fbpx

Sovražna “kulturnica” Svetlana Makarovič ima več kot 1800 evrov privilegirane pokojnine!

Svetlana Makarovič (foto: STA)

Težko si je predstavljati, da je nekdo tako poln sovraštva kot ga je nekdaj priljubljena otroška pisateljica Svetlana Makarovič. Še težje je razumeti, da ima Makarovičeva kar 1809,48 evra mesečne pokojnine in na račun davkoplačevalcev zastonj biva v prestižnem domu za starejše občane v Trnovem. Za primerjavo. Povprečna neto pokojnina je 620 evrov, medtem ko kar 37,1 odstotka upokojencev v Sloveniji prejema pokojnine pod 500 evri, to je pod pragom revščine.

Iz ministrstva za kulturo so nam na vprašaje, kolikšna je trenutna višina pokojnine te ekscentrične ženske, odgovorili, da je Svetlani Makarovič Vlada Republike Slovenije s sklepom o izjemnem priznanju in odmeri starostne pokojnine, osebam, ki imajo posebne zasluge na področju kulture z dne 28. 10. 1999 dodelila izjemno pokojnino od 1. 10. 1999 dalje in jo odmerila v višini 90 % zneska najvišje pokojnine za polno pokojninsko dobo.” Vendar se s tem odgovorom nismo zadovoljili in smo zahtevali natančnejši odgovor. Končno smo izvedeli: “Najvišja pokojnina za polno pokojninsko dobo za uživalce starostne pokojnine, uveljavljene do konca leta 1999, znaša od 1. 1. 2017 1.809,48 evrov. Pri tem dodajamo, da gre za znesek pokojnine, brez obračuna akontacije dohodnine.”

V letošnjem letu je torej na svoj račun za obdobje od januarja do vključno avgustovske “penzije” prejela že 14.475,84 evra. K temu je treba dodati, da je Makarovičeva leta 2000 zavrnila Prešernovo nagrado, za katero je bila nominirana, a se ta na njenem končnem pokojninskem računu pozna, kot da jo je sprejela. Nagrado je torej navidezno zavrnila, dejansko pa jo je sprejela, sicer ne bi prejemala dodatka iz tega naslova. To pa ni vse, kar se tiče njenih privilegijev: Svetlana Makarovič tudi na račun revnejših davkoplačevalcev zastonj biva v prestižnem domu za ostarele občane v Trnovem, poleg partizanskega “kričača” Janeza Stanovnika z več kot 7 tisoč evri mesečne pokojnine. V njem bo po vsej verjetnosti nekoč pristal tudi zadnji partijec Milan Kučan z več kot tri tisoč evri nezaslužene pokojnine (pokojnina + 80 % predsedniškega dodatka), nedvomno pa tudi poslanec Matej Tonin, ki je prispeval odločilen glas, da je Kučan predsedniški dodatek k pokojnini sploh obdržal.

Levičarski zajedavci živijo na račun deprivilegiranih
Spomnimo, da je Janševa druga vlada leta 2012 zaradi težke ekonomske in finančne krize najbolj oklestila prav privilegirane pokojnine, ki ne temeljijo na vplačanih prispevkih v pokojninsko blagajno, temveč so privilegiji, ki si jih deli oblastna elita po političnih kriterijih. Ker so Makarovičevo prikrajšali za 350 evrov, ki jih v resnici ni nikoli zaslužila in prispevala v pokojninsko blagajno, je v javnosti začela z osebnimi napadi in blatenji takratnega predsednika vlade. Levičarji so si po ponovni osvojitvi oblasti privilegije spet priborili na račun revnejših in deprivilegiranih.

Rdeča zvezda – simbol, ki združuje privilegirani družbeni sloj. (Foto: STA)

Ni pa nedostojno in nekulturno obnašanje Makarovičeve do Janše edino. Vse bolj sovraži vse okrog sebe, pa tudi samo sebe. Praktično ne mine njena pojava v medijih, da ne bi rekla karkoli grdega čez njene politične nasprotnike. Borce za pravice otrok je nekoč označila kar za “drhal”, pa tudi zase je dejala, da obžaluje, da ni bila splavljena. Če je to predstavnica slovenske kulture, potem je nedvomno čas, da se ponovno definira in prevetri tudi kulturo samo, ne samo njihove finančne dodatke in privilegije.

C. Š.