fbpx

Tako se država norčuje iz vojnih veteranov za Slovenijo: Šele od januarja letos imajo povrnjene pravice iz obveznega zavarovanja

Foto: VSO- Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve

Veterani vojne za Slovenijo imajo šele od januarja letošnjega leta pravico do obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki ga krije država, medtem ko je vlada Alenke Bratušek borcem NOB takoj ob prihodu na oblast vrnila vse dodatkov višini več kot 27 milijonov evrov, ki so bili ukinjeni zaradi varčevalnih ukrepov. 

Leta 2012 je takratna druga vlada Janeza Janše zaradi hude javno finančne krize sprejela Zakon o uravnoteženju javnih financ (ZUJF), ki je posegel v več kot 70 predpisov z namenom zmanjševanja javne porabe. Ta je zmanjšal izdatke približno 26 tisočem upokojencem, ki so pridobivali borčevske pokojnine na podlagi pokojninskega zakona iz leta 1964, ki je še zmeraj v veljavi in je podlaga za izplačevanje nadstandardnih pokojnin za borce NOB, veterane španske državljanske vojne ter za narodne heroje in imetnike spominskega znaka 1941.

Takoj po padcu vlade in ustoličenju Alenke Bratušek na takratno premiersko mesto je nova vlada v celoti povrnila zneske, ki niso bili izplačani in so državo stali okoli 27 milijonov evrov. Tovrstne pokojnine, ki sicer nimajo nobene zveze z vplačanimi prispevki prejemnikov in so bolj kot ne privilegiran dodatek za podpornike Jugoslovanskega komunističnega režima, so državo med leti 2002 in 2012 stale neverjetnih 660 milijonov evrov.

Veterani vojne za Slovenijo v neenakopravnem položaju
V uredništvo Nove24TV smo prejeli pismo bralca in veterana osamosvojitvene vojne za Slovenijo v resnih zdravstvenih težavah in z nizko pokojnino, ki mu je država šele z letošnjim januarjem priznala pokritje stroškov obveznega zdravstvenega zavarovanja. Nikakor pa ta določba ne velja za nazaj za povračilo vseh stroškov, kot so to dobili borci NOB.

Foto: VSO

Foto: VSO

Država popolnoma izgubila kompas
S podobno birokratsko oviro, ki žali razum osamosvojiteljev, se je naš bralec srečal tudi pri koriščenju veteranskih pravic, ki jih imajo veterani pri Slovenskih železnicah. Ko je želel uporabiti brezplačne vožnje, kot jih imajo ostali, so mu tam razložili, da pravilnik velja samo za borce NOB. “Za nekoga, ki se je boril za Jugoslavijo in komunizem, se denar najde, za tiste, ki imamo zasluge za samostojno Slovenijo, pa nič,” je dejal jezen državljan, ki je razočaran nad tovrstno diskriminacijo, saj se v tej državi počuti kot drugorazredni državljan. “Država je popolnoma izgubila kompas,” pravi veteran vojne za Slovenijo, ki se ne more znebiti občutka, da se nekdo norčujte iz te države in iz pridobitev demokracije.

Kakšni so pogoji za zagotavljanje plačila zdravstvenih storitev vojnim veteranom?
Po zakonu o izvrševanju proračuna za leti 2016 in 2017, se plačilo zdravstvenih storitev v višini razlike do polne vrednosti storitev, zagotovljenih v okviru obveznega zavarovanja v letu 2016 zagotavlja le vojnemu veteranu, ki je dopolnil starost 55 let ali je pri njemu nastala trajna popolna izguba delovne zmožnosti, če:
– prejema veteranski dodatek ali izpolnjuje pogoje za pridobitev veteranskega dodatka, ali
– je prijavljen v evidenci brezposelnih oseb po predpisih o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti, ali
– je uveljavil pravico do poklicne, predčasne, starostne ali invalidske pokojnine v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

M. P.