fbpx

Starima staršema otroka najprej odvzeli, sedaj pa ju obravnavajo kot otrokoma nevarna

Foto: Pixabay

Zgodba o velenjskih dečkih, ki sta po družinski tragediji ostala brez mame, nato pa ju je CSD Velenje iztrgal iz rok starih staršev ter oddal v rejništvo, še ni končana. Stara starša še vedno nimata stikov z otrokoma, ministrstvo pa vztraja pri svoji odločitvi, ki je po mnenju Francija Donka popolnoma nestrokovna in nečloveška. 

Stara starša še vedno nimata stika s svojima vnukoma, čeprav sta zanju skrbela tri mesece, dokler ju CSD Velenje ni oddal v rejništvo neznano kam. Na centru so dedku in babici sicer ponudili stik z dečkoma, a v varovanem okolju s prisotnostjo več strokovnih delavcev in zgolj za eno uro. ”Na tak način na centrih za socialno delo dovolimo stike osebam, ki so v nekem trenutku nevarni za otroke. To so stari starši upravičeno zavrnili,” je pojasnil socialni delavec Franci Donko.

Iščejo pravne možnosti za pravice dečkov
To ponudbo je zavrnil tudi odvetnik starih staršev, ki sicer išče vse možne pravne načine, da bi se otroka vrnila v zdravo in ljubeče okolje. Kot poudarjajo v Odboru za varstvo pravic vnukov in starih staršev, nima ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v tem primeru nobenih strokovnih argumentov, zakaj sta bila dečka na silo odvzeta iz ljubečega okolja starih staršev.

Varno družinsko okolje pri dedku in babici ter njuna ljubeča navezanost predstavljata najboljše okolje za zdravo rast in razvoj vnukov v t. i primeru “velenjskih dečkov”. Odgovorne pozivamo, da prepoznajo največjo korist otrok v družini starih staršev ter odvzeta vnuka nemudoma vrnejo v njuno edino družino, ki jima je ostala, k babici in dedku, sporočajo v Odboru za varstvo pravic vnukov in starih staršev.

”Sedaj skušajo z uveljavljenimi načini preko medijev prodati drugačno zgodbo in prepričevati ljudi. Nimajo nobenih strokovnih argumentov, ki bi nasprotovali temu, da dečka spadata k dedku in babici,” meni Donko. V odboru bodo vztrajali tako dolgo, dokler dečka ne bosta vrnjena v ljubeče okolje ter dokler glavni akterji ne bodo poklicani na odgovornost in bodo odgovarjali za svojo nestrokovnost v tem primeru.

Sledi seja odbora za človekove pravice in interpelacija
Naslednji korak odbora bo sodelovanje na seji odbora za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti v državnem zboru, kjer člani odbora končno pričakujejo soočenje z ministrstvom. ”Ministrstvo se ves čas izogiba soočenju z nami, saj nimajo pravih argumentov,” je pojasnil Donko in dodal, da se bodo v odboru priključili tudi interpelaciji zoper resorno ministrico.

Maruša Gorišek