fbpx

Tega v režimskih medijih ne boste prebrali: Zakaj vloga nadškofa Alojzija Šuštarja ob slovenski osamosvojitvi ne bo nikoli pozabljena

Alojzij Šuštar (Foto: Twitter)

Alojzij Šuštar (Foto: Twitter)

Slovenija v teh dneh slavi svoje najpomembnejše zgodovinske in osamosvojitvene trenutke. Pomemben dejavnik v procesu osamosvajanja je bil tudi ljubljanski nadškof in metropolit Alojzij Šuštar. Njegove povezave z mednarodno skupnostjo v procesu so bile zgodovinsko neprecenljive. Ob 10. obletnici osamosvojitve je nadškof Šuštar prejel najvišje državno odlikovanje za pomembno vlogo pri osamosvajanju Slovenije. 

Vlogo ljubljanskega nadškofa in metropolita je Alojzij Šuštar opravljal sedemnajst let (1980-1997). V času svojega delovanja si je prizadeval za samostojno in neodvisno Slovenijo. V svoji vlogi je z osebnim prizadevanjem, pogumno držo in jasnim predstavljanjem resnice prispeval k uresničitvi plebiscitne odločitve in k mednarodnemu priznanju naše države.

Vodstvo Cerkve s Šuštarjem v vodilni vlogi si je v času osamosvojitvene vojne prizadevalo, da se vojna v Sloveniji konča, da zavladata mir in dialog. Nadvse pomemben je bil Šuštarjev neizmeren trud za čimprejšnje mednarodno priznanje Slovenije.

26. junija 1991 je bila proslava ob razglasitvi samostojne Slovenije. Tako evangeličanski senior Ludvik Novak kot ljubljanski nadškof Alojzij Šuštar sta ostala brez mikrofona. (Foto: printscreen)

26. junija 1991 je bila proslava ob razglasitvi samostojne Slovenije. Na sliki evangeličanski senior Ludvik Novak in ljubljanski nadškof Alojzij Šuštar. (Foto: printscreen)

Mednarodno javnost v pismu prosil za čimprejšnjo priznanje Slovenije
Alojzij Šuštar si je močno prizadeval, da bi se Slovenijo čimprej priznalo za samostojno državo v mednarodni skupnosti. S svojim delom in odličnimi mednarodnimi povezavami z drugimi škofi po Evropi si je mednarodna skupnost hitro ustvarila mnenje o dogajanju v naši državi. Dne 25. junija 1991 je poslal pismo mednarodni javnosti za čimprejšnje priznanje Slovenije v mednarodnem okolju. “Dejanje osamosvojitve ni uperjeno proti nikomur in naj tudi ne bo. Naš narod se ne osamosvaja zato, da bi prekinil sožitje in sodelovanje z drugimi narodi, temveč zato, da bi bilo to sožitje enakopravno, pravično in trajno. Z drugimi narodi, predvsem s tistimi, s katerimi nas vežejo tesnejše zgodovinske vezi, želimo živeti in sodelovati v miru, medsebojnem razumevanju in spoštovanju.” 

https://twitter.com/AleteiaSI/status/1210095378047152128

Bil je velik Slovenec
Alojzij Šuštar je umrl 29. junija 2007. Poznali so ga kot strpnega, spoštovanega in domoljubnega človeka. Prav s svojo držo in karizmo je prispeval k doseganju pomembnih ciljev in je tako imel izjemno vlogo v odločilnih trenutkih slovenskega naroda. Zato se ob prazniku samostojnosti in enotnosti s spoštovanjem spomnimo na tega velikega Slovenca, ki je s svojimi dejanji močno zaznamoval procese slovenskega osamosvajanja.

Luka Perš