fbpx

Temačna zgodovinska dejstva prihajajo na dan – komunisti so morili tudi v Trstu

Foto: B.P.

Počasi, a vseeno vztrajno, prihaja na dan tudi resnica. Pri tržaški založbi Mladika je izšla knjiga Martina Breclja Anatomija političnega zločina, Trojni umor v Rossetijevi ulici med ugibanji in dejstvi. Delo govori o umoru književnika in politika dr. Stanka Vuka, njegove žene Danice Tomažič ter njunega ljubljanskega gosta dr. Draga Zajca 10. Marca 1944 v Trstu.

Foto: B.P.

Foto: B.P.

Martin Brecelj se je rodil v Buenos Airesu v Argentini, že od mladih let pa živi in deluje večinoma na Tržaškem. Maturiral je na klasičnem liceju Franceta Prešerna v Trstu, iz filozofije pa je diplomiral na tržaški univerzi. Do leta 2015 je bil zaposlen kot časnikar in naposled kot urednik pri Primorskem dnevniku, v katerem se je rad oglašal s komentarji. V mlajših letih se je udejstvoval na političnem področju. Bil je pokrajinski in nato deželni politični tajnik stranke Slovenske skupnosti ter občinski svetnik in podžupan v devinsko-nabrežinski občini. V zadnjem obdobju intenzivneje goji lastna filozofska in širše kulturna zanimanja.

Predstavitve knjige sta se udeležila tudi sorodnika žrtev, prof. dr. Drago Zajc ml. in Majda Colja Kompan. Za omizje so sedli avtor knjige Martin Brecelj, književnica, publicistka in časnikarica  Alenka Puhar in dr. zgod. znan. Renato Podbersič.

Foto: B.P.

Foto: B.P.

Slednji je povedal, da je to knjiga, ki je šla na obrobju, ki se ga premalo zavedamo. Trst je bil že 100 let nazaj največje slovensko mesto. Ta zgodba je tržaška zgodba, a je hkrati vpeta v širši slovenski prostor. To je strašna podoba slovenske medvojne revolucije, ki ni bila omejena zgolj na ljubljansko pokrajino kot se večkrat poudarja, ampak je segala tudi v druge pokrajine. Revolucija, katere žrtve so bile tudi te tri osebe, je imela svoje lovke tudi na Primorskem.

“V tej sliki, ki se zadnja leta izrisuje, je partizanska stran v krajih izza rapalske meje zahtevala vsaj 1100 žrtev, to je ljudi pobitih s strani revolucije, pripadnikov partizanskega gibanja,” je povedal dr. Podbersič.

S to tematiko so se v preteklosti ukvarjali le umetnostni zgodovinarji, publicisti, književniki. Dokončnih zaključkov še ni mogoče postaviti, a knjiga je dobra osnova, da se preiskava nadaljuje.

Slika še ni popolna, a na podlagi te študije lahko rečemo, da je zadeva bolj kot ne jasna. Bili so ubiti zaradi revolucinarnega nasilja.

Dr. Renato Podbersič je pojasnil, da do 1943 ni bilo organiziranih protirevolucionarnih enot, ker Italija tega ni dovolila. Z razpadom Italije in prihodom Nemčije so se stvari spremenile in posledično je bil povečan interes slovenskih partizanskih enot in protirevolucinarnih oblasti za Trst.

Žrtev hladnega umora je bil ugleden gospod
Dr. Stanko Vuk je bil krščanski socialec, pripadnik ugledne goriške rodbine, višjega oz. srednjega sloja, sloneč na jasnih krščanskih temeljih, zapornik drugega tržaškega procesa, mladoporočenec, ki zakona ni imel priložnosti užiti v polni meri. Bil je človek, ki je jasno odklanjal protirevolucijo in opozarjal, da bo eksplicitno uveljavljal krščansko socilano smer znotraj OF, ki je pred 2. svetovno vojno, zlasti na Goriškem, imela vodilno vlogo.

Foto: B.P.

Foto: B.P.

Alenka Puhar je dan, ko je izšla ta knjiga, označila za zgodovinskega. Dodala je, da to zdaj v naši državi preprosto ni bilo izvedljivo, dovoljeno, ni bilo mogoče, preprosto se zaradi ljudi, ki so to zavirali, to ni zgodilo.

Marsikdo je že skušal odgovoriti na vprašanji, kdo je zagrešil ta zločin in zakaj, od politikov do publicistov, od književnikov do zgodovinarjev, odgovor pa je ostal vedno zavit v tančico skrivnosti. Znameniti je tudi roman tržaškega pisatelja Fulvia Tomizze, ki je izšel v slovenskem prevodu Majde Capuder z naslovom Mladoporočenca iz ulice Rossetti.

Martin Brecelj v svoji knjigi obnovi dosedanje razlage tega krvavega dogodka in jih kritično pretrese. Na osnovi poglobljene zgodovinske raziskave pa ugotavlja, da so trojni umor v Rossettijevi ulicci izvršili trije pripadniki Varnostno-obveščevalne službe Osvobodilne fronte. Po njegovih dognanjih so imeli nalogo, da likvidirajo predvsem Vuka, ki se je tedaj skupno z ženo pripravljal na odhod v partizane. Slovenski komunistični voditelji so se namreč bali, da bi mladi krščanskosocialni voditelj načel njihov politični monopol nad narodnoosvobodilnim gibanjem na Primorskem. Delo obsega skoraj 300 strani srednjega formata, prinaša pa tudi dokumente in fotografije iz tistega časa.

Foto: B.P.

Foto: B.P.

Ob koncu so spregovorili tudi obiskovalci, med drugim tudi sin žrtve, prof. dr. Drago Zajc ml., prof. zgodovine in novinar Tino Mamič, zgodovinar dr. Stane Granda in publicist Igor Omerza.

Celotno predstavitev knjige si boste lahko kmalu ogledali samo na naši televiziji.

B.P.