Strokovnjak opozarja: Če bo šlo tako naprej, bo slovenski narod izumrl

Dr. Matjaž Gams (vir: printscreen youtube)

Rodnost v Sloveniji in Evropi je prenizka. Če se stanje ne popravi, Slovencem grozi genetsko izumrtje, je za revijo Misteriji povedal strokovnjak dr. Matjaž Gams.

Rodnost v Evropi je nizka. Po zadnjih dostopnih podatkih naj bi znašala 1,6 otroka na mater. Enako je tudi v Sloveniji. Za trajno rast prebivalstva v razvitih državah je potrebno vsaj 2,1 otroka na žensko. Pri tem je profesor Matjaž Gams za spletni portal Misteriji povedal, da so rešitve preproste.

Tu ne govorimo o absolutnem zmanjševanju števila prebivalcev Evrope, temveč o krčenju evropskih genetskih skupin. Slovenska genetska skupina, torej narodnostna skupina, je zaradi svoje majhnosti še toliko bolj občutljiva.

Število prebivalcev v Evropi narašča zaradi procesa arabizacije in afrikanizacije
Namreč, prebivalstvo v Evropi bo še naprej naraščalo, a ne zaradi naravnega prirasta, temveč zaradi priseljevanja. Ravno tako se v dobršni meri ne bo povečevalo število Evropejcev, temveč število priseljencev iz Azije in Afrike.

Slika je simbolična. (Foto: epa)

“Danes se mora mama odločiti med kariero in skrbjo za otroke, če jim želi zagotoviti kakovostno življenje. Za marsikateri slovenski problem je kriva uničevalna neoliberalna ideologija, ki zaničuje družinske vrednote in starševstvo.” Jasno pa je, da to pelje v izumrtje Slovencev.

Leta 1950 je v Evropi živelo 22 odstotkov svetovnega prebivalstva. Do leta 2010 se je ta delež prepolovil, znašal je 11 odstotkov. Po napovedih naj bi se ta trend nadaljeval, tako da bodo Evropejci do leta 2100 predstavljali le še šest odstotkov prebivalstva na svetu, pri čemer pa bo prebivalcev v Evropi veliko več kot danes. Tako da lahko govorimo o procesu afrikanizacije oziroma arabizacije Evrope.

Nizka rodnost pomeni izumrtje slovenskega naroda
Enaka usoda čaka tudi Slovence, če se rodnost v državi ne dvigne nad 2,1 otroka na žensko. Trend nižje rodnosti se zaradi daljšanja življenjske dobe še vedno ne kaže v statistiki.

Dodatno k temu pripomore sprejemanje migrantov, a kot je za Misterije pojasnil Gams, “Slovenci kot državljani ne bomo izumrli, saj bo prišlo do migracij drugih državljanov, drugih genetskih skupin. Toda ob današnji rodnosti 1,6 otroka na mater nas bo leta 2100 samo še petdeset odstotkov Slovencev po narodnosti”.

Ivan Šokić

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!