fbpx

Vlada klonila pod pritiskom staršev: Migrantov ne bodo naselili v dijaški dom

Foto: STA

Vlada je po močnem protestu staršev klonila in se odločila, da v kranjskem dijaškem domu ne bo naselila migrantov. Ob napovedanem novem valu migrantov in vladnem mrzličnem iskanju kapacitet za njihovo namestitev je bila najnovejša ideja zelo blizu ravnateljici kranjskega dijaškega doma, ki je med dijakinje in dijake želela namestili še migrante, zaradi česar je na pogovor povabila tudi predstavnike ministrstva in starše.

S tem bi rešila dve muhi na en mah: zapolnila bi proste kapacitete v dijaškem domu in ob tem še nekaj zaslužila, hkrati pa nesrečni vladi Mira Cerarja pomagala namestiti migrante. Kot so pojasnili na Minitrstvu za izobraževanje, znanost in šport, iščejo kapacitete za namestitev migrantov otrok brez spremstva, starih od 10 do 14 let. Teh je v Sloveniji trenutno 42.

”Po preverjanju prostih kapacitet nas je ravnateljica Dijaškega doma Kranj, ki ima proste namestitvene zmogljivosti, povabila na sestanek s starši dijakinj in dijakov, ki bivajo v domu,” so pojasnili na ministrstvu, trenutno pa naj bi šlo za začetno fazo preverjanja ustreznosti in iskanja možnosti za nastanitev.

Staršem so pojasnili, da so ti otroci pri nas popolnoma sami, brez svojih staršev, zato je naša dolžnost, da jim pomagamo in za njih še posebej poskrbimo. Kljub vsem pojasnilom so bili starši dijakov izrazito negativni in izrecno proti, da bi v domu bivali otroci brez staršev, zato se je ravnateljica odločila, da v Dijaškem domu Kranj take namestitve ne bo. Taka odločitev je bila sprejeta tudi zato, ker nikogar ne želimo izpostavljati morebitnim konfliktom ali pritiskom – ne dijakov v domu ne mladoletnikov brez spremstva, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Starši odločno proti, otroke želijo izpisati iz dijaškega doma
Dijaški dom ima sicer več prostih sob, kamor bi ravnateljica Judita Nahtigal rada namestila mladoletne migrante. Na skupni sestanek je povabila ministrstvo in starše otrok, nastanjenih v njihovem dijaškem domu. Večinoma v domu bivajo športniki.

Zaradi nasprotovanja staršev je bila ravnateljica kranjskega dijaškega doma zelo žalostna, saj meni, da so izpustili lepo priložnost za vzgojo strpnosti. Staršem je dejala: “Družba prihodnosti bo multikulturna, če mi to hočemo ali ne.”

Ponedeljkov sestanek s starši je bil precej buren – starši večinoma niso bili pripravljeni na pogovor in jih ni prepričal noben argument. Nekateri izmed njih so celo zagrozili, da bodo svoje otroke iz dijaškega doma izpisali, če bi mladoletne migrante vanj vseeno namestili.

Proti tudi profesorji gimnazije
Proti namestitvi mladoletnih migrantov pa niso le starši, ampak tudi profesorji Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju – ena izmed profesoric je na sestanek prinesla podpise 24 profesorjev te šole, ki so ostro proti nastanitvi migrantov v domu. Zaradi nasprotovanja vseh akterjev ravnateljici soglasja za nastanitev migrantov v dijaškem domu ni uspelo dobiti. “Noben sklep ni bil sprejet, nobena obljuba dana, noben korak naprej narejen,” je dejala Nahtigalova.

Zaradi nestrinjanja z nastanitvijo migrantov v kranjskem dijaškem domu je po družabnih omrežjih zaokrožil nov poziv k protestnemu shodu, ki naj bi se zgodil v četrtek ob 17. uri pred dijaškim domom v Kranju: “Prosim, da v četrtek vsi zagrabite pod roko svoje starše, prjatle, znance in se narišete ob 17H pred dijaškim domom v Kranju,” se glasijo pozivi na spletu.

M. G., STA