Tako živijo slovenski “grofje” bogu za hrbtom

Ruševine gradu (foto: Nova24TV)

Pravijo mu grof. Pa ne zato, ker bi to resnično bil, ampak zato, ker živi ob ruševinah starega gradu v Novi vasi nad Cerknico. Njegovo največje bogastvo je majhna čreda koz in moped, s katerim se kdaj pa kdaj odpelje v dolino. Ob borni pokojnini od države trenutno prejema neverjetnih 0,17 evrov denarne pomoči.

Franc Turšič iz Nove vasi se je rodil pred 66 leti v revni družini. Končal je osnovno šolo, potem pa priložnostno delal, še najdlje – 20 let – v tovarni Brest Cerknica. Z 270 evri pokojnine se komaj prebija iz dneva v dan. Od države pa prejema bizarnih 0,17 evrov denarne socialne pomoči.

Ostankov žleda se je razveselil, ker je bilo potem v hiši toplo (foto: Nova24TV)

Ostankov žleda se je razveselil, ker je bilo potem v hiši toplo (foto: Nova24TV).

Živi v najemu. V stari, propadajoči hiši, kjer si je uredil zasilno bivališče. Preperelih tal in plesnivih sten se je že navadil. Pozimi je bilo pomembno le, da je bilo toplo. Zakuril si je z vejami, ki jih je polomil žled in jih je našel na tleh.

300 evrov najemnine za plesnivo bajto “bogu za hrbtom”
“Prejšnji lastnik je bil prijazen. Podpisala sva pogodbo, da lahko živim v njegovi hiši za nedoločen čas. Po njegovi smrti pa je postala lastnica hči, ki je sestavila novo pogodbo za določen čas. Skrbi me, kje bom živel, ko mi poteče”, obupano razlaga Franc ter pokaže prejšnjo in sedanjo pogodbo.

Po preteku prehodnega obdobja bo ostal brez strehe nad glavo, razen če bo lastnici plačeval 300 evrov najemnine. Omeniti velja še to, da ji redno plačuje tudi okoli 150 evrov mesečno za stroške, kar je samo za elektriko in vodo nenavadno veliko. Realnega obračuna stroškov oz. položnic pa še nikoli ni videl.

Neprofitna stanovanja so zasedena 
Dejansko bo ostal samo brez strehe nad glavo, kajti to je tudi skoraj vso “udobje”, ki ga ta “graščina” sploh ponuja. Sicer pa je občino Bloke zaprosil tudi za neprofitno stanovanje. Tam so mu odgovorili, da imajo trenutno zasedena vsa neprofitna stanovanja in da ne morejo predvideti, kdaj se bo kakšno izpraznilo.

Vprašali smo jih, ali poznajo ta primer in kako je z neprofitnimi stanovanji v njihovi občini. Potrdili so, da trenutno prostih stanovanj ni, zasedenih je devet, v zvezi s tem primerom pa so navezali stik s Centrom za socialno delo Cerknica. V dveh letih upajo, da bodo problem z nastanitvijo rešili.

Zasilno urejen bivalni prostor (foto: Nova24TV)

Zasilno urejen bivalni prostor v najemniškem domu (foto: Nova24TV).

Franc ima sobico lepo urejeno, kuhinjo in kopalnico pospravljeno. Pravi, da bi si še bolj uredil, pa se ne splača, ker ni njegovo, denarja pa že tako ali tako nima. Želi si le novo žimnico, ta, na kateri zdaj spi, ima že luknjo.

Na CSD Cerknica so mu sicer ponudili možnost institucionalnega varstva – lahko bi živel v Centru starejših Cerknica –  vendar je Franc možnost domske oskrbe zavrnil.

“Skuham si lahko sam, želim si dostojnega življenja”
Občina in CSD Cerknica sta mu ponudili tudi dostavo kosila iz osnovne šole, ki ga dostavljajo tudi starejšim. “Sem še pri močeh. Lahko si sam kuham in sam skrbim zase,” nam je povedal. Domačini komentirajo, da je Franc grof brez grofije, ker živi ob ruševinah starega gradu. Sicer pa ga opišejo kot “dobričino”, “vaškega posebneža”, pomenljiv pa je bil tudi komentar bližnjega soseda iz Sv. Vida: “Še človek z diplomo težko dobi delo in v tej državi komaj živi, kaj bo potem nek revež v pokoju z osnovnošolsko izobrazbo.”

Franc Tomšič (foto: Nova24TV)

Franc Tomšič (foto: Nova24TV)

Država brez socialnega čuta in bizarnih 0,17 evrov pomoči
Žalostno je, kako hladna ostaja država v takih primerih. 0,17 evrov denarne socialne pomoči se bizarno bere že na papirju, v praksi pa človek nima s tem kaj početi. Ob tem mora Franc zaradi predolgih birokratskih poti vračati še neupravičeno prejet varstveni dodatek in tako ostane še brez “penzije”.

Na CSD Cerknica so pojasnili: “V času prejemanja denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka je gospod začel s postopkom urejanja pokojnine na ZPIZ-u. Dokler oseba ne dobi izplačila priznanega svojega lastnega dohodka, center za socialno delo še vedno dodeli oziroma izplačuje denarne pomoči za osnovno preživetje. Znano nam je, da postopki na ZPIZ-u v večini primerov trajajo dolgo in zato dodeljujejo pravico za nazaj, po izdani odločbi ZPIZ-a traja pa še nekaj časa do samega izplačila. Tak primer priznane pravice s strani ZPIZ-a se je zgodil pri tej osebi.”

Zdaj pač živi, kot živi. V veselje so mu le še kozel, tri koze in osem mladičkov. Rad jih ima, vsaki je dal ime. “Povsod grejo, kar za mano rinejo,” pove in se žalostno nasmehne.

Vesna Vilčnik