fbpx

Tako hrvaški vodovod goljufa slovenske lastnike stanovanj

Foto: printscreen/youtube

Številnim Slovencem, ki imajo nepremičnine v kraju Červar-Porat, je hrvaško javno podjetje Istarski vodovod v letnem obračunu vode upoštevalo nenaden preklop z dejanske porabe na pavšalno porabo po kvadraturi nepremičnine. Večina lastnikov je tam samo v letni sezoni.

V turističnem obmorskem kraju Červar-Porat v Istri je kar 75 odstotkov Slovencev lastnikov tamkajšnjih počitniških stanovanj, ki so jih odkupili od slovenskih podjetij. Stavbe so zgradili v času samoupravnega socializma, ko so slovenska podjetja na veliko gradila počitniške domove za zaposlene. Takrat so v vsa stanovanja vgradili merilce za vodo, po katerih so lastniki plačevali vodo po dejanski porabi.

Jeseni pa nenaden preobrat in šok
Oktobra so lastnikitako kot vsako leto prejeli letni poračun za porabo vode. Ko so odprli kuverto z računom, so presenečeno ugotovili, da je namesto dotedanjega obračunavanja vode letni poračun narejen na podlagi kvadrature nepremičnine. Gospodu Boletu, ki nam je poslal račun in je povprečno porabil 4,7 kubične metre vode na leto, so po novem zaračunali kar 27 kubičnih metrov porabljene vode.

Zaračunali so mu deset gasilskih cistern vode, gospod Bole pa v letu 2014 zaradi slabega vremena ni bil na dopustu v stanovanju niti en dan. Poleg tega so v podjetju Istarski vodovod tudi napačno izračunali površino stanovanja in s tem še dodatno povečali končni znesek na računu.

Červar - Porat (foto: printscreen/youtube).

Červar-Porat (foto: printscreen/youtube).

Gre za načrten napad na Slovence?
Glede na to, da je Červar turistično mesto, živi tam zgolj približno 25 odstotkov stalnih prebivalcev. V bloku, kjer ima stanovanje gospod Bole, so še pekarna in restavracija, ki sta največja porabnika vode. O spremembi načina obračuna vode jih nihče ni obvestil. Po njegovih besedah tovrstni režim obračunavanja vode obstaja samo v tem kraju in nikjer drugje v Istri, kar ocenjuje kot diskriminatorno ravnanje javnega podjetja, še bolj pa je diskriminatorno do tistih lastnikov, ki stanovanja uporabljajo bistveno manj kot lokali in stalni prebivalci.

Po tej metodi zaračunavanja porabljene vode bo stanje merilca vode dopustnikov, kot je gospod Bole, osem do devet mesecev nespremenjeno, a bodo vodo kljub temu morali plačevati.

M. P.