Sramota, nekdanji Türkov sodelavec znova udaril: Cerkev lahko žalite, toda le po neposvečenih fasadah RKC

Foto: STA

Da je spodbujanje nestrpnosti nekaj sprejemljivega, tokrat znova dokazuje nekdanji tesni sodelavec Danila Turka. Samo pozor – to lahko delate, če gre za kristajne. Vsaj tako lahko razumemo skrajno primitiven twitt Igorja Pribca kot odziv na včerajšnji grafit na ljubljanski stolnici. O napadu na stolnico pa molči tudi Mirovni inštitut in njegov Svet za odziv na sovražni govor.

Kot pravi Pribac, vsebina grafita javno etično ni sporna. Edini problem, ki ga vidi, je uporaba fasade sakralnega objetka. Toda pozor. Tukaj Pribac še ni končal, saj je njegov poziv jasen: “So tudi neposvečene fasade RKC”.

 

(9.3.) Sramota, nekdanji Türkov sodelavec znova udaril: Cerkev lahko žalite, toda le po neposvečenih fasadah RKC 1

 

To sicer ni prvi izpad sovražnosti, ki ga je Pribac manifestiral na twitterju. Spomnimo. V januarju je bil edini, ki je našel opravičilo za spolne napade, ki so jih zagrešili migranti, ko je zapisal: “Si mlad moški in imaš naenkrat na dosegu to, kar si včasih videl na TV in v sanjah. Kaj storiš v zavetju teme in gruče?”

Tiho je tudi Mirovni inštitut in njegov Svet za odziv na sovražni govor
O napadih pa je tiho tudi Svet za odziv na sovražni govor, ki v sklopu Mirovnega inštituta deluje v sodelovanju z ljubljansko Fakulteto za družbene vede in RTV Slovenija.

”Svet za odziv na sovražni govor na podlagi prijave poziva vse lastnike in lastnice zemljišč oziroma nepremičnin, da prekrijejo sovražne grafite (npr. kljukasti križi, keltski križi, sovražni in hujskaški ter neonacistični napisi, npr. »nož, žica, srebrenica«, »88«, »ubi pedra« itn.) oziroma jih prijavijo policiji in po njenem posredovanju prekrijejo,” so zapisali v enem od odzivov na grafite, ki so se pojavljajo po stanovanjskih soseskah v Ljubljani.

Ko smo Svet povprašali za odziv na grafite na stolnici, pa smo nazaj prejeli odgovor Nataše Pirc Musar, da naj se obrnemo na Mirovni inštitut, saj se je mandat članov Sveta za odziv na sovražni govor februarja iztekel. Ko smo vprašali, kdaj bo imenovan nov Svet, je Pirc Musarjeva odgovorila, da še ne ve, če se bo projekt sploh nadaljeval. Odziva od Mirovnega inštituta pa prav tako nismo dobili.

Dejanja pa ostro obsoja iniciativa za svobodni govor
Da pa je potrebno takšen sovražni govor nedvomno obsoditi, je potrdila tudi članica iniciative za svobodni govor, odvetnica Lucija Šikovec Ušaj. ”Spomnimo se vika in krika, ter policijskih akcij ob odvrženih svinjskih glavah na gradbišču bodoče džamije, torej na mestu, ki je še daleč od nekega verskega objekta. Zaenkrat nisem še seznanjena, da je tudi to ravnanje bilo obsojeno na vsaj primerljiv način s strani politike, medijev in obravnavano s strani policije,” je dejala za naš portal.

Kot je še dodala, grafiti kazijo podobo mesta, uničujejo lastnino, ”v konkretnem primeru pa imajo tudi politično sporočilio in so napad na vrednote slovenskega naroda in slovenske cerkve. Gre za primitivizem, ki je vreden ne samo obsojanja temveč tudi zaničevanja ne le od Slovencev temveč od vseh državljanov,” je bila jasna Ušajeva.

M. G.