo.

Demokracija.si

 • Fosa Stefan

  RESNICA IN MOC ARGUMENTA nazadnje zmaga, tudi ce traja leto mesec ali 100 let, tito je bi v casu svojega zivljenja vsemogocen, kje je danes na 10 mestu najhujsih morilcev clovestva, …..toda bolj zaskrbljujopce je to, da trenutna oblast, POMORJENCE ; POMORJENCE; POKONCANE LJUDI obravnava kakor rablje, neki franta, pa seje komaj resil, da je ostal ziv,….. kje ste sodniki tozilci, policisti, kje ste slovenci, ali ste samo slovencki in jeste pogrete jedi iz pokvarjenih sestavin nesposobnega kuharja sareca

  • radames

   Všeč mi je, ker pišeš tito z malo. Tudi jaz. Že nekaj let.
   In ker sem delal v nekem mediju, vem, da ni umrl 4. maja 1980, marveč okoli sredine februarja tistega leta.

 • Antonius

  *NI SRAMOTA SESTOPITI IZ NAPAČNE POTI, SRAMOTA JE NA NAPAČNI POTI VZTRAJATI.*
  Mene ni sram, ker nisem nikoli volil političnih dedičev revolucionarnih komunističnih morilcev.
  Ko sem v komunistični Jugi opravljal svojo državljansko dolžnost sem vedno oddal neveljaven volilni list.
  Morilci so se na kandidatnih listih prelevili v družbeno politične delavce. Danes se tovrstna politikantska golazen izobražuje na preimenovani Dolančevi fdv, tisti, ki sramotno vztrajajo na napačni poti, pa to golazen še vedno volijo.

  • murgl

   Antonius, razumem vaš komentar, tudi sam bi lahko podobno komentiral a se mi zdi malo farizejsko trkati po prsih, ko smo pa 30 let po spremembi čedalje bolj globoko v komunizmu. Rajši se vprašam kaj vsi skupaj nismo vseh teh desetletjih naredili prav, da je za mnoge ta zločinski sistem še vedno tako zanimiv, da ne rečem privlačen. Očitno je, da bo dolga pot do prenove, upamo lahko le, da se bo po neki božji previdnost spet zgodila po mirni poti in ne skozi dno pekla.

   • Antonius

    Očitek farizejstva in trkanje po prsih je precej grda obsodba za ves moj trud.
    Zakaj pa mislite, da se trudim, če ne zato, da vsi ostali, ki se ne trudijo končno zbudijo in nekaj pametnega naredijo.
    Velikokrat nastavljam ogledalo in k njemu pristavljam očitek vsem, ki pišmeuhovsko ničesar ne storijo in ne naredijo.
    Sicer pa, zakaj bi moral v skromnosti molčati, ker sem si za slovenski boljši jutri naglas prizadeval. Štrajkal sem tri leta pred krivosodjem in prav je, da javno izpostavim očitek Ljubljančanom, ker jih nikjer ni bilo.
    Zapišite, javno se potrkajte po prsih in nam objavite resnico o vaših prizadevanjih za našo pošteno, srečno in v vseh pogledih uspešno Slovenijo.
    —-Naj vam zaupam, da me leta nagovarjajo naj počasi izprežem. Skoraj 4 mesece sem preživel v dnevni sobi zaradi hudih težav z nogami. Morda res prihaja čas, ko se bom na sprehodih posvetil naravi. Dragoceni mi postajajo trenutki, ni jih več prav veliko pred menoj.
    Slovenija in njena prihodnost? Zato se trudim, nagovarjam in s *trkanjem po prsih* očitam, ker mi ni vseeno.

    • murgl

     Antonius, niti najmanj nisem želel vas prizadeti. Poudarek je bil na tem, da imamo mnogi, tudi sam sem med njimi, občutek, da smo delali prav, da smo se trudili za to deželo in demokracijo pa smo po 30 letih čedalje globlje v komunizmu. In če je tako potem je mogoče potrebno vsaj malo samorefleksije in se vprašati, kaj smo pa kljub temu delali narobe, da je ta zločinski sistem za mnoge še vedno privlačen. Preveč enostavno je reči, da ga podpirajo samo tisti, ki imajo od tega koristi, mnogo več jih je, ki niti nimajo koristi, pa ga kljub temu zagovarjajo. Zakaj?

     • Antonius

      Zato se pa trudim, da jim tudi z očitkom dam misliti in jih nagovarjam, kako naj se odločijo in kaj naj storijo.
      Postavite se v vlogo Janše. V parlament je spravil 25 poslancev ob orkestriranem novinarskem pljuvanju po njem.
      Kakorkoli obrnete je Janša edini politik, ki je sposoben, zna analizirati stanje v državi in ve kaj je volilni manjko, da si odpremo demokratična vrata, za katerimi je iz Kučanovega sranja izhod.
      Do Janše bom postal bolj kritičen, ko se njemu v drugačnih okoliščinah ne bo več treba ukvarjati z akterji kriminala v globoki državi.

     • murgl

      Da, se strinjam v celoti, še posebej zadnji stavek. Jaz sem vedno podpiral desno politiko, zelo dolgo pa ne neposredno Janeza Janšo. A v trenutku, ko so se mu dogajale eklatantne krivice, pa je bila vsa ostal desna politika tiho, tega nisem mogel več prenašat in sem stopil na njegovo stran in bom tu dokler mu bodo desni povzročali krivice.
      Brez dvoma je Janša največji Slo politik v neodvisni Sloveniji. A poglejte v svojem okolju od kje prihaja največ kritik in boste presenetljivo ugotovili, da z desne. No, z leve so tako ali tako vsi proti njemu. Danes je očitno moderno biti desničar in kritizirati Janšo. To so ugotovili tudi voditelji NSi.

     • Antonius

      Zazrite se v sebe in se odločajte po razumevanju svoje pameti.
      Kaj vse si Kučanova EPP ni izmislila zoper Janšo. Bodite pozitivni, ker tudi vaše komentarje berejo dvomljivi.
      Dopovedujte jim, česa ne znajo po svoji pameti presoditi in slabo razumejo.
      Zaradi dlake v demokraciji, se bova kdaj kasneje *spoprijemala*.

   • Dragan Krstič

    murgl, nikdar se v Sloveniji ne bo obrnilo na bolje. Balkan se začenja južno od karavank. Ljudstvo je večinoma neizobraženo in zelo zelo nerazgledano.Pa se bo čudno slišalo ko povem da je povprečni Slovenec en najbogatejših v Evropi in svetu, seveda po premoženju v nepremičninah. Toliko stanovanj in hiš v privatni lasti ni nikjer v Evropi. Ampak resnica je udi drugje, večina so v komunizmu dobili možnost poceni posojil in dobili stanovanja ki so jih po jazbinškovemu zakonu kupili za drobiž, drui pa ne. Tisti drugi so predvsem tisti ki niso držali jezika za zobmi ali bi bili ožigosani kot potomci ta belih. In kaj en debilček ki ima stanovanje ali hišo na lepe oči pravi: meni so dali to komunisti in ne Janša. To je to in amen.

    • Dragan Krstič

     Naj še dodam da te floskule naprej prodaja svojim potomcem zato lahko vidite kako se na rdečih proslavah kažejo v partizanskih uniformah in mahajo z rdečimi zastavami. S tem udejstvovanjem si nadejajo tudi boljših in lažjih zaposlitev. Poglejte v kakšnem bebavem filmu je igral Domen Valič. Vsak kolikor toliko pošten igralec te debilne vloge v debilnem filmu ne bi sprejel. In Domen Valič je popularen med debilnim ljudstvom.

 • Van Der Waals

  KUČANOVO ŽIVLJENJSKO DELO IN bodoči morilci evropskih narodov… luka polmesec, kordiš, fajon, berglez in še mnogi drugi gnili komunisti.

 • Silka

  “Kraj, za katerega se moramo sramovati vsi državljani Slovenije.” Oprostite, zakaj bi se morali pošteni Slovenci sramovati. Sramovati bi se morali edino brezsramni klavci zločinnske komunistčne partije, njihovi oprode, nasledniki in sledilci.

  • Andrej

   Vsi bi se morali sramovati, da jih že tri desetletja volimo, namesto da bi jih pospravili na smetišče zgodovine. Glede tega smo vsi državljani sokrivi. Mlačnost nas bo ugonobila.

 • NoName

  Novačijo ljudi in še vedno upajo, da bo stari sistem prevladal, komunističnega režima se pač nikjer ne morejo otresti zlahka.
  Sram pa je lahko politike, ki to še vedno zagovarjajo in si pred tem vprašanjem zakrivajo oči. Zločin se je dogajal, morišča so spregovorila.

 • Ježek Teka Teka

  Nedolžni civiisti so bili umorjeni … un prasec genocidni se je pa lepo v Mercedesu vozu … kadil havanke in fukal mladoletnice …

 • antimur

  Še dandanes se najdejo posamezniki, ki jim gredo izredno v nos obiski tega morišča. To so predvsem zagriženi rdečezvezdaši ter bivši uslužbenci občinskih vojaških odsekov. Ta zaslepljena golazen se je bratila po jugovini z raznimi občinami, sklepala prijateljstva ter na račun Slovencev žrla od odojkov, vešalic, čevapčičev, kajmaka, od mehke do močne “rakije” in obenem izdajala Slovence.

  • JANEZ GUS

   Danes pa občinske veteranske organizacije vojne za osamosvojitev Slovenije po državi večinoma vodijo bivši udbovci.Sramota.Pošteni ljudje se iz te zk izpisujejo in gredo k VSO.

  • radames

   Kmalu potem, ko so borovniški jamarji iz Krimske jame izvlekli okostja pobitih in jih potem pokopali v Begunjah nad Cerknico, so se oglasili cerkniški “borci” in vse tiste, ki so pri tem sodelovali, ožigosali za izdajalce.
   Izdajalec si, če po dolgih desetletjih človeško pokoplješ pobite, tudi otroke!!! Kakšna IZROJENOST teh “borcev”!

 • IZBIRA

  Isto velja za sledenje tudi za kočevska morišča. 100% pa tudi za vsa ostala.

  • slosin

   drži, posebno za 1. november so jih vahtal, da nebi kdo prižigal sveč.

   • radames

    “Vahtanje” je bilo še v 90. letih. Še pred prvo mašo v Rogu sem bil nekajkrat tam. V križišču v Rogu, kjer pride cesta iz Šalke vasi in druga, na katero se zavije iz glavne ceste Kočevje-Novo Mesto (malo naprej od vasi Gorenje), je mnogokrat stala bela lada Niva, malo umaknjena v gozd. “Udba”!

 • JANEZ GUS

  Velika moralna sramota za srpentinška ,da zamenjuje žveplenega na teh partizanskih veselicah.Sigurno ta nesramni bebo misli,da EU s tem ni seznanjena.Ta sramota na slovenski zgodovini bo ostala na veke.Bolj ko bodo prirejali partizansje laganke večja bo.Šaro,kaj si zopet včeraj lajal.Beda pokvarjena smrkava lažnjiva.

 • sloustava

  8n kdo nadaljuje to mentalno pohabljenost, intelektualno podhranjenost, povelicevanje morilcev kardeljancev? Kucan! In kdo mu sledi? Lenuhi tipa kordes, pijanci tipa kordes, maloumni vecni studentki tipa mesec, …! Samo v Slovenistanu. Prekleti volivec, zbudi se!

 • Andrej

  Niso šokantna grobišča, saj dobro vemo, da so. Na stotine jih je. Šokantno je, da se narod ne zbudi.

 • NoName

  V Sloveniji obstajata zgolj dve vrsti ljudi, so ljudje, ki so domoljubi in ljudje, ki jim domoljubje ne pomeni nič, Domoljubi si želijo sprave in politike, ki bi se zavzemali za dobrobit slehernega posameznega Slovenca, ki bi odpravili drugorazrednost in pripravili krivce za povojne zločine, da se jim pravično sodi in odvzame vse kar so pokradli tistim, ki jih je njihova ideologija pomorila in ukinejo poveličevanja prejšnjega sistema, na kratko to naj bi bili demokrati.
  Nasprotniki domoljubov so večinoma komunisti, ki svojo ideologijo zagovarjajo in delajo vse, da se njihovi zločini ali zločini tistih, ki verjamejo v enako ne odkrijejo, delajo vse za finančna udobja in za privilegije, ki jim ne bi smeli sploh pripadati, to so ljudje, ki vlačijo migrante na naše ozemlje, ljudje, ki poskrbijo za tujce, da so uspešno integrirani v naš socialni sistem, najbolj pa so veseli dejstva, da jih določen tip politike podpira, tako finančno kakor moralno.saj se številčno izpostavljajo, določena njim pisana na kožo politika pa jih zato opazi in računa na njihov glas.
  Prav zanimiva bi bila anketa ali celo referendum na katerem se naj bi ljudje opredelili za eno ali za drugo.
  V kolikor bi zmagalo domoljubje potem bi komunizem in vse kar je povezano z njim odstranili, krvnike pa obsodili.
  V kolikor pa bi zmagal komunizem in nasprotniki domoljubja, potem pač nismo zreli za demokracijo, ponovno se naj izvoli kakšen diktator iz zveze borcev pa bo mir.
  Skratka nekaj na tem področju bi bilo treba spremeniti, saj za obe opcije smo verjetno premajhni.

 • NoName

  Žal kot kaže pa bo verjetno obveljal pregovor, kjer se kregata dva, tretji dobiček ima.
  Medtem ko se prepiramo kdo od dveh opcij je večji domoljub, nas šeriati že obkoljujejo in zna se zgoditi, da bo bodo oni tretji, ki bodo potegnili dobiček, a bo potem še važno, ali si desničar ali levičar?

  • montyamp

   Kako se naj kregata dva , če že ustavni sodniki krivo sodijo in lažejo .
   V diktaturi ni kregarije , je samo diktat trenutne oblasti ki želi zanetiti izredno stanje .
   Kje vidiš kregarijo ???
   A je vzpostavljanje pravne države in demokracije za tebe kregarija ???????
   Namesto patriota si pač idiot .

   • NoName

    vzpostavljanje pravne države sploh še ne poteka, ker si to vsak ki je pri koritu to razlaga po svoje.
    Iz mojega pisanja si razbral povsem narobne informacije in tudi to je neke vrste problem, saj se nekateri ne razumemo.
    Vsak ima pravico do svojega mnenja, temu se pravi demokracija in ne idiotizem, kajne?
    Nimam proti, če me popraviš z argumenti, nikakor pa me nimaš pravice zmerjati z idiotom, zato pričakujem opravičilo, če ga sploh zmoreš?.

    • montyamp

     Zgleda da si izraz ” idiot ” različno interpretiramo .
     Patriot je desničar , idiot je levičar , pa ni nujno da so vsi levičarji zato cerebralni invalidi .
     Seveda nisem imel namena žaliti , ampak me vseeno zanima , kako se lotiti gošarske gverile brez kregarije .

   • Antonius

    Montyamp, skupna so nam prizadevanja. *Idiot* pa res ne sodi zraven.
    NoName je gospod možakar iz naših vrst. Poznam ga, ker berem njegove komentarje.
    Montyamp, všasih nas kakšna malenkost brez potrebe razburi, ampak zavedati se moramo, da v čolnu v isto smer skupaj veslamo.

 • montyamp

  Kako barbarstvo ??????????
  Barbari so prišli poklali in odšli .
  Komunisti so klali in ostali , tako da danes zaradi njihove gnile nature in uničene države ljudje delajo samomore , se pravi da so Barbari milina v zvezi s tole golaznijo .

 • montyamp

  Balkan se nezadržno širi .
  Strpnost med golaznijo === samomor .

 • Felikss_AH

  Še bolj šokantno je da so ti isti, predvsem njihovi poganjki, še vedno na oblasti, navzlic tako imenovani “osamosvojitvi”. Vic je v temu da so si osamosvojili oblast ki so jo še “pojačali” z osamosrbijanizacijo in Sovo oblikovali v novo OZNA sve dozna. Sicer pa Slovenaćka UDBa je bila bolj UDBaška kot vse ostale YU-UDBe… in en njen še živeči šef ki se trmasto izogiba “kovčku” še kar naprej vztraja na “starom putu”…

  Je pa ta “življenski stil” prisoten tudi drugod… na Hrvaškem na primer en “zgodovinar” bivši “partizanische junge” po imenu Daniel Ivin (nekdanji Goldstein)… na HRT histerizira da kje so “dokumenti” o teh pobojih… po njegovem če ni “dokumentov” potem ne vela… več tu – Svađa na HRT-u tokom rasprave o Titu! – https://www.youtube.com/watch?v=aAK1wKYNcSU – Komunizem je brez vsakega dvoma najhujša mentalna epidemija vseh časov.

  Tale “svađa” če ne bi bila o zločinu bi bila živa komedija s strani “zgodovinarskega komedijanta” Goldsteina

  • Nata

   Hvala za povezavo !!

 • DEATH TO COMMUNISM

  Komunajzli gobcajo kako so partizani osvobodili slovenski narod… So ga kurac osvobodili!!! En genociden totalitaren sistem so zamenjali za še hujšega in še nekajkrat bolj morilskega, kot so bili nemški, italijanski in madžarski SKUPAJ! Svoboda in komunajzarija se medsebojno izločata! Omenjati ju v enem stavku je oksimoron! Poserjem se na vse komunajzarje, partizane in levuharje! Banda pokvarjena hinavska!

 • radames

  Enajst pregrad je v rovu, ne dvanajst.
  Iz spoštovanja do umrlih se zmenimo, da uporabljamo pravo številko.

 • NoName

  Svoboda je relativen pojem, eni se počutijo svobodne danes, ti pač počnejo kar se jim zljubi, sploh če imajo svojo rit pri koritu, nekateri so se med vojno pod okupacijo, ker niso zaznali, da tujec na naših tleh že ne more biti kar tako, tudi taki so žal bili, nekateri pa se počutijo, žal svobodne v pravljicah pod okriljem zveze borcev in taki so najhujši nasploh, če je v ozadju še finančna podpora.
  Zato obsojati Domobranstvo, da so se borili za nekaj drugega kakor za svobodo je laž, svoboda ima več obrazov, nekateri so se med vojno čutili iz strani komunističnega režima veliko bolj ogroženi, saj so na svojih plečih še pred okupatorjem občutili revolucionarje in njihov pogled na svet, nekateri pa se še vedno počutimo že več kot 70 let okupirani, kar posledično pomeni, da za nas žal svobode še ni.
  Nihče meni ne bo govoril, da je v imenu te ali one ideologije prav pobijanje civilistov v mirnem času, to so morilci, nič boljši kot je bil Metod Trobec v 70-ih letih, samo usoda jih še ni srečala v tem je problem, vendar kljub vsemu tudi ti še niso svobodni in nekateri bodo taki tudi umrli, saj marsikaterega peče ujeta morilčeva vest za dejanja, ki so jih storili neposredno, posredno oni sami ali pa njihovi predniki.
  Verjetno pa ne rabim pojasnjevati kaj za šeriatske muslimane pomeni svoboda?
  Torej, moja svoboda ne more biti slabša opcije od svobode, ki si jo zamišljajo komunisti in njihovi privrženci.

 • NoName

  Enakost med ljudmi ne more kot si zamišljajo komunisti sploh obstajati, z revolucijo se lahko doseže zgolj to, kar se v normalnih okoliščinah ne more in sicer prevlada močnejšega nad intelektualo in premoženjem posameznika.
  Vedno je in bo ostajala razlika tako med ljudmi tako v znanju kot v sposobnosti posameznika in seveda tudi pri služenju denarja.
  Z revolucijo se v bistvu podredi ljudi, ki so revolucionarjem trn v peti, bodisi v smislu, da so pametnejši ali premožnejši, ker argumentiranje kot slabost revolucionarjev ponavadi izgine, ostane pa zgolj poželenje po materialnih dobrinah in močjo nad podrejenimi se teh lotijo z nasiljem, enako so počeli Španci med osvajanjem Amerike pa niso bili komunisti, zato pa je zločin bi popolnoma enak in želja po enakem ipd…,
  Komunisti so izpeljali revolucijo z izgovorom, da se borijo zoper okupatorja, ki so ga kasneje nadomestili prav oni, saj narod pri vsem tem, razen da so nekateri izgubili po nedolžnem življenja kakor premoženja koristi ni imel.
  Kdo vse je danes imel kaj od te revolucije je videti na vsakem koraku in taki se še danes vedejo kakor da so Boga za j…a prijeli.
  Na Slovenskem ozemlju je baje padlo malo več kakor 600 nemških vojakov, je pa zato nastalo malo več kakor 600 množičnih grobišč, kjer je povsem brez sojenja končalo na tisoče ljudi, toda zakaj? zaradi nekakšne svobode, ki so si jo komunisti zamislili, svoboda je relativna?

 • freedomfighter

  Komunisticni jihad…hahah…ob takih besedah neham brati clanek ker vidim da je novinar custveno navezan na temo bj kot tisti ki lezijo v hudi jami…zakaj nebi enkrat probali napisati clanek brez subjektivnih vsadkov…bi bila kvaliteta clanka veliko visja

  • Marko Prec

   Članek je copy paste z Demokracije, tam je tudi napisano, kdo je avtor. In se ne čudim. Gašper Blažič NIKOLI ni bil kvaliteten pisec, niti raziskovalen novinar. Je samo foteljaški pisun, ki se ima za nekaj več, ampak ima težavo, ker ga niti njegovi lastni ne jemljejo resno. Naj si za zgled vzame tednik Reporter, tam gredo novinarji na teren, tudi v zelo nevarne situacije. Me zanima, če si Blažič upa dvigniti svojo debelo rit iz fotelja in nekje za vogalom počakati Janeza Zemljariča ter se z njim fizično soočiti? Sigurno ne, ker je ena usrana foteljaška reva. Igor Kršinar zaradi svojega dela dobiva pozive na sodišča in se bori z globoko državo, čeprav vem, da vam janšistom ni všeč. Ta luzerski hohštapler Blažič pa v svoji dvajsetletni karieri ni ustvaril NITI ENE NOVINARSKE ZGODBE.

   • freedomfighter

    Od kdaj sem pa jaz jansist…to si pa hudo mimo vstrelil…jaz imam do sdsja priblizno isti odnos kot do levice…skratka za vecino clanov mislim da so zmesani

   • Lustrator

    Je to šala? ker če je, je porazno slaba, če ni, pa si s tem komentarjem o Gašperju povedal precej manj kot o sebi. Gašper Blažič je eden najbolje obveščenih, najbolj pronicljivih in hrbteničnih novinarjev v tej državi in TO je tisto zaradi česar tule pljuvaš po njem. Reportrter je komunistična kloaka, ki jo vodi F21 tajkun in prejema “informacije” (za katere se zelo hitro pokaže, da gre za laži in manipulacije) direktno iz režimskega centralkomiteja in jim zato pravzaprav niti en moremo reči medij, ampak vladi PR – enako RTVSLo, PoopTV, Kanalizacija, Večer, Dnevnik, Delo, Mladina in ostala komunistična režimska glasila. In grem stavit neomejeno količino denarja, da se tvoj zločinski udbovski vzornik Zemljarič (ki bi v vsaki normalni DEMOKRATIČNI državi še danes visel s kandelabra) ne bi upal priti na soočenje s KATERIMKOLI novinarjem Demokracije ali Nove24, tako kot si tega ne upa ne Kučan, ne mesec, ne šarec, ne praktično nobeden izmed rdečih kolovodij, ki se petelinijo le ko imajo pred seboj režimske pisunčke z naprej napisanimi PR vprašanji. Kako izgleda, ko se silom prilike znajdejo v studiu z RESNIM novinarjem, pa smo videli na soočenjih zadnjih parlamentarnih volitev,ko je Požar iz njih delal tanko narezan pršut, čeprav so ga novinarji neprestano časovno omejevali. Da bi zmanjšali škodo masakra, ga potem v nadaljevanju niso več vabili v studio s “prvokategorniki”.

 • Marko Prec

  Pa dajte se zresnit, no. Leljak je o tem pisal dvajset let nazaj, tednik Reporter je veliko raziskoval, medtem ko ste si na Demokraciji rit praskali in sedeli na foteljih. Sedaj pa to pogreto postano vodo ponujate kot neko super novo odkritje. Grem stavit, da ta “nekdanji policist” sploh ne obstaja, pač pa gre za še en konstrukt avtorja tega članka v želji iskat pozornost in naklonjenost svojih političnih gospodarjev s Trstenjakove 8. Te blodnje nimajo nič opraviti z resnim novinarstvom, povrh vsega pa je zamolčana vloga politkomisarja miličnika Gorenaka v tistem času. Nič čudnega, da slovenska desnica crkuje na obroke, če ima take novinarje. To so v resnici vaši najhujši sovražniki. Vaši lastni pisci namreč.

  • xtc

   Ja predvsem oni danes na “Invalidskem tedniku”,Delu,večeru,Dnevniku in še kje.

  • DEATH TO COMMUNISM

   Ne seri!!!

   • xtc

    Tunek je zopet “ubudil” nek “umrli ” nick.

  • Lustrator

   Še en rdečesrajčni zanikovalec temačne resnice. Na prvem mestu bi bilo potrebno lustrirati tebi podobne zanikovalce komunističnega terorja, šele potem vaše politične pastirje, ki jim odpisujejo po 45 milijonov €. če ne bi bilo vaše ideokracije, tudi omenjenih tatinskih totalitarcev na oblasti več ne bi bilo.

 • xtc

  Kdor misli,da danes komunisti ne beležijo,šrevilk in avtomobilov je v hudi zmoti,sicer manj opazno a in fotografirajo,zavedajte se ,da so danes njihove oči lovci,gozdarji,vaški špiclji,ki jih vidite po bifeju in da skoraj okrog vsakega grobišča domuje vsaj pet ovaduhov,ki pazijo na dogodke”.
  Seveda se ne govori veliko o še enem mestu zločin to je ob zapuščenih ribnikih Žičke kartuzije in okolice,kjer naj bi pobili večje število ljudi in trupla zmetali v ribnike,v gozdovih okrog Kartuzije pa naj bi še do 1956 streljali zapornike in politične nasprotnike,zato je bila dolina dolgo zapuščena in pogosto obiskovana z logarji in lovci -Udbovci in polcijo.,kar se je domačinom zdeo zelo čudno.

  • DEATH TO COMMUNISM

   Ti špiclji so najnižja sorta živega bitja – komunajzarski ovaduh! Fuj!!!

 • Nata

  No, ko smo že pri grobiščih , bi vas Nova rada na nekaj spomnila.
  Na Demokraciji . . . . je .komentator @Hugo je napisal zanimivo mnenje.
  Pa sem pogledala članek na Reporterju ( karerega vi seveda sovražite ) ki piše o
  g.Janezu Černeju . Nikjer nisem , ob njegovi smrti zasledila kakšen
  članek o njegovem delu . me pa čudi !! Ni dovolj ta pravi za vas ??

  https://reporter.si/clanek/
  Ne ravnate prav, če želite biti resnicoljuben portal.
  Veste ljudje veliko vedo in znajo poiskati. . . . .
  http://oddaje.ognjisce.si/mojazgodba/2012/07/18/18-7-2012-janez-ernej-2

  • radames

   Samo na Reporterju se mi za podani link napiše “Napaka 404”

   • Nata

    Hm. . . . drži ! Le zakaj nisem spravila ?? So skrili ? Ne razumem, zakaj ?

 • SIMON ROZIC

  Kako v žalostni državi živimo!? Resnica je zamolčana, pravo je neznana veja
  za drugo in tretjerazredne državljane, prednost imata večna laž in brezkrajna kraja
  premoženja ljudem, ki delajo in za delo ne dobijo dostojnega plačila. Statistika
  revščine je netočna, mislim, da je revežev več kot 300 000 , otrok pa vsaj
  50-70000 ali celo več, pa jih straši z zadnjimi močmi držijo na nivoju normale,
  da že otrok ne dobi svoj večni nahrbtnik revščine, ki se ga nikoli ne bo rešil
  Šole? Ah, šole, te so na ravni tovarišijske diferenciacije med našimi in vašimi straši,
  med bogatimi in revnimi. Res katastrofa, žalost, saj demokracije ti reveži v takšni
  razslojeni družbi, niti povohali ne bojo nikoli! Gabi se mi hvala in samohvala izdajalskih
  osebkov, ki ponujajo svoje nedelo in neznanje za velik denar, ki vsiljujejo svoje ideje, ki
  vodijo v brezno, od koder se rešiti ne bomo mogli, ker smo opešani zaradi večne zlorabe!
  Hvala tovariši iz Gornjega dola, za ničevost vašega dolgoletnega vladanja, obljubljanja
  dobrin, ki jih ni od nikoder; hvala predvsem Karitasu, pogojno tudi RK, pa tudi posameznikom,
  ki dobro vedo, kaj je revščina in se tako tudi obnašajo …ne morem pa se zahvaliti
  stricem iz ozadja, ki v ospredje tiščijo svoje tatinske tace in še nikoli in nikdar niso kaj
  dobrega storili za navadnega človeka!

  • FRANC3

   In s tem se ponaša leva politika. Politika lenuhov in koruptivnežev.

 • Mario Donav

  Prekleti KOMUNISTI!!! polnilci mnozicnih grobisc s nasimi JUNAKI!!!!

  • ZatonMesecnikov

   Si se kdaj zazrl v ogledalo, kakšen bednik si?

 • Lustrator

  Naj k napisanemu dodam le še to, da se totalitarni nadzor in utišanja kritičnih državljanov v zvezi s to temo niso niti pod razno končala v osemdesetih – pred cca 4 leti sem na Facebooku prejel trajni ban, ker sem na strani dogodka komemoracije žrtev komunističnih zločinov v Barbarinem rovu, neko vulgarno AFŽ-jevko med bruhanjem “še premalo smo vas” komentarjev kulturno opomnil glede zgodovinskih dejstev vezanih na to množično morijo – brez kletvic, brez groženj, zgolj DEJSTVA.

  Po tem dogodku sem na Facebook poslal oster dopis glede njihove cenzure demokratičnih državljanov in podporo totalitarnim zločinom na kar seveda odgovora nisem prejel. Ko se je čez čas izkazalo kdo je v Sloveniji uradno določen za “trusted flaggerja” se je zgolj potrdilo moje prepričanje. Verjamem sicer, da celo leftard Zuckerbergovega kova ne podpira tako odkritih opravičil komunističnih zločinov, a dejstvo je, da je cenzuro v roke zaupal institucijam, ki v demokraciji sploh ne bi smele obstajati. In to, da so vse privatne svetovne korporacije, ki upravljajo z družbenimi omrežji ideološko močno rdeča in nagnjena proti osnovni človekovi pravici pravici do svobode govora, je srh vzbujajoče. Ravno družbena omrežja so namreč ob absolutni dominaciji levičarske ideologije med mainstream mediji edini nenasilni način za prekvašenje družbe v smer demokracije in svobode. Ko pa enkrat ljudem vzameš še to možnost (na milijone izbrisanih skorajda izključno desnih uporabnikov na FB,Twitterju in Youtubu), potem preostane ljudem le še “ulica”. Več kot očitno je rdečemu režimu (tako našemu kakor kulturnomarksističnim po svetu) v interesu novo prelivanje krvi.

  • ZatonMesecnikov

   Ne bo odziva s protestom in pismi Facebooku. Treba je AFŽjevko klikniti kot sovražni govor. Potem jih Facebook. blokira. Zato pa imajo ponavadi anonimen nick na facebooku. ker vedno znova odpirajo novega.

   • Lustrator

    Daleč od tega. Omenjeno AFŽ-jevko in vsakega komija, ki še danes sadistično uživa nad trpljenjem svojcev, sem za tiste najbolj brutalne komentarje prijavljal grožnje, a se NIKOLI z nobenim izmed njih ni nič zgodilo. Se je pa še kako zgodilo z mano in vsemi, ki smo objavljali kruta zgodovinska in aktualna dejstva našega naroda. Enako je na Twitterju, pravijo.

    • ZatonMesecnikov

     Gre za sfanatizirane komsomolce, vsak ima po več nickov. Na en klik facebook ne bo reagiral, če bo pa več prijav, se bo pa post zbrisal. Fizično je namreč nemogoče kontrolirati vsebino vsake objave. To počne naprimer MMC portal, zato pa pridejo posti z večurno zamudo. Ali pa sploh ne pridejo.

     Lahko ti je v tolažbo, da bliže bodo 30 letu ti komsomolci, manj bo “antifašizma” v njih. Če parafrizirava tisto staro “Bolj bodo stara leta, bolj naša bo osveta”.

     • Lustrator

      “Fizično je namreč nemogoče kontrolirati vsebino vsake objave.”
      Kako le? Saj imajo tako plačane, kakor prostovoljne fanatike, ki to udbovsko delo opravljajo temeljito in z veseljem. Facebook je sicer glavni svetovni sovražnik svobode govora in niti ne taji svoje levičarske usmerjenosti tako pri prikazovanju oglasov, filtriranja rezultatov iskanja, brisanja komentarjev in celo uporabniških profilov “desničarjev”, ki kalijo njihovo distopično socialistično agendo.
      “Lahko ti je v tolažbo, da bliže bodo 30 letu ti komsomolci, manj bo “antifašizma” v njih.

      S tem se prav nič ne tolažim – mediji, izobraževanje, starši, nevladne organizacije pri nas namreč vsako leto sproducirajo nove, še bolj fanatične minimarksiste. Situacija družbene ozaveščenosti med mladimi je tako že 30 let iz leta v leto SLABŠA, ne BOLJŠA. Zato še pred 10 leti komiji niso mogli niti sanjati, da bodo v parlamentu imeli tako odkrito prozločinsko radikalno frakcijo, danes pa je ta stranka prisotna že na vseh nivojih in ima celo status nadkoalicijske stranke, ki diktira politiko pri ključnih točkah.

 • Olga101

  Isti barbari in njihovi potomci bi radi porinili Slovenijo nazaj v totalitarizem pod vodstvom zadnjega šefa komunistične partije in Udbe!

  • macolagobec

   Sej smo še skoz tam, kjer smo bli prej. Samo občutek malo vara.

 • macolagobec

  Enkrat bo treba Barbarin rov preimenovati v Barabinski rov.

 • šmentanamuha

  Komunistiočni džihad … zelo dobra oznaka te brezumne povojne bestialnosti, ki jo danes poskušajo prikazati kot mitološki pogum bosonogih partizanov, ki se še danes rojevajo v komunističnih jaslicah, kot reinkarnacije prvoborcev. Zato tudi dobivajo borčevske pokojnine pri mislim da 22 letih. Nisem prepričana, da je ta podatek čisto natančen, ampak tu nekje bo. Metuzalemi pa so vedno bolj živi. Moramo vprašati Zemljariča, v čem je njegova skrivnost. Ampak to je nekaj, kar je treba resnici navkljub občudovati. Žrtvam teh grozovitih pomorov pa je nujno dati glas, da se bodo duhovi pomirili.