Starši ogorčeni: ministrstvo in ravnatelj ne moreta ukrepati zoper Gregorja Markiča, ki je na Prešernovem trgu razkazoval genitalije, saj je to počel izven delovnega časa

Učitelj Gregor Markič je na dan proslave pred Dnevom državnosti na Prešernovem trgu vsej javnosti pokazal svoje intimne predele. (Foto: družbena omrežja)

“Nimam te informacije, na žalost. Sicer ona je v svojem odgovoru rekla, da je šolska inšpekcija obvestila njegova ravnatelja, ker je pol zaposlen v eni in pol v drugi šoli. Samo meni se zdi, da ravnatelj res ne bo mogel ničesar narediti, to pa zato, ker to dejansko ni disciplinski prekršek, ki bi ga oni lahko sankcionirali. Jaz mislim, da je tukaj vloga sindikata, da bi sindikat moral kaj povedati o učiteljih. On bi se moral izjasniti. Jaz sem zadovoljna, da tudi ona obsoja takšno dejanje, mislim pa da je tukaj na potezi sindikat, ki bi moral sprejeti neke standarde vedenja svojih zaposlenih, tudi zunaj delovnega časa,” je za naš medij dejala poslanka SDS Mojca Škrinjar, ki je šolsko ministrico Simono Kustec nedavno povprašala kako mislijo ukrepati glede nedostojnega vedenja učitelja Gregorja Markiča, ki je na dan proslave pred Dnevom državnosti na Prešernovem trgu razkazoval svoje intimne predele. 

Poslanka SDS Mojca Škrinjar se sprašuje ali bo ministrstvo za šolstvo sprejelo ustrezne ukrepe z namenom zaščite dobrega imena in ugleda učiteljskega poklica, potem ko smo bili priča skrajno nedostojnemu vedenju učitelja Gregorja Markiča na dan proslave na Prešernovem trgu pred Dnevom državnosti. Na 19. Redni seji DZ je Škrinjarjeva ministrici za izobraževanje, znanost in šport Simoni Kustec zastavila tudi vprašanje v zvezi s tem nerazrešenim problemom: “Ministrico za izobraževanje, znanost in šport sprašujem, kako bo ministrstvo ukrepalo, da zaščiti dobro ime in ugled učiteljstva po tem, ko je to onečastil učitelj Gregor Markič s svojim skrajno nedostojnim vedenjem pred Prešernovim spomenikom na predpraznični dan ob robu državne proslave,” je zanimalo Škrinjarjevo.

Po navedbah Škrinjarjeve je učitelj javni uslužbenec, ki ga veže kodeks javnih uslužbencev in je hkrati vzgojitelj. “S svojim zgledom vzgaja, pa naj bo to v službenem ali prostem času, saj je dejansko javna osebnost.” Škrinjarjeva še pravi, da je učiteljica oziroma učitelj vzornik svojim učencem in učenkam, dijakom in dijakinjam, študentom in študentkam, poklic učitelja pa po njenem prepričanju prinaša poleg zahtev strokovnosti in etičnosti tudi odgovornost.

Simona Kustec. (Foto: sta)

Ministrica Kustec ni imela konkretnega odgovora, dejala je, da so bili na ministrstvu časovno omejeni, konkretni primer pa je po njenih besedah potrebno razdeliti na dva dela. Prvi je normativno-operativen, drugi pa je tipa etične odgovornosti in pa poklica, ki ga opravljajo učitelji in učiteljice. “Kar se tiče tega konkretnega primera, smo v zvezi z omenjenim dogodkom na Inšpektoratu Republike Slovenije za šolstvo in šport preko spletnega portala za podajo anonimnih prijav inšpekcijskim službam 27. 6. 2020 prejeli anonimno pobudo, v kateri je bilo navedeno, kaj se je s strani omenjenega učitelja dogajalo 24. 6. 2020 na Prešernovem trgu.” Kustečeva v nadaljevanju pravi, da je po preučitvi samega primera v skladu z 2. členom Zakona o šolski inšpekciji Inšpektorat to pobudo tudi obravnaval in v skladu s svojimi pristojnostmi seznanil s samim dogodkom dve ravnateljici, ker vemo, da gre za zaposlenega, ki je polovično zaposlen v osnovni šoli in polovično v srednji šoli, skratka seznanil je obe ravnateljici o dogodku.

“Veste, da so bili odzivi zelo, zelo obtožujoči, učitelji in učiteljice tega delovanja ne razumejo, ocenjujejo ga kot zelo, zelo napačnega.”
Po navedbah ministrice pa sta se obe zelo odgovorno in pa promptno odzvali. Posredovali sta zagotovilo, da se izvajajo vsi potrebni ukrepi za zaščito, v tem primeru tudi otrok, mladostnikov v odnosu do omenjenega posameznika. Sklicali sta pedagoške konference, svet staršev, tudi dijaške skupnosti. Odzivali so se v mejah svojih pristojnosti. “Prav tako smo s strani Inšpektorata za šolstvo samo zadevo odstopili tudi v pristojno reševanje na policijo oziroma na Policijsko postajo Ljubljana-Center. Zdaj pa, če prehajam na drugi sklop, da tako, kot ste sami že izpostavili, obstaja kar nekaj različnih etik in kodeksov etičnega delovanja na področju šolstva, tudi sami smo jih kot država podpisali.” Kustečeva v nadaljevanju pravi, da je eden izmed pomembnejših etičnih kodeksov kodeks izobraževanja, internacionale, ki je sprejet tudi s strani matičnega Sindikata za vzgojo in izobraževanje.

Po navedbah Kustečeve je ena odgovornost in zavezanost profesionalnemu delu in pravilom, ki so v tej povezavi, druga pa je odgovornost tega, kaj se spodobi, kaj je prav in kaj je narobe. “In v tej luči, predvsem tega konkretnega primera, mislim, da je bil že sam odziv ostalih učiteljev in učiteljic na ta konkreten dogodek dovolj za to, da bo omenjeni posameznik ponovno samega sebe vprašal, kaj želi v svojem življenju početi. Veste, da so bili odzivi zelo, zelo obtožujoči, učitelji in učiteljice tega delovanja ne razumejo, ocenjujejo ga kot zelo, zelo napačnega in neprimernega za poklic in za poslanstvo, ki ga učitelji imajo.” Po prepričanju Kustečeve so učitelji po poslanstvu ljudje, ki 24 ur opravljajo svoje delo.

Mojca Škrinjar. (Foto: sta)

Jaz mislim, da je tukaj vloga sindikata, da bi sindikat moral kaj povedati o učiteljih

Glede na to, da Markiča delodajalec ne more kar odpustiti, inšpekcija pa prav tako ni konkretneje ukrepala, smo strokovnjakinjo za šolstvo iz vrst vladajoče stranke SDS, Mojco Škrinjar, povprašali, kako je to sploh mogoče. “Samo meni se zdi, da ravnatelj res ne bo mogel ničesar narediti, to pa zato, ker to dejansko ni disciplinski prekršek, ki bi ga oni lahko sankcionirali. Jaz mislim, da je tukaj vloga sindikata, da bi sindikat moral kaj povedati o učiteljih. On bi se moral izjasniti. Jaz sem zadovoljna, da tudi ministrica obsoja takšno dejanje, mislim pa da je tukaj na potezi sindikat, ki bi moral sprejeti neke standarde vedenja svojih zaposlenih, tudi zunaj delovnega časa. Če se spomnite tistega poslanca … On je izven delovnega časa odšel ven pa je vzel sendvič in ni plačal in je moral odstopiti zaradi tega. To je neka etika, morala odgovornosti,” je bila zgovorna poslanka v državnem zboru.

Ob dnevu državnosti smo bili priča antiproslavi, ki je bila polna vulgarizma, tujih pesmi in totalitarnih simbolov. Markič, sodeč po razkritjih na družabnih omrežjih, znan kot tisti, ki je na antiproslavi razkazoval svoje spolne organe, je v svojem preteklem zapisu v Facebook skupni Vseslovenska vstaja naroda izpostavil, da se sicer razlogi za proteste med seboj razlikujejo (“eni namreč protestirajo zaradi nasprotovanja G5, drugi iz ekoloških vzgibov, tretji zaradi gnusa nad dviganjem glav skrajnih desničarjev”), a je po njegovih besedah najbolj važno število protestnikov, ki se zbere na kupu. “Več nas je, močnejši smo,” je prepričan.

Pred dnevi pa se je oglasil in dogodek obžaloval: “Spoštovani, po številnih grožnjah s smrtjo vas prosim, da prizanesete vsaj mojima otrokoma in ženi. Ni vam treba terjati odgovora od mojih delodajalcev, z njimi sem se že telefonsko dogovoril, da prekinemo delovno razmerje. Če zahtevate še kakšno zadoščenje, vam bom ugodil, samo rotim vas, da ne netite več sovraštva ljudi, ki nam grozijo, z novimi članki o meni, ki jih brez dvoma že pišete. Zagotavljam vam, da ne bom več učitelj in da vam bom potrdilo o prekinitvi delovnega razmerja nemudoma dostavil.” 

Domen Mezeg