fbpx

Spet prihajajo dnevi velikega onesnaženja s trdimi delci

Foto: STA

Spet prihajajo dnevi visoke onesnaženosti zraka s trdimi delci PM10 v Celju, Zagorju, Trbovljah, Ljubljani in Novem mestu. Na Primorskem in v Murski Soboti bo onesnaženost nizka, drugje pa zmerna.  

Ko se onesnaženost zraka poveča, je priporočljivo, da omejimo izpostavljenost zunanjemu zraku. To ne pomeni, da moramo biti zaprti v prostorih, ampak da trajanje bivanja in stopnjo fizične aktivnosti zlasti na prostem omejimo. Tiste dejavnosti, ki so mogoče, izpeljemo v notranjih prostorih. Fizične aktivnosti na prostem naj bodo v času onesnaženosti zraka manj intenzivne, krajše in z več odmori. Zračenje prostorov naj poteka v času, ko bo pričakovana onesnaženost zunanjega zraka najmanjša, to je ponavadi zgodaj zjutraj.

Pri zmerni stopnji onesnaženosti, ki jo označujejo z rumeno, na Agenciji za okolje svetujejo le hojo, pri oranžni naj bo gibanje na prostem omejeno le na nujno, pri rdeči pa dodatno svetujejo zmanjšanje fizične aktivnosti tudi v notranjih prostorih.

Glede zračenja prostorov vrtcev oziroma šol v dneh s povečano koncentracijo trdih delcev priznavajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, da so v precepu. Z zračenjem se namreč poveča vsebnost trdih delcev v igralnicah oziroma učilnicah, po drugi strani pa neprezračene igralnice in učilnice predstavljajo povečano možnost za kapljično širjenje nalezljivih bolezni, ki dosegajo vrh ravno v obdobju kurilne sezone. Tudi v šolah in vrtcih je priporočljivo zračiti prostore, če je to le mogoče zaradi organizacije dela, zgodaj zjutraj.

Branka Jurhar