Oče otroka v mengeškem vrtcu: Ne samo da je zakrita z ruto, tudi slovensko ne govori

Foto: Pixabay

V mengeškem vrtcu sta v okviru stalne prakse prisotni dve praktikantki, ki sta muslimanske veroizpovedi in pokriti z naglavno ruto. Sedaj pa nas je eden od tamkajšnjih staršev obvestil, da ena od njih sploh ne govori slovenskega jezika.

Kot smo včeraj poročali, sta se vzgojiteljicam mengeškega vrtca pridružili dekleti, ki na delovnem mestu nosita naglavno ruto. Tokrat pa se je na naše uredništvo obrnil starš, ki je svojega otroka danes zjutraj oddal v vrtcu. Pred vrati je slišal pogovor vzgojiteljic, iz katerega je razbral, da ena od omenjenih praktikantk niti ne govori slovensko.

Praktikantki naj bi imeli pripravljene posebne obroke za kosilo
Ko je oče, ki želi ostati anonimen, pripeljal otroka na oddelek, si je ena od praktikant z naglavno ruto nemudoma zakrila obraz. Starš je poudaril tudi, da imata praktikanti posebne obroke za kosilo, pripravljeni pa so tako, da ustrezajo njuni veroizpovedi.

Vodstvo vrtca se vprašanjem izogiba
“Sporočamo vam, da v Vrtcu Mengeš poslujemo v skladu z zakonodajo in s predpisi iz vzgoje in izobraževanja, pri tem pa upoštevamo nacionalni dokument Kurikulum za vrtce. V okviru tega omogočamo praktično delo dijakom in študentom, ki nam jih napotijo različne šole,” se je glasilo pojasnilo vrtca.

Na vodstvo vrtca smo sicer naslovili celo vrsto drugih vprašanj, ki so ostala neodgovorjena. Med drugim smo jih povprašali, ali v prostorih vrtca obstajajo kakršnakoli pravila o nošenju naglavnih pokrival in ali sta imeli dekleti v okviru svojih nalog kakšne pomisleke glede šolskega jedilnika, saj je del tega pogosto tudi svinjina.

Na šolsko ministrstvo smo poslali vprašanja, ali obstajajo kakšni kriteriji oziroma kodeks oblačenja za delo v javnih ustanovah, kot je vrtec. Prosili smo tudi za pojasnilo, kakšni so ti kriteriji in na kakšen način se to preverja. Odgovore še čakamo.

N. K.