Številni Slovenci zaradi visokih socialnih pomoči nočejo več delati: V zadnjem letu tujci v Sloveniji prejeli kar 2,5-krat več novih zaposlitev od državljanov Slovenije!?

Zaradi sprejetja zakona o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja grozi, da bo na Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje pristalo novih 1000 ljudi iskalcev zaposlitve (Foto: Nova24TV)

Čeprav je bilo na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje avgusta letos prijavljenih več kot 71 tisoč oseb, pa številni Slovenci očitno nimajo pretirane želje po poklicnem udejstvovanju. To potrjujejo tudi podatki Statističnega urada Republike Slovenije, iz katerih je razvidno, da so v zadnjem letu pri nas tujci prejeli 2,5-krat več novih zaposlitev od državljanov Slovenije. To je zagotovo tudi posledica denarnih socialnih pomoči, ki se pod levimi vladami vseskozi višajo in tako številne Slovence odvračajo od tega, da bi poprijeli za delo ter s tem državi ne bi bili več v breme, ampak bi prispevali k njenemu razvoju.

Podatki na področju zaposlovanja v Sloveniji so iz leta v leto bolj zaskrbljujoči. Na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje je bilo tako avgusta letos prijavljenih kar 71.544 oseb, hkrati pa podatki Statističnega urada Republike Slovenije kažejo, da so v zadnjem letu pri nas tujci dobili kar 2,5-krat več novih zaposlitev od državljanov Slovenije. Očitno torej je, da številni Slovenci nimajo pretirane želje po poklicnem udejstvovanju.

Številke so še kako zgovorne. Število delovno aktivnih tujcev se je namreč v enem letu povečalo za 17.663 ali 22 odstotkov, medtem ko se je število delovno aktivnih državljanov Slovenije povečalo le za borih 6.910 ali za manj kot odstotek. Pri tem pa je v nekaterih panogah delež tujcev med vsemi delavci še posebej visok. V gradbeništvu tako na primer predstavljajo kar 41 odstotkov vseh delavcev, v dejavnosti promet in skladiščenje skoraj tretjino vseh delavcev, v gostinstvu pa približno 15 odstotkov vseh delavcev. Skupno je sicer med delovno aktivnimi osebami v Sloveniji 10 odstotkov tujcev, pri čemer močno prevladujejo osebe iz držav nekdanje Jugoslavije. Več kot očitno torej je, da se Slovenci nekaterim zaposlitvam v velikem loku izogibajo. Tujci namreč najpogosteje pridejo do dela v primerih, ko se na razpis za posamezno delovno mesto ne prijavi noben Slovenec. Pomanjkanje ustrezne delovne sile na nekaterih področjih pa zagotovo ni dobro za državo. S tem se namreč omejujejo možnosti podjetij za rast in razvoj, hkrati pa se zmanjšuje dolgoročni potencial za gospodarsko rast, ki je eden glavnih pokazateljev gospodarske uspešnosti in konkurenčnosti posamezne države.

Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje (Foto: STA)

Število prejemnikov denarne socialne pomoči v Sloveniji se je po letu 2008 skoraj podvojilo
Zaskrbljujoči podatki na področju zaposlovanja so zagotovo tudi posledica denarnih socialnih pomoči, ki številne Slovence odvračajo od tega, da bi poprijeli za delo ter s tem prispevali k razvoju države. Število prejemnikov denarne socialne pomoči v Sloveniji se je po letu 2008, ko je bilo najnižje, skoraj podvojilo. S 36.355 se je namreč povečalo na preko 67 tisoč odraslih prejemnikov. Ob tem se vseskozi viša tudi znesek denarne socialne pomoči. Ta se je tako lani, še v času vlade Mira Cerarja, spremenil dvakrat, in sicer 1. junija ter 1. avgusta. Do junija 2018 je pomoč za samsko osebo znašala 297,53 evra, od 1. junija do 1 avgusta 2018 285,05 evra, odtlej pa 392,75 evra, za kar je poskrbela takratna ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak iz vrst SD. Za primerjavo: še leta 2005 je povprečen znesek denarne socialne pomoči znašal le 194 evrov.

Anja Kopač Mrak (Foto: STA)

Denarna socialna pomoč se viša tudi pod Šarčevo vlado
Z nepotrebnim višanjem denarnih socialnih pomoči, ki mnoge Slovence odvrača od dela, pa nadaljuje tudi vlada Marjana Šarca, natančneje Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Republike Slovenije pod vodstvom mag. Ksenije Klampfer iz vrst SMC. Po poročanju STA se je namreč letos julija denarna socialna pomoč za eno osebo ponovno zvišala. Zdaj tako znaša že 402,18 evra. Pri tem je treba poudariti, da vedno bolj jasno postaja, da z višanjem denarne socialne pomoči leva slovenska vlada, skupaj z nadkoalicijsko Levico, predvsem kupuje glasove volivcev, ki so ji očitno pomembnejši od razvoja Slovenije ter zmanjševanja brezposelnosti.

Ksenija Klampfer (Foto: STA)

Rajko Golob

 • Vera

  Kar je Kopač-Mrakova začela ,to Klampferjeva nadaljuje,ker drugo ne zna .Šarcu je tako prav,saj ga imajo lenuhi zato radi.

 • bubamara

  Brez Bosancev bi se Slovenci še danes vozili po makadamu in živeli v lesenih bajtah. Priden narod. Ja. Nekoč. Pred 2.sv. vojno. Komunizem je naredil svoje.

  • skorpijon93

   bosanci nimajo veze, kriva je pokvarjena levičarska smrdljiva politika, saj jih oni sprejemajo odprtih rok in jim vse dajejo, slovenca pa potučkajo

  • učko

   Jah, tudi Bosancev je že zmanjkalo, žal.

   • bubamara

    Res je. Ob nedeljah zvečer jih je polno na poti v AVT in GER.

    • KAPIBARA

     Mišljeno je kuj po vojni in prva desetletja..

  • Slovenec

   Tole glede makadama in lesenih hiš je zgrešeno, saj tudi Slovenci opravljajo taka dela.

 • Olga101

  To je vladna organizacija za uvoz nekvalificirane delovne sile in uničevanje Slovenije!

  • Slovenec

   Točno, kolikor morejo najbolj pospešeno uničujejo Slovenijo.

 • xtc

  Zakaj bi šel delat za 550 eur-če dobi 480 pomoči,položnice plača socialna in ,če še ima babo in dvoje otrok ali tri lahko pride na skoraj dva jurja,če pa še naredi nekaj na črno pa lahko še več-nor bi bil.
  Seveda pa se je treba pobarati,kaj je narobe z državo ,ki dela tole.
  Seveda pa je vptrašanje doklej bodo finance nesle tole.

  • Miki Miška

   točno tko… xtc

  • Friderik Peršič

   Poglej celo stvar drugače …bi ti delal za 550 evrov …?

   • KAPIBARA

    Ne bi ?? Saj !!

 • skorpijon93

  Slovenija postaja jugoslavija v pravem pomenu, daleč daleč smo od Češke republike, saj tam ne vladajo socialisti, Ne da nočejo delati državljani Slovenije se vse bolj izseljujejo, posledica pa je da doma primnajkuje delavcev. delo ni cenejno,davki so previsoki, delovni pogoji pa vse težji, podatki kažejo da se je med leti 2012-2018 izselilo 58.048 državljanov Slovenije od teh je 37.153 državljanov ostalo v tujini in se ni vrnilo domov, ne vemo pa koliko ** DRŽAVLJANOV** je dejansko Slovencev, po podatkih statističnega urada 12 % prebivalcev Slovenije sestavljajo migranti, tisti katerih država rojstva ni Slovenija, še leta 2002 jih je bilo 8,5 %. Ne zavedate se kakšno škodo trpimo zadnjih 7 let in NIČČČ ne gre na bolje !

  • Stric iz ozadja

   Vladajo pa komunisti in socialisti hkrati.

  • freedomfighter

   Zamisli si kako bi slovenija zgledal brez priseljevanja…danes bi nas bilo miljon gospodarstva pa najbrz sploh nebi imeli…kaj mislis da bi slovenci pucali greznice in podobno…to raje pustimo priseljencem

 • totex39

  S takimi stvarmi si vlada “kupuje” svoje stolčke, samo vprašanje je, kako dolgo bo tako šlo, enkrat bo tudi ta malha počila.

 • učko

  Jah, delodajalci so zelo zelo zahtevni, pa jim ne diši tisto, kar je ostalo od Slovencev na borzi delovne sile. Če si star čez 45 let te itak ne zaposlijo, razen, če si kakšen veliki strokovnjak, za v proizvodnjo pa sploh ne. Ta mladi pa tud ne znajo še dovolj, niso navajeni delati in tudi niso pripravljeni pustiti kosti na delovnem mestu za borno plačilo.

  • Slovenec

   Ali pa te zaposlijo po političnih vezah, to levaki odlično obvladajo.

 • Skrajno Desni

  Ko bo minimalec 1000 eur bodo tudi čefurji na sociali začeli delat, do tedaj boste pa sužnje za usranih 500 eur moral uvažat nesposobni lopovi vladni.

  • Polh Dobri

   Zadetek v polno !

  • freedomfighter

   Socialisticne ideje imas ti…1000 e minimalna placa…se vidi da nimas pojma o ekonomiji…1000 e minimalca podjetja nebi ne sprejela ne prezivela…ime imas skrajno desni ideje pa skrajno leve…minimalna placa je ze sama pobsebi produkt socializma ti bi jo pa se visal…aja pa se to…ce cefur dela za 500 e bi lahko tudi slovenec in ni razloga da bi za isto delo nekoga placeval vec le za to da je “nas”…to so socialisticne antikapitalisticne ideje ki unicujejo gospodarstvo…pa se to…podjetja dajo migrantom sluzbe ne drzava tako da se raje jezi na podjetja kot pa drzavo…drzava samo omogoca podjetju da se samo odloci kogar hoce zaposliti in pravilno je tako

   • Skrajno Desni

    Si pozabil koliko država lupi podjetja s svojimi nemogočimi davki in naredi statistiko osebkov na sociali.

    • freedomfighter

     Ja ce bi dvignili minimalca bi morali se povisati davke ker bi morala razloko pokrivati drzava…ce bi morala podjetja placati razliko smo brez gospodarstva v enem letu…a se ti zavedas da 1000 e pomeni skoraj 40 procentno zvisanje…drugace pa za socialno podporo drzava namenja drobiz v primerjavi z ostalimi izdatki…slovenija ima 10 000 000 000 od tega ne vem ce socialna podpora predstavlja procent

     • Skrajno Desni

      Austriski podjetnik za enako delo plača 1200€ mesečno, Slovenskin komaj 500€ ali pa še to ne s tem da večina dela suženjsko. Država pa na račun vse višjih davkov uničuje gospodarstvo.

     • freedomfighter

      Ja pa a ti razumes da mi nismo avstrija in da slovenci nismo avstrijci…nikoli nismo bili in nikoli ne bomo…ze bdp na prebivalca ti pove zakaj je v avstriji lahko taka placa…ti a si ti siguren da nisi kaksen clan nadkoalicijske stranke levice ker zvenis povsem kot oni…se o tisocih evrih penzije zacni pa bos se na karla spominjal in na njegovo sanjanje

     • Skrajno Desni

      Zanimivo potem da kapitalisti po zahodu našim delavcem namenjajo večje dohodke kot pa socialistična drhal v Sloveniji, bdp pa ustvarja naša sposobna levica in vi tisti luzerji v parlamentu in vladi.

 • Polh Dobri

  Res je, vendar največ socialne pomoči prejemajo in izkoriščajo prišleki,
  ki so si pred časom uredili bivanje in status v RS. Da pa so plače za
  osem in več ur dela v proizvodnji mizerne je dejstvo, ki potrjuje da je
  delo sicer moralna vrednota, delo kot tako pa je razvrednoteno. Samo od morale
  se ne da živet, položnice redno dostavljajo v poštni nabiralnik.

 • skorpijon93

  brezposelnost je navaden blef , da ni večjega, saj upošteva le tiste ki so uradno prijavljeni in tako ne dobimo jasne slike kaj se na trgu dela sploh dogaja , podatek o brezposelnosti ne upošteva tistih ki niso prijavljeni, ne upošteva tistih ki bi radi delali pa ne delajo zaradi različnih okoliščin ,ne upošteva zaposlenosti, ne upošteva tistih ki so se iz države izselili in je zaradi njih manj brezposelnih, skratka v Sloveniji nam manjka 37.153 državljanov po podatkih SURSA KI so ostali v tujini, doma pa bi bili brezposelni, zavod za zaposlovanje tudi nenehno spreminja metodologijo in merjenje brezposelnosti, da je slika jasna je potrebno upoštevati več podatkov

  • freedomfighter

   Podatek je o brezposelnosti v sloveniji in ce se del prebivalstva izseli je logicno da pade brezposelnost…kaj a naj slovenca ki zivi v nemciji vpisemo kot da je brezposelen pri nas…cudno imas ti logiko

   • skorpijon93

    nimam čudne logike, govorim o tem da je brezposelnost delno nižja zaradi izseljevanja

    • freedomfighter

     Ja hvala bogu…saj to he tudi eden od faktorjev v eu…bolgarija in romunija se nebi mogle nikoli razviti ce se nebi izselil del prebivalstva s cem so se zmanjsali stroski sociale in drzava se je lahko posvetila gradnji gospodarstva…skratka presezek delavcev se je odselil tja kjer je bil primankljaj

 • antimur

  Človek se zgrozi, kaj kučanisti počnejo z našim krvavo zasluženim denarjem. Mečejo ga levofašističnim “nevladnim organizacijam”, podpirajo LGBT odvratno sranje, čefurjem odpisujejo naropan denar, proti volji ljudstva paktirajo z Rusi in balkanci, vsak agresorski muslimanski pritepenec ima več pravic kot Slovenec. Ko se dokopajo, oziroma so porinjeni tja rdečezvezdaši in ostala kučanistična banda, se obnašajo, kot da jim je Slovenija podarjena, ne jebejo ne Ustave RS, ne zakonov, edino sveta so jim navodila prasca, zločinca in izdajalca Kučana. Reši nas lahko še samo oborožen upor!!!!!!

 • Stric iz ozadja

  “Pomanjkanje ustrezne delovne sile na nekaterih področjih pa zagotovo ni dobro za državo. S tem se namreč omejujejo možnosti podjetij za rast in razvoj, hkrati pa se zmanjšuje dolgoročni potencial za gospodarsko rast, ki je eden glavnih pokazateljev gospodarske uspešnosti in konkurenčnosti posamezne države.”

  Tudi Americani imajo Mehicane za gradbenistvo in ciscenje. A jim kaj manjka?

  • skorpijon93

   TO JE SLAB IZGOVOR, američani se ne izseljujejo množično v tujino zaradi tega ker jim je boljše kot v tujini kakor se dogaja pri nas v Sloveniji, v Sloveniji pa manjka 37.153 državljanov v zadnjih 7 letih kar je največ po osamosvojitvi, nam gre fino ane ? vse manj je slovencev, vse več je jugoslavije, temu se reče GENOCID ! Sploh nimaš pojma kaj se dogaja v Sloveniji, kakšen eksodus izobraženih delovnih, kljub gospodarski rasti in rasti delovnih mest

   • Stric iz ozadja

    Takoj zamenjam drzavljana Zokija za delovnega nedrzavljana.

    • freedomfighter

     Takoj zamenjav vsakega nedelavnega drzavljana za delavnega tujca

   • freedomfighter

    Ce se ljudje izseljujejo je to njihova pravica ne pa genocid…drugace pa sloveniji prebivalstvo raste za razliko od celega balkana…nismo pa mi svica…nikoli nismo bili innikoli ne bomo tako da se bo pocasi potrebno sprijazniti z dolocenimi dejstvi…dodal bom samo se to…ljudje se vedno selijo v drzave kjer je zivljenje bolse in vedno bodo na svetu drzave z visjim standardom kot je nas…dodaj temu da se je danes preselit v drugi drzavo stokrat lazja, cenejsa in hitrejsa stvar kot vcasih pa ti je logicno da bo selitev vedno vec…pred sto leti si za pot peking london potreboval mesece danes pa en let z letalom…preseljevanje lahko ustavis le tako da drzavljanom preprecis preseljevanje v tujino…to je pa delala sovjetska zveza

 • Anton

  Ja bo treba delat. Vsi tišlerji ne morejo postati predsednik vlade.

  • skorpijon93

   res je , a tišlerji rabijo pošteno plačilo za delo, brez mobinga, zadovoljen delavec je dober in kvaliteten delavec

 • Polh Dobri

  Pa še nekaj me zelo moti. Vsi bi samo prodajali, komerciala in profit v nedogled.
  Hja kdo bo delal, če imajo prodajniki v srajčkah in kravatah več od produkta kot ustvarjalec, ki mu ostane mizerno plačilo, žulji in zlomljen hrbet. ” Butasti ” delavec prej ali slej spregleda.

 • Unikatna

  Zanima me koliko državljanov Slovenije dobi socialno pomoč? Koliko je to od tega Slovencev in koliko je priseljencev?

  Zavoda takega kot je, v dobi interneta, itak ne potrebujemo, ker si vsi morajo sami poiskati delo…

  • Polh Dobri

   Predlagam obisk ene teh ustanov. Po informacijah in prejetih fotografijah kolega so na enem izmed tovrstnih zavodov opaženi močno zastopani od nog do glave poviti ženski osebki, ki komunicirajo v nerazumljivem jeziku. Baje si na moč prizadevajo udeležiti tečaja slovenskega jezika.

   • KAPIBARA

    Ta zavod CSD Bežigrad ! ?
    Vozim kolega na RK Slovenije- VIč in na Karitas- Žale, ker mu pripda pomoč za eno osebo. Tam je ve samo Slovencev ne !! – No No No cerka 80% NE Slovencev in pa 20% Slovencev – Pa sem krepko šel v minus pri 80% .. :-( :-(

 • soc

  Koga neki bodo volili ti sveže zaposleni tujci, verjetno vsi z doktorati znanosti in velikimi premožnimi družinami tam nekje doma? Janšo, Dom?

 • janko

  Kot vedno, karkoli levičarji počnejo, je slabše kot nič, je škoda, napaka, katastrofa, samouničevanje!

  • Polh Dobri

   Seveda nič ( 0 ) je čisto lepo matematično število, obstajajo še števila z negativnim predznakom ( -1, – 2…)

   • marker

    Na levi ima vsako dejanje negativen predznak.

    • Polh Dobri

     Sem dovolj jasno ponazoril.

    • Povratnik

     Marjan Šarec je edini na levici ki je pozitiven.

     • samotoje

      Morda Rh in nič drugega.

 • AlojzZ

  Očitno torej je, da številni Slovenci nimajo pretirane želje po poklicnem udejstvovanju.

  Ja, saj tako mora biti. Pameten me gara, da bi bil reven. Gre raje v tujino.

 • Povratnik

  Najlepše je če delaš. Še lepše je če delaš in zaslužiš.
  Sam v tej državi je samo prvo. Delaš zaslužijo pa tisti, ki nič ne delajo.
  Potem se pa čudite zakaj noče noben več delat.
  Slovenija ima srečo da je Balkan blizu…bo zmankalo tudi teh iz balkana. Niso tako blesavi kot si Slovenci mislijo.
  Dobičke pišete v stotinah miljonih evrih.
  Pa to ljudje, ki delajo kaj vejo? Nič. Tudi sanja se jim ne o kaki 100€ več pri plači.
  Gospoda pa jahte kupuje.
  Dokler bo tako ljudje nebojo delal.

 • Peter

  Socialne niso previsoke, plače pa so precej prenizke.
  Posledica cca 70 let socjalizma, no.

  • ZatonMesecnikov

   V ozadju je prevladujoča Filozofija Samoupravnih Socialistov, povzeta po Teoretikih Marksizma in Komunizma; Vsak po svojih zmožnostih, vsakomur po njegovih potrebah. Samoupravljalec je dodal še eno misel, na podlagi izkušenj “praktičnega komunizma”.

   Nikoli me ne morejo tako malo plačati, kolikor lahko malo naredim….

  • KAPIBARA

   Če so plače prenizke, so sociale 100% Previsoke..

 • freedomfighter

  Vidite toliko govora cez tuje delavce na koncu se pa izkaze da slovenci sploh delat nocejo

  • ZatonMesecnikov

   Tuji delavci znižujejo mezdo avtohtonim. zato si ti iščejo službe severneje.

   • freedomfighter

    Podjetniki se odlocajo na podlagi kvalitete in cene delavca in ce tuji delavec opravi isto delo za manj denarja je pac izbira logicna…kapitalizem pa to…ima pa avtohtoni delavec vso moznost delati za isti denar kot tuji…ce se s temi pogoji ne strinja pa naj bo brez sluzbe ali pa naj se odpravi v tujino…dajati potuho nekomu le zato ker je “nas” je ekonomski samomor…treba je pa vedeti da ce podjetja ne dobijo zaposlenih ki jih rabijo za ceno ki si jo lahko privoscijo bodo propadla ali pa odsla v tujino…bolje da se izseljujejo avtohtoni delavci kot pa podjetja

    • ZatonMesecnikov

     LDS politika socialnega miru in države blagostanja, je reševala gospodarske težave z upokojitvami. Tako je trgu dela odvzela do 200.000 mladih in vitalnih penzionerjev. Poznam jih kar nekaj, ki so šli v penzijo s 40-45 leti. Poleg tega je zgrešena politika izobraževanja bruhala ven in še bruha nezaposljive poklice in kadre. V ozadju je parastara želja Slovenca, da bi bil Vodja v neki pisarnici s Fikusom. Zato so si izmišljevali in si še izmišljujejo poklice, da trpajo šolniki denar.

 • ZatonMesecnikov

  Dajte no. Do socialne ne prideš, ni šans, če imaš le malenkost premoženja. In če te Javni delodajalec odpusti, za kar so možnosti skoraj nične. Če le nisi popoln bedak. Ko si tam, te pa driblajo z nesmiselnimio stvarmi, kot je Tečaj pisanja prošenj. Če se ga ne udeležiš, izgubiš status evidentiranca. Kje šele da bi kaj dobil. Ljudem gre vse skupaj na jetra, saj gre za čisto izživljanje in poniževanje. Zato sploh na Zavod ne hodijo več.

  Sistem je narejen tako, da prideš do socialne le če prideš v PVC vrečko čez mejo. Ali pa tvoj fotr nekoč. Če si avtohton in si kdajkoli kaj dedoval od prednikov, nimaš šans. To je še vse stara Juga. Kar spomnite se na liste odobrenih prejemnikov socialnih stanovanj nekoč, ki so bile objavljene v časopisih. Prvih 5 strani je bilo PVCić-ev, Slovenec ni prišel zraven. Danes je isto, z uvoženimi Šiptarji in Bosanci ter familijami. Ja socialni že, do familij Šiptarjev in Bosancev po Balkanu….

  • freedomfighter

   Ma spet zagovarjas lenuhe in si kar nekaj zmisljujes…le zakaj bi drzava cefurju dala socialno slovencu pa ne…nehaj ze s temi neumnimi teorijami zarote in se sprijazni da slovenci nismo taki nadljudje kot di nekateri mislite…si pa klasicen primer zafrustriranega revcka ki za vse krivi tujce…pa dam mi razlozi to foro s pvc vrecko ker ne razumem kaj imajo cefurji z vreckami…moji mozgani niso sposobni razumeti te genialne zalitve…vsak ki hoce lahko danes dobi sluzbo in vrefu zivi ce le ni totalen neizobrazen idiot…no pa glede na to da je veliko priseljencev neizobrazenih idiotov pa jim vseeno rata preziveti ne vidim nobenega dobrega razloga za jamranje slovencev

   • ZatonMesecnikov

    Zato ne razumeš, ker si bolj počasne pameti. Socialna deluje na principu Točk, ki so kriterij za dodelitev pomoči. Manj Točk ima oseba, večja je verjetnost, da ti bo pomoč dodeljena. Tisti, ki pride brez vsega čez mejo in nima nič, je torej upravičen do pomoči. Lahko ima bajto na kosovu ali v Bosni, socialna tega ne ve. Ve pa za Slovenca, ki je morda dedoval in je kulminirano minulo delo prednikov. Če je dedoval nek travnik nekje, socialna to ve. In mu nabija pike.

    #pa dam mi razlozi to foro s pvc vrecko ker ne razumem kaj imajo cefurji z vreckami..#

    V 70tih letih je vsako večji samoupravni SOZD pošiljal ponavadi ob petkih avtobus v Bosno, ki je vkrcal migrante. Ti so bili obloženi s PVC vrečkami in je bilo edino, kar so imeli. Tu jih je čakalo stanovanje, ki so ga po nekaj letih po Jazbinšku za bagatelo lastninili.

    Plan kadrov pa je bil v SOZDu potem izpolnjen.

    • freedomfighter

     Ja manj ko imas lazje dobis socialno…no to je logicno in ni nikakrsna zarota…ce nekdo podeduje veliko hiso se mu je premozenje pac obcutno povecalo…kako pa naj bi bilo? Da je nekdo lastnik treh his zraven pa na socialni le za to ker je dedoval

     • ZatonMesecnikov

      In? kdo nima uradno nič ko se prikaže v Sloveniji? Pa čeprav ima 3 bajte na kosovu?

      Če imaš bajto na hipotekah z nerešenimi lastninskimi medžlahtnimi zadevami, imaš na papirju premoženje. V praksi nimaš pa nič. In vsak migrant ima prednost pred teboj in bo dobil socialno.

     • freedomfighter

      In koliko mislis da so vredne tri hise na kosovu…vazna je vrednost premozenja…jaz imam lahko pet hispa ce niso vredne nic je premozenje nicno

     • ZatonMesecnikov

      Dobro nabijaš svoje naprej.

      Včasih so bili spiski čakalnih vrst v časopisih čakalcev na socialna stanovanja. Nekoč se spomnim, da je bil prvi na neić na nekje 500tem mestu. Ko so bila stanovanja dograjena, je dvignil telefon v Bosno, rođak, pa so bili čez noč v stanovanju na silo vseljeni. Pa so jih pustili…

      Vsak Slovenec ima nekaj premoženja zabeleženega, v zemljiških knjigah. Ali pa imajo starši kaj. Posledica je, da so slovenske otroške doklade in zavarovanja po celem balkanu. Pa tudi socialne pomoči.

     • freedomfighter

      Ves kaj ti bom.rekel…slovenci glede na ta da slisim koliko smo bolj delavni in pridni od balkancev sploh nebi smeli potrebovati socialne…to da so.prosilci za socialno v vecini cefurji je po mojem mnenju pozitivna stran…ti govoris kot da je dobivanje socialne neka pozitivna stran…po eni strani imate toliko za povedat proti socializmu po drugi strani pa.jamrate za socialnimi…ne bos me pa preprical da ima nek migrant s kosova vecje premozenje od povprecnega slovenca ker ce mislis to si se nisi nikoli pogledal cen nepremicnin po bosni, kosovu, srbiji itd…ce ima nekdo zabelezeno premozenje zanj pa ne more placevati stroskov je resitev logicna…naj si nehajo graditi tri nadstropne hise na koncu pa sami notri ostanejo…to enostavno ni ekonomicno

     • ZatonMesecnikov

      Imam osebno izkušnjo znanke, z tehničnim poklicem, pa veliko znanja in pridnostjo, pa v srednjih letih, kako je bilo dobiti službo. Pa kako je bilo na zavodu, pa kljub temu da je vse izgubila, ni bilo kakršnekoli šanse za kakšnokoli pomoč. Brisanje iz spiska, zaradi neudeležbe nekega tečaj. Pa tudi na prijave za prodajalke, strežnice itd. sploh odgovorili niso. Na veliko več kot sto poslanih vlog.

      Ponudnik dela že selekcionira naprej, da bo migrant bolj primeren za določeno službo (za nižje plačane službe). Slovenec pa dobi delo le preko vez.

     • freedomfighter

      Delodajalec izbira na podlagi razmerja med tem koliko kdo naredi in koliko ga je potrebno placati…noben podjetnik si ne zeli.imeti slabih delavcev…pa ne vem kaj ima to z drzavno politiko…nas so v soli vedno ucili da ko gremo na trg dela tam prodajamo sebe in svoje znanje…ce se nekdo ne zna prodati ali pa nima kaj ponuditi to ni ne problem drzave ne podjetnika…kapitalizem in prosti trg nam o omogocata…konec koncev ce nekdo.ne dobi sluzbe v sloveniji gre lahko brez problema v tujino…ce ima kaj za ponuditi tam ker drugace bo tudi tam brezposelen…za konec pa samo to…ce je podjetje privatna last nima drzava kaj za gobezdati koga lahko in koga ne sme zaposliti…pri nas seveda ni tako inse drzava vtikav prakticno vse…odpustiti delavca je pa prakticno nemogoce to ti pa jaz povem ker imam v druzini odvetnico ki se ukvarja z delavnim pravom in pravi da je to noro

     • ZatonMesecnikov

      Slovenski delodajalci bodo jemali migrante ker;

      1. Se jih lažje rešijo.
      2. So manj dragi.
      3. Slovenci bi bili v glavnem radi vodje. Zato takšnih delodajalec ne potrebuje…

     • freedomfighter

      In vsi trije razlogi so zelo dobri in pri njih ni nic nemoralnega ali nezakonitega..sploh zadnji…zakaj bi za delo na blagajni zaposlil nekoga ki sanja da bo direktor…s takimi sanjaci imas po tem same probleme…te ki sanjajo da bodo vodje pa naj odprejo svoje podjetje in se izkazejo…kdor misli da je sposoben vodit pidjetje naj ima tudi jajca da ga ustvari

     • ZatonMesecnikov

      To je res. Ampak vseeno bi morala država in delodajalci upoštevati, da je veliko slovencev bolanih v glavo, kot posledica 50 letne indoktrinacije levičarskih komunistov. Ki so ljudi našopali v glavo, da je od njh vse da so pomembni.

     • freedomfighter

      Kaj delodajalci naj se prilagodijo debilom…podjetniku je povsem vseeno kako neumni ali pametni so drzavljani ker njega zanimajo zaposleni…podjetnik odgovarja lastniku podjetja.ne pa drzavljanom…kaj mislis da bo delodajalec v svojo skodo pomagal ljudem s katerimi nima nobene veze…dejstvo je pa eno…vsak ki ni debil bi lahko postal uspesen in pomemben samo dosti dela in znanja je pitrebno vloziti v doseganje ciljev in nima to nic s komunizmom…to je ideja kapitalizma…socializem.je ucil da so vsi isti ne da so vsi uspesni kar je pa ogromna.razlika

 • bubamara

  Od dela se ne da živet, od denarja pa komot.

 • Miki Miška

  ta socijala za pomoč brezposelnim to je nadaljevanje uničevanja države 2012 ko je prišel Janša se je pričelo rezati neke kvazi dodatke in nezaslužene penzije zdaj bi bili nekako bolj pozitivni tako pa strmo padamo žal edina resnica

 • Slovenec

  V Avstriji te dolgo tudi kot tujca ne gledajo na zavodu, pač pa ti sorazmerno hitro poiščejo zaposlitev, da nisi državi v breme.

  Pri nas pa živo nasprotje, noro. Na tak način bo Slovenija uničena.

 • RATATA

  A veste to morda, da ste 3 do 6 let za mano?!?!

 • lojze

  Socialisti in levičarji se ne zavedajo (glede na njihove učinke so tudi sami socialni podpiranci!), da visoke podpore tistim, ki bi lahko delali, pomenijo nižje podpore tistim, ki res ne morejo delati, zaradi davkov, ki jih plačujemo delodajalci pa tudi nižje neto plače tistim, ki delajo.

 • GverilaStyle

  kaj kopačeva goni po gobcu, da je garjeva okoli ???

 • Andrej

  A lahko razložite, kaj mislite pod: Slovenec?

 • KAPIBARA

  Vsa ministrstva morajo znižat stroške proračuna !
  SAMO MNZ dobi milijon in pol več…

 • Gregor Kavčič

  Sej tudi SDS ni nič naredil na tem področju. Dejstvo je, da gre največ denarja za socialo, pa to še itak ni vse. Najbolj me kuri, ko imaš tujce pri nas na socialni, ki jih sploh ni v Sloveniji, vlečejo pa socialne in otroške doklade za 5 otrok. To me razfuka. Socialno bi blo potrebno nardit na največ 6 mesecev, kdor si ne najde službe ta čas si je itak ne bo nikoli, ker se mu ne da. Pa da o vrtvih sploh ne govorim, da imajo prednost brezposelni starši, ki so kao iskalci zaposlitve. Jao jao kr neki

 • Elvis

  Denarna socialna pomoč bi morala bit vsaj 600€…. kako naj se živi za borih 400????