fbpx

Splav ni človekova pravica, življenje je

Foto: aclj.org

Pogosto zasledimo vesti o tragičnih zlorabah otrok, vendar pa je prekinitev otrokovega življenja – še preden ima možnost živeti – ena najgrozovitejših. Medtem ko se nam dandanes pravica do splava zdi nekaj običajnega, pa mnogo indikatorjev pojasnjuje, zakaj temu ni tako. Tudi zato, ker je dandanes ena najdonosnejših trgovin prav prekupčevanje z organi nerojenih otrok.

Organizacija Planned Parenthood (Načrtovano starševstvo, op. a.), ki naj bi po svojem nazivu sodeč spodbujala starševstvo, je vodilna svetovna organizacija za spodbujanje in izvajanje splava. Njihov glavni namen je izvajanje splava na način, da nerojeni otrok ostane nepoškodovan in primeren za prodajo. Predvsem spodbujajo splave v drugem trimesečju, saj je nerojeni otrok takrat večji oziroma bolj finančno donosen za preprodajalca otroških organov. Planned Parenthood dobi letno kar pol miljarde državne subvencije, velika podpornica sporne organizacije pa je aktualna kandidatka za predsedniške volitve v ZDA Hillary Clinton.

Koliko je vredno človeško življenje?
V medijih se je nedavno pojavil posnetek, kjer se dr. Mary Gatter, predsednica Sveta zdravniških direktorjev organizacije Planned Parenthood, s potencialnimi kupci otroških organov pogaja o ceni delov oz. organov nerojenih otrok. V videu je nazorno povedala, da bo osnovna cena posameznega dela okrog 100 dolarjev, pri tem pa je poudarila, da prodajo prikrijejo pred otrokovo materjo. Žal pa ni mogla skriti, da bi si sama za prejet denar najraje kupila Lamborginija.

Prodaja ali nakup organov (tkiv) nerojenih otrok je v ZDA kaznivo dejanje, ki se kaznuje z denarno kaznijo v višini 500 tisoč dolarjev ali z 10 let zapora. Ameriški zvezni zakon dopušča “razumna plačila” za povrnitev stroškov, povezanih s shranjevanjem človeškega tkiva, predelavo, nadzorom kakovosti in transportom, kar nakazuje na očitno sodelovanje trenutne vlade ZDA pod vodstvom predsednika Baraka Obame in organizacije Planned Parenthood.

Brez milosti za preživele dojenčke
Parlamentarna skupščina Sveta Evrope je letos s strani Evropskega centra za pravo in pravičnost prejela peticijo, ki opozarja na pravice novorojenčkov, ki so preživeli umetno prekinjeno nosečnost. Otroci, ki so po dvanajstem tednu kruto izvzeti iz maternice, se neredko rodijo živi. Ti dojenčki – v nasprotju z zaželjenimi nedonošenčki – niso deležni primerne oskrbe, temveč jih največkrat pustijo umreti. Njihova razkosana telesca pa odvržejo med medicinske odpadke.

Starši novorojenčkov največkrat niso obveščeni o preživetju otrok, kasneje pa ne izvejo niti resničnega razloga za otrokovo smrt. V peticiji je med podatki tudi več pričevanj medicinskih sester, babic in zdravnikov, ki trdijo, da se podobne grozote dogajajo že vrsto let.

40 dni za življenje
Podobni grozoviti scenariji se ne odvijajo le v ZDA. Slovenska organizacija Božji otroci, Zavod za življenje, je skupaj z mednarodno skupnostjo 23. septembra začela protestirati pred Univerzitetnim kliničnim centrom v Ljubljani.

Molitev za nerojene otroke v neposredni bližini ljubljanske porodnišnice bo potekala vsak dan od 6. ure zjutraj do 18. ure zvečer do 1. novembra 2015.

Valentina Pikl iz Zavoda za življenje je povedala, da protest poteka mirno, glavni cilj protesta pa je skupna molitev za prenehanje splava. “Želimo si, da bi se končalo kruto kršenje človekovih pravic ter krvava preprodaja organov novorojenčkov.” Zavod ponuja pomoč ženskam in nosečnicam v stiski.

(foto: Jerneja Muhič)

(Foto: Jerneja Muhič.)

Statistike za Slovenijo po podatkih Inštituta za javno zdravje kažejo, da je bilo v letu 2012 splavljenih več kot štiri tisoč otrok, med katerimi je bilo 98 splavov opravljenih med 17. in 28. tednom. Koliko izmed teh otrok je bilo rojenih živih in so jih pustili umreti, žal ni podatka.

Organizacije “pro-life” so Za življenje!

Umetni splav je danes najpogostejši vzrok smrti v svetu, zaradi njega letno umre več ljudi, kot je žrtev vojn, lakote in bolezni skupaj. Zato ljudje, ki spoštujejo vrednoto nedotakljivosti človeškega življenja od spočetja do naravne smrti, po vsem svetu oblikujejo pro-life gibanja. Izraz “pro-life” v prevodu pomeni za življenje in je mednarodno sprejet izraz, ki zajema aktivnosti delovanja za kulturo življenja.

Kršenje evropske in slovenske zakonodaje
Uboj nerojenega otroka ali dopustitev, da ta umre brez potrebne nege, je prav tako kršitev Evropske konvencije o človekovih pravicah. Takšno ravnanje predstavlja hudo obliko diskriminacije in se pojasnjuje kot uboj. Poleg evropske pa imamo tudi v slovenski zakonodaji zapisano, da ima vsak pacient pravico do enake obravnave pri zdravstveni oskrbi ne glede na narodnost, spol, starost ali druge osebne okoliščine, kot je nezaželjenost s strani staršev.

T. O.