fbpx

ŠOU v LJ v imenu vseh študentov ZA, študenti pa PROTI

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani je ena izmed organizatorjev referendumske kampanje v podporo družinskemu zakoniku. Predstavniki študentov v svoji aktivistični vnemi sicer delujejo po črki zakona (referendumsko kampanjo so namreč ustrezno prijavili), a je to kljub temu vznejevoljilo mnoge študente, ki so osebno proti noveli zakona. Oglasili so se tudi predstavniki konservativnih političnih podmladkov SDS in NSi.

Na včerajšnjem soočenju na TV Slovenija je med drugimi zagovorniki pravic otrok, očetovstva in materinstva spregovorila tudi študentka Norma Korošec, ki se je samostojno prijavila v referendumsko kampanjo. Povedala je, da jo moti zloraba ŠOU, ki vse študente meče v isti (ideološki) koš.

“Opozorila bi na hudo zlorabo študentske organizacije, ki zastopa mnenja vseh študentov. Jaz osebno – kot mnogi drugi moji prijatelji ter tudi mnogi drugi študenti, ki si zaradi ideološke opredeljenosti določenih fakultet ne upajo izpostaviti – sem PROTI in to jasno povem. Prosim, da se študentska organizacija do tega več ne opredeljuje v imenu vseh študentov, ker o tem očitno nimamo vsi enakega mnenja!” je povedala študentka Norma Korošec.

V Mladi Sloveniji, podmladku Nsi, protestirajo zoper samovoljno opredeljevanje interesne organizacije v imenu vseh študentov.

“V MSi opozarjamo, da je med študenti tudi ogromno nasprotnikov spremembe zakona, zato je takšno ravnanje ŠOU nedopustno. Izrekanje o referendumskem vprašanju v imenu drugega nima v demokraciji kaj iskati.”

Njihovemu mnenju se pridružuje tudi predsednik podmladka SDS Žan Mahnič: “Študentska organizacija Slovenije se je že v preteklosti opredeljevala do političnih vprašanj, kar pa po mnenju naše organizacije ni primerno. Glede na to, da je članstvo za študente obvezno, bi morala študentska organizacija predstavljati mnenje vseh študentov in študentk. Čudi me, da se je predsednik Rok Likovič odločil za takšno potezo.”

Mahnič: Na področju študentskega organiziranja so potrebne spremembe
Na vprašanje, ali zaradi izrabe organizacije v ideološke namene ocenjuje, da so na področju študentskega organiziranja potrebne spremembe, odgovori, da prav gotovo so in da se bo v prihodnosti tega potrebno lotiti: “Vemo, da je na tem področju polno anomalij in da je študentska organiziranost na nek način zaščitena v primerjavi z nekaterimi ostalimi organizacijami. Ko se bomo pogovorili in našli ustrezne rešitve, boste o tem obveščeni.”

Jezni študent: ŠOU ni politična stranka, ampak organizacija, ki naj bi delala za »interese študentov«
Odzive je bilo zaslediti tudi na različnih socialnih omrežjih. V uredništvo smo prejeli odziv zaskrbljenega študenta, ki je opozoril, da odločitve v podporo družinskemu zakoniku v študentskem zboru (najvišjem študentskem zakonodajnem telesu) niso sprejeli vsi.

Anonimni zapis na socialnem omrežju Facebook

Anonimni zapis na socialnem omrežju Facebook.

“Organizacija ŠOU v Ljubljani, plačana z davkoplačevalskim denarjem in katere naloga se glasi (vsaj tako piše na njihovi spletni strani) »Študentska organizacija Univerze v Ljubljani je demokratično organizirana skupnost, ki zastopa pravice in interese študentov Univerze v Ljubljani in samostojnih visokošolskih zavodov, ki so člani ŠOU v Ljubljani« očitno javno zlorablja svoj status organizacije, “predstavnice vseh študentov” za propagiranje točno določenih političnih vrednot in ideologij,” se huduje jezni študent.

Predsedniku Študentske organizacije v Ljubljani Roku Likoviču smo posredovali protestno noto Mlade Slovenije, povprašali pa smo ga tudi, kaj sporoča tistim študentom, ki se z družinskim zakonikom ne strinjajo, ne morejo pa zaradi tega iz organizacije izstopiti.

Na odgovor še čakamo.

Žiga Korsika