Spomin na mrtve v Kočevskem Rogu: Pobiti niso bili pripravljeni zahrbtno moriti nedolžnih in lagati preživelim

Slika je simbolična.

Možje, ki so v breznu pod Krenom izgubili življenje, so vzor ljubezni do domovine, ki jo danes vodijo in uničujejo tisti, ki je niso hoteli, je na spominski slovesnosti v Kočevskem Rogu dejala osrednja govornica, publicistka Helena Jaklitsch. Dodala je, da nam zgled pobitih nalaga odgovornost do naroda, ki se ji ne smemo izogniti. 

Kot je na slovesnosti, na kateri se je zbralo nekaj čez tisoč ljudi, dejala Jaklitscheva, na takšnem kraju ni dovolj molčati, ampak je potrebna beseda. Na tej zemlji je slovenski narod dobil svoje mučence, ki so svojo kri darovali za domovino brez revolucije in brez totalitarizma, da bi lahko bila svobodna.

Ob tem se je govornica vprašala, kdo so bili ti možje in fantje, katerih smrt se je vsa ta desetletja, ko nismo imeli svobodne domovine brez totalitarizma, zdela zaman. V njihovem življenju in smrti je po njenih besedah nekaj svetega in drugačnega.

Raje so tvegali svoje življenje, kot da bi se odpovedali svojim idealom
Ko je bilo treba, so pokazali pogum in se uprli tistim, ki so za vsako ceno želeli oblast, “predvsem za ceno naroda, iz katerega so sami izhajali, pa vendar jim ni pomenil nič”, je izpostavila. Takrat so fantje in možje pokazali neomajen pogum in se borili za svoj narod. “Vedeli so, da ne vstopajo v enakovreden boj, saj niso bili pripravljeni zahrbtno moriti nedolžnih in lagati preživelim,” je dejala Jaklitscheva.

Raje so tvegali svoje življenje, kot da bi se odpovedali svojim idealom, ki so bili Bog, narod in domovina, je dodala. Tako so po njenih besedah vsem vzor zvestobe veri, ki je bila najmočnejša takrat, ko so umirali, ter ljubezni do domovine, ki jo zdaj vodijo in uničujejo tisti, ki je niso želeli. “Ni prijetno gledati, kako jo izčrpavajo, zavirajo njen razvoj ter zabrisujejo meje med totalitarnim in svobodnim,” je poudarila.

Vrhovno sodišče daje legitimnost protipravnim pobojem
Dodala je, da je tako moč zgroženo opazovati, kako vrhovno sodišče daje legitimnost nekemu dogajanju, ki mu pravijo kočevski proces, “v resnici pa je šlo za podobna grozodejstva, ki jih izvaja Islamska država”. Po njenem prepričanju je težko imeti rad tako zlorabljeno državo.

Danes, ko ni nič več sveto, ko družina ni več družina, ko je ljubezen do domovine le pojem za nestrpnost, je po njenem mnenju potreben njihov zgled. Prav zaradi tega nima nihče pravice reči, da se nič ne da. Njihov vzor nam namreč nalaga odgovornost do naroda in domovine, je še poudarila osrednja govornica.

Delitve, ki jih ustvarjajo nasledniki zločincev dušijo razvoj
Še pred nagovorom je za vse pobite potekala maša za žrtve revolucionarnega nasilja, ki jo je vodil novomeški škof Andrej Glavan. V nagovoru je poudaril, da so tisti, ki se ne spominjajo zgodovine, obsojeni, da jo ponovno doživijo. Ob tem je izrazil zgroženost in žalost nad izjavo predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOB Tita Turnška, “da sprave ni, je ne bo in je ne sme biti“.

Predsednik Zveze združenj NOB Tit Turnšek še vedno molči o pobojih (foto: STA)

Kot je izpostavil Glavan, delitve, ki so jih mnogi drugi narodi uspešno presegli, nas dušijo do te mere, da preprečujejo, da bi prišli do sinergije in sodelovanja, kljub različnim pogledom. Po njegovih besedah je edina prava pot, pot spominjanja in sprave.

V Rogu leži 30 tisoč zunajsodno pobitih
Slovesnosti, ki sta jo pripravili župnija Kočevje in Nova slovenska zaveza, so se udeležili tudi nekateri predstavniki slovenskega političnega življenja, ki so ob brezno položili vence. V imenu predsednika republike Boruta Pahorja je to storila garda Slovenske vojske. Med udeleženci so bili tudi predsednikov svetovalec Boštjan Žekš, poslanca SDS Jože Tanko in Branko Grims, generalna sekretarka SDS Alenka Jeraj, poslanca NSi Iva Dimic in Jožef Horvat ter predstavniki SLS.

Namen srečanja je molitev za pokojne, spravo in odpuščanje med slovenskim narodom, v Rog pa že skoraj tri desetletja tradicionalno prihajajo svojci pobitih vojnih ujetnikov, ki so jih zavezniške angleške sile leta 1945 vrnile iz avstrijske Koroške. Kot ugotavljajo in predvidevajo zgodovinarji, naj bi v Kočevskem rogu na sedmih moriščih končalo do 30 tisoč žrtev medvojnih in povojnih zunajsodnih pobojev, največ, 15 do 20 tisoč, pa v breznu pod Krenom.

C. Š., STA

 • Levicar nikoli! … in hetero

  Danes sem na poti videl zajcji drek, Turnskov ksiht zgleda popolnoma enako!

  • MladiLiberalec

   Vidim da je eden zamenjal nickname. ;)

 • seba goričan

  pa kdaj bo konec teh delitev jebemu boga???pol pa še najdejo tako govornico, ki samo priliva olje na ogenj…

  • sprehajalec

   Ko boš nesel svečko na krimsko jamo, pa v Hudo jamo Seba, pa se iskreno pokesal za grehe tvojih dedov. Jih obsodil, pa delal na tem, da se to već ne ponovi. pri vzgoji nove generacije. Stara ima ta ubijalski gen v sebi….

   • seba goričan

    ka si ti za en drek, da omenjaš moja deda…pojma nimaš, kdo sta bla in od kod…že zadnjič sem ti reko, da se predstav s pravim imenom pol pa pametuj drek zahojen….

    • sprehajalec

     Sta bila kakšna hostarja, glede na tvojo govorico?

    • xtc

     kAJ STA BILA?
     gLEDE NA TEBE IN TVOJE IZJAVE STA BILA PRIDA NIČA;KOT VEČINA GOŠARSKE TOLPE:

   • Megatron Arrows

    Ti pa jo nesi v Kozlarejvo goščo, Gramozno jamo, Stari pisker, Sv. Urha, Na Rab, Gonars, Dachau pa še kam, in se pokesaj za grehe, ki so jih tvoji dedje kot kolaboranti naredili med WWII, tako, da je bil povojni stampedo Sime Dubajiča, ki ga sicer obsojam, samo posledica vzroka. In zahvalite se Angloamerikancem, da so vaše zamenjali za Koroško, Trst in Gorico, srbske enote JNA pa so jih veselo potolkle Dubajića so mediji odkrili ob srbskih mitingih v Kninu. Človek s pisano življenjsko potjo in karadžićevskimi brki je takrat novinarjem večkrat omenjal, da je bil zaslepljen komunistični krvnik, ni pa natančno povedal, kaj je pravzaprav storil. Zdaj se ve: Simo Dubajić je vodil pomor ujetnikov v Kočevskem Rogu, če seveda lahko verjamemo pogovoru med njim in Nikolajem Tolstojem , ki je bil objavljen v beograjski reviji Duga. Po njegovem pričevanju Slovenci niso niti ukazali, da je treba ujetnike pobiti, pa tudi morili menda niso. Britanski raziskovalec grof Nikolaj Tolstoj je v svoji knjigi “Minister in masaker” obtožil vojaške oblasti svoje države, da so krive za poboj desettisočev jugoslovanskih kvizlingov in njihovih družin, ker so jih predale jugoslovanski armadi. Sodišče mu je prisodilo velikansko odškodnino, grof pa je šel iskat dodatne dokaze – v Jugoslavijo. V Beogradu se je pogovarjal z Dubajićem , ki je bil leta 1945 star enaindvajset let in je bil major jugoslovanske vojske; sodeloval je v sklepnih vojaških operacijah v Sloveniji in Avstriji, med drugim je ujel ustaško vlado in menda zajel generala von Löhra.

    • sprehajalec

     Sem nesel kot otrok svečke. Nikoli pa nisem mogel nesti v Rog Arrow. zaradi takšnih kot ti, pa ZZB stričkov za teboj, ki trpajo denar v žep.

     #Sime Dubajiča, ki ga sicer obsojam, samo posledica vzroka.#

     2 laži v enem stavku. To uspe samo tipom, kot si ti. prva laž, da ga obsojaš, druga laž, Dubaić je lepo pričal, da je zaradi morebitnih kasnejših zamer vsak poskrbel za svoje.

     Niso bili Srbi, bili so Slovenski partizani, enote KNOJ. Borci za svobodo.

     Čitaj prave knjige.

     • Megatron Arrows

      Kere knjige, tiste, ki so jih kolaborantoi spisali v Argentitni, pa Kanadi ali pa še kje, kamor so pobegnili, da jih ne bi dosegla roka pravice za zaločine, ki so jih storili. Z ZZB pa nimam nič, denar, ki ga imam v žepu pa je zaslužen s poštenim delom, tudi za kapitalistične izkoriščevalce v tujini in socilaistično/kapitalistične izkoriščevalce doma.

     • sprehajalec

      Argentino so dosegle redkoštevilne ženske z otroci, ki jih pač ni dosegla roka pravice za zločine, ki so jih storile. Danes bi se nad njimi rada maščevala ZZB.

      #Z ZZB pa nimam nič, denar, ki ga imam v žepu pa je zaslužen s poštenim
      delom, tudi za kapitalistične izkoriščevalce v tujini in
      socilaistično/kapitalistične izkoriščevalce doma.#

      Lažeš, kot je vsak tvoj stavek laž. Ne more nek normalen človek tako sovražiti 18 letne mladince, da je še svečka problem nad jamo. Če ne da bi imel finančnega motiva ZZB NOVJ.

     • Megatron Arrows

      Ja, seveda so redke ženske z otroci šle v Argentino, so bile ladje prepolne okupatorjevih vojaških sodelavcev. A si nesel svečko v Gramozno jamo, če se tam mimo sprehajaš?

     • sprehajalec

      Si se obrnil preko svoje ZZB NOVJ na Republiko Italijo zaradi Gramozne jame? Si dobil odškodnino? zakaj ne? Samo tukaj upaš stegovati gobec glede tega?

      Zakaj Gramozno jamo prevaljuješ na Domobransko legijo?

      Kaj pa vzrok povezava reciva Kursk pa domobranska legija? Boš to razložil?

     • Megatron Arrows

      Me ne zanima, saj ,meni Italijani niso ubili nikogar, saj jaz ne vem za to, oz. je to že zgodovina. Saj nisem rekel, da so domobranci pobijali v Gramozni jami, saj jih v času italjanske okupacije sploh še ni bilo. Ker se je pri Kursku v bojih borilo veliko “quislingov” iz Evrope, lahko celo povežeš Kirsk in domobranstvo. V sklepnih dneh druge svetovne vojne je v strahu pred maščevanjem zmagovalcev zapustilo domovino na tisoče Slovencev. Največ, več kot šest tisoč, jih je našlo svoj novi dom v Argentini,­ ki je bila konec štiridesetih let preteklega stoletja tudi po zaslugi prizadevanj Katoliške cerkve pripravljena­ sprejeti največ beguncev in je pri tem postavljala najmanj pogojev.

     • sprehajalec

      #Ker se je pri Kursku v bojih borilo veliko “quislingov” iz Evrope, lahko celo povežeš Kirsk in domobranstvo.#

      Bravo. Quizlinška vojska pod vodstvom Napoleona I je nekoč celo zavzela Moskvo. 40% Grande Armee, je bilo namreč kvizlingov, med njimi po Jurčiču tudi stari Slovenec Andrej Pajk – kvizling.

      #V sklepnih dneh druge svetovne vojne je v strahu pred maščevanjem zmagovalcev zapustilo domovino na tisoče Slovencev.#

      Dobro povezuješ, strah pred zmagovalci torej. leta 1956 je 200.000 Madžarov zbežalo pred zmagovalci na Zahod. kvizlingi? Ali strah pred komunizmom? Če so pri nas kvizlingi, potem so tudi na madžarskem bili verjetno kvizlingi.

      Argentina je vzela neprimerno več nemcev naprimer, kot Slovencev. Pravzaprav je vzela kdor je pač hotel . Če bi naprimer narodnoosvobodilni borci pustili domobrane žive, kaj bi bilo danes dobro stoječe disapore po svetu. Tako so pa vse pobili, od prvega do zadnjega.

     • Megatron Arrows

      Ja, saj globoko verni Slovenci, kot Anton Pajk, so bili vedno radi kvislingi oz. kolaboranti. O Madžarih, ki so bili kvisligi, bi več vedel povedati Soroš, ki je sodeloval z nemško okupacijsko vojsko. Pa še nekaj primerjav, Nemcev je bilo leta 1945 še vedno milijonov, Slovencev pa samo milijon. Nemcev pa je bilo takrat kakih 45 milijonov, Iz tega podatka bi lahko potegnil račun, da bi moralo po WWII v Argentino “zbrisati” vsaj 270.000 Nemcev. Leta 1945 so imeli 7,5 milijona vojakov pod orožjem, domobranska legija pa le “eno legijo” . In če bi šel kdaj po svetu, bi videl, da je kar nekaj dobro stoječe diaspore po svetu, vsaj v Kanadi, ZDA, Argentini in Avstraliji. Pa če si ogledaš njihove cerkve od znotraj, boš videl, da so v glavnem s spominskimi ploščami na domobransko opcijo.

     • sprehajalec

      #Ja, saj globoko verni Slovenci, kot Anton Pajk, so bili vedno radi
      kvislingi oz. kolaboranti. O Madžarih, ki so bili kvisligi, bi več vedel
      povedati Soroš, ki je sodeloval z nemško okupacijsko vojsko.#

      Ahhh. verjetno neverni udeleženci oktobrske revolucije, pa Španske državljanske vojne niso bili kvizlingi in kolaborantje. To pa seveda ni isto. Pa Solunci v prvi vojni….

      nemcev je bilo takrat 60 milijonov. Popravi številke. Leta 1945 so imeli 9,7 milijona vojakov pod orožjem.

      Verjetno imaš torej točno številko, koliko jih je leta 1945 pobegnilo pred komunizmom iz Slovenije? Kar na plan z njo.

     • Steiermark

      Zelo zanimivo je, kako tile potomci psihopatskih jugotitovih morilcev še danes otepajo s svojim gobcem ter gobezdajo o nekih “kolaborantih” in to bi naj bili samo zato, ker so hoteli zaščititi svoje drage – družine, pred podivjanimi psihopatskimi jugozvermi!

     • svatne

      Dejstva:
      Že 1944 so zavezniki priznali Tita in njegove partizane. Kar nekaj pred “osvoboditvijo” ni bilo več “slovenskih partizanov”, ker so bili vsi že v sestavi JLA in “partizanskih odredov Jugoslavije”. Edini voditelj države je bil maršal Josip Broz, šef Komunistične partije Jugoslavije, vrhovni poveljnik JLA, (NOV), KNOJA in OZNE.
      Nobenega drugega ni bilo, vsi so odgovarjali neposredno maršalu Titu, ki je edini imel vrhovno oblast na ozemlju FLRJ in je bil odgovoren za vse ukaze in njih izvedbo. Podrejeni sta mu bili tako 3. kot 4. armada na teritoriju Slovenije. Njuni poveljstvi sta imeli vso sodno in izvršno oblast. Sodila so vojaška sodišča.
      V Kazino v Ljubljani, kjer je bilo dotlej vojaško poveljstvo okupatorjev, se je vselilo poveljstvo NOV in POJ. V palačo Slavije, kjer dotlej bil sedež Gestapa, pa je za iste mize sedlo moštvo OZNE.

     • sprehajalec

      #Že 1944 so zavezniki priznali Tita in njegove partizane. Kar nekaj pred
      “osvoboditvijo” ni bilo več “slovenskih partizanov”, ker so bili vsi že v
      sestavi JLA in “partizanskih odredov Jugoslavije”. Edini voditelj
      države je bil maršal Josip Broz, šef Komunistične partije Jugoslavije,
      vrhovni poveljnik JLA, (NOV), KNOJA in OZNE.#

      na papirju da, tehnično ne, ker so enote JA šele Aprila 1945 prišle v Slovenijo. Prečevanja pripadnika slovenske domogranske legije so, da je še 09.05.1945 šel peš od Ljubljane do Kranja in potem nazaj. Nikogar ni bilo na spregled iz gozdov. zato je tudi logično, da so osvoboditve slovenskih mest šele po kapitualciji nemčije (08.05.45). Šele po prihodu komadne strukture JA se začne vključevanje slovenskih partizanov v posamezne enote JA. KNOJ in podobne enote za “posebne namene”, kot se je pokazalo.

      Sodišča so pa bolj malo sodila takrat.

  • tramal

   Konec delitev bo ko bomo sodili komunističnim zločincem in ko se bo napisala resnična zgodovina.Za tvoje preklinjanje boga pa ti bo sodil bog osel komunistični.

   • Steiermark

    mogoče pa je hotel preklinjati svojega enonogega pedofilskega boga, tita, ki je večinoma kriv za vse gorje, povzročeno od njegovih krvavih hlapcev!

 • Olga

  Vrhovne sodnike, ki zagovarjajo izvensodne poboje, je treba odstraniti s položajev, saj zagovarjajo brezzakonje in ZLOČIN!

 • samotoje

  Obisk spominske slovesnosti v Kočevskem Rogu pred leti je bila ena od bolj pretresljivih izkušenj. Starci in starke s solzami v očeh, sveče v tresočih rokah in mir, nepopisen mir. Nihče od mojih bližnjih sorodnikov ni bil borec v 2. svetovni vojni, nihče ni bil nikoli v partiji, zato je bila žalost tako pretresljiva. Koliko so morali soljudje pretrpeti.

 • xtc

  Žalostno je to;da pravna država ni zmožna “herooje” jasno razglasiti z množične morilce in zločince in jasno obsoditi te zločine:Nadalje je nesprejemljivo ;da se favorizirajo navadni zločinci;lumpenproletariat;tolovaji intatovi in da se ne obsodi nepravno delovanje:Na tej točki ima ;hočete ali neTurnšek prav;sprave ne sme in ne more biti______________vse dotlej dotlej se zločincem in zločinu ne reče bob in se jih za to javno obsodi in razglasi za sovražnike naroda oz narodno sramoto:Šele nato je sprava možna:

 • tramal

  Komunistične morilce pa še naprej plačujemo za njihove umore,namesto da bi gnili v ječi do smrti.

 • Franjo Trojner

  Kakšno skrupocalo od pravne države te imamo mi, da do dandanes ni bila sposobna ali ni hotela obsoditi niti enega samcatega kumunističnega krvoloka, ki je ukazal, izvrševal ali prikrival izvensodne poboje po vojni na naših tleh? Ma mi smo po letu 1991 zamenjali samo zastavo in himno, totalitarni zagrizeni kumunisti pa se so kr čez noč spremenila v demokrate in nam vladajo brez premora nemoteno še naprej. Ker tedaj kumunistična oblast ni dovolila lustracije tudi še danes sedijo v parlamentu in v državni upravi in javnem sektorju na pomembnih položajih ljudje, ki v vsaki vsaj malce resni demokraciji tam nikoli ne bi smeli biti, sedti. Zaradi tega razloga, dejstva se strinjam s tistimi, ki pravijo, da naša demokratizacija še ni zaključena in tako tudi pravne države še ne moremo vzpostaviti, posledica majave pravne države pa je, da je našo tranzicijo vrag vzel in evidentna vsakodnevna vseprisotnost totalitarnih kumunističnih simbolov, idej itd. Sedaj je upam pa že res lahko vsakemu jasno, da tudi poštenih volitev v naši državi ne moremo imeti, kar po vsakih volitvah rezultira v vedno bolj zafurani državi.

 • totex39

  Vse drugače bi lahko pri nas bilo, če bi komunisti priznali, da so oni bili klavci lastnega naroda in takih komunističnih proslav pri nas ne bi bilo, ker bi se jih lahko vsi samo sramovali.

 • radames

  Manjkal nisem na niti eni maši v Rogu.
  Okoli leta 2000 je zgodovinar dr. Mitja Ferenc okoli brezna pod Macesnovo gorico organiziral arheološko odkrivanje gornje plasti okolice brezna. Našli so polno svetinjic in rožnih vencev, vse slovenskega porekla. Zato se domneva, da je v tem breznu in še kakšnem neodkritem breznu pod Macesnovo gorico našlo smrt večina Slovencev, ki so jih pobili v Rogu.
  Vsi najdeni predmeti so bili po koncu izkopavanj razstavljeni na posebni razstavi v Muzeju novejše zgodovine.

 • VERZIFIKATOR

  Vid Tumšek

  POGLED S TURNA

  S turna dober se pogled ponuja,
  glej, postava neka tam vijuga,
  videti ni gospodar, prej sluga,
  ni pojava ta mi čisto tuja.

  Se nad sabo mož jezi, zadira,
  ogenj silovit iz njega bruha.
  Kaj se le v možaku silno kuha,
  takšne tone čudne da ubira?

  Prepoznaven mož je po zamahu,
  ko okoli sebe maha, klati,
  in tako, povedano med brati,
  čutiš ga do turna po zadahu.

  Kot da sebe je pojava sita,
  kot da sam od sebe se poslavlja.
  Ali s heinekenom mož nazdravlja
  in nemara oponaša Tita?

  Ko takole se možak spakuje,
  zdi se kot v zamaknjenosti stalni,
  rekli v govorici bi normalni,
  da v omami zvezdam poveljuje.

  Slišati je, takšne da je pravil,
  ko vijugal zadnjič je okoli,
  sprave da ne bo nikdár, nikoli,
  s sabo da ne bo možak se spravil.

  S turna zdi se kakor kak poveljnik,
  ki je vojsko zdavnaj že izgubil,
  bolj kot bojeval se, frajle snubil,
  pri gasilcih rad bi bil načelnik.

  Za gašenje mu ne primanjkuje
  ne navdušenja, še manj pa volje,
  tam počuti vidno se najbolje,
  v cevi tekočino ko menjuje.

  Zvezd okoli njega pivovarskih
  vidi s turna s prostim se očesom,
  on pa ti deluje, da pod stresom
  se nalezel muh je proletarskih.

  Vendar to ni lumpenproletarstvo,
  s turna jasno vidi se na srečo,
  tega Tita, borca z zvezdo rdečo,
  stalno da zanaša pivovarstvo.

 • Osti jarej

  Borili so se za domovino, za našo prihodnost brez diktature. Bili so zavezani krvavemu ljubitelju Slovanov in služabniku NWO – Hitlerju. Za domovino so se borili preko izdaj, zahrbtnega klanja pod svastiko, da bi domovina dobila novo ime in novega lastnika, vse v nemškm jeziku. Zdaj, ko je vse ponovno na tej poti, ko Hitlerjevi potomci na prefinjen način koljejo našo domovino in jo razdeljujejo med njihove in sovražnike, je take spomine lažje obujati. Da ima Cerkev takoj umazane roke v drami, da so govorci osebe, ki se sramujejo slovenskega priimka, da je zanje prihodnost vse kar bo nemško in sovražno do drugače mislečih, je samoumevno! Za domovino z borci naprej ali pa nas ni več. Smo le še pokopališče zavednih, pohojeni s strani plačanih izdajalcev! Hvala za njihovo dobroto! Hvala za izdajalsko hinavstvo!

  http://www.publishwall.si/bozan.zabjek/post/297164/sovraznik-pod-krenom

  • dr Janez Sveti

   Ni tako enostavno, vendar je tebi tako lažje razumet. Zaradi takšnih črno-belo “intelektualcev” nastanejo bratomorne vojne. Kaj pa če so bili na obeh straneh prepričani, da se borijo za “pravično” stvar?? Ne obstaja v nobeni vojni, dobra in slaba stran. To določajo zmagovalci, vendar v resnici ne obstajajo dobri in slabi.
   DR Janez Sveti genij

  • sprehajalec

   Preprosta pamet producira preproste misli in preprosto razumevanje zapletenih dogodkov.

   • Osti jarej

    …obema…zgornjemu in spodnjemu…resnica je vedno čisto preprosta…vem pa,da boli….

    • sprehajalec

     Kaj pa naj mene boli v tvojem zapisu? Da se ne govori nemško? kaj bi danes dalo tisoče slovencev, da bi znali nemško. pa dobili fino službico čez mejo. pa saj jih učijo sedaj v drugem razredu OŠ otroke 2 jezika, tuja.

     kaj morajo Danci še danes govoriti nemško ali kaj? Od 4 milijone prebivalcev so izgubili 6000 ljudi, pa še to večino v nemški službi. Kaj jim manjka danes? Izlizane stvari ponavljaš, naprej in naprej. Stvari brez logike. pa saj poskušaš imeti vse za bedake s tem…

     • radames

      Ono zgoraj ni njeno mnenje! Ona zadev sploh ne pozna, zato si isposodi neko drugo mnenjue.

    • Janez

     Ne !
     Nič ne boli !
     Le zaničevanje do tebe – si povzročil.
     Poglej posledice KP NESODNO BRATOMORNE “ZMAGE”..
     SRAMOTNA
     ZADOLŽENOST 42 MRD € ITD. ZAFURANO VSE ! Dejstvo o KP,ZK. L.R. Janez KOMENDA

    • radames

     Ker ne veš nič, copipejstaš nekoga drugega, se bojiš zaradi neznanja napisati svoje mnenje o tej zadevi.
     PORAZNO!!!!

   • montyamp

    Butl.

 • Janez

  Kaj ?
  Sramotiš sam sebe.
  RKC JE NA NEVARNOST STALINA,
  RUSKEGA KOMUNIZMA OPOZARJALA ŽE LETA PRED 2. VOJNO.
  A ti ne prijaviš policiji ?

  Nepovabljenega napadalca, ki te hoče oropati, ubiti, te razlastniniti ?
  To – taki so bili KPS STALIN IZSILJEVALSKI IN NESODNO MORILSKI VOSOVCI. L.R. Janez KOMENDA
  P.S.
  BI RAD KAKŠNE PRIIMKE VOSOVCEV ?!

 • Janez

  Temu “osti jareju” se je ?
  “zmešalo”!?
  Ali kaj ?
  Ali si ti tako star, da ne dojemaš nič novega več ?
  Domobranci so se borili proti komunizmu in proti od komunistov – zavedenim !
  Proti slovenstvu so se vedno borili – komunisti. In se še . Dejstvo.
  Domobranci so bili izrazto slovensko zavedni. Dejstvo.
  V zvezi z Nemci so bili zaradi nasilja roparskih in nesodno morilskih KP STALIN PARTIZANOV.

  Svoj upravičen boj so drago plačali s svojimi življenji.

  Kaj si ti misliš – nič ne boli. Tvoje besede – že ne.
  Domobranci niso “izdali” nobenega zavednega, vernega Slovenca.

  Le – kakega KP STALINISTA ALI OD NJEGA ZAVEDENE – TO PA ŽE.
  A to ni izdaja naroda. Pač pa politično nasprtovanje.

  Precenjuješ se. Besede pravega ali zlonamernega “nevedneža” nič ne bolijo. L.r. Janez KOMENDA
  Le – slabo voljo povzročajo.
  DOMOBRANCI NISO BILI
  IZDAJALCI SLOVENSTVA. Dokazljivo so to bili KPS – dejstvo. L.R. Janez KOMENDA

 • Janez

  “Osti jarej”
  Nas nič “ne boli”
  če si ti dezinformiranec in bloden interpretator. To je tvoj problem. L.r. Janez KOMENDA
  P.S.
  SLOVENSKI DOMOBRANCI NISO BILI IZDAJALCI SLO NARODA.
  NASPROTNO. IZRAZITO SLOVENSKO ZAVEDNI SO BILI.
  Zdaj je že popolnoma jasno, da jih je zlobni, oblastiželjni WALTER J. WEISS=MARŠAL TITO !
  Dal nesodno pomoriti – kot nevarne politične konkurente. Bal se jih je.
  S prevaro jih je dobil od Angležev.
  To je zelo jasno zlasti iz primera Bleiburg-Pliberk. Prisilna razorožitev NDH ustašev.
  In nesodni pomor 100.000 in več razoroženih Hrvatov, civilov, žensk, otrok hrvaških.

  Ta prevara in ta sramota nesodnega politčnega bratomora. Je boleča zlasti za ex KP, ZK.
  ŠEF OZNE CELJE, TEHARIJ Milan VENIŠNIK – je storil samomor ! Dejstvo. Zakaj pa?
  Zavajaš. Zlasti sam sebe.
  A?
  “BOLI” – namerna neinformiranost. Maloumnost. A boli?

 • Janez

  Edina
  “pozitivna” posledica !
  Vseh teh sramotnih in strahotnih KP STALINSKIH NESODNIH MORJENJ BRATOV – JE !
  Da
  Na Hrvaškem
  NOBENEGA KOMUNIZMA NIKOLI VEČ – ZAGOTOVO – NE BO. To – je pozitivno. L.r. Janez KOMENDA

 • Janez

  Danes !
  Smo v debati tu
  POVOZILI “OSTI JAREJA”!
  Kdor ga najde – kje ležečega – naj ga odpelje – domov !
  Ja!
  “Osti jarej” – STARE KP, ZK PRAVLJICE – NIKOGAR VEČ NE PREPRIČAJO !
  Zato !
  – Walter J. WEISS=MARŠAL TITO ! 99%dejstvo.

  – OF=OKUPACIJSKA FRONTA, Stalinska OF !
  – NOB=NAROD OKUPACIJSKA “BORBA”
  – točneje SLO NAROD STALINSKO OKUPACIJSKO NESODNO KP MORJENJE. L.r. Janez KOMENDA

 • nicor

  Nehajte že enkrat, eni in drugi, nič ne boste spremenili, samo sovraštvo pumpate, to vam je glavno! Še zmage nad nacifašizmom niste bili sposobni praznovati skupaj z Evropo! Povozili ste samega sebe ne pa ostija. In od kod se je vzela ta “jaklistch”, ki niti ne pozna slovenskega č? Z neverjetno lahkoto ji sledite

 • Janez

  Meni !

  Se zdi lepo,
  da sta se žalne slovesnosti udeležila poslanca ga. I. Dimic in g. Horvat, ki ju cenim.

  V “zmagi” , ki jo omenja spodnji “nicor” – pa v našem slo prostoru – ni realnih razlogov – za karkoli praznovati.
  Takoj po kapitulaciji Nemčije so nas Slovence
  – “okupirali” KPYU STALIN KOMUNISTI IN IZVEDLI NAJHUJŠE ZLOČINE NAD SLO NARODOM – V CELOTNI ZGODOVINI NAS SLOVENCEV.
  Tudi
  – GB “zavezniki” so pokazali svojo “šibko” stran z nenačelno izročitvijo razoroženih vojnih ujetnikov in civilov
  – komunistično-stalinskim “zaveznikom”, ki niti osnovnih konvencij niso bili zmožni spštovati.
  Ti “zmagovalci” so si nakopali večno sramoto z zločini zoper človečnost.
  Da se reči: “zmagovalci – so porazili – sami sebe”.
  Zakaj ?
  nekatreri še vedno ne zmorejo – preprosto človeško
  – obsoditi očitne in dokazljive
  – KP STALINSKE zločinskosti v “osebah” KPS IN KPJ STALINISTOV MAČKA, KARDELJA, J. –
  – BROZA=W.J.WEISSA & comp.?
  To?
  Žal – ostaja – odprto !?
  A premiki v smer
  – bolj realnega gledanja
  – na doslej pre-poveličevano
  – KP STALINSKO PARTIZANSTVO. Se dogajajo. Hvala Bogu. Dejstva govorijo ! L.r. Janez KOMENDA

  https://www.google.si/search?client=tablet-android-samsung&ei=0S8rWYm9Ccn1aPTnmugF&q=knoj+&oq=knoj+&gs_l=mobile-gws-serp.3..35i39k1l3j0l2.7706.8747.0.12293.7.7.0.0.0.0.136.716.0j6.6.0….0…1.1j4.64.mobile-gws-serp..1.6.715…0i22i10i30k1j0i22i30k1.WV6VgQksTkU#imgrc=3cyQe1fHMkApMM:

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!