fbpx

Takšen je nivo komuniciranja Anuške Delić

Vir: Demokracija

Sicer sva se menila, da so ti linki v članku iz Oštro, vendar sem jih poklikal pa ne najdem, da bi kej omenjali dokaz, da bi splošna uporaba mask zunaj zaprtih prostorov preprečevala širjenje virusov,” je zdravnik Igor Muževič urednico Anuško Delić prosil za spletne povezave, ki bi ga pripeljale do raziskav, ki pričajo o učinkovitosti mask na prostem. Vendar pa kljub začetnim obljubam do teh raziskav ni prišel, še več, raziskovalna novinarka ga je na Twitterju kar zablokirala. Naknadno pa mu je še očitala, da je neiskren in škodoželjen.

Predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktikum Igor Muževič je zaprosil za spletne povezave, prek katerih bi našel raziskave, ki so jih v članku na portalu Oštro sicer omenjali. Tako maska kot medsebojna razdalja, večja od metra in pol, takšno širjenje v dobri meri preprečita, je za portal oštro povedala specialistka infektologije in intenzivne medicine Nina Grasselli Kmet, ki je ob tem tudi pojasnila, da sicer lahko okuženi nevede širi okužbo že nekaj dni pred pojavom simptomov. Omenjena pa je bila tudi študija, ki so jo za WHO opravili raziskovalci. Glede mask je bil omenjen še znanstveni članek, objavljen v reviji Natura. Anuška Delić je Muževiču odgovorila, da mu bo linke poslala novinarka, ki je napisala članek za omenjeni portal. Ker potem nekaj dni ni dobil več nobenega odgovora, je Delićevo še enkrat prosil, naj mu pošlje. Delićeva mu je, v že rahlo nestrpnem tonu, odgovorila, da imajo veliko drugega dela. Da ji je novinarka Katarina članek že poslala, da le njej še ni uspelo posredovati.

Na portalu Oštro so namreč preverjali navedbe dr. Matjaža Figlja, ki je že večkrat presenetil, s svojimi-sploh za zdravnika nespametnimi izjavami. Med drugim je namreč trdil, da nekateri protikoronski ukrepi, kot so maske, medsebojna razdalja in karantena, niso zelo učinkoviti in ne preprečujejo širjenja okužbe. Spomnimo, dr. Figelj je tisti vodja oddelka paliativne oskrbe, ki je v oddaji Tarča razlagal, da bi starostnikom stiki pomenili več kot pa podaljševanje življenja. Poleg tega je tudi izjavil, da se na koncu leta po njegovem mnenju ne bo poznala neka razlika, saj bi ti starostniki tako ali tako umrli, tudi brez covida. Res primerna izjava za nekoga, ki se ukvarja s paliativno medicino oziroma oskrbo.

Image

No, ker Muženič še kar ni dobil pričakovanega odziva, je ponovno pobaral Delićevo o tem, kakšna je situacija. Ta mu je odgovorila naslednje: ” Že več tednov imam Katarinine linke ampak kar naprej pozabljam na vas. Najbrž zato, ker ste v svoji razpravljavski vnemi neiskreni in iščete zgolj konflikt. Za to zaradi preobilice resnega dela žal nimam časa. Vidim pa, da ga imate vi najbrž dovolj ali celo preveč. Kakorkoli, zdaj so se moje domneve tudi uresničile, samo nekaj časa ste potrebovali. Opravičilo za kaj? Lol” No, ko ji je Muževič nazaj odpisal, v popolnoma normalnem tonu in z razlago oziroma vprašanji, ga je Delićeva le še zablokirala.

Image

Glede na to, da se ima Anuška Delić za resno raziskovalno novinarko in na podlagi svoje vzvišene profesionalnosti na Twitterju napada vse ostale, si takega ravnanje res ne bi smela privoščiti. Kar je dojela tudi sama, saj ji je bilo po javni objavi njenih odgovorov precej nerodno. Muževiča je označila za neiskrenega in škodoželjnega ter ga vprašala, če je že prebral tisti del ustave, ki govori o tajnosti pisanja. Svojo neprofesionalno nesramnost je očitno želela ohraniti v zasebnosti. Pa tu niti ne gre toliko za nesramnost kot za to, da se imajo ustvarjalci portala Oštro.si za “center za preiskovalno novinarstvo v jadranski regiji, katerega osrednji fokus naj bi bil gojenje preiskovalnega in podatkovnega novinarstva, ki uveljavlja pravico vedeti, kot eno od temeljnih človekovih pravic in širi novinarsko znanje ter prispeva k vzgoji prihodnjih generacij novinarjev.

Image

Na spletni strani imajo pod okriljem enega izmed svojih projektov (razkrinkavanje.si) med drugim opisan svoj način vrednotenja vsebin in uporabo virov, kjer imajo zapisano: “Analiza preverjanja dejstev temelji izključno na uporabi verodostojnih in preverljivih virov. Vse naše navedbe in ugotovitve opremimo z dokazi v obliki dokumentov, slik, datotek ali s povezavami na verodostojne vire informacij,” pa tudi: “Vsaka analiza vsebuje jasno navedeno trditev, ki smo jo preverili in ovrednotili, ugotovitve, ki so podprte z dokazi, vrednotenje/oceno z utemeljitvijo in povezavo na izvirno objavo oziroma objave, ki vsebujejo analizirane trditve.” Poleg tega pa trdijo še, da za vsako analizo v uredništvu hranijo povezavo do kopije članka, ki je v izvirni obliki shranjen na eni izmed arhivskih spletnih strani (npr. webarchive.org). Arhiv je, po njihovih besedah, pomemben, če objavo avtor oziroma izdajatelj po pregledu odstrani ali spremeni.

Image

Iz vsega napisanega torej sledi, da bi prav Delićeva s svojim portalom Oštro.si morala biti prva, ki v člankih portala objavlja vse povezave ali pa jih na željo bralca vsaj posreduje – v nekem uglednem času in brez zajedljivih pripomb.

Sara Kovač