fbpx

Sramota! Je obrambno ministrstvo grdo ogoljufalo slovenske vojake?

Foto: STA

Slovenska vojska je vse bolj podhranjena, predani in vztrajni pripadniki SV pa še vedno z vsem srcem opravljajo svoje delo. Očitno ni dovolj, da so denarni zneski za opravljanje vojaškega dela sramotno nizki, na dan prihajajo celo informacije, da mnogim vojakom Slovenska vojska že leta ne plačuje prispevkov. Takšen je tudi primer vojaka M. H., ki mu menda po podatkih Fursa teh ne plačujejo že leto in pol.

Omenjeni vojak je podal predlog za prekinitev delovnega razmerja z novim letom. Obrambo ministrstvo ni želelo sporazumno prekiniti delovnega razmerja, čeprav Zakon o službi v Slovenski vojski to predvideva. V Sindikatu vojakov Slovenije (SVS) so mu svetovali, da naj sam najde razloge za prekinitev delovnega razmerja iz razlogov s strani delodajalca, med drugim tudi zaradi morebitnega neplačevanja prispevkov od plače.

SVS je prejel že več e-poštnih sporočil s priloženim potrdilom FURS-a o neplačanih prispevkih od 1. februarja 2009. Vojaki se sprašujejo, kaj naj storijo in na koga se lahko obrnejo, da se ta zadeva uredi.
Tudi predsednik SVS Gvido Novak je po preverjanju na portalu eDavki ugotovil, da zanj od februarja 2009 niso bili plačani prispevki v višini 42.716,18 EUR.

Zakaj trenutna oblast ne ukrepa?
Grozljivo je, da država svojim vojakom, ki tvegajo svoje življenje za skorajda minimalno plačo in v imenu domovinske pripadnosti dnevno izpolnjujejo vojaške naloge doma in po celem svetu, ne plačuje prispevkov od plače. Gre za osnovno pravico, ki jo jasno določa zakonodaja. Delovanje naše pravne države se vse bolj približuje dnu in žal dobivamo dokaze o tem vsak dan. V sindikatu se sprašujejo, ali je to mogoče le na obrambnem ministrstvu ali je to pojav v celotnem javnem sektorju, kjer si država sama kroji svoja pravila in jih tudi krši.

Sindikat vojakov Slovenije bo šel za pravice vojakov do konca
V sindikatu razmišljajo o pozivu vsem pripadnikom Slovenske vojske, naj si pridobijo razkritje podatkov o plačilu prispevkov od FURS-a in v primeru neplačanih prispevkov iz uradnih podatkov FURS-a v drugem tednu vložijo tožbo preko SVS za plačilo neplačanih prispevkov. SVS pa bo verjetno že v drugem tednu podal kazensko ovadbo zoper odgovorne zaradi kršenja pravic pripadnikov Slovenske vojske.

Kljub temu, da so v SVS ugotovili nepravilnosti pri plačevanju prispevkov od plače, se očitno država na njihove navedbe požvižga. 

Kdo si še želi biti vojak?
Zanimanja za opravljanje vojaškega poklica je menda med mladimi kar veliko, a žal jih sistem in stanje, v katerem se vojska trenutno nahaja, od tega odvračata. Nobena privlačna spletna stran ali zanimiv oglas ne more odtehtati dejstva, da se država brez slabe vesti norčuje iz vojakov.

Po podatkih spletne strani www.vojak.si poklicni vojak v Slovenski vojski mesečno zasluži od 665 evrov (neto) dalje, odvisno od dolžnosti, dodatkov na delovno dobo in stalnost ter drugih nadomestil in dodatkov, napredovanj, specialističnih dodatkov in dodatkov na vodstveni položaj.

Lepo je opravljati vojaški poklic, ki ga oglašujejo tudi na spletu, www.postanivojak.si, a hkrati nezavidljivo, če je odnos do vojakov takšen, kot trdi Sindikat vojakov Slovenije.

Upokojeni vojak ostal brez vsega, zanese pa se lahko le na dobrodelnost dobrih ljudi
Po upokojitvi država na njih pozabi, medtem ko politični veljaki z levice še dolgo po prenehanju delovnega razmerja dobivajo nadomestila in imajo poleg tega še druge ugodnosti. Privilegiranci ostanejo pri koritu, vsem ostalim pa kljub predanosti naši domovini Sloveniji ostanejo le osnovna sredstva za preživetje. Pred kratkim je športno humanitarna organizacija Vztrajaj – Never Give Up zbirala denarna sredstva za upokojenega pripadnika Slovenske vojske, potem ko je njegova družina v požaru  izgubila skorajda vse imetje, utrpeli pa so tudi hude telesne poškodbe.

Sramotno je, da je za slovenskega vojaka poskrbljeno tako slabo in se do njega državna ustanova obnaša celo nezakonito, medtem ko se preveč denarja nameni borcem NOB, predvsem pa njihovim potomcem. Vsakič, ko se pojavi ideja o znižanju njihovih pokojnin, se proti temu borijo z vsemi močmi in glede na to, da so večino časa na oblasti ‘njihovi’ ljudje, brez problema tudi dosežejo svoje.

B. P.