Stane Granda: Zaklinjanje Titu je znak razpadanja uma in demence

Zgodovinar Stane Granda (Foto: Nova24TV)

“V človeški naravi je, da se človek s starostjo z večjo nostalgijo spominja mladosti, upanja, velikih pričakovanj in to je splošna človeška lastnost,” se je na jugo nostalgične manifestacije v Ljubljani odzval Stane Grada. Slovenski zgodovinar sicer trdi, da Slovenci v tem nismo prav nič posebnega in da se tudi drugod po svetu pozitivno spominjajo totalitarnih režimov. “Danes v Italiji mnogi rečejo, kako je bilo pod Mussolinijem lepo.” 

Granda meni, da je pri ljudeh potrebno računati tudi na njihovo demenco, ko se “spominjajo” lepih dni v mladosti, čeprav so pogosto trpeli hudo revščino. Ta občutek lažnega spominjanja je toliko hujši, ko se razmere v državi poslabšujejo, saj ti spomini služijo kot nekakšna uteha pred negotovo realnostjo.

Granda: Zaklinjanje Titu je znak razpadanja uma
“V starih časih, ko je kralj umrl, so dejali ‘Kralj je umrl, živel novi kralj’, danes pa vidite po Titu Tito – to je znak razpadanja uma,”  je prepričan Stane Granda, ki sicer pravi, da tovrstni izpadi niso nevarni, prej pobalinski. Nevarno je to, kaj se dogaja v ozadju takšnih manifestacij, je prepričan Granda, saj je pogosto opaziti, da se sredstva ideološkega boja uporabijo takrat, ko je potrebno prekriti kakšno nepravilnost v gospodarstvu.

Na novinarjevo vprašanje, kako je mogoče, da danes mladi, ki so se rodili po razpadu Jugoslavije, s takšnimi pozitivnimi občutji govorijo o propadli državi, je odgovoril, da so za to delno odgovorna lažniva vzgoja, skozi katero se perpetuirajo številne laži in polresnice. Ena izmed takšnih laži je ta, da so imeli nekoč vsi službe. “Seveda smo imeli vsi službe, ampak v službi marsikdo ni imel nič za delati,” je Granda ovrgel eno izmed najbolj pogostih zmot. Spomnil je tudi na smešne procese kupovanja avtomobilov in resno okrnjeno svobodo govora.

“Te pravice, pridobitev katerih je pomenil velik prelom s preteklostjo, te pravice jim nič ne pomenijo, saj so bili v to rojeni, v tem živijo. Ko slišijo, da so bile službe in stanovanja, jasno, da zavzdihnejo – čeprav jaz stanovanja nisem dobil, pa sem moral kljub temu odvajati sredstva v stanovanjski sklad.”

Laži v sodstvu in šolstvu
Zgodovinar trdi, da je tako v sodstvu kot v šolstvu ostalo mnogo laži. V šolstvu se zrcalijo skozi izbiro tem. To je ponazoril s poučevanjem zgodovine, kjer se učence uči, kdaj so se v Sloveniji začele nositi kavbojke, ne poučijo pa jih, da je bilo potrebno kavbojke pretihotapiti iz tujine. “Nekdanji sistem je temeljil na laži in mnogo teh laži je v družbi ostalo,” je povedal in dodal, da različnim jugo nostalgičnim proslavam v osnovnih in srednjih šolah botruje starost učiteljstva, ki je morda tudi že malo v letih in posledično dementen.

“V tej državi se mlade vzgaja proti lastni državi, tega pa nima nobena država na svetu. To je zastrašujoče,” je zaključil.

Ž. K.

 

 

 • dr Janez Sveti

  Družbenopolitičnega sistema, ki je vladal v Jugoslaviji se z nostalgijo spominjajo vsi nesposobni, leni alkoholiki, ker so hodili v službe, nič delali in lahko so že zjutraj tolkli žganico.
  Na svinjske polovice preko sindikata in krompir, vrste za življenjske potrebščine, bone za gorivo in tisoče drugim “ugodnosti” pozabljajo.
  V glavnem, je sistem odgovarjal nesposobnim, lenim alkoholikom. Alkoholizem je bil problem vseh komunističnih režimov.
  Dobro je ugotovil gospod Granda.
  Dr Janez Sveti Svobodni Slovenec

  • avtohtoni neandartalec

   Norma za našega povprečnega tajkuna je par whiskeyev in kakšen liter vina, na dan, vsak dan, včasih pa še več.

   • dr Janez Sveti

    Naši tajkuni so primitivci, ki jih je kriminalna hobotnica postavila za varuhe njihovega plena. A mislite, da so prišli do bogastva s pametjo??
    Dr Janez Sveti genij

    • indijanka

     Hmmm…Butale? Ostali smo Butalci, kajne.

     • dr Janez Sveti

      Jaz nisem. Ne želim biti del te organizacije.
      Dr Janez Sveti vesoljc

     • avtohtoni neandartalec

      Ampak šolček pa verjetno vseeno zvrneš, če bi ti kdo ponudil.

     • dr Janez Sveti

      Kaj je to šolček” ?
      Dr Janez Sveti vesoljc

     • stajerc5

      No, a vidis, se srbine iz jame je pozabil, kako je vcasih zjutraj pred sluzbo naroceval “kavo pa silcek” !! Kaj ces, pocuti se “kao kuci”…

     • dr Janez Sveti

      Šilček? Ne pijem alkohola.
      Dr Janez Sveti Šipek

   • Iza Demos

    Pa ne pozabit na travco in podobno snifanje.

 • avtohtoni neandartalec

  Komur je v službi raje dolgčas, namesto da bi se ukvarjal s čimer mu je pač na razpolago ali se tisti čas vsaj družil s sodelavci, pač nima nobene domišljije.
  Ljudje so zelo preprosti, za naše rovtarje, ki v hostah še leščerb niso imeli in so se dvakrat na leto odpravili v obližnja mesteca po opravkih in oštarijah, je bila verjetno socialistična revolucija svojevrstno razodetje. Naenkrat je bilo vsega dovolj, prvič so videli določene stvari, oblast pa jih je zatirala edino,če so se obnašali kot prava goveda, sploh ni bilo tako slabo. Zjutraj je bilo treba zgodak vstajat, zato sao bili ljudje nenaspani in tečni, ampak so vmes malo zadremali, nekaj pojedli in so bili do dveh kot prerojeni, ravno prav za kakšne piknike in hobije. Kaj češ drugo delati v deželi, kjer se nič ne splača in si z denarjem nimaš kaj kupiti, v tujini pa vse stane veliko več kot bi lahko zaslužil, pa še ljudska milica bi takoj pobrala kakšne novotarije. Ni bilo odnosa do osebne svobode, do osebne lastnine, še doma nismo imeli pravega, partija je lahko delala kar so hoteli, ljudje so se razčlovečili in izgubili identiteto.
  Kakšna je razlika med Titom in Mussolinijem oziroma ostalimi diktatorji, žrtve režima so se ga še prej navadile, ker ni bilo nobene vojne, nihče ni umrl, če ni hotel ali če ni ravno prišel njegov čas, ko so morali posamezniki do pozne starosti gledati isto depresijo in patetitko, so izgubili voljo do upora, nihče ni več verjel, da se bo kdaj končalo. Ostali diktatorji so ljudi neprestano pošiljali v neke obračune, ko so mladi zapuščali dekleta in se vračali z mračnimi obrazi, jih je minila volja do heca, pri nas jim ni niti Titova smrt izbrisala hinavskih in privoščljivo ciničnih nasmeškov iz lica, režali so se vse do razpada, nekateri do danes ne morejo nehat, ker so trpeli samo na kavču, pred televizorjem..

 • Breiva

  Citat iz članka: “Seveda smo imeli vsi službe, ampak v službi marsikdo ni imel nič za delati,” je Granda ovrgel eno izmed najbolj pogostih zmot. Spomnil je tudi na smešne procese kupovanja avtomobilov in resno okrnjeno svobodo govora.

  Imeli smo vsi službe?
  Ne drži popolnoma, člani partije pa res. Jaz sem poznal veliko ljudi, ki niso imeli službe. Jaz sem jo zgubil leta 1981 in zato odšel v tujino in sem se vrnil šele takrat, ko sem šel v penzijo, leta 2005. Po svoje je bila zame to tudi sreča, saj imam sedaj kar lepo avstrijsko penzijo.

  Kupovanje avtomobilov
  Komunističnim veljakom so hodili udbovci ponujati Golfe TAS kar na dom, navadni državljan pa se dostikrat ni mogel vpisati niti na čakalno listo. Takrat sem imel prijateljico, ki je bila kar visoko v državni službi in so ji novega golfa pripeljali na dom. Njen oče pa je bil okrožni javni tožilec in seveda partijec, bil pa je res poštenjakar, to moram priznati.

  Kmalu bodo bedasti slovenci začeli malikovati izdajalca kućana in kako je bilo fajn pod njim.

  • sprehajalec

   “”Komunističnim veljakom so hodili udbovci ponujati Golfe TAS kar na dom,
   navadni državljan pa se dostikrat ni mogel vpisati niti na čakalno
   listo.””

   Častilci maršala bodo dejali, ja, ampak v Vzhodni Nemčiji so pa starši že otroka morali vpisati v čakalno vrsto za Trabanta.

  • Anton

   no sej tudi sedaj v skladu s prejšnjim režimom oz titoizmom, so nekateri državni uslužbenci v javni upravi brez dela, v službo hodijo samo služit:)

   • avtohtoni neandartalec

    TO so pa zdaj naše dobro organizirane združbe javnih uslužbencev, njihovo delo je tlačenje in mučenje nepokornih državljanov, v vsakem fašizmu je isto.

  • avtohtoni neandartalec

   Danes fašisti to rešujejo drugače, po nalogu komandirja lokalne ljudske policije, ti vzamejo vozniško dovoljenje in avtomobil, potem se pa vozi kamor hočeš oziroma do koder nese javni prevoz.
   Pri nas ni bilo kriminala, samo duševne bolezni, zato izjem naše pravosodje praktično ne pozna ali drugače pvoedano, sekret školjka je vedno umazana, se vedno najde kar iščejo.

  • samsara

   Nauk tvoje zgodbe glede izgube službe je ta, da ni vse kar se (‘takrat’) zdi slabo, tudi v resnici slabo. Kot tudi ni vse kar nam paše, za nas v resnici dobro. Variacij na to temo je kar nekaj…
   Pa saj vse to tudi samo že dobro veš in prepričan sem, da tudi razumeš in pravilno dojamaš a sem vseeno zapisal ;-)
   Tvojo zgodbo (poslovni del) poznam že iz enega tvojih zapisov na strani spletnih Financ in tvojo poslovno pot vsekakor spoštujem.

 • rubec

  “To je ponazoril s poučevanjem zgodovine, kjer se učence
  uči, kdaj so se v Sloveniji začele nositi kavbojke”

  Hvala bogu da so v slovenskem šolstvu še vedno različna mnenja na katero mesto oblačila postaviti ta mali žepek, značilen za dekadentne kavbojke, če ne bi mi že davno nosili burke.

  • dob

   rubec, a obstaja Rifle burka?

   • indijanka

    Dob, poguglaj rifle jeans once and forever…nasmejal te bo bradati maneken leta 2016…tudi rifle burka bo..upam, da ne hit leta 2017.

    • Peter

     A se obstajajo riflce? Sem mislil, da so to delali bolj za stranke iz Trsta, no.
     Burke so pa seveda izjemno zanimivo oblacilo, ki ponuja oblikovalcem veliko moznosti za nove in nove ideje. Odprtina za oci je lahko bolj ali manj podolgovata, z mrezico ali brez, tudi tekstura mrezice je od dizajnerja do dizajnerja drugacna, skratka, pravi izziv, no.

     • indijanka

      Seveda so še. Niso pa tako popularne med otroci. Izjemen bradati maneken je na njihovi strani. Sveže uvožen pripadnik v ljubkem mornarskem pulovarčku. Mogoče so burke na drugi strani drugačne in niso obojestranske :). Rdeče…čipkaste..hmm a ne?

     • dob

      V komunizmu takšen izziv dizajnerjem predstavljajo lisice.
      Lahko pa bi se tudi precej prodajale majice z napisom: Moj ati je bil po nedolžnem v zaporu in je revanšist!

    • dob

     Videl. Grozno!
     V vrtcih otroci že pojejo “Mary Had a Little Islamb!”

   • rubec

    Jaz sem si kupil tisto prek sindikata. Levi’s Emolič.

    • indijanka

     jp..jst tut :)

     • MEFISTO

      Pri tvojih letih in inteletualni samozavesti, ki bi jo rada izpričevala, se ne spodobi taka neartikulirana govorica.

     • indijanka

      Poigrala se bova s poezijo. Dnevi dnine niso najbolj spodbudni za mojo besedno umetnost.

    • centurion

     Občinski odbor SD Ruše je odobril rdeče Rifle, model Kumrovec,
     Made by tvornica čarapa 25.maj

    • samsara

     LOL!
     Te bo utegnile biti licenčne, ker nekje v ’80, je takšne za Jugo začel proizvajati Varteks iz Varaždina.

  • centurion

   Ampak žepek je bil zakon, hehehe…

 • Franjo Trojner

  Toti socialistični diktator je vedno živel, kot princ, ljubic in otrok pa je imel večk, kot njegov prijatelj Honecker. Vsem kumunistom in ostali ubogi raji je bil za vzgled, z svojim življenskim slogom jim je zelo nazorno kazal kako se v socializmu ne sme živeti. Svojo priljubljenost med narodom si je vedno znova utrdil z škornjem in puškinim kopitom. Narod ga je zelo ljubil, saj je pomenilo ne ljubiti Tita, zagotova in hitra pot v nebesa. Zelo rad je imel tudi kulake, zato je kulakom v dobro ustanovil kolhoze, tistim kulakom, ki pa to ni bilo všeč, pa je na svoj poseben inovativen način pričaral raj na zemlji, še raje pa v nebesih. Še posebej je imel rad Slovence, to je pokazal tudi s tem, da je Slovenijo zelo redko obiskal. In, ko nas je, smo šolarji, delavci, študentje ter ostala raja čisto neprisilno pod budnim diktatom partijskih šefof Tita vzhičeno pričakali na točno določenem mestu in vzklikali gesla in parole v skladu z navodili, čuvala pa nas je tajna partijska policija verjetno zato, da se komu od udeležencev od ginjenosti s srečanjem Tita, kaj ne zgodi. Tito je bil dober človek, rad je imel svoje ljudi, zavzemal se je tudi za višji standard zapornikov, hotel je da tudi zaporniki letujejo, zato je odpr Goli otok!!! Bil je res pravi človekoljub, seveda, če odmislimo vse tiste, ki jih je po vojni dal iz človekoljubnih nagibov izvensodno zverinsko pobiti!!!! Bil je tudi velik in zvit politik, ko se je zbal, da bi mu Stalin lahko prevzel kraljestvo, se je raje obrnil k zahodni civilizaciji in se dobrikal ZDA , ki so mu v zahvalo dajale žito in denar, da se je sam še naprej lahko šel socializem. Res je, Tita smo imeli vsi zelo radi, tako domača, kot tudi tuja javnost si je zelo oddahnila, ko je za večno legal k počitku.

  • avtohtoni neandartalec

   TIto je tudi veliko potoval po deželi, ljudje so verjeli kar so videli, za razliko od recimo Kučana, ki ga je redko kateri Slovenec videl na lastne oči in ne moremo prisegati, da v resnici obstaja.

 • APMMB

  Tito nam je pobil elito in poskrbel, da jo še sedaj ponižujemo in zaničujemo. S tem je odvzel narodu identiteto. Ali si zaluži, da ga častimo?

  • antimur

   Ta zločinec z njegovo zločinsko drhaljo nam ni vzel samo identitete, on z njegovimi nasledniki nam jemlje preteklost, sedanjost in prihodnost celotnega slovenskega naroda in ga spreminja v neko pošastno zmes balkanskega stalinizma.

   • avtohtoni neandartalec

    …vendar so se komunisti kmalu potem spremenili v fašiste.

  • avtohtoni neandartalec

   Res je, komunisti so odpravili suženjstvo, hlapce so začeli vzgajati kot ljudi…

 • totex39

  Mene res zanima, kako lahko vlada dopusti, da še vedno lahko nekateri ljudje javno slavijo diktatorja Tita. To je sramota in velik primitivizem teh ljudi.

  • Andrej S

   Kako zakaj vlada dovoli zato ker je to del vlade

  • avtohtoni neandartalec

   S Titom se delavci in kmetje neprimerno lažje identificirajo kot s Krkovičem.

 • Poštenje velja

  Ljudje ki so nosili to zastavo so leta 91 streljali na nas in tudi mene.
  Zato dobro, da jih nisem srecal ker bi ponovno storil isto.
  Napolnili smo premalo ladij in vagonov.

 • von Rhein

  Nekdanji sistem je temeljil na laži (Granda).Današnji sistem z vodilno vlogo šolstva in medijev pa počne vse,da bi bilo teh laži čim manj odkrito in čimveč še naprej veljavnih.

  • avtohtoni neandartalec

   Kjer so verski spisi in policijski zapisniki edine resnice, je vse ostalo laž.

 • centurion

  Leftardi se že rodijo dementni.
  Um pri njih? Kaj je že to?
  Pa dobro jutro, Slovenci!

  • avtohtoni neandartalec

   To je pa res, že otroke vzgajajo za policaje in vojake.

 • von Rhein

  Priznam ,da tudi mene zabava to proslavljanje,ki ga je iz leta v leto več.Treba je pogledati in poslušati (na žalost tisti namaškarani pionir iz NG ni povedal nobene besede,ki bi jo bilo možno razumeti) izvajalce cirkusa. Vse kaže,da pri uprizoritvi maškerade doživijo stanje kakršnega doživljajo igralci na odru gledališča,sami sebi se zdijo pomembni nosilci glavne vloge. Celo leto čakajo na njihov dan,na nastope se pripravijo podobno kot se pripravljajo izvajalci norčij za Pusta nekje v Kölnu ali Meinzu. Več je ropota in vpitja ,bolj se bližajo mentalnemu orgazmu in izločanju sline ob misli na to,da se ne bodo prebudili.
  Ob polnjenju medijev s poročili o “spominu” na čas , psihologi previdno molčijo.Res starim tudi ne gre zameriti,za nekaj časa se vrnejo v svojo mladost.

 • fireblade

  biti levičar po 30em letu pomeni: ali nor s pomešanimi osnovnimi pojmi delovanja družbe, ali parazitsko odvisen od ropanja davkoplačevalcev

  • avtohtoni neandartalec

   Največkrat so samo bolezensko pohlepni in nevoščljivi.

 • macon

  Leftardom je idealna služba v kateri ni treba nič delati, torej to res ni argument, ki bi jih omajal v prepričanju, da je bilo v Jugi lepo.

  • avtohtoni neandartalec

   V komunizmu si lahko obdržal kar si dobil in zaslužil, danes noče nihče delati za fašiste, niti za denar, kaj šele zastonj.

 • Viktorh

  “V tej državi se mlade vzgaja proti lastni državi, tega pa nima nobena država na svetu. To je zastrašujoče,” je zaključil.”

  …in s tem mnenjem se zelo strinjam, ni kaj dodati.

  • avtohtoni neandartalec

   Vse ostane v državi, nič izven države, nič proti državi.

   Državo pa le imamo.

 • xtc

  Pri nekaterih stvareh udarja hudo mimo da gre za nenevarne pobalinske zadeve ipd:
  Gre za zelo nevarne izpade;ki so nevarnost demokraciji;državi in nakazujejo na abotnosti in malodane psihopatsko poveličevanje komunizma;Tita; Moskve in rdečih zločinov in zločincev ter odkrito iizdajalsko delovanje in spodkopavanje države:
  mALODANE IMASTE KOMUNISTIČNO RUSOFILSKO TITOISTIČNI kult zla in njegove slepe privržence ;ki sledijo kot trop lažem;mitom;prevaram in idiotizmom:

  • avtohtoni neandartalec

   Obstajata dve veliki ločini, eni cenijo komunizem zaradi odprave fevdalizma in hlapčevanja, drugi ne morejo pozabiti veličine in moči dežle delavcev in kmetov,ki so jo uničili prav predstavniki slednjih, današnje postsocialistične družine, ki so nas vrnile v stanje, kakršno je vladalo pri nas pred 100 leti.

 • MEFISTO

  Ali veste, zakaj imajo v Titovem Velenju grozeč in zastrašujoč kip zločinca tovariša Tita na dva metra visokem podstavku?

  Da ga psi ne morejo poscati, mi je pojsanil nek domačin, občudovalec lika in dela tega mojstra krvave obrti.

 • FORT WORTH

  Fceraj na dan norosti se je ponovno pokazalo,kako so nekateri zavedeni ze od mladosti…
  Kot smo videli na Tv se je neka druzba 4-5 klownow v Novi Gorici nasemilo v kurirje tov.Tita in se po mestu vozila v Mercedesu z zastavami yugovine. Bednikom se se danes smejimo. Po 36 letih smrti bi ga tile radi obudili pa ne vedo kako (:-)))))

  • Anton

   očitno so imeli oz imajo še vedno preveč privilegjev od tistih časov.

   • zaton

    Ali pa preveč oprane možgane in Titomanijo.

  • tomven

   Verjetno je težava v tem, da na tistem koncu ni ustreznih ustanov kjer bi te paciente ustrezno obravnavali in oskrbeli. Zzzs pa ne krije zdravljnja v oddaljenih ustanovah npr, Lj Polje, Hrastovec… Idrija je pa “pase”.

   • FORT WORTH

    + :) meni se zdi bolj verjetno,da se proti tem kriminalcem noce nobeden izpostavljati,ker je trenutno vse na njihovi strani…

   • radames

    “Idrija” je bolnišnica za Primorsko-Notranjsko regijo.
    Ni “pase”, ker so te bolnišnice po regijah.

 • Kapucinka

  Zakaj se zdaj grejo Tito ideologijo in kako je bila grda, namesto da bi naredili kaj, da bi bila država ZDAJ boljša? Naj raje popravijo, da bo tudi danes vsakdo našel službo in otroke učijo narodne zavesti, namesto tega pa povsod objavljajo članke o uspešnih Slovencih v tujini in pokroviteljske članke, da si vsakdo sposoben lahko najde službo tudi v krizi. A res? Potem pa imamo čez 100 000 nesposobnežev.

  • Anton

   najlažje je proglasit nezaposlene s nesposobnimi.

  • Vera

   Zakaj so bile nekoč davno nazaj službe ? Mladina je ostajala na kmetih , vsaj en družinski član , ki je kmetijo tudi prevzel po starših . Tito je naredil veliko napako , ko je dejal : ” Omladina , treba , da se školuje ” , to so povzeli mnogi starši , ki so svoje otroke strašili : ” Če se ne boš učil-a boša pa na kmetiji kje za deklo ali hlapca ” . Tako se je vedno več mladih začelo vpisovati v šole , nekateri so imeli srečo, da so dobili službe , posebej , če so postali člani ZKS , ostali so se lahko obrisali pod nosom . Naše šolstvo ima veliko napako, da izobražuje mladino na FDV in drugod, kjer pa vsi ne pridejo zlahka do dela in zaslužka . Profesorji bi se morali ” preobraziti ” in mlade učiti poklicev,kjer bo delo in zajamčena solidna plača , saj mnogo podjetij in posameznikov za svojo proizvodnjo , ne dobi izšolanega kadra za svoje firme in sp-je . Vsaka nostalgija po titu je odveč , saj nam pod njegovim vodstvom ni bilo nič bolje , razen njemu zvestim pokornim ” elitam ” !

   • Kapucinka

    Ne rečem, da so bili Titovi časi super, drugače ne bi hoteli ustvariti lastne države, ampak dobro so pa imeli vsaj to, da so poskrbeli za malega človeka. Če včasih študent ni našel službe v svoji panogi, je lahko šel kam v proizvodnjo, danes pa te rezerve ni. Pa bi lahko včasih tudi tistim očital, zakaj so šli študirat nekaj suficitarnega, apak so si lahko našli nadomestno delo namesto vegetirali na borzi. Misliš, da danes diplomanti na borzah ne bi šli delat v tovarno?

    • Vera

     Ne verjamem , da je še kdo , ki bi rad delal v tovarni , ker bi bili radi fantje sami ” kravatarji ” . Prej najdemo kakšno punco ali že starejšo žensko pri moških opravilih: delavke v tovarnah , voznice avtobusov , čistilke in urejevalke okolja itd. V titovih časih , ni nihče poskrbel za ” malega človeka “, če se ni sam znašel . Mene v nasprotno ne prepriča nihče, ker sem zaradi partije trpela še pa še, ker se je gledalo na vse in iskalo ” dlako v jajcu ” ! Sekretarka partije je ob nedeljah stala pri cerkvi in popisovala , kdo je bil pri sv. maši , da je lahko tožarila naprej na OK ZKS . Seveda smo bili prvo na udaru mi , ki smo bili zaposleni v kakšnem uradu , potem pa še ostali , če so le črhnili kakšno čez oblast . Najhujša v Sloveniji sta bila Kardelj in Dolanc .

     • Kapucinka

      Politika je negativna stran socializma, kako je bilo tam, pa vem samo to, da nihče ni smel nič črhniti čez partijo. Za cekev pa mi vsakdo pravi drugače, koliko so politiki puščali k maši. Vsi pa mi pravijo, da je bilo takrat lahko najti službo.

     • avtohtoni neandartalec

      Lahko si nabijal čez partijo, zakaj pa ne, ampak če niso ubogali niti potem, ko so jih nafilali z denarjem in privilegiji, potem so postali pa res jezni.

     • Vera

      Seveda so bile službe nekje od leta 1950 naprej , ko se je gradilo na novo , toda to se je pred letom 1990 nehalo , tudi zaradi lenuhov, ki takrat niso hoteli ostati doma na kmetiji , kjer vedno nekaj zraste , če si priden , delaven . Danes pa ta naša kmetijska politika hoče kmete uničit ( Židanu to zelo uspeva ) :( Stari obnemogli ne morejo delati , mladi so odšli v mesta ali celo v tujino , hiše propadajo , nekatere pa naganjajo iz stanovanj, če so dolžni 0,000 evrov .
      Ja glede maše in zakramentov je pa bilo takole . Komunisti so se z duhovnikom zmenili, da so otroka pripeljali ponoči h krstu ali so to storile njihove mame ali babice , sami so se pa skrivali pri ” Polnočnicah ” na koru med pevci .Igrali so dvojno igro . Po letu 1991 so bili taisti komunisti javno pri mašah , k obhajilu so pristopili , skratka obnašali so se kot, da so res kristjani . Danes pa je spet enako kot po II.sv.vojni , da cerkve še od daleč ne pogledajo več,. ker imajo oprane možgane , predvsem strankarski veljaki levice .

     • Dusan Marn

      luba vera ,zal je na vseh straneh politike veliko ali vecina povzpetnikov zeloooo boga na duhu ,,ja nekdanji zagrizeni komunisti so sedaj desnicarji a to kar naj bi bila levica pa zagrizeni pokvarjeni kapitalisti ,,se cerkev se nam je spridila in jim je predvsem za zasluzek ,,o tem bi lahko napisal celo nadaljevanko ,,se najdejo tudi posamezniki ki pa ne morajo nic spremeniti tako pri enih kot drugih ,,sitem imajo prav vsi zeloooo dodelan da so dosmrtni povzpetniki ,,obojim je edini cilj lastno blagostanje in oblast ,,za dezelo in narod pa jim je prav malo mar ,,preveckrat sem moral biti okoli njih-sluzbeno–in prevec videl in slisal ,,od obojih ,da ne recem kaj o tajkunih ,,ti so sele podn na mojem koncu vecina normalnih ljudi ne mara politike in vedo zakaj ,,pa naj bodo to starejsi ali mlajsi ,,samo cudni neljudje se pecajo z tem kakcem

     • Vera

      Jaz pa mislim, da zato, da me dnevna in nekdanja politika zanima , nisem zato ” čudna ” ! Čuden je tisti , ki se nič ne briga kaj se pri nas dogaja, zato pa na volišču nima pojma koga naj obkroži. Vsi niso barabe !

     • Dusan Marn

      zal se motis ,,kakor si je kdo upal ,tudi partijo v firmah si lahko in smo jo kritizirali ,,in komaj sem cakal da me kdo poklice na kako disciplinsko pa zal ni bilo nic ,,ce je bil kdo v firmi partijec in zanic delavec ali neclovek se ga je dalo kar lepo popljuvat ,,seveda si moral biti boljsi delavec od tega povzpetnika ,,sam sem svojemu sefu in direktorju povedal kar jim je slo ,brez posledic ,sem pa imal potem res mir pred njima ,,a da bi me kdo poklical kam visje zal nisem dozivel ,,pa nisem bil edini ki si je upal kritizitrat et te nesposobneze ki pa so bili na teh polozajih tudi zato ker so imeli knjizice ,,pa se vseeno so hodili k masi ,,in se v zelooo pomembni drzavni firmi smo delali ,,

     • radames

      Bla, bla, bla.

     • radames

      “…da je bilo takrat lahko najti službo.”

      Kdaj – takrat? Od sredine 60. let pa do 70. let je bilo izredno težko dobiti službo.
      Če nisi smel reči kaj čez partijo, to pomeni, da je v državi vladal teror.

     • Kapucinka

      Mojbog ste me vsi popadli. Vsi so mi in mi še vedno pravijo, da je bilo včasih lahko najti službo. Eden jo je najdlje iskal pol leta. Za tistih 5 pet pa se ne mslim pričkat, ker ne poznam vsega.

     • radames

      Tebi so PRAVILI, jaz pa sem to doživljal. Za svojo takratno punco sem v Lj.iskal službo, da bi ostala skupaj. Povsod sem bil neuspešen. Njen fotr, ki je bil takrat glavni šef neke čudne slovenske “službe”, ji je po telefonu zrihtal službo povsem drugje.

      PS
      Danes vem (skoraj) vse. Hvala Bogu, da je bilo tako.

     • avtohtoni neandartalec

      Če so se ljudje sami znašli, so jih strici takoj skregali in jim poslali inšpekcijo.

    • avtohtoni neandartalec

     Zakaj bi skrbeli, in kdo je majhen, če si lahko pa ljudje sami poiščemo delo in prevajamo neko vrednost na trgih.
     Največji greh partije je bil zatiranje sposobnih vizionarjev in entuziastov, ki so večkrat konkurirali celo popolnoma nesposobnim in zavoženim državnim podjetjem, ki jih do danes kreditiramo državljani, da so.

    • Ruggedplant

     No no… Kdo je poskrbel? Tito ali pridni in sposobni, ki so delali za vse tiste, ki to niso in seveda tujina, ki je ogromen Jugoslovanski bilančni primanjkljaj krila z neskončnimi krediti? Mimogrede – v komunizmu je imel povprečni zaposleni realno nižjo plačo (si je z njo lahko privoščil manj) kot znašajo danes socialni prispevki, dobrodošla v realnost. Danes si že študentje, ki delajo po nekaj mesecev letno lahko privoščijo avto, v tistih časih pa so delavci varčevali tudi 5 let za največjo kripo kar jo je bilo možno kupiti na trgu.

     • Kapucinka

      Kaj primerjaš plačo z danes, seveda je zdaj višja, ampak dalo se je preživet. Na borzi imaš cel kup diplomantov, ki so že dolgo tam in nimajo pravice do nobene podpore, ker nimajo 9 mesecev delovne dobe. Pa je tudi nikjer ne bodo mogli dobiti. Sicer pa imamo tudi zdaj neskončen kredit zaradi naših preljubih politikov, tako da smo isto v riti.

     • Ruggedplant

      Dalo se je preživet bliže kot si bil partiji, v povprečju smo bili vsi reveži, nekako primerljivo z Albanci v današnjem času. Ljudi pod pragom povprečne revščine sicer ni bilo kaj prida, ker si je partija kupovala čas pred ljudskim uporom s krediti v tujini. Služb danes ni izključno zaradi tega, ker so na oblasti isti ljudje, ki vodijo iste državne/javno-zasebne institucije, ki si na račun malih ljudi ohranjajo monopolne položaje na trgu in preprečujejo tujemu kapitalu ali lastni (od rdeče politike F21 neodvisni) podjetniški iniciativi vstop na trg, kar bi povzročilo drastično rast delovnih mest in znižanje cen za končne kupce. Ampak dokler ljudje ne znajo sešteti 1 + 1 in jim še vedno ni jasno, da jih je mercator vsa ta desetletja mastno obiral, ker ni bilo konkurence, NLB podobno, bomo tonili vsako leto nižje.

      In tole si preberi za razjasnitev pojmov: http://www.portalplus.si/87/fascinantni-ekonomski-uspehi-samoupravljanja/

     • Jovo Jamnica

      No, no. Dobil sem izračun za pokojnino. 427€. Imam V. stopnjo in ko sem pogledal revalorizacijo moje prve plače iz leta 1979, piše…1700€. Zdaj pa ne vem več (demenca?), kako malo sem si s tistim denarjem, takrat lahko privoščil. Danes moja familija nima niti za položnice, brez, da bi si trgali od ust.

     • radames

      Če napišeš “…za položnice, ne da bi si trgali…” prihraniš čas in trud za eno vejico in dve črki. Čez komot ga ni, vem, da so ljudje leni; zveni pa potem stavek mnogo lepše.

     • Ruggedplant

      Kako si lahko iz tako visoke plače dobil tako malo pokojnine bi bilo najbolje vprašati Jugoslovanske zakladne ministre in pa leve ministre, ki so s svojo noro politiko zaposlovanja in upokjevanja povzročili takšno luknjo v pokojninski blagajni. Toplo ti priporočam, da prebereš tale članek:
      http://www.portalplus.si/87/fascinantni-ekonomski-uspehi-samoupravljanja/
      Tisto kar naš um dojema kot realnost (sploh, ko je v igri nostalgija po mladih letih) je včasih svetlobna leta daleč od objektivne realnosti.

   • avtohtoni neandartalec

    Včasih je obstajala samo kmetija, hiša in štala, danes so okoli teh koč zrasle cele vaške skupnosti, ko si je cela žlahta gradila bajte, za kredite, ki jih nikoli niso vračali. Kakšni kmeti neki, to so socialistični kmetavzarji, zahojena kmečka mafija, ne pa kmetovalci.

 • rudi breznik

  Granda ni vec mlad morda pa drzi njegova teorija o demenci in razpadanjem uma ker vsak najbolje ve v kaksem psihofizicnem stanju se nahaja

  • Anton

   v boljšem kot ti:)

  • tomven

   Se bojim da mu mozak funkcionira zelo dobro. Ker ga poznam ti lahko povem da je njegovo phf stanje precej stabilno in dobro.
   Ne vem pa kako je tvoje. Lp

 • Anton

  prav je da se opozarja na nepravilnosti v preteklosti, kajti smo ena redkih držav v svetu če ne celo edina, kjer se v sklopu šolskega sistema pri predmetu zgodovina uči mladež laži, kako so partizani bili heroji in kako so premagali mogočno nemško vojsko. Pravljice za lahko noč

  • Anton

   in kako so bili vsi domobranci veleizdajalci. Res posplošitve so zlata gruda komunajr.

   • Ruggedplant

    Dejansko pa so bili izdajalci vsi, ki se komunističnemu terorju niso uprli. Domobranec (ne glede na to kakšen) že v izhodišču ne more biti izdajalec, razen seveda če je dvojni agent in sodeluje s protislovenskim partizanstvom. Vendar o takih primerih še nisem slišal.

 • komar marko

  Ja podporniki in nostalgiki so tisti ki so imeli korist in nadvlado nad preprostimi in delovnimi. Sicer so poneumljali vse po vrsti, na direktorskem položaju je moral biti s pedigrejem. In tako se je leta 93 pričela prihvatizacija. kako se je začela, koliko stečajev in kakos e bo končala in koliko PUFA so nam pridelali.

  • avtohtoni neandartalec

   Glavni cilj finančnih špekulacij, ki so pripeljale do zloma Slovenije, je bilo ustvarjanje nove vrednosti kapitala, če ne bi izstavljali visoko precenjenih fiktivnih računov, bi dobili za naše fotokopirane tolarske bone neprimerno manj evrov.
   Od poštenega človeka je brez veze pričakovati, da bo preveč zaračunal svoje blago in storitve, marljivi in porizadevni poštenjakarji bi takrat skoraj uničili našo osamosvojitveno ekonomijo, pa so jim strici zadnji čas preprečili.

 • komar marko

  levaki ugotavljajo, da edino z DELITVIJO naroda na zaslužne in ostale lahko koristijo program PUF na PUF. Edino tako si bodo zagotovilii volilce. Desna stran pa praviloma ne hodi na volitve. NEOPREDELJENI so podporniki desnice in levaki to vedo! zato pa se tako borijo!

  • Iza Demos

   “Desna stran pa praviloma ne hodi na volitve.” Saj gre za škrata ali ne? Desna stran ima zelo stabilno bazo članstva, ki redno hodi na vse volitve in referendume in se udeležuje javnih shodov v podporo desnice. Pri tem ji pomaga tudi katoliška cerkev, še posebej, ko gre za podporo idejam SDS. Kar je čisto O.K. Na zmago!

 • Iza Demos

  OOOOOOOOOh Stanko Stanko………… No stanovanja morda res nisi dobil, a ga tudi nisi rabil saj sta imela takrat z ženo rešen stanovanjski problem, pa tudi vikend na morju v naselju skupaj z yugo veljaki. Takrat smo vsi odvajali v sklad za stanovanjsko izgradnjo in sklad za počitniške domove/skupno porabo. In leta 1990 smo imeli kar pošten fond družbenih stanovanj. Pa smo vse prodali za drobiž. In takrat so si nekateri nakupili kar nekaj stanovanj na zalogo, ki so jih potem veselo preprodajali in služili na račun tvojih, mojih naših vlaganj v sklad. Takih znakov razpadanja uma imamo v zadnjih 25 letih kar nekaj.

  Vseh nekaj desettisoč brezposelnih (tistih, ki si res želijo hodit na delo) bi z veseljem zamenjali svoj status za tega: “Seveda smo imeli vsi službe, ampak v službi marsikdo ni imel nič za delati.” A to je veljalo le za delomrzneže, ostali pa so si delo našli, res da so delali lepo počasi, da je bilo dela, za vse dela željnih, dovolj in je bila posledično dodana vrednost na zaposlenega nizka, optimizem in samopodoba pa visoka. In današnji status:Seveda nimajo vsi službe, ampak marsikdo, ki jo ima v “državnem sklopu” nima ne znanja in ne kaj za delati.

  Vsi mladi okrog mene vedo, da smo takrat švercali kavbojke iz Trsta in jih doma s sirkovo krtačo drgnili, da so izgledale zguljene. Vedo za partizane pa črno roko pa domobrance pa ustaše pa četnike in da so vse vojne eno veliko sranje. Jim je to razložila prfoksa, ki je bila sicer že v letih, a z urejenim podstrešjem, kar sicer ne moremo reči za vse, ki so hodili na Aškrčevo.

  V SLO sredstva ideološkega boja žal uporabljajo vse politične stranke vsakokrat, ko je potrebno prekriti kakšno njihovo lumparijo. Če uspe desnici prepričati volilce, da bo naredila temu konec pod njenim mandatom ji je zmaga na naslednjih volitvah zagotovljena. In če potem še udejanijo svoj program so jim zagotovljene še nadaljnji mandati. Dajmo na delo!

  • Vera

   Spominjam se TOZD-ov in še marsikaj je bilo, toda eni smo delali v socializmu za druge , ki niso imeli denarja za plače. Nam so plačali mogoče do 125 % produktivnosti višek je šel v drugi TOZD itd. Krivi so pa bili politiki kot vodje podjetij . Ni bilo rožnato ne, ne . Danes imamo višji standard , lepe urejene hiše , ki smo jih zgradili s krediti in jih tudi izplačali do zadnjega dinarja , tudi po več avtov je pred marsikaterto veliko hišo , ko pridejo otroci k staršem . Danes so najbolj nastradale generacije rojene od leta 1970 naprej , saj se zanje nihče od politikov ne zavzema , razen za svoje . VIP dela s polno paro . :(

  • von Rhein

   Kaj se zgodi,če nekdo poskusi uveljaviti program,ki bo koristen za večino Izza, si imela možnost videti na prehodu leta 2012/13. Nahujskana drhal (delno tudi začasno uvožena) je prekinila izvedbo programa in pomagala prestaviti kretnico na stari tir.

  • radames

   “… Vedo za partizane pa črno roko pa domobrance pa ustaše pa četnike in da so vse vojne eno veliko sranje.”

   Če misliš “vojne”, potem jo konkretno navedi. Kakšna in katera vojna? Ne veš in ne znaš navesti. Državljanska vojna! Ki ima pri nas z 2.svetovno vojno samo toliko skupnega, da so komunisti izkoristili vojne razmere za svojo revolucijo, ki je – po Leninovem učenju – morala prerasti v državljansko vojno.
   Pri nas je šlo za revolucijo!!!! Ne ponavljati kot papagaji za (novejšo) komunistično propagando o 2. svetovni vojni in pregonu nekih okupatorjev, ker hočejo revolucijo popolnoma skriti, čeprav so pred 50 leti na prvem mestu omenjali revolucijo, potem pa neke okupatorje in 2. svetovno vojno.

   • avtohtoni neandartalec

    No ja, Jihad med Hrvati in Srbi še ni preklican.

   • Iza Demos

    Haloooooooo. Ali državljanska vojna ni vojna? Seveda je in vsaka vojna prinese le nasilje, ruševine in žal zmago enega samega, ki se maščuje nad poražencem, poraženec pa goji sovraštvo in čaka kdaj bo napočil njegov čas za zmago in se bo kot zmagovalec znesel nad novim poražencem in tako se krog vrti danes ti jutri jaz…………Skratka kot je rekel danes g. Primc ne obnašajmo se kot bogovi Bog je en sam, ravnajmo se po 10 božjih zapovedih, no sicer se je potem malo zapletel …………
    A ja pa še to, v nemških bukvah sem prebrala (lahko, da sem razumela kaj narobe, ker nisem najbolj vešča njihovega jezika), da je Kraljevina Jugoslavija 25. marca 1941 pristopila k trojnemu paktu. Da jo je Hitler zaradi demonstracij proti temu pristopu 6. aprila istega leta nenapovedano napadel. kaj je to drugega kot “udeležba” v 2. svetovni vojni?

    • radames

     To Kraljevini Jugoslaviji in Nemčiji nisi prebrala v nemških knjigah, marveč v slovenskih učbenikih zgodovine iz 50. let.
     Nemčija Jugoslavije sploh ni mislila napasti, ampak je od Jugoslavije zahtevala samo koridor za prevoz vojaštva v Grčijo. Potem je britanska SOE sprožila državni udar v Jugi, vrgli so regenta Pavla in postavili kralja Petra II za vladarja Juge. Komunistom je šel pakt (vseboval je tudi določila o nenapadanju) na roke, saj so se skupaj s hrvaškimi ustaši (podpis sporazuma ustaši-komunisti) trudili za razbitje Jugoslavije. Hitler je imel teh miškulanc dovolj in je kljub temu, da Jugoslavije ni mislil napasti, napadel 6. aprila 1941.
     Napisano na hitro po spominu. Iskal sem vir, kje sem to prebral pa ga nisem našel.

     • Iza Demos

      Oprosti, a svojega mnenja da so vse vojne eno veliko sranje ne bom spremenila. Želim mir in blagostanje vsem ljudem na svetu, Sloveniji pa, da se pametni in moralni ljudje ne bi izogibali političnemu parketu in da bi se vsi skupaj končno začeli ukvarjati s prihodnostjo, saj bomo le tako polno zaživeli v sedanjosti.

 • baubau

  demenca je bolezen-zloba pa ne,a zanjo se žal tudi v tem primeru nekateri zavestno odločajo…in sicer zato,da bi škodovali bližnjim, a drugaće mislečim sodržavljanom.

  • avtohtoni neandartalec

   V komunizmu nismo poznali nobenega kriminala, samo duševne bolezni in alkoholizem.

 • garfi

  Demenco je nemogoče pozdraviti, uma pa že prej niso imeli.
  Rešitev je presaditev možganov na volitvah.

 • Iza Demos

  “V tej državi se mlade vzgaja proti lastni državi, tega pa nima nobena država na svetu. To je zastrašujoče,” ……

  Kdo jih tako vzgaja? V mojem okolju prav noben. Sosedova sedemletnica hodi (oz. končuje) v 1 razred (kar je neumnost, a koristno za proračun, saj je manj otrok v vrtcu) ima vse zvezke porisane s slovensko zastavo in popisane/prelepljene s slovenskimi narodnimi pesmicami. Tudi na zemljevidu Evrope in sveta zna poiskati NAŠO SLOVENIJO. Vedno s ponosom obeša SLO zastavo. Žal pa tudi že spremlja pogovore odraslih in posluša poročila. Koliko gnojnice, žalitev, lumparij…..

  Tale zastrašujoča izjava me je spodbudila, da sem šla prebrat Učni načrt za zgodovino in UN za državljansko in domovinsko vzgojo ter etiko za OŠ. Pri obeh ni niti sledu o tem, o čemer govori g. Granda. Če pa g. Granda pozna primere z imeni in priimki, ki v državnih ustanovah ali NGO ali verskih institucijah vzgajajo mlade proti NAŠI SLOVENIJI, naj to takoj obelodani in kot zaveden Slovenec prijavi tako početje organom pregona. Seveda pa se je lažje skriti za splošno ugotovitvijo, da to počnejo oz.da temu ” botruje starost učiteljstva, ki je morda tudi že malo v letih in posledično dementen”……

  • črnaovca

   Granda omenja tudi demenco in morda ne ve čem govori

  • Vera

   G.Krkovič je že predaval o osamosvojitvi na nekaj šolah, potem pa kar naenkrat na eni v Ljubljani ni več smel, ker se je nekaj tovarišic temu uprlo .Zakaj , če so tršice normalne ? Naše vnuke nekatere učijo prav nasprotno od zahtevanega !

   • Iza Demos

    Menda je bila sporna višina odhodka iz šolskega proračuna za ta namen. Če je temu tako, bi se tudi jaz kot tršica temu uprla.
    No vsekakor pa bi prej, glede na dejstvo, da g. nima pedagoških znanj, v živo preverila njegov nastop (šla na kakšno njegovo predavanje).

    • Vera

     Krkovič ni ne Virant , ne Cerar, ki sta učencem zaračunavala dvojno ! :(

    • Ruggedplant

     Ogabno sprenevedanje… Osebno vprašanje, če dovoliš: kaj hudirja počne beseda “Demos” v tvojem vzdevku? Enako kot pri Bučarju ali Spomenki?

     • Iza Demos

      Ne vem kaj hočeš reči z zadnjim vprašalnim stavkom? Sem aktivno sodelovala v Demosu. Tako g. Bučarja kot ga. Hribar cenim. Res pa je, da jaz nisem na svetu zato, da uresničujem pričakovanja “pomembnih” ljudi. Mislim s svojo glavo in stojim za svojimi dejanji.

     • Ruggedplant

      Hvala vsaj za iskrenost. Želel sem le preveriti ali prav razumem tvoje ozadje in očitno se nisem zmotil. Bi pa le pikro pripomnil, da lahko zdaj, ko so karte na mizi (tako glede Bučarja kakor Spomenke), mirno odvržete masko Demosa, saj ste svojo infiltracijsko nalogo že opravili z odliko in ni več potrebe po dvojni identiteti.

     • Iza Demos

      Masko nosim samo za pusta hrusta. Največkrat sem Pika Nogavička in zlobna čarovnica Hildegard. Drugače pa nikoli ne čutim želje po dvojni identiteti, sem s ponosom to kar sem in vedno povem tisto kar mislim. Me je pa prav izkušnja z Demosem izučila, da ni dobro in pametno biti aktiven v politiki, saj je to vse skupaj ena velika laž in razočaranje.

    • komar marko

     Draga IZICA. PREVERJENO. Na volitve ne hodijo DESNAKI, medtem ko levaki strumno hodijo, PREVERJENO. Preveč prijateljev imam iz različnih polov. PREVEČ da o tem lahk zanesljivo trdim!, Levaki preverjeno šetajo od stranke do stranke, kakor NOVO ustanovijo strici. Še kaj ni jasno!

     • Iza Demos

      Ne morem verjet. Povsod berem, da ima SDS najbolj stabilno volilno bazo, celo najbolj organizirano (izjava Mihe Brejca). No in pod tem smatram, da so aktivni volilci. A je v tvojem vzorcu zastopano tudi podeželje, osnovna šolska izobrazba, katoliška vera….? Drug teden si vzamem čas in poiščem kje kako analizo o volilni udeležbi po strankah in sporočim. Rada tudi sama preverim, saj ne zameriš.

    • Olga

     S pedagosko stroko je tako lot s socialno : forma brez vsebine. Milan in Borut imata teska pedagoska znanja , pa tudi v financni sistem se dobro vklapljata , saj sta pred kratkim druzno predavala srednjesolcem…

  • Ruggedplant

   Vzami si malo v roke učbenik zgodovine, pa potem klamfaj nesmisle. Sicer pa se komunizem in jugonostalgija vrinja prav v vse predmete, od biologije, fizike, angleščine, kemije, praktično povsod je. Kako in zakaj? Ker so to kadri izšolani na najortodoksnejših marksističnih fakultetah: pedagoška oziroma filozofska. otroke učijo še marsikaj česar ni v šolskem učnem načrtu, sicer bi ministri lahko hitro kasirali pritožbe, če bi stvari pisale črno na belem.

   Če verjameš ali ne, ima Združena Levica daleč največ podpore prav pri mladih (če ne gre za plod izobraževanja, česa torej??) in mladina je danes celo bolj indoktrinirana v zločinsko ideologijo kot njihovi dedki, ki so v tistem sistemu odraščali. Ugotavljam, da nimaš največ stika s kruto realnostjo, priporočam ti, da pogosteje pogledaš rezultate anket v zvezi z Jugoslavijo, pogledaš kakšnih “kulturnih” prireditev se gredo po osnovnih šolah in kaj imajo učitelji povedati o partizanstvu, slovenski osamosvojitvi in njenih glavnih akterjih.

   • Gašper

    Dobro si povedal, izobraževanje (in zdrava pamet) sta razlog, da mladi volijo levico. Pač se jim neda poslušat ljudi, ki bi morali skrbeti za prihodnost države, kako nabijajo o udbi, partiji, komunistih…

    • Ruggedplant

     Kaj konkretno ima voljenje totalitarnih demagoških populistov že skupnega z zdravo pametjo? Komunizem, ki je dokazano v vseh državah brez izjeme povzročil hudo bedo na vseh področjih družbe in so ga zato opustili po vsem svetu razen redkih diktatur, kjer ta še živi (životari), je torej rešitev za Slovenijo, čeprav smo si državo izbojevali prav zato, ker smo želeli iz njega uiti?

     Govoriš o “nabijanju” o udbi, partiji in komunistih – to pomeni, da ne veš kaj to pomeni ali verjameš, da ne obstajajo več? Bom vprašal drugače – povej mi koliko tisoč udbovcev, partijcev in komunistov smo leta 91 postavili pred strelski vod ali v zapore, da naj jih dnes več ne bi bilo – glede na to, da omenjaš “nabijanje”. Povej mi eno samo državno institucijo, ki nima v svojem vrhu niti enega človeka, ki ne bi bil tako ali drugače povezan s partijo, udbo ali komunizmom. Zdrava pamet ti narekuje, da neprijetne situacije rešuješ pri izvoru. Je Slovenija (in mladi) v neprijetni situaciji glede na to, da tisoči možganov letno bežijo v nekomunistično tujino? Je za to odgovorno vodstvo države oziroma tisti, ki so ga izvolili? Če imajo vsi za to zaslužni skupni imenovalec v “udbi, partiji, komunistih…”, je torej potrebno narediti vse, da se obrazi razkrijejo, krivci obsodijo in omenjenea ideologija do dna izkorenini iz naše domovine, je tako?

     Kakšen smisel ima govoriti o površinskih mikroekonomskih regulacijah, če imamo v državi SISTEMSKO napako, ki smo jo neozdravljeno pretihotapili v novo državo? Dokler Slovenija ne razčisti s svojo zgodovino, obsodi zločine in zločince, se nimamo o drugih stvareh kaj pogovarjati, saj je to kot bi avto po totalki šel prebarvat v veri, da ga bo to naredilo voznega.

     • Gašper

      Zakaj se pa niso že takoj po osamosvojitvi vlagale obtožnice? Da uporabim tvojo primerjavo: kdor pusti totalko 25 let na dvoriščul, tudi ne more biti najbolj pameten.

     • Ruggedplant

      Preprosto zato ker je bila že v Demosu vsaj tretjina levih infiltrirancev, ki so v zaodrnem paktu podprli osamosvojitev zgolj pod pogojem, da se lustracija NE IZVEDE. Pravi Demos je sicer že pred 25 leti opozarjal na identične stvari o kakršnih govorimo danes, a kaj več od tega ni mogel doseči, saj je bilo (kot je še vedno) celotno pravosodje še iz prejšnjega režima, torej povečini preverjeni udbovski kadri – sploh tisti na višjih položajih kjer dejansko odločajo. Vlagati obtožnice in zahteve po lustraciji tem ljudem bi bilo torej skoraj tako bizarno kot pričakovati, da bodo ti sodniki in tožilci samoiniciativno lustrirali sami sebe.
      Je to res tako težko razumeti?

     • Gašper

      Čakaj, a ni še zdaj tako, da ni ene državne institucije, ki nima v svojem vrhu niti enega človeka, ki ne bi bil tako ali drugače povezan s partijo, udbo ali komunizmom?

     • Ruggedplant

      Tako je, saj sem pisal v sedanjiku. Še vedno je tako in dokler je tako, je potrebno na te stvari neprenehoma opozarjati povsod, dokler naš politično nepismen in demokracije nevešč narod ne dojame, da gre za resno problematiko iz katere izvira velika večina njihovih osebnih vsakdanjih težav (v službi, na sodiščih, s krediti, z davki, z nepremičninami, s šolami, javnim prometom, cestami, telekomunikacijami,…). Žal pa je uspel komunističen sistem iz Slovencev izkoreniniti osnovno poznavanje zakonitosti ekonomije, demokracije, zato se velika večina z njima niti ne ukvarja in vidi le do konca lastnega nosu, čeprav se tam svet šele začne.

     • avtohtoni neandartalec

      Nekaterim so zrihtali celo otroke.

     • avtohtoni neandartalec

      Saj drugače jih sploh ne pokličejo v stranke, če niso preverjeni. Ni tako težko prevereiti nekoga, s katerim vsak dan skupaj kradejo Bogu čas in naravne dobrote, poleg tega so mladi yapiji polni kitajskih gizmotov, pa še asistenco na terenu imajo 24ur na dan zagotovoljeno.

     • avtohtoni neandartalec

      Zakaj pa ne, naj služi kot opozorilo ostalim.

     • radames

      Ne sprenevedaj se, provokatorček. Vložena je bila obtožnica proti Mitju Ribičiču in zavrnjena, češ, da je premalo dokazov. Dokazov pa je bilo kar nekaj, a so jih poskrili.
      In ker nihče od teh množičnih morilcev ni bil obsojen, je sedaj tem lažje “lastniniti” milijarde, saj so te milijarde mačji kašelj proti množičnemu pobijanju.
      Žižmonda, ki je bil poveljnik primasakriranju ljudi v Hudi jami, so pustili pri miru in čakali, da umre.
      Ne delaj se norca iz nedolžnih ljudi, ki so jih pobili. Enkrat mora biti s tem dovolj. Utihni in se poberi. Preveč ljudi je bilo pobitih zaradi teh, ki jih zagovarjaš!

     • avtohtoni neandartalec

      Saj so odstranili tudi Udba.net, tam so bili zloženi celo po šifrah, domačem naslovu in imenih staršev,po abecedi, da si lahko takoj odkril zakaj so imeli nekateri posamezniki tako neverjetno srečo v življenju.

   • Iza Demos

    Očitno gledava različne učbenike in delovne zvezke. Pri naši sosedi ni nobenih partizanov. Priznam, da pa si še nisem uspela pogledat učbenike za srednje šole. Bom pogledala.

    • Ruggedplant

     Očitno. Zadnjič mi je v knjižnici naključno prišel v roke zgodovinski učbenik, ki ga je seveda napisal dežurni borec za “tekovine revolucije” B. Repe in to kar sem prebral, ni bilo niti več smešno. Očitno je šlo za srednješolski ubenik, me pa zanima tudi vsebina osnovnošolskih, saj se spominjam norosti, ki sem jih moral poslušati v svojem šolanju in zelo dvomim, da so naredili kakšno konkretno revizijo (ne gre le za obdobje 2. svetovne vojne ampak za vse dobe od samega nastanka človeka dalje).

     • Iza Demos

      Kot vem g. Repe ne piše učbenike za srednješolce. Temveč za študente. Študentje pa so že izoblikovani in mislijo s svojo glavo. Vsaj upam!

     • Ruggedplant

      Ne bo držalo, obdobje 2. svetovne vojne potvarja tudi v srednjih šolah: http://mmc.bolha.com/0/image/195504/195961/NASA-DOBA—–Oris-zgodovine-20–Stoletja—–Bozo-Repe-_561c4a5b9e584.jpg

      “Študentje pa so že izoblikovani in mislijo s svojo glavo.”
      Se šališ? Prav to je publika najbolj dovzetna za manipulacije družbenega inženiringa in med njimi je danes največji delež marksistov, jugonostalgikov, multikulti aktivistov, LGBT kričačev in ostalih družbenih kancerogenov. Žal pri nas pač študira večina mladine in ne le intelektualna elita – za njihove profesorje izšolane v SFRJ velja enako.

     • Iza Demos

      Hvala za link na knjigo. Jo bom prelistala.

     • Ruggedplant

      Prosim. Sicer pa ne priporočam – učbenik je točno tak kot bi bil napisn pred 40 leti pod strogo cenzuro partije.

 • črnaovca

  Demenca je huda stvar in nanjo je treba vedno misliti ko nam stari prodajajo svoje tesnice

  • avtohtoni neandartalec

   Z razvojem informatike in socialnih omrežij, se nam marsikaj spreminja, in to pred nosom.

 • Janez

  Ja ?
  Seveda – demenca je huda re !
  Ni hudo, oz. normalno je, če kdaj kaj – pozabiš !
  Hudo postane !
  Ko začneš – pozabljati – da pozabljaš. To bi verjetno lahko bila definicija – demence ?!
  Ampak !!
  Pri tem politično-ideološkem oživljanju nerealne podobe in to -ideološko “polepšane”podobe !?
  Ex KP, ZK ljudi – kot sta bila ex KP, ZK J. BROZ in KP, ZK E. KARDELJ !!

  Gre nedvomno za še hujše stvari !!

  …. kot je je sicer huda reč – demenca !!
  V ozadju nedvomno
  ..politično-ideološko spodbujenega !!
  oživljanja – nerealno ” polepšanih” podob ex KP, ZK J. BROZA. E. KARDELJA in drugih !!

  je nedvomno več realnih egoističnih osebnih interesov ex KP, ZK starih in novejših oseb in strank !!
  … ki bi rade imele še vnaprej ?
  … z ničimer utemeljeno vnaprejšnjo !
  … iz ex – pretekle KP, ZK (sicer zelo sporne ) “tradicije”
  … izhajajočo – “večjo zaslužnost in upravičenost” za aktualno politično nastopanje !!

  Z zelo znanimi a spornimi imeni !!
  ex KP, ZK “politikov” oz. KP, ZK “- ki so hkrati poltični nesodni morilci – ter diktatorji, ideologi !!

  Te ex KP, ZK osebe !!
  kot sta bila KP, ZK J. BROZ in E. KARDELJ !!
  z minevajočim časom in z vse več negativnimi podatki !!

  Teh vsem žal še
  1. premalo poznanih negativnih podatkov o osebah in zločinskih dejanjih !!
  KP, ZK BROZA, KARDELJA !!
  slovenski politični in državni organi, šole itd. !!
  … še niso sistemarično predstavili ?! Vsemu slovenskemu prebivalstvu !!

  2. Zaradi zagotovo manipulativno-blokadne aktivnosti s strani ex kp, zk – za čim manjšo vsemu prebivalstvu
  poznanost !! zločinske KP, ZK politične aktivnosti obeh osprednjih oseb ex KP, ZK totalitarizma v ex SFRJ !!
  Še ni dovolj in splošno poznana !!
  Zlasti ne med šolajočo se mladino in tistimi, ki aktualnih političnih na polpreteklo ex KP, ZK obdobje vezanih
  razčiščevanj in polemik o KP, ZK političnih nesodnih zločinih – ne spremljajo.
  Zaradi te s strani ex kp, zk zaenkrat še ne ugotovljenih skupin, ki izvajajo te ” blokade ” te večje poznanosti?!
  so prireditve kot ” Kardeljeve igre” in “”Pokal maršala Tita” – sploh – nekako ?
  Še možne !!
  Če in ko bosta obe ti dve ex KP, ZK osebi (in mnoge ostale ex kp, zk ) ex KP, ZK J. BROZ in E. KARDELJ
  uradno s strani uradnih državno oblastnih organov – proglašena – kot zgodovinska politična zločinca
  ( npr. kot Hitler ) – potem take sporne prireditve ? Ne bodo več možne !!

  3. Zato se zavzemam-o za čimprejšnjo uradno politično, parlamentarno in na strokovne načine – za !!

  ČIMPREJŠNJO URADNO OBRAVNAVO OBEH NAJBOLJ IZPOSTAVLJENIH EX KP, ZK OSEB J. BROZA IN E. KARDELJA – TER VSEH ODPRTIH IN SORNIH VSEBIN IZ POLPRETEKLE EE . KP, ZK YU OZ. SFRJ DOBE !!

  Tako spornih oseb – zdaj – leta 2016 – preprosto ni več možno brez zadržkov – javno častiti !! L.r. JANEZ KOMENDA

  P.S. BODIMO REALNI : ZA NAM ZNANEGA EX KP, ZK BROZA NITI TO NI URADNO NEDVOMNO UGOTOVLJENO !!
  Katera ženska, kje in kdaj – ga

  • Janez

   Dodatek : zadnja vrsta – “katera ženska je nam poznanega ex kp, zk Broza res rodila ?”
   Kot pri vsakem človeku je samo ena ženska lahko biološka, prava mati nekega realnega človeka !V primeru ex KP, ZK J. BROZA se kot realne “andidatke za biološko mamo” J. Broza pojavljajo vsaj tri osebe :
   – Marija Javeršek iz Podsrede,
   – poljsko galicijska vdova grofica Marija …… !
   .. ženska vključena oz v stiku s HR trgovsko družino Lebedjev iz Zagreba !?
   … in še katera – možno ?! Enako je z biološkim očetom J. Broza. Torej ?

   Kako tako poznano zgodovinsko realno osebo kot je bil J. Broz ?!
   sploh uradno predstavljati na šolah učeči se mladini, v politični in uradni javnosti?! L.r. JANEZ KOMENDA

   • avtohtoni neandartalec

    Josipa Broza je rodilo Avstroogarsko cesarstvo, ko se je širilo na Hrvaške kolonije, ki so jih iztrgali od Italijanov.

    • Janez

     Ja, ja !
     To že ?
     Ampak ?
     Katera ženska ga je rodila ? Kdaj, kje ?
     Po mojem je nam znani Broz prvič videl Kmrovec šele po 2. vojni ! L.r. JANEZ KOMENDA

  • Breiva

   Janez Komenda, jaz imam začetek demence in ti lahko povem, da je res tako, kot je napisal Stane Granda.

   Jaz se zelo dobro spomnim dogodkov iz mojega otroštva, ko sem bil star 4 leta in se je rodil moj brat (1947), pa naprej vse do izpred 10 let. Po letu 2005 in dalje pa se spomnim veliko manj dogodkov, zelo svežih pa zelo zelo malo. In vedno hujše je, si moram vse zapisovati, potem pa pozabim, kje sem zapisal.

   Tako je pač to s starostjo, a demenca pride pri enem prej, pri drugem pa pozneje.

   • Janez

    No, ja !
    Kot ok ex knjižničar ti lahkp povem,
    da obstoji precej ok knjig z vajami za boljši spomin.
    Pa morda tudi kakšne ok – terapevtske tečaje !?
    Za pozanimati se je ! A ne ?Kar v akcijo. Preko redneg zdravnika – najbolje ?! Srečno !
    Pri !?
    “Porabah” ex kp, zk zločinov – pa gre za : koristoljubno in zlonamerno ?
    “Namerno pozabljanje” – z razlogom !!
    Seveda ne – z etično “dobrim” razlogom. “Nedobri” razlogi – so v ozadju . Zagotovo !
    Veliko “nevednosti” pri ljuden – pa je tudi posledica zlo- namerne ne- informativnosti !

    V šolah, v medijih: “Pričevalci” so. – častna izjema ! Srečno.
    Dobra dela ostanejo !
    Po slabih delih – pa ostane le – škoda. In – slab spomin ! A ne ? LEPE POZDRAVE ! L.r. JANEZ KOMENDA

 • don g

  zaklinjanje Titu ni demenca ampak je tem ljudem šlo bolje pod Titovim režimom kot jim gre zdaj in ti g.Stane spadaš tudi med to generacijo,samo tebi takrat ni šlo dobro in zdaj kritiziraš vse povprek,kar se je dogajalo takrat

  • Poštenje velja

   KAJ JE ŠLO BOLJE???????

   • avtohtoni neandartalec

    FIčo je šel bolje kot bicikl.

   • don g

    to pa moraš njih vprašat

  • radames

   “Zaklinjanje” titu je isto, kot “zaklinjanje” Hitlerju!
   Še po slovensko ne znaš zapisati! Priseganje na tita…
   Tebi se pozna, kako si nafilan. Dol ti visi slovenski jezik. In takle misli nekaj povedati? Saj ne znaš!

   • don g

    ti priporočam da si prebereš naslov

 • Gašper

  Če nebi bilo Tita bi zdajle jedli sauerkraut mit wurst. Mam pa že raje zelje pa pečenico

  • Poštenje velja

   Če ne bi bilo tita bi imeli Trst, Gorico, Celovec, Istro…..
   Ne bi imeli 100 0000 žrtev med slovenci in ne bi bila slovenija pčefurjena od
   ljublane pa do kranja škofje loke……..

   • Gašper

    1. Če bi približno znal nemško bi vedel, da sta sauerkraut mit wurst enako kot zelje s pečenico
    2. Nisem vedel, da je zaradi Tita padel koroški plebiscit, kjer smo izgubili Celovec
    3. Ko so ti pa “čefurji” gradili ceste, zgradbe…celo infrastrukturo, se najbrž nisi pritoževal, ali?

    • Poštenje velja

     Ti čifurji niso gradili cest ampak so zanje zgradili bloke z našim denarjem,da so potem delali v raznih železarnah, jelovicah, lth jih…………katerih sploh nismo potrebbovali kakor tudi ne fužin, planine………(namerno spreminjanje krajine)
     Hrvati so to zadevo lepo rešili in počistili golazen! Pri nas pa še danes maha z jugo zastavami in poveličuje diktatoraj (za pobit in izgnat)

     Če bi bili ti tako sposobni bi njinihove dežele cvetele od razvoja in bi bila Bosna in Srbija druga mala Amerika!

     Dragi moji , naši dolanci pa kardelji in ostali pesjanovi prijatelji so namerno
     poseljevali in uničevali Slovenstvo!

     Sedaj se bliža še zadnje dejanje.

     Si se vprašal komu se prodajajo vsa podjetja in za kakšen denar!
     Kdo vodi medije , šport itd….

     Malo se zamisli pa boš videl kam pljunemo!Š

     • avtohtoni neandartalec

      Čefur pomeni jud, izraz je nastal med nacizmom in s tem mislimo na manjvredne podvrste človečnjakov.
      Kdo je čefur, moj avatar je recimo eden tak, ki ni preživel holokavst.

    • radames

     Katere ceste? Cesto Ljublana-Zagreb-Beligrad-Niš- Skopje so gradili politični zaporniki in neke “mladinske brigade”. Nekvalitetno, zato je bila ta cesta v Slavoniji v 70. letih razrita kot njiva. In hkrati je bila to edina cesta, omembe vredna v vsej Jugi. Ostalo so bile le štukarije, nepomembne gradnje. In omenjena cesta je bila že v času gradnje zastarela, saj bi morali graditi pravo avtocesto, ne pa samo po imenu “avtocesta”.
     Ko so v Sloveniji gradili AC Vrhnika-Postojna, je bila to izsiljena gradnja, saj bi moral denar iti za železniško progo Titograd-Bar. Ker se je Kavčič postavil za to cesto, je tudi odletel. Vse je šlo na jug, mi smo pa dobili figo.
     Avstrijsko Koroško smo izgubili zaradi kravje kupčije za domobrance. Takoj, ko so domobrance vrnili, je jugo vojska zapustila Koroško.
     Ti si precej našopan z ogabno komunistično propagando in kot tak, si zelo smešen. Delaš se norca iz samega sebe. Fuj, pa tak človek!

    • Clemen J.

     Brez slovenskih nadzornikov, bi zgradili samo naslonjač, in odložišče za lopate! Kar se tiče pa jugoslovanskih cest so pa po večina zgradili z delovnimi brigadami, kjer so dobili samo za malico. Če bi to danes naredil, bi te levičarji imeli za sužnje lastnika, in kapitalista ki se poslužuje suženjske sile!

     • avtohtoni neandartalec

      Saj so dobili trenerke in športne copate za domov od Lionsov, pa še prvič ga je takrat kdo namočil, nekateri tudi v zadnjo, žal.

   • beli

    To pa je bilo zato ,ker smo vojno zmagali.Poglej Nemce,ki so vojno izgubili kje so.

   • Adolf Hitler

    in bi lepo zeveli v 1000 letnem reichu ne pa tako kod danes u eu komunaiserskem boljsivizmu in slovedske krlieve dezele bi bile ogromne od benetk pa do belegagradu in od istre pa do krima berite malo stare knige ne pa zidovsko komunaisersko predelano usrano laznivo sekret propagando kaiti rvati in sorbi so samo migranti katere je slovendski narod lepo spreiel kaiti zagreb je zagrb beograd je belgrad to so vse pokradene slovendske kralieve dezele drugace so vendi prvi narod ki ni privandral sem temvec je vedno obstijal tukai ko je sdai kromosomi in dna potriujeta to da so bili prvo negerji potem pa vendi evropa sploh ni nigdar obstiala temveč vendia brez britanie kaiti nemci so nasi bratje isto kod rusi svedi francozi danci niderlanzi to je en in isti volk ampak preko elektro zida pa se je volk cisto zameglila pamet od samig zidovskih lazi ki jih si vi nanasate v vase betice nic cudnega da je tako kod je jaz sem se koncno osvobodil tega zidovskega komunaiserskega matrix sistema predlagam da vi storite isto osvobodite se elektro zida ki ga vi poznate pod tv

  • radames

   Če ne bi bilo tita, bi marsikdo od naših sorodnikov umrl naravne smrti v visoki starosti.

   • avtohtoni neandartalec

    Hitler se recimo ne bi počil, Mussolini pa ne bi bingljal iz ulične svetilke, obešen za noge in ustreljen.

  • radames

   A da je tito pregnal Nemce? Boš moral v osnovno šolo, da se boš naučil kdo je pregnal Nemce.

   • avtohtoni neandartalec

    Rusi so recimo pregnali Nemce iz Stalingrada tako, da jim je zmanjkalo municije, ker jih enostavno niso mogli vseh postrelit. Nekateri so se med zmrzovanjem in stradanjem v tujem domu na koncu zatekli celo k kanibalizmu.

   • Gašper

    Najbrž belogardosti im vaške straže?

    • avtohtoni neandartalec

     Največji borec za pravice Slovencev je bil nedvomno general Rabotti, brez njega še tisto malo reda in discipline ne bi poznali.

    • radames

     Buuuuuuhahaha!
     Zahodni zavezniki in Rusi.
     Sram me je, da moram tevi to zapisati. Ampak pišem ravno zato, ker se delaš tako pametnega.

  • Clemen J.

   Zdej jejo pa kebab pa bureke. Bravo tito!

   • avtohtoni neandartalec

    Včasih si ob treh zjutraj v državni pekarni dobil zastnonj štruco kruha, jogurt so prispevali pa zjutraj mlekarji, ki so dostavili zaloge pred trgovino. Če je bil ta pravi na izmeni, si dobil tudi pir, ob vsaki uri.

 • Poštenje velja

  sicer pa slovenija je dežela udbašev, birokratov, lažnivcev , hinavcev in čefurjev!

  ZATO REŠITVE NI.

  KO BO KONEC SPOSOJANJA SE BOSTE ZOPET POKLALI, OZIROMA VAS BODO PONOVNO ĆEFURJI KATERI BODO HOTELI VAŠ PRIGARANI DENAR!

 • Olga

  Vse spostovanje in pohvale gospodu Grandi. Prodorno in jasno nam kaze dejstva s svojim bogotim zgodovinskim znanjem. Nekatere moti , ker govori tudi o zlocinih , ki kazejo “vrednote NOB”.

 • zaton

  Smešno, kako imajo ljudje nostalgijo po bivšem sistemu in Jugoslaviji in govorijo, kako je bilo takrat dobro.

  1. Res je, da so se gradile tovarne, v katerih so bili ljudje kasneje zaposleni in ni bilo brezposelnosti. Tisti pa, ki so bili v partiji, tudi brez izobrazbe in s poznanstvi, so se lahko zaposlili na boljših delovnih mestih (pisarnah itd.)

  2. Dejstvo, da smo bili vsi enaki, ne drži. V trgovini si imel na razpolago bel in socialni kruh, navaden jogurt in eno vrsto sadnega, mleko v vrečki, eno vrsto pralnega praška. Če si hotel kupiti kavo, kavbojke ali drugo znamko praška si moral čez mejo in si na meji trepetal pred cariniki, če si švercal.

  3. Avtomobili: samo fičo in zastava iz Kragujevca in še to si mogel čakati.

  4. Tudi za črnobeli televizor si moral dati kar nekaj plač, za boljšega si moral čez mejo.

  5. Gradnja hiš in stanovanj je bila na kredite, ker brez kredita ravno tako ni bilo mogoče graditi, sreča je bila, da je prišlo do inflacije.

  5. Delali smo solidarnostne sobote za “manj razvite”.

  Torej? Ljudje smo čutili “lažno” enakost, ker smo vsi jedli isti kruh (beli ali pa socialni), jedli isti navadni jogurt ali isti sadni jogurt itd. In se vozili v fičotih in stoenkah.

  Je pa res, da je bilo lepo, ker smo bili mladi.

  • avtohtoni neandartalec

   Nema odmora dok traje obnova!

   • zaton

    Pol za denar, pol zastonj.

    • avtohtoni neandartalec

     Zastonj je bil predvsem tisti del, ko so odstranjevali ruševine in poselili rovte nazaj, s potomci Hrvatov in Slovencev, druge so nacisti vse popisali in državljane prvega razreda potem ni bilo težko poslati v rudniške jaške.

  • tomven

   Samo totalni bedaki lahko trdijo, da nam je bilo v Jugi vsem lepo. Gornjemu zapisu bi dodal še bencinske bone, meso za veljake, za rajo “žvarovna”, telefoni po dolgoletnih čakanjih, v trgovinah nikjer kakih Adidask itd… da o Milki, Nutelli in podobnih “dobrotah” ne govorim.
   Pa večno nelagodje povsod na vseh javnih mestih, ker nikoli nisi vedel kdo je špijun, te posluša itd..
   Jaz osebno nisem trpel pomanjkanja, ker je oče živel in delal v tujini. Smo pa bili kot družina nadzirani zaradi očeta, ki je živel v “sovražni” Nemčiji. Sem pa prejšnjo soboto zvedel lepo novico, da je špijun ,ki je nadziral očeta in nas umrl.

   • zaton

    Pa vožnja avtomobilov na parne in neparne dneve. In še bi se našlo.

   • Anton

    al je bil ta špijun vaš sosed?

    • tomven

     Jap. Sosednja ulica, oče mojega prijatelja.

 • samsara

  Zgleda, da na goriškem je razpadanje uma in demanca, že v zelo napredovanem stadiju. Dve desetletji in pol po koncu enoumja, ostala tam le še polumje.
  Komija Armanija Kaviarkota, to niti najmanj ne moti, saj je eden izmed njih.

  • avtohtoni neandartalec

   Bolj zanimivo je, da predvsem katoliška kvazi desnica govori o ideologiji NOB in komunizma, ostali smo že zdavnaj razrešili te komplekse, ja vidiš, da ni več partije in Jugoslavije. Pa ne zato, ker smo bili tako za Slovenijo, sploh ne tako in zato tudi ni nujno, da bo še dolgo.

 • Volkhv

  Pravim tako, rajši komunizem, kot islamizem, oz. to kar imajo zdaj v Franciji, Nemčiji… Poljaki, Madžari, Slovaki so se zadeve hitro zavedli in so naredili nekakšen “komunizem”… Paradoksalno bo “beli del Evrope”(države, ki so večinsko še na “svojem”, in imajo neko avtoriteto, ki so jo podedovali od Sovjetske zveze, torej post “komunistične države”) postajal vedno bolj “komunističen”, v smislu zapiranja mej, zanašanja na lastno proizvodnjo, nadzor trgovine, državni nadzor, varnostni nadzor,… Preveč svobode, kot nam ga sili ravno EU, nas bo pripeljal na mesto neke multi kulti Švedske. Slovenija niti ni “komunistična” država, ampak anarhistična, anarhija je vsepovprek, od birokracije, sodišč, zavodov za socialo, zdravstva, trgovin, in navsezadnje politike same, takoimenovani “levičarji” IN “desničarji” v Sloveniji zahtevajo neko “liberalno evropsko Slovenijo”; torej mešanje ras, svoboda verstev (kar je OK, dokler ne trčimo z islamsko kulturo, oz. religijo, predvsem sunitsko, ki postaja vedno bolj arabizirana; šarija je namreč islam, oz. arabska tradicionalna militantna, kultura, ki nosi močne družinske vrednote, se je ohranila iz časa, ko je krščanstvo ta svoj vpliv izgubilo skozi renesanso, humanizem, klasicizem, etc,… torej razvoj znanosti/inovacij, ki je Evropo popeljala v stanje neke mirnosti, oz. ta prave “multi kulturnosti”, ki pa seveda ne more iti vzporedno z neko arabsko kulturo, ki je obstaja v času 10. stoletja ali še pred tem; v Arabskem svetu namreč ne razvijajo NIČESAR drugega kot nafte, plina in slama; tiste hotele v Dubaju so zgradili tujci iz zahoda. Voditeljem arabskega sveta že teče voda v grlo, saj dobro vedo, da nafte tam v puščavah ni za večne čase, zato poskušajo ta primanjkljaj že krpati s turističnimi ponudbami. Ampak v tiste puščave roma vedno manj ljudi, že zaradi same varnosti. Na Balkanu vidijo Arabci veliko priložnosti. Med drugim imajo po mojem tudi idejo, da bi svoje narode, ki iz Arabije bežijo zaradi (umetno ustvarjenih vojn, konfliktov, katere ti “princi” in šejki sami sponzorirajo) posledično naselili prav na Balkan… Če ste opazili pred leti, je Hrvaško obiskal pomemben arabski princ, ki je tudi eden izmed sponzorjev islamske države… In istočasno, so od leta 2013 naftni šejki, princi začeli tudi vlagati v Bosno, kjer gradijo prestižne hotele, za arabske goste, ki se “umikajo vročini”, gradijo tudi džamije (med drugim tudi pri nas, pod sponzorstvom Katarcev), v Srbijo pa so vložili že preko 3 milijarde EUR… V Sloveniji so že kupili vodne vire Costella in na trg lansirali tudi novega ponudnika telekomunikacij. Torej se že ve kam nameravajo iti za enih 30, 50 let, ko bo pri njih začelo zmanjkovati naravnih virov…

  • avtohtoni neandartalec

   Anarhija, inženiring in psihopolitiko ustvarja pa elita državljanov prvega razreda, ki izbira tudi vse politične člane, kandidate in celo predsednike vaških društev.
   Državo pa le imamo.

   P.S.
   Krščanstvo se je razvilo iz hebrejstva in zaratustrianizma, s primesmi hinduizma in janizma, to je pristna arabska kultura, islam je samo sekta.

 • samsara

  “V tej državi se mlade vzgaja proti lastni državi, tega pa nima nobena država na svetu. To je zastrašujoče,” je zaključil.”

  Razlog bi se dalo najti v izjavi zadnjega predsednika udbokomunistične partije Slovenije, da samostojna Slovenija nikoli ni bila njegova intimna želja. Pa še precej izbljuvkov na to temo je javno izbljuval, ter s tem brezsramno ini brezvestno onesnaževal javno mentalno, emocionalno in še katero finejšo sfero.

 • Janez

  Ena šala glede spomina, demence !!
  Če se vam ne dogaja spodnje !!
  razlogov za paniko v zvezi s spominom . … Ni !

  Kot kar ok ex knjižničarju – mi je ena živahna gospa reče !!

  A imate kakšno knjigo v zvezi s pozabljanjem. Težave s spominom ! Saj veste !
  Jaz ji rečem, da 10, 20 takih kniig v naši knjižnici – obstoji !!
  A mi jih kar vse pokažete – jih bom sama vse pregledala !!
  Ampak hitro – je nujno ! Grozne stvari se mi dogajajo !
  Jaz ji rečem : ” a res? Kaj se vam pa dogaja ?”
  Ja ?!
  Grozno – veste !
  Zadnjič sem stala doma pred ogledalom pri vhodnih vratih !
  Gledala sem se v ogledalo in se ” rihtala” !!
  Ampak – grozno !
  Sploh se nisem mogla spomniti !!
  Ali sem – odkod prišla !?
  Ali kam – ohajam ?! Grozno. A ne ?!

  Rekel sem ji:
  ” pojdiva po knjige. Niše tako grozno, ker se tega še spomnite” Res je bilo tako ! L.r. JANEZ KOMENDA

  • avtohtoni neandartalec

   Janez, danes večni študenti uporabljamo Balabolko, MP3-je pa potem poslušamo med hojo ali vožnjo z biciklom.
   Ko opaziš, da se je pojavila kakšna zanimiva knjiga, poiščeš PDF verzijo, ki jo nekdo nekam naloži, da je javno dostopna,potem pa Balabolka prebere besedilo, z naravnim glasom,ki ga kot glasbeno datoteko poslušaš preko pametnega telefona in se ti ni treba matrati z držanjem knjige v rokah. Obstajajo celo prevajalniki, ki ti lahko celo delo prevedejo v dokaj solidno Slovenščino, če je bila knjiga dobro lektorirana, prevajalniki precej dobro prenese pomen posameznih stavkov.
   Teh portalov je ogromno,sicer pa lahko že iz Youtube potegneš dol take knjige, le majhen dodatek za brskalnik rabiš, ki ti potegne vsebino dol in shrani zapis v različne oblike, lahko samo kot zvok.
   Pa obilo užitkov ob poslušanju napetega in razburljivega branja ti želim!

   • Janez

    Ja, ja !
    Lepo, da si tehnično tako na tekočem !
    Ampak ?
    Tudi to vse ti ne bo pomagalo pri t. I. ” skrivanih informacijah ” !
    Npr. Formula za Coca colo ? Ali ?
    Katera ženska je rodila nam znanega J. Broza !
    Tudi podatkov o tem , kje je cca 200 mrd denarja za penzije !
    Ki je od 1945. leta v R. SLO do danes ” izginil “?! Izginil iz pokojninskih blagajn !?
    In so zaradi tega naše penzije za cca 50 % nižje kot v R. Avstriji?! A ti veš? L.r. JANEZ KOMENDA

    • avtohtoni neandartalec

     To sicer ne vem, mi je pa popolnoma jasno kam so izginile moje stvari in kdo mi dolguje, kdo me je zadolžil tudi moralno, tega pa ne bom in ne morem pozabit. Po moje, nas je takih še kar veliko, čedalje več, glede na deložacije ter druge nezakonite in nemoralne podvige sodobnih fašistov.

   • Anton

    še bolje pa je če znaš aplikacijo nardit sam:)

 • garfi

  Dr. Granda sodelujte s Primcem.

 • Anton

  jaz sem pa imel tako rad Tita, s čepico na glavi in rumeno rutico sem skupaj z navzočimi sošolci in “brigadirjem” razrednikom šel mahat na cesto, ko se je mimo pripeljal konvoj avtomobilov s Timom na čelu. Jaz sem bil tako vzhičen, da sem šel kar kozlat:)

  sarkazem press

 • Janez

  Dobri in zelo razumni gospod Granda !
  Je verjetno
  s tem malo drastičnim opozoilom na res neprijetno – demenco !
  Je verjetno želel samo zelo nazorno ponazoriti ?
  Kako hude etične !!
  posledice ( hude kot demenca ) ima “namerno pozabljanje ” neprijetnih !!
  in tudi zločinskih dejanj in same smeri usmerjenosti slo in yu ex KP, ZK komunizma, socializma.!!
  Opozorilo g. Grande je malo nenavadno in prepričljivo !!
  Nenavadno prepričljivo !
  Hotel je najbž reči,
  Da niso huda samo neetična politična dejanja in njih učinek na žrtve teh dejanj !!
  Hude in uničujoče posledice (kot demenca hude ) pustijo !!

  Namerno pozabljena slaba politična dejanja in taka “pozaba” slabih plati oseb kot sta. bila !?
  Ex KP, ZK J. BROZ in E. KARDELJ !! – povzroči v tistem, ki na to ” zločinskost namerno pozablja”!?
  Povzroči tudi v pssihi osebe, ki ” namerno pozablja” – grozljive poškodbe, posledice !!

  Tako “grozne posledice” – kot je – grozljiv poav – demenca !?

  Lucidno opažanje gospoda Grande ! Bbom premislil bistro misel g. Grande !! In jutri !! L.r. JANEZ KOMENDA

  P.S. IN JUTRI BOOM POMEMBNO NAKAZANO MISEL G. GRANDE – POSKUŠAL – NAPISATI BOLJ ENOSTAVNO ,!
  – ”

 • APMMB

  Nekaj zelo realističnega o Titu, pa naj premislijo njegovi zagovorniki, kako nas je osrečil.
  Nedaleč naše hiše stoji v vasi vila, ki sevda propada. Nekoč je bila zelo mogočna, ob njej je bila velika posest, nekaj hektrajev vinogradov, pa sadovnjaki in njive. Vse je bilo obdelano. Življenje pa je teklo, tako kot je.Na eni strani lastniki, ki so skrbeli, da je bilo vse obdelano, na drugi strani pa viničarji, ki so obdelovali zemljo.
  Prišli so partizani, pa Tito in so zaplenili vilo in posest. Kulaka so seveda ubili, družino pa pregnali, zemljo pa so dali tistemu, ki jo obdeluje. Danes vila porpada, pravzaprav razpada. V njej so dolga leta živeli srečniki, ki jim je Tito dal novo bogato bivališče.Novi stanovalci vile so seveda takoj uničili vse, kar je v njej bilo. Bogate sobane so prezidali, inventar polomili, ob vili postavili šupe za živino, za spravilo drv, v kasnejšem času pa so postavili tudi lesene garaže.Vinograde, sadovnjake in njive je prevzel agrokombinat, ki je gospodaril po komunistično. Ščasoma so bile obdelane samo še najboljše površine, ostalo so opustili.delno je sedaj na teh površinah gozd, delno pa so zemljišča razparcelirali in prodana za gradnjo stanovanjskih hiš in vikendov.Vila je v popolnem razsulu, samo še ne starček živi v njej,kmetijska zemljišča, kolikor jih je še ostalo imajo v najemu sosednji kmetje, ostalo pa so pozidane površine ali zaraščujoči gozd.
  Geslo, zemljo tistemu,ki joobdeluje, se ni obneslo.
  Danes je več kot 70 let od kar nam je zvaldal Tito.
  Ta vila in usoda zemljišč je najlepši spomenik revolucije in Titu. Menim, da bi ob njej morali vsako leto prirediti proslavo, podobno oni v Dražgošah in za govornike povabiti slovensko levičarsko elito, recimo, Mirana Potrča,Janeza Kocijančiča, Milana Kučana, Majdo Potrata, Matjaža Hana, itd.
  Takšnih lokacij je v Sloveniji mnogo,preveč in na njih bi laahko prirejali proslave vsak teden, morda celo vsak dan. Na ta način bi Tito postal še večji, še priljubljenejši in narod popolnoma srečen.

  • Anton

   čestitke, predvsem cinični epilog s katerim si sklenil komentar:)

 • APMMB

  Kar sem spodaj napisal, je resnica.Upam,da bo mladi rod prepoznal v propadajoči vili trajni spomenik tovariša Tita. Brez njega in spomenika, bo trajno pričal o njegovi genilanosti, Slovenija ne izgubilja le spomenika kulture, ki bi lahko pričal o soji zgodovini, pač pa je Slovenija izgubila samo v tem primeru nekaj hektarjev obdelovalne zemlje. Koliko je te zemlje izgibila v celoti, pa bi bilo pošteno, da ljubitelji Tita to sporočijo zaslepljenim ljubiteljem kulta Tito. Zelo zgovorna majda Potrata, bi lahko to sporočiloprelila v klen slovenski jezik, tako, da bi slednji Slovence lahko spoznal, kaj nam je Tito dla v trajno dedovanje.

 • Slobajker

  Tudi v naši bližini je en tak spomenik ! Samo nam to ne bo nič pomagalo če bomo pogrevali preteklost življenje gre dalje .Pa ustanovite eno stranko poštenih ljudi in vam garantiram zmago na volitvah ne pa te stranke ki so polne obiskovalcev iste titove šole !! VOLK JE VOLK NIKOLI NE BO OVCA !!!!

  • Ruggedplant

   Dokler svojo zgodovino, posledično identiteto in vse vzvode družbe še danes diktirajo ideje in kadri prejšnjega režima, prihodnosti ne more biti in je razgovarjanje o njej povsem brezpredmetno. Bajker, treba se bo naučiti ločiti vzroke od posledic. Posledice lahko brezuspešno popravljaš v nedogled, če ne popraviš vzroka. Ko odpraviš vzrok, pa posledic ni več. In vzrok je VEDNO v preteklosti.

   • Slobajker

    Ne morejo pa vzroka odpravljati učenci kumrovške šole pa naj še tako vzklikajo proti prejšnjemu režimu bili so del njega dokler jim je koristil !!!

    • Ruggedplant

     Kakšni otroci kumrovške šole? Kakšne koristi? Po tej logiki smo vsi rojeni v Jugoslaviji Titova mladina, saj smo vsi brez izjeme morali obleči pionirsko rutico in priseči diktatorju. Prav tako je bil tudi pogoj za udejstvovanje v politiki članstvo v partiji, ključna razlika pa je v tem, da so nekateri komunisti ostali za vedno in ga danes celo še krepijo, drugi pa so vstopili v partijo in politiko zato, da jo reformirajo in popeljejo Slovenijo iz krempljev srboslavije v svobodno, demokratično, kapitalistično Evropo.

     Proti rdečemu terorju enoumja se lahko učinkovito borijo edino tisti, ki so ga tudi sami doživeli, zato se po Evropi tudi tako pridno širi socializem, ker ga niso nikoli spoznali na lastni koži.

 • Janez

  Od kdaj pa se gospod Granda spozna tudi na psihiatrijo?

  • Janez

   Tega!
   Nisem napisal jaz, Janez KOMENDA, En moj soimenjak, “klon”? Ali kaj ?
   Gospod ?
   Kako pa kaj tvoja splošna izobrazba ?
   Demenca – ni psihiatrična stvar ! Starostniški pojav je.
   Ampak – vpliv starosti človeka – na spomin. Pri 90 je večina – dementnih.
   Glej, da ne boš – tako “pozabljiv”?
   da bi se “pozabil” – še kaj novega naučiti !? L.r. JANEZ KOMENDA

   • Janez

    Sprejemam, napaka spletne strani, ki dovoljuje dvoje enakih uporabniških imen. Ne poznava se, spodobi se, da se vikava. Torej, dementne ljudi zdravijo psihiatri in ni povezana izključno s starostjo. O splošni izobrazbi ne bova razpravljala.

    • Janez

     Hvala !
     VAM SUGERIRAM ?!
     Uporabo podpisa z ps3vdonimom – različnim od mojega. Npr. Janez Ljubljana ?
     V redu !
     Jaz se bom in se že vedno podpisujem kot JANEZ KOMENDA

     P.s. Janez je moje pravo ime, Komenda pa je kraj oz. okoliš mojih prednikov od 1200 l. do sedaj ,
     Glede – demence !
     Vem, da je zdravljena tudi psihiatrično.
     Ni pa – demenca – prvenstveno “psihiatrična” psihična bolezen kot npr. depresija, shizofrenija itd.

 • Orožnik

  Ja, takrat je “elita” vozila golfe, raja pa Yugote. Danes raja vozi golfe, “elita” pa BMW-je. Napredek?

 • APMMB

  V Titovi Jugoslavji ni nikoli nič “štimalo”!!!
  Odkar pomnim smo imeli reforme. Vedno so koministi nakaj popravljali, spreminjali in kot so rekli reformirali.In nikoli se ni nič spremenilo. Vedno je bil na čelu nezmotljivi in vedno ljubljeni tovariš Tito. Vedno so ga obkrožali najboljši sinovi (hopla, kje pa so bile hčerke, še jovanke se je odrekel) naše domovine. Vedno se je tovariš Tito in njegobva kamarila borila za pravice delavcev in za zmago nad nacionalisti i in kapitalisti. V zrelejši dobi titove Jugoslavije je bilo v inozemstvu zaposlenih nad milijon najboljših sinov Jugoslavije, ki so zaslužili toliko kot 5 miljionov Jugoslovanov .Na ta oigromni devizni priliv je Jugoslavija najemala še kredite in tako je nastal raj titove Jugoslavije, ki ga marsikdo ne more pozabiti. Kolikšen je bil defiscit se ni spraševal nihče. A račun je prišel in takrat so največji borci Titove Jugoslavije zategnili pas. Konec je bilo udobja, konec samoupravljanja in žalostno, tudi konec bratsva in enostnosti.
  Začel se je bratomorni boj in klanje, hkrati pa boj za ohranitev bratstva in enostnosti. Danes imamo le še v Sloveniji bratsvo, povsod po bivši Jugoslaviji so postali narodi samostojni. Hrvati so Hrvati, Srbi so Srbi, Šiptarji Šiptarji, Makedoncoi, Makedonci in Črnogorci Črnogorci. Muslimani pa tudi, Postali so Bošnjaki. Edino Slovenci smo še vedno bratje in enotni v zmedenosti. Nimao vere, nimao nacionalnega ponosa, nimao ničesar, kar bi nas naredilo za samostojne, za narod.
  Namesto svoje prestolnice imamo najlepše srbsko mesto na svetu. Najuglednejši kulturniki in novinarji pa nas lahko povem nekaznovano zmerjejo s Slovenceljni, ki živijo v Dolini Šentflorjanski.
  Naj Slovenec Milan Kučan pa ne reagira. Kljub temu, da je podmerski, mu je samostojna Slovenija premajhna, želi nas ponovno vrniti na Balkan in to mu uspeva. Iz Ljubljane je že naredil Balkansko mahalo, da o uspehih na Obali ne govorimo.
  Kje so tiste stezice, ki so včasih bile?

 • Janez

  Ah !?
  Kot sem večkrat omenil!?
  Njega – Ex KP, ZK Broza najslabe poznajo ? Ravno njegovi “častilci” !?

  O nam vem znanem krvavem KP, ZK diktatorju, likvidatorju, pianistu, ženskarju itd. J. Brozu !!
  Niti to ni uradno, verodostojno – res – znano !
  Katera ženska – ga je rodila ?
  Je res bila njegova prava mati !
  Najbolj verjetno ?
  Poljsko- galicijska grofica, vdova Marija. ….. ! ? Kot nezakonskega otroka ?! L.r.. JANEZ KOMENDA

  • Janez

   Še o KP, ZK E. Kardelju !!

   Njemu E. Kardekju – do –
   ” i g e r ” –
   ni nič bilo !!
   Smrtno resen, nervoozen in KP, ZK ideološko “zadrt” človek . – je bil !!

   Kot planinec-alpinist sem ga v 1970 . letih srečeval in debatiral z njim !?
   – na njegovem vikendu v Zadnji Trenti pod Mojstrovko oz. Jalovcem.

   Po samomoru !!
   edinega sina, arhitekta B. – je bil E. Kardelj psihično zlomljen, na smrt bolan človek ! L.r. JANEZ KOMENDA

 • APMMB

  Ni potrebno obujati bajke o Titu.Tito je dovolj znan po svojih početjih, ki so preverjeno resnična.
  Recimo tista o ofenzivah. Če me spomni ne vara jih bi naj bilo sedem. V vsaki ofenzivi so imeli partizani zelo velike izgube. Mnogo večje, kot so normalne za bojevanje. V vseh ofenzivah so se partizani umaknili napadalcem, torej so vse ofenzive izgubili, bili premagani. V vseh učbenikih partizanske zgodovine pa Tita hvalijo, kot velikega stratega, kot neustrašenega borca in kot vojaškega genija.
  Najbolj znana je zadnja ofenziva,v Drvarju. Nemci so partizane presenetili s padalskim desantom in le veliki sreči ( ali pa tudi nesreči za jugoslovanske narode) je pripisati, da je Tito pobegnl iz Drvarja, zapustil svoje partizane, podobno kot kralj Karađrođević in pobegni na Vis k Angležem, ki so mu jamčili varnost.
  Torej, pobegnil je k imperialistom, k tistim proti katerim je osnoval fronto in se ves čas podtalno boril proti njim.
  Takšno dejanje pa lahko naredi resnično le trikratni narodni heroj.
  Novejša zgodovina Slovencev pozna še samo enega podobnega,sicer ne heroja, pač pa dvanajstkratnega Slovenca leta, Milana Kučana. Tudi on žanje podobne zmage. Kot partijski voditelj je skupaj s pajdaši potopil Jugoslavijo, potem je razorožil slovensko TO, končno se je ugnezdil na položaju, kjer je kadroval vse najpomembnejše funkcionarje v Sloveniji, ki so delovali skladno z njegovo zadnjo partijsko depešo, ki se je glasila: komunisti ste dolžni v največji meri oviirati demokracijo v Sloveniji, če ne gre drugaćče, delujte v trojkah!
  Kje je samostojna Slovenija danes, pa se lahko preričamo na vsakem koraku:

 • Janez

  Redakcijo komentarjev !
  In komentatorje
  na tem portalu obveščam,

  da ljudje, ki jim naši komentarji – gredo na živce -!

  Uporabljajo tudi posebno možnost – ki očitno “je možna” !
  Ta možnost je taka : neki človek pod vzdevkom “HitriDrkač” mi je prejle !

  Na Disquis poslal svoj zelo nezadovoljni zapis !!

  Z mojimi zapisi – o poljsko-galicijski grofici Mariji – kot verjetni
  realni materi ex KP, ZK J. BROZA –
  je pisec izključno meni na Disquis – “HitriDrkač” – zelo jezen !

  Trdi, da ima vnuk J. Broza slike J. Broza z družino tega vnuka iz vseh obdobij !!

  Rekel bi gospod očitno specialni komentator “HitriDrkač” – torej : če ta sorodnik, vnuk J. Broza !!
  Res ima take fotografije – naj jih prezentira netangirani strokovni javnosti !!
  Fotografije so vedno lahko “popravljene” – to vemo vsi !!

  Jaz svoje namige o – poljsko-galicijski grofici Mariji !
  kot realni materi nam znanega Broza – opiram na pričevalce-sogovornike z VKPb STALINOM !!
  Pričajo, da je Stalin, ko je nanesla beseda na J. Broza vedno namesto imena, priimka ali vzdevka za J. Broza !

  Uporabil besede : ” tisti iz Lvova, Lviva, poljak, ukrajinec, galicijec “..!? Torej g. “HitriDrkač” ?!

  Komentar o Stalinovem govorjenju – prosim !?

  In o španskem borcu H. Fornezziju – mi moj “ekskluzivni komentator g.” HitriDrkač” trdi !!
  … da je bil prejšnji nedvomni španski borec Herbert Fornezzi -ljubljančan, slaščičar 1940 v znanem Petričku !!
  … o H. Fornezziju g. “HitriDrkač” trdi, da je bil – ” gestapovec” !?
  Transformacija iste osebe H.F !!
  . ki je bil prej 1936-1939 borec enote Dimitrov pod poveljstvom Šapajeva!!
  .. v ” gestapovca” 1941- 1945 v okupirani LJ – je pa le ?
  Vsaj – nenavadna !?
  Mar ne ?
  Bo pa že treba nam – resni javnosti – postreči – z nedvoomnimi. – dokazi !!

  Realna dejstva o kar pomembnem ljubljnčanu H. Fornezziju !!
  kot piše na internetu – ima njegov nečak Erik Demirovič !?
  Če jih bo seveda javnosti povedal – realno, v skladu z resnico.
  Jaz g. E. D. ne poznam!!
  Lahko – kje na kaki TV javno pove- svojo verzijo o pomembni osebi Herbertu F. !

  Zbiralec podatkov o Herbertu Fornezziju Žarko Petan v HR izdaji knjige Veseli diktator piše !!

  Da je KP OZNA Herberta F. julija 1945 v Gramozni jami nesodno likvidirala !!
  Ker je bil neprijetna priča !!
  tedaj novemu KP diktatorju KP,ZK Brozu !!

  Herbert F. in J. Broz sta bila namreč zelo tesna osebna znanca – iz Španije !!
  J. Broz – ni želel, da bi se v povojni KP, ZK YU javno vedelo, da je on-J. Broz bil !!

  V Španiji voodja NKVD Štaba za likvidacije protistalinskih trockistov ?.!
  Torej ?
  G. “HitriDrkač” ( kako grd vzdevek) !!
  … ni lepo, če se morda celo “reševalce življenj ljubljančanov – pred aretacijami ”
  …. proglasi – kar za ” gestapovce” !? Brez dokazov!!

  Priče, verodostojne – o Herbertu F. – še obstojijo.
  Jaz in mi – kot resnici, poštenosti zavezani ljudje, Slovenci – bomo že poskrbeli !!

  Da bo pomembni ljubljančan Herbert Fornezzi !!
  v javnem spominu – tak – kot je realno bil !!

  Če je bil heroj – reševalec življenj !! Naj bo tudi – heroj – v javnem spominu nas Slovencev !!

  Če pa je bil Herbert F. .?
  zgodnji slo ” r a z o č a r a n e c ” nad VKP b komunizmom !!
  Ne bi bil – prvi in edini. Tudi angleška španska borca G. Orwell !!
  … in Fred COPEMAN v njegovi knjigi REASON IN REVOLT – sta bila zelo razoččarana in ogorčena !!
  Nad morilsko brutalnostjo NKVD stalinskih komunistov v Španiji .
  NKVD morilski štab v Španiji je vodil nam vsem znani ex kp, zk J. Broz !!
  Kaj praviš ?!
  G. z grdim vzdevkom ” HitriDrkač”
  na slike Šapajeva in “nagega borca pod tušem” ?! Na internetu !!

  Torej !
  G. Komentatorji !!
  Tu na tem portalu imamo – pa ? Zanimive bralce naših zapisov.
  Tole – zgornje !!
  Sem. Vam zapisal, da vsi za te specialne bralce veste !?
  ..celo kako specialno pošto od njih lahko dobite – kot sem jo dobil jaz.
  In tudi !?
  Gotovo se strinjate z.menoj, da ne bi bilo lepo !!

  Če bi naši pripadniki državnih tajnih služb v naši demokratični R. SLO !!
  Mislili, da lahko še zdaj 20166. leta – kar svojevoljno, brez dokazov : spreminjajo ?!

  Heroje v ” izdajalce” in nam Slovencem škodljive ljudi – v heroje !?
  Moj “ekskluzivni dopisnik preko Diquisa” g, “HitriDrkač” – verjetno je iz ? Tajnih služb.?!
  Zgorne ?
  Sem zapisal – končno – tudi zato – ker spet ? Ne bi bilo lepo in prav !!
  Če bi bili naši od države plačani uslužbenci uradnih tajnih služb – slabo informirani !! L.r. JANEZ KOMENDA

  P.S. NPR. SLABŠE INFORMIRANI OD NAS OBIČAJNIH PENZIONISTOV !
  Kakšne državne zajne službe bi pa to bile, če bi mi navadni penzionisti vse in bolje vedeli od njih ?!
  Za realno , hitro in točno informiranost o “težjih stvareh” od države oz. Nas davkoplačevalcev plačanih. Mar ne?
  Z internetom se tudi za uslužbence državnih tajnih služb ?
  Delovne razmere spreminjajo. Mar ne ? Upam, da so pregledali internetne intervjuje Pere Simića in M. Jokića !
  Da o internetnih podatkih generala OZNE JEFTOdnih E ŠAŠIĆA !!
  izvajalca , organizatorja KP nesodnih ppomorih tisočev nemočnih ljudi v mau-avgustu 1945 – niti ne pišem !!

 • Tehtnica

  Že dolga leta se sprašujem, kaj je bilo nekaterim tako všeč pod Titom. Zato moram reči, da mi je izraz demenca spet odprl nek novi zorni kot. Ta izraz najbrž pozna vsak povprečno izobražen Slovenec, zato za njegovo pravilno uporabo ni treba biti ravno psiholog ali psihiater. Ljudje pač radi pozabimo neprijetne stvari in si zapomnimo samo tiste prijetne.

  Iz tukaj objavljenih komentarjev pa se da razbrati predvsem dvoje: Mnogim ljudem je pomembno samo, kako živijo sami, ne zanimajo pa se preveč za dogajanje v družbi kot celoti. Tem ljudem se misli v glavnem vrtijo okoli zagotovljene službe, strehe nad glavo in dobre hrane. Če kaj rabijo, pa to itak lahko kupijo v Avstriji ali Italiji. Zato je razumljivo, da se jim toži po tistih časih.

  Toda mnogi so znali opazovati širše in videli dlje od svoje plače in hrane na krožniku, zato jim to, kar so videli, slišali in prebrali, ne vzbuja nikakršne želje, da bi spet živeli v takšni družbi. UDBA, Goli otok, politično zaporniki, odstavljeni uredniki in novinarji, tabu teme. Čeprav tega sam nisi doživel, si občutil v zraku. Bil je občutek, kot bi živeli v neke vrste vakuumu, kjer smo sicer imeli vse, kar smo potrebovali za golo življenje, a bili prikrajšani za kritično razmišljanje, samoiniciativnost, inovativnost, zdravo konkurenco itd. Vse je bilo vnaprej dogovorjeno in vodeno z vrha. Takšna družba ljudem ne daje ravno veliko možnosti, da bi se počutili svobodne.

  Marsikdo bo rekel, da tudi danes nismo svobodni. Res je, še daleč smo od tega. A zaenkrat še imamo možnost, da vsak po svojih močeh prispevamo k oblikovanje družbe, v kateri se bomo dobro počutili, bomo bolj svobodni in bo v njej vladala zdrava konkurenca in svoboda govora.

  Desnici se očita neprestano pogrevanje preteklosti. Vsak, ki je enkrat doživel neko krivico, si želi, da bi resnica nekoč prišla na dan. To je čisto normalno. Nihče ne bo kar tako pozabil, če so njega, ali njegove sorodnike nekoč po krivem obtožili ali umorili. Zato je nemogoče pričakovati, da bo mogoče kar tako potegniti črto čez stare zamere. Bi bilo pa v veliko primerih dovolj že, če bi mu krivec rekel samo »oprosti, žal mi je« ali »žal nam je«. Potem bi marsikaj lahko steklo, kar zdaj ne more. In, če smo že pri pogrevanju preteklosti, se lahko vprašamo, ali ni tudi neprestano poveličevanje pridobitev NOB, Titove Jugoslavije, rdeče zvezde pogrevanje iste preteklosti. Če tega ne bi bilo, bi mogoče tudi desnica manj govorila o UDBI, Golem otoku, Hudi jami itd.

 • Adolf Hitler

  TITO IMA DEBELO RITO NA JA TITO JE IMEL DEBELO RITO! KOMUNISER POFUKAN MONGOLOIDEN KOMUNAISERI NISO IMELI JAJC DA SO SE SPLOH BOJEVALI Z WERMACHTOM KAI SELE Z SS TAM SO SE SELE POSRAL NAMESTO DA SO SE BORILI PROTI DRITTEM REICHU SO RAIE KLALI BOGE ZIVILISTE TO JE NJIHOV NAIVECJI DOSEZEK POL GA TU GOVNAIO Z NJIHOVIMI ZIDOVSKIMI LAZNIVIMI KOMUNAISERSKIMI GOBCI DA SO ONI KAI NAREDIL SEVEDA DA SO FAIN SO SE V KOMUNAISERSKE GATE POSRAL DA JE TOK ZAUDARIJAL DA SO SE SOVIETI UNESVESTEL OD SMRADU TO JE BIL SE HUJE KOKER KATERI KOLI SENF GAS! SMRT KOMUNISMU SVOBODA NACIONAL SOCJALIZMU ZA VEDNO !

 • magret james

  Querido solicitante,

  Somos una empresa de servicios financieros acreditada con licencia que presta asistencia financiera a nuestros numerosos clientes en todo el mundo a una tasa de interés del 2% con un monto mínimo de préstamo ($ 5,000.00) y préstamo máximo Cantidad (50.000.000.00 USD) en un período de 1-30 años.
  Con nuestros paquetes de préstamos flexibles, los préstamos pueden ser procesados ​​y transferidos al prestatario en el menor tiempo posible.
  La misión de la empresa es proporcionar a las personas, cooperar organizaciones y empresas que necesiten asistencia financiera con préstamos sin garantía y esto nos hace diferentes de los bancos y otras instituciones financieras, ayudando así a los pobres, los necesitados y todos los que han sido rechazados por Bancos y otras instituciones financieras debido a la falta de propiedades para mantenerse como garantía.

  Por favor, llene el formulario de solicitud de forma rápida y correcta, ya que este es el primer paso para obtener un préstamo de esta empresa

  INFORMACIÓN DEL PRESTATARIO

  1) Nombre completo: ……………………………………………….

  2) País: ………………………………………………… ..

  3) Dirección: ………………………………………………….

  4) Estado: …………………………………………………… ..

  5) Sexo: ……………………………………………………….

  6) Estado Civil: ………………………………………….

  7) Ocupación: …………………………………………… ..

  8) Número de teléfono: …………………………………………

  9) Actualmente la posición en el lugar de trabajo: …………………

  10) Ingreso mensual: ………………………………………

  11) Cantidad del Préstamo Necesario: ……………………………….

  12) Duración del préstamo: …………………………………………

  13) Propósito del Préstamo: …………………………………… ..

  14) Religión: ……………………………………………… ..

  15) ¿Ha solicitado antes de ……………………………

  CONFIRMACIÓN

  YO …………………………………………. …………. confirmo por favor que solicito el préstamo antedicho y certifico que toda la información proporcionada por mí encima es verdad y completa y me resisten ser penalizado si es encontrado falso.
  También autorizo ​​a Magret James Insurance / Loan Firm a obtener verificación y confirmación de la información proporcionada anteriormente con respecto a mi solicitud de préstamo.
  Y entiendo y estoy de acuerdo que la terminación de este Formulario de Solicitud de Préstamo no garantiza automáticamente el procesamiento de mi solicitud de préstamo o la aprobación de mi préstamo.

  Saludos
  Señora Magret james

 • magret james

  Zdravo,
  Ali potrebujete nujno posojilo ??? Ali ste v dolgovih? Ali imate slab kredit? ste bili zavrnjeni s strani bank, pa morate posojilo za zagon podjetja za svoje ?, Dajemo iz posojila za ljudi, kljub slabim / slabih kreditnih točk. Smo dali ven tako poslovna in osebna posojila z dolgoročnih in kratkoročnih čas po vaši izbiri z nizko obrestno mero 2% na odpravijo za posameznike, podjetja, .. Naša posojilo programer je hiter in zanesljiv, velja danes in dobili takojšen polja back.Our posojila so dobro zavarovani, 100% zajamčene in odjemalci so prepričani, maksimalno varnost. Za nadaljnje preiskave na nas preko naše e-poštni naslov: ([email protected]) in dobite posojilo danes.
  Gospa magreta james MD / CEO
  E-pošta: ([email protected])

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!