Strokovnjakinja opozarja: “Niso vsi otroci za šolo, kriminal je, da cele generacije trpijo zaradi posameznikov!”

Planina pri Rakeku, Vzgojni zavod Planina. Ravnateljica Leonida Zalokar. (Foto: STA)

“Nimamo učinkovitih ukrepov za to kategorijo otrok, šolam pa ni odvzeta le vzgojna moč, ampak avtonomija. Na to, da je sistem neučinkovit, tudi opozarjamo že več kot desetletje, kar je grozljivo. To je vseslovenski problem,” je prepričana Leonida Zalokar, ravnateljica Strokovnega centra Planina. 

Ravnateljica Vzgojnega zavoda Planina Leonida Zalokar je za največjo komercialno TV komentirala nedavne nasilne dogodke v Celju, ko je na strehi nakupovalnega centra prišlo do pretepa mladoletnikov. Ker vodi center za mladostnike z vedenjskimi in čustvenimi motnjami, ji je problematika dobro poznana. Poudarila je, da ne obstajajo učinkoviti ukrepi za dotično skupino otrok, šolam pa se ne jemlje zgolj vzgojno moč, marveč tudi avtonomijo. Vrh vsega na neučinkovitost sistema opozarjajo že več kot desetletje, a se nič ne spremeni.

Zalokarjeva meni, da gre za vseslovenski problem in da takšna vrsta nasilja ni nič novega. “Na pojav nasilja, otrok, pri katerih noben ukrep ne zaleže, opozarjamo najmanj od leta 2010,” je dejala. V letih 2009/2010 se je na to temo pojavila študija. Ta problematična skupina otrok je bila potemtakem identificirana že pred več kot desetletjem. Da imajo resnično zvezane roke, je pojasnila z lastno izkušnjo: “Ko sem začela uvajati omejevanje zato, da ni bil nihče ubit, sem bila ovadena, da mučim otroke. Kriminalistom sem povedala: Komaj čakam, da grem na sodišče, da bomo videli, v kakšni nebulozi živimo. Da bo meni nekdo prepovedal, da pregledam otroka, če utemeljeno sumim, da ima drogo ali orožje!”

Prepričana je, da pri problematiki največjo odgovornost nosijo starši. Mnogi otroci namreč ne znajo slediti navodilom. Spomnila je še, da nekatere države že uvajajo institut slabega starševstva, je pa potrebna temeljita ocena vsakega posameznika (v celjskem primeru). Imeti bi morali sistem, ki bi terapevtsko neodzivne otroke nemudoma odstranil. Prav tako bi potrebovali multidisciplinarno službo za ugotavljanje, kaj je z otrokom narobe. Prepričana je, da niso vsi otroci za osnovno šolo, četudi je obvezna. Po njenem je kriminal, da cele generacije in šole trpijo zaradi dveh posameznikov. Tudi ravnatelji celjskih šol starše pozivajo, da učiteljem pustijo izvajati pedagoško delo, sami pa prevzamejo odgovornost za svoje potomce. Prepričani so, da bi bilo moteče in nasilne učence treba odstraniti iz šolskega okolja.

Domen Mezeg