fbpx

Spomin zlate ribice na POP TV in RTV Slovenija: Ali kako je o vpogledih v podatke zaradi Lobnikarja govoril Gregor Golobič

Radiotelevizija Slovenija in največja komercialna televizija POP TV/Kanal A so v svoje informativne oddaje kot neodvisnega strokovnjaka povabili profesorja na Fakulteti za varnostne vede v Mariboru Branka Lobnikarja. Vendar je Lobnikar politični kaliber Gregorja Golobiča, saj je bil podpredsednik Zaresa ter bivši kandidat za poslanca in župana stranke Zares. Toliko njegovi o strokovni objektivnosti.

Ko poslanka LMŠ Jerca Korče v oddaji 24ur zvečer prisega na Branka Lobnikarja in govori: “Absolutno so želeli s strani Knovs kršiti svoje pristojnosti, to je povedala tudi stroka. Jaz upam, da delu stroke, ki je kot rečeno ne leva, ne desna, lahko še verjamemo in zaupamo …” ji niti ne moremo zameriti. Potem ko se je z razkritjem magnetograma, ki je razkril, da ni bilo za zaprtimi vrati na Knovs nobenih groženj, kar smo ekskluzivno objavili na povezavi, le da Korčetova stvari ne razume ali pa namerno laže, je njena kredibilnost nična.

Za Branka Lobnikarja, ki je bil podpredsednik stranke Zares, ko je bil njen predsednik Gregor Golobič, bi vsakdo, čigar spomin presega dolžino tistega pri zlati ribici ali razgledanost in resnicoljubnost Jerce Korče, le težko rekel, da je “stroka,” in to “ne leva, ne desna.” Da se tega ne spomni voditeljica Petra Kerčmar ali da niti v času, ko nudi Google vsaj osnovne informacije, tega ne vedo tisti, ki so novinarje poslali k Lobnikarju, da je zadevo komentiral, pa kaže, kako nizka je kredibilnost takega medija. Kdo je pripravil oddajo, smo prebrali ob koncu, posnetek strani objavljamo v okvirju.

Realizatorji oddaje 24ur (Foto: Posnetek zaslona / 24ur POP TV)

Še več! Lobnikarjev strankarski predsednik Golobič je pred volitvami leta 2008 na takratnega ministra za notranje zadeve, funkcijo je Dragutin Mate, kazal s prstom, citiramo članek iz Dnevnika z naslovom Zares: Minister Mate se poslužuje vpogledov v osebne mape svojih kritikov: “Po trditvah Golobiča se je v zadnjem času najmanj dvakrat izkazalo, da je Mate ‘za diskreditacijo svojih kritikov pripravljen poseči po sredstvih, ki bi se jih moral ravno kot notranji minister najbolj vzdržati’.”

Branko Lobnikar in Gregor Golobič, prijatelja v stranki Zares. (Foto: STA)

Lobnikar pa je takrat govoril precej drugače kot te dni, spet citiramo članek iz Dnevnika, ki je dostopen na povezavi: “Kot trdi podpredsednik stranke, njegovo policijsko delo ni bilo prav dolgo, bilo pa je “intenzivno in presega kompetence notranjega ministra”. Minister si je, kot je dejal Lobnikar, z namenom diskreditacije političnih nasprotnikov dal prinesti podatke, ki so sicer zbrani za namen kadrovske dejavnosti policije. Po njegovo je takšno ravnanje nesprejemljivo, celo nezakonito.”

Branko Lobnikar je Golobičev Zares kandidiral leta 2008 na parlamentarnih volitvah, leta 2010 pa je kandidiral kot kandidat stranke Zares v Celju. (Foto: Državna volilna komisija)

In politika Lobnikarja, ki je včasih menil drugače, sinoči kot strokovnjaka niso pred male ekrane vabili zgolj na komercialni televiziji, ampak tudi na RTV Slovenija, ki je financirana tako iz proračuna, kot z obveznim prispevkom državljanov. Kdo je pripravil sinočnji Dnevnik, pa v posnetku strani na fotografiji.

Slovenska javna televizija je kot neodvisnega strokovnjaka za KNOVS povabila bivšega podpredsednika Zaresa in oprodo Gregorja Golobiča Branka Lobnikarja. (Foto: posnetek zaslona/ RTV Slovenija)

Andrej Žitnik