Strokovnjak za komuniciranje o predsednici DZ: Mislim, da ta funkcija ni zanjo. Ne govorim o strokovnih kompetencah

Predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Vir: Splet/Zajem zaslona

“Po doslej videnem celo mislim, da ta funkcija ni zanjo. Ne govorim o strokovnih kompetencah. Ona si želi ploskanja, laskanja, potrditve, položaj predsednice državnega zbora pa tega ne omogoča na tak način. Njej bi bolj ustrezal položaj npr. predsednice države,” je o predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič povedal komentator in urednik medija Portal24.si Edvard Kadič. 

“Njene ekscesne reakcije me asociirajo na nekatere moje pacientke oziroma klientke, ki pridejo k meni po drugo mnenje oz. na konzultacije, ko jih na psihiatriji diagnosticirajo z neko nedefinirano osebnostno motnjo ali morda celo z bipolarno motnjo,” je obnašanje predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič za naš medij komentiral strokovnjak psihoanalitik Roman Vodeb, ki meni, da imajo simptomi v resnici zelo konsistentno simbolno strukturo in so še kako sporočilni. O predsednici DZ pa je govoril tudi Edvard Kadič, in sicer za portal Družina.si.

“Urška Klakočar Zupančič je drugačna od svojih predhodnikov po tem, da predsedovanja državnemu zboru ne razume zgolj kot uradniške funkcije z nekoliko bolj zadržano pojavo predsednice, temveč si želi več medijske pozornosti. Po doslej videnem celo mislim, da ta funkcija ni zanjo. Ne govorim o strokovnih kompetencah. Ona si želi ploskanja, laskanja, potrditve, položaj predsednice državnega zbora pa tega ne omogoča na tak način. Njej bi bolj ustrezal položaj na primer predsednice države,” je ocenil urednik medija Portal24.si, ki pravi, da je sam nekoliko konservativnejši pri ocenjevanju obnašanja nosilcev javnih funkcij. Po Kadičevih besedah so nekateri poslanci in poslanke že v preteklosti pokazali, da jim je ugled državnega zbora precej oddaljen pojem. “Od potiskanih in premajhnih majic, do prostaškega izražanja in različnih, tudi fizičnih izpadov,” je naštel nekaj primerov in dodal, da poslancem razne ekscese lažje pogledamo čez prste kot predsedniku oziroma predsednici DZ – to je namreč funkcija, ki je po hierarhiji države ena od velikih štirih.

Ko bo zmanjkalo elektrike, bomo plesali, da nam bo toplo
Kaj pove obnašanje predsednice državnega zbora o Urški Klakočar Zupančič kot osebi? “Predvsem, da si neizmerno želi pozornosti in potrditve, da ji tega očitno precej manjka v življenju,” je prepričan Kadič, ki meni, da najboljše šele sledi – ceno pa bo prej ko slej plačal Robert Golob, saj jo je pravzaprav on postavil na ta položaj. Glede slednjega je komentator ocenil, da so določene njegove izjave pokazale, da še ni dobro ponotranjil položaja, ki ga je zasedel. “Prej je bil direktor monopolnega državnega podjetja in je vse napake preprosto zalil z denarjem ali se jih sploh ni videlo navzven,” je pojasnil Kadič. Pravo vprašanje namreč je, do kdaj mu bodo mediji to še odpuščali oz. kdaj bo cena za odpustke tako narasla, da je ne bo več zmogel plačevati. “Javnost ve samo tisto, kar ji mediji sporočijo. Če mediji ne problematizirajo izjav o tem, da on že ve, kakšne bodo cene energentov v prihodnje, in da naj se po njegovem v Sloveniji ničesar ne bojimo, medtem pa se v Franciji, Nemčiji in Veliki Britaniji javno pripravljajo na redukcije, potem bomo pač v trenutku, ko bo zmanjkalo elektrike, plesali, da nam bo toplo,” je še napovedal.

“Desetletja demonizacije desnice in voditeljev na desnici s prevladujočimi mediji z RTV Slovenija na čeluso nas pripeljala v bizaren položaj, da je nekaj narobe, če si konservativen. Da je vse, kar je progresivno, dobro, kar je konservativno, je a priori nazadnjaško, fašistično in ne vem, kaj še vse. Temu primerno se potem tudi interpretira izjave izpostavljenih posameznikov,” je med drugim še izpostavil Kadič.

Sara Kovač