fbpx

Soproga premierja Urška Bačovnik Janša in partnerica predsednika države Tanja Pečar sodelovali v pobudi poljske prve dame h koncu vojne

žena slovenskega premierja Urška Bačovnik Janša in partnerica predsednika republike in prva dama Tanja Pečar (Foto: Twitter)

Spopadom v Ukrajini še kar ni videti konca. Ker je mir tisto, kar si želimo prav vsi, je še kako na mestu poteza žene poljskega predsednika države Agate Kornhauser-Duda, ki je sprožila akcijo, v kateri je ženske po vsem svetu pozvala, še posebej Rusinje, naj se zavzamejo za konec vojne. Akciji ob mednarodnem dnevu žena sta se pridružili tudi soproga slovenskega premierja Urška Bačovnik Janša in partnerica predsednika republike in prva dama Tanja Pečar. 

“Apeliram na ženske po vsem svetu. Ne moremo ostati ravnodušni pred vojno v Ukrajini, ki vsak dan terja vse več žrtev, tudi civilistov, “ je uvodoma izpostavila poljska prva dama Agata Kornhauser-Duda in ob tem poudarila, da mednarodni dan žena, 8. marec, predstavlja enega najpomembnejših praznikov v Rusiji. “Izkoristimo to priložnost, da pozovemo ženske v Rusiji, naj ustavijo trenutno vojno v Ukrajini.” 

https://twitter.com/bacovnik/status/1501244036161626116

“Prosimo jih – matere, žene in hčere ruskih častnikov in vojakov, ki sodelujejo pri invaziji na Ukrajino, da na ta dan protestirajo proti nadaljnjemu prelivanju krvi in ​​govorijo za življenje in mir,” je izpostavila poljska prva dama in ženskam predlagala, naj 8. marca na družbenih omrežjih objavijo avtoportret s sporočilom, napisanim na kos papirja, ki se glasi: “RussianWomenStopTheWar”; “Российскиеженщиныостановитевойну”; “(Rusinje_končajte_vojno)”. Izpostavila je prepričanje, da bi morala ta kampanja postati viralna. “Verjamem, da se bo prebilo skozi rusko cenzuro in sčasoma doseglo srca in misli na tisoče ruskih žensk. Ženske lahko to dosežejo skupaj. In verjamem, da lahko celo ustavijo vojno v Ukrajini,” je bila jasna.

https://twitter.com/BorutPahor/status/1501252582219689987

Akciji so se med drugim pridružile žena črnogorskega predsednika Lidija Đukanović, poslanka Evropskega parlamenta Jadwiga Wiśniewska in prva dama Latvije Andra Levite, ki je zapisala naslednje: “Danes še posebej stopam v oporo ženskam in kolegicam zdravnicam iz Ukrajine – ostanite pogumne, ostanite močne, ostanite enotne! Skupaj bomo premagali to tragedijo! Ženske v Rusiji – pomagajte nam ustaviti to norost. #stopthewar #RussianWomenStopTheWar”. Miru pa si želijo tudi številne podjetnice, žene ambasadorjev, članice ambasad in ženske v drugih poklicih, ki so v znak odobravanja pobude poljske prve dame objavile svojo fotografijo, kjer je dobro viden zgovoren napis.

Ker je sodeč po številu objav na družabnih omrežjih poziv naletel na odobravanje številnih žensk, se je soproga poljskega predsednika vsem damam zahvalila za združitev moči v kampanji #RussianWomenStopTheWar. “Trdno verjamem, da bo naš glas uslišan,” je poudarila.  Ker je znano, da so Rusi podvrženi strogi pro Putin propagandi, so takšne akcije še toliko pomembnejše. Na deveti dan ruske invazije v Ukrajini je namreč ruski predsednik Vladimir Putin uvedel strogo cenzuro. Poskrbel je  za to, da so pričeli ugašati in izklapljati medije, ki niso bili pod njegovim vplivom. Znesel se je celo nad Facebookom in Twitterjem. Ker lahko le akcije, kot je bila ta, poskrbijo za to, da omenjeno sporočilo na tak ali drugačen način pride do Rusinj, bi bilo dobrodošlo, da se k miru poziva še v prihodnje. Nihče si namreč ne želi, da mu otroka pripeljejo domov v krsti, ker si je pač voditelj države v glavo zapičil, da lahko počne, kar koli ga je volja.

Vir: Twitter

Sara Kovač