SVIZ politikantsko proti Kustečevi

ministrica dr. Simona Kustec

Sindikat SVIZ, ki ga vodi kandidat Levice na volitvah Branimir Štrukelj, pričakovano nadaljuje politikantski boj proti ministrici za izobraževanje, znanost in šport Simoni Kustec. Ker samooklicani Koaliciji ustavnega loka (KUL) ni uspela interpelacija zoper ministrico, jo zdaj rušijo prek Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ).

Iz sporočila sindikata je razvidno, da so se članice in člani 54-članskega Glavnega odbora SVIZ na dopisni seji konec aprila izrekali o tem, da SVIZ začne med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju zbirati podpise k pozivu za odstop ministrice. Koliko od 54 članov glavnega odbora je glasovalo za, SVIZ ne objavlja, navedli so le, da je sklep o zbiranju podpisov podprla »večina«.

Aktivisti navajajo, “da prof. dr. Simona Kustec ni kos nalogam, da njeno vztrajanje na čelu ministrstva škoduje kakovosti vzgoje in izobraževanja v državi”. V nadaljevanju ji očitajo, da je “v prvi vrsti ministrica v vladi pod vodstvom Janeza Janše”. S tem so tudi pokazali, kaj jih v resnici moti. Sodelovanje v Janševi vladi. Kustečeva jih na primer pred tem ni motila v nobenem primeru, in če bi bila del katere druge vlade, bi jo hvalili. Kar si, roko na srce, tudi zasluži. Zdaj pa ji aktivisti očitajo tudi pomanjkanje pripravljenosti »za dialog z zaposlenimi«. Podpise za njen odstop naj bi zbirali od prejšnje srede do jutri, petka, 14. maja. V času priprave članka o zbranih podpisih niso poročali, znanih ni bilo nobenih podatkov, tudi iz šol ali vrtcev o tem niso poročali.

Ministrica: “Naredili smo ogromno”
Ministrica Simona Kustec se je na poziv sindikata odzvala ob robu obiska Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju. Pojasnila je, da so na ministrstvu v času epidemije COVID-19, ki je pravzaprav tudi čas tega vladnega mandata, sprejeli številne tako sistemske kot tudi posebne protikoronske ukrepe, vezane na delovnopravno zakonodajo s področja vzgoje in izobraževanja. Izpostavila je, da so po dvanajstih letih sistemsko spremenili pravilnik o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. “Povečali smo proračun, konkretno prav za plače zaposlenih. Tako imamo za to in prihajajoče proračunsko leto v primerjavi z vsemi preteklimi največji proračun,” je navedla ministrica. Dodala je, da so v času epidemije koronavirusne bolezni omogočili številne nove možnosti zaposlovanja, predvsem v pomoč učiteljem in profesorjem. Sistemizirali so tudi dodatna delovna mesta računalnikarjev in pomožnega osebja.

“Trudimo se, ves čas to počnemo v dialogu, v komunikaciji, sledimo potrebam šol in ravnateljev. Tudi kolikor smo do zdaj sodelovali s Svizom, mislim, da je bilo konstruktivno, in takšnega načina si želim tudi v prihodnje; da torej predvsem za skupno mizo s konstruktivnim dialogom skušamo poiskati ukrepe in rešitve, ki bodo omogočale še boljše, še bolj kakovostno delo vseh naših zaposlenih v vzgoji in izobraževanju,” je med drugim dejala ministrica.

Kdo ruši in se najbolj izpostavlja?
V okviru SVIZ se pri zahtevah po odstopu ministrice Kustečeve najbolj zaletavata Branimir Štrukelj, glavni tajnik SVIZ, in Jelka Velički, predsednica Glavnega odbora SVIZ. Sindikalist in politični aktivist levičarskih strank Branimir Štrukelj pri svojem rušenju vlade ne izbira sredstev. Je tudi eden najbolje plačanih funkcionarjev in nepremičninski mogotec. Nekdanji zet Milana Kučana je svoj ideološki boj proti zdajšnji vladi začel že takoj po njenem imenovanju sredi marca lani. Domnevno naj bi ga bili skrbeli učitelji in vzgojitelji, poznavalci razmer pa ugotavljajo, da mu gre večinoma za lastne privilegije. Njegova plača namreč močno presega povprečno slovensko plačo, njegovi prihodki letijo v nebo.

Branimir Štrukelj

Ko vabi levičarski kapitalist
Štrukelj namreč že leta velja za enega najbolje plačanih funkcionarjev v državi, saj je njegova plača po naših informacijah več kot 6000 evrov mesečno. Ko smo pred časom v uredništvu preverjali te podatke, so se v sindikatu zavili v molk. K plači pa je treba prišteti še honorarje, sejnine in podobno. Nekateri mediji so pred časom odkrili, da je Štrukelj zaradi visokih prilivov pravi nepremičninski mogotec.
Za Štruklja, ki so ga nekoč klicali Tito, navajajo, da je pravi zbiratelj nepremičnin, vrstijo se pozivi, naj ga pod drobnogled vzame tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

Jelka Velički (Foto: Zajem zaslona RTV)

Da Štrukelj na mesec zasluži s sejninami in plačo več kot predsednik Republike Slovenije, je že leta 2012 opozarjal tudi Janez Janša. Takrat je Štrukelj to zanikal. Hkrati je Štrukelj član državnega sveta že vrsto let in član več nadzornih svetov. Med drugim je bil to v Mladini. Iz šolstva je tudi slišati večje nezadovoljstvo z vodstvom SVIZ, vse več jih je, ki jim ta levičarski aktivizem preseda.

Kdaj bodo učitelji spregledali?
Branimir Štrukelj je pravoverni levičarski aktivist, kandidat Levice na volitvah, hkrati pa tesno prepleten tudi s stranko SD. Ne samo kot (nekdanji) Kučanov zet, pač pa tudi prek SVIZ. Ob zadnji stavki sindikata SVIZ leta 2018 je Matjaž Nemec, podpredsednik SD, v oddaji Res publica na tretjem programu nacionalne televizije dejal, da so koalicijski partnerji dobili vabilo SVIZ – Branimirja Štruklja, naj njihovi predstavniki nagovorijo stavkajoče učitelje. Štrukelj je torej kot govorce na učiteljsko stavko leta 2018 povabil predstavnike takratnih vladajočih strank (med drugim SD), tiste torej, proti katerim naj bi učitelji stavkali. Podobni pozivi k podpisom se po naših informacijah dogajajo tudi zdaj. K podpisovanju poziva za odstop ministrice Simone Kustec (SMC) naj bi učitelje in vzgojitelje pozivali tudi aktivisti nekaterih odborov SD, Levica in LMŠ.

Vida Kocjan