fbpx

Sovražni vulgo-balkanizmi “kulturnice” Makarovičeve

Svetlana Makarovič (vir: twitter)

Če si morda včasih marsikdo ne bi mogel predstavljati, da lahko otroška pisateljica Svetlana Makarovič postane tako sovražna in vulgarna, pa je danes to realnost, ki je nikakor ni mogoče spregledati. Nedavno je namreč na okrogli mizi o razrastu nacizma in fašizma v Kulturnem domu Izola izjavila: “Slovenskih kletvic pač ni bilo, potem pa smo dobili kletvice, ki so imele poetično vrednost. Kaj je zame zdej užitek, da rečem nekemu fašistu, nekemu nacistu, jebo te pas mater.” Makarovičeva, ki velja za veliko ljubiteljico rdeče zvezde, se nedvomno obnaša povsem v nasprotju s tem, kar bi bilo sicer pričakovati od prejemnice visoke kulturniške pokojnine.

Iz videoposnetka z okrogle mize o “razrastu fašizma in nacizma”, ki je zaokrožil po spletu, je razvidno, kako Makarovičeva skupaj z Erikom Valenčičem, levim ekstremistom, navaja protislovja o domnevni nestrpnosti Slovencev do “čefurjev”.

Biva v prestižnem domu za starejše občane v Trnovem
Marsikoga, ki se stežka prebija iz dneva v dan, bi nedvomno razjezilo, če bi izvedel, da ima nestrpna Makarovičeva kar 1809,48 evra mesečne pokojnine, na račun davkoplačevalcev pa še zastonj biva v prestižnem domu za starejše občane v Trnovem. Višino njene pokojnine nam je sicer razkrilo ministrstvo za kulturo, potem ko smo nanj naslovili novinarsko vprašanje. “Vlada Republike Slovenije je s sklepom o izjemnem priznanju in odmeri starostne pokojnine osebam, ki imajo posebne zasluge na področju kulture, z dne 28. 10. 1999 dodelila izjemno pokojnino od 1. 10. 1999 dalje in jo odmerila v višini 90 % zneska najvišje pokojnine za polno pokojninsko dobo.” Ob tem pa smo izvedeli, da “najvišja pokojnina za polno pokojninsko dobo za uživalce starostne pokojnine, uveljavljene do konca leta 1999, znaša od 1. 1. 2017 1.809,48 evra. Pri tem dodajamo, da gre za znesek pokojnine, brez obračuna akontacije dohodnine”.

Le navidezno zavrnila Prešernovo nagrado
Seveda pa je ob tem potrebno poudariti, da je Makarovičeva leta 2000 zavrnila Prešernovo nagrado, za katero je bila nominirana, a se ta na njenem končnem pokojninskem računu pozna, kot da jo je sprejela. Torej, navidezno jo je zavrnila, v bistvu pa jo je sprejela, saj drugače ne bi prejemala dodatka iz tega naslova. Zagotovo pa ji ob tem gre na roko bivanje v prestižnem domu za ostarele občane v Trnovem, ki ji ga pokrijejo revnejši davkoplačevalci.

Če je druga Janševa vlada leta 2012 zaradi zaostrenih ekonomskih in finančnih razmer najbolj oklestila privilegirane pokojnine, ki so bile razdeljene na podlagi političnih kriterijev, pa je leva vlada ob ponovnem vzponu na oblast uspela vnovič pridobiti privilegije na račun finančno manj podkovanih. Nič čudnega ni, da je ravno zato tako nekulturna do predsednika SDS Janeza Janše, z besedami sovraštva pa prav tako ne ostane dolžna nikomur, ki se ne strinja z njo. Težko je razumeti, kako lahko Makarovičeva predstavlja eno izmed najvišjih predstavnic kulture, glede na to, da ji je kulturno obnašanje povsem tuje. Narobe svet.

H. M.