Sporni Möderndorferjev zakon o partnerski zvezi skozi prvo sito

Jani Möderndorfer (foto: STA)

Parlamentarni odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide podpira predlog zakona o partnerski zvezi, ki uvaja za istospolne pare enake pravne posledice, kot jih ima zakonska zveza.

Predlog zakona o partnerski zvezi je že dan po referendumu, na katerem so volivci zavrnili izenačitev isto- in raznospolnih partnerskih skupnosti, vložil tedaj še nepovezani poslanec Jani Möderndorfer, zdaj poslanec SMC. Kot poudarjajo predlagatelji, predlog zakona ne spreminja definicije zakonske zveze, izključuje možnost posvojitev in postopke biomedicinske oploditve.

Po mnenju Aleša Primca iz Koalicije “Za otroke gre!” pa zakona ni mogoče sprejeti ravno zaradi enoletnega moratorija po Zakonu o referendumu in ljudski iniciativi. Zelo kritičen je bil do zakonodajno-pravne službe DZ, ki odločanju o tej temi v DZ ne nasprotuje. Spomnil je, da so sami v petek v DZ vložili svoj predlog zakona, ki je v pravnih posledicah 95-odstotno identičen Möderndorferjevemu predlogu, a predlagajo drugačen način sprejemanja zakona.

STA, A. Ž.