fbpx

Starši bodo končno lahko pokopali svojega umrlega nerojenega otroka

Foto: iStock

V Sloveniji je po dolgih letih prizadevanj umrlim nerojenim otrokom priznana pravica do pogreba. Gre za zgodovinski zakon, saj bodo starši od sedaj naprej končno lahko pokopali svojega umrlega nerojenega otroka.

Državni zbor je na svoji zadnji redni seji pred parlamentarnimi počitnicami sprejel Zakon o pogrebni in pokopališki dejavnosti, ki prinaša prelomno novost – umrlim nerojenim otrokom je končno priznana pravica do pokopa.

Od sedaj naprej bodo starši veliko lažje pokopali svojega umrlega nerojenega otroka in ščasoma bo postalo samoumevno, da se umrlega nerojenega otroka pokoplje tako kot vsakega drugega človeka.

Velike birokratske prepreke, veliko bolečine
Nekaterim staršem je ob silnih prizadevanjih, če so imeli srečo, da so naleteli na sočutno medicinsko osebje, že uspelo pokopati nerojenega otroka, vendar so se ob tem srečevali z izjemnimi birokratskimi preprekami. Mnogim to, na njihovo veliko bolečino, žal ni uspelo.

23. člen (mrtvi plod)
Pokop ali upepelitev mrtvega ploda se ne glede na njegovo gestacijsko starost lahko opravi na podlagi izrecne želje staršev. Pokop ali upepelitev se opravi na podlagi zdravniškega poročila o vzroku smrti in ob smiselni uporabi določb tega zakona.

V komentarju k 23. členu je zapisano:
Pokop ali upepelitev mrtvega ploda se na željo staršev lahko opravi le na podlagi zdravniškega poročila o vzroku smrti. Pri tem ni mišljeno obdukcijsko poročilo, ampak poročilo porodničarja-ginekologa.

Prelomen korak narejen, a izboljšave zakona bodo še potrebne
Temu pomembnemu koraku za spoštovanje človekovih pravice nerojenih otrok bodo slediti naslednji, so zapisali na 24kul.si. V naši državi imajo nerojeni otroci končno pravico do pokopa, matere in očetje pa pravico do žalovanja. S tem se veča zavest, da je nerojen otrok človek, ki ima tako kot vsak drug človek, ne le temeljno človekovo pravico do pokopa, ampak predvsem tudi do življenja.

Zakon ima sicer še pomanjkljivosti, ki jih bo potrebno odpraviti. Tako se za nerojenega otroka še vedno uporablja popolnoma neprimerna beseda “plod”. Prav tako bi morali imeti pravico do pokopa vsi nerojeni otroci – tudi tisti za katere starši ne izrazijo posebne želje po pokopu.

Jure Ferjan