Tepihovalci otrok in družin: Druga obletnica ugrabitve koroških dečkov s strani koalicije zla

Anja Kopač Mrak (Foto: STA)

Zgodnje pomladansko jutro 30. marca 2016 se je za koroška dečka, babico in dedka začelo kot običajen delovni dan. Nekaj mesecev po tragični izgubi mame in očeta, ki zaradi njenega umora v priporu čaka na sojenje, se je za koroška dečka življenje počasi umirjalo. Tako je bilo tudi usodnega jutra, ki je v njuni srci zarezalo novo, nerazumljivo in nepotrebno rano. Ko sta tistega poznomarčevskega jutra koroška dečka zadnjič vstala iz svojih posteljic v Pamečah, sta ju babica in dedek uredila in pripravila za odhod v vrtec. Fantka sta pojedla zajtrk, nato so se skupaj odpravili na, za dolgo časa zadnji, jutranji sprehod.

Dečka sta ta dan še posebej močno in dolgo objemala babico in dedka. Šele ko jima je babica obljubila, da pride kmalu ponju, sta se umirila in se izgubila v gruči otrok. Nihče od njih ni niti pomislil, da se bo čez nekaj ur zanje začela nova tragedija, po svoje prav tako boleča, kot je bila izguba mamice in hčere. Fantka sta tega dne zaradi gestapovskega ravnanja CSD Velenje izgubila še dedka in babico. CSD Velenje je namreč protipravno, brez vednosti starih staršev, pri katerih sta po umoru mame bivala, koroška dečka ugrabil iz vrtca in ju namestil k neznani rejniški družini …

April 2016
Babica in dedek sta svojo žalost zaupala celotni Sloveniji. Začelo je vreti, a odgovorov ni bilo. V znak podpore babici in vnučkoma so prvi dnevi aprila minili v znamenju dveh manjših spontanih protestov pred CSD Velenje. Sledil je protiudarec v obliki sramotne novinarske konference Anje Kopač Mrak, na kateri je priznala osebno vpletenost, okrog sebe pa zbrala celo vojsko svojih “strokovnjakov”, ki so pričakovano “ugotovili”, da je bila ugrabitev otrok iz družine babice in dedka pravilna, ker se veselita novih posteljic, kot je izjavila Gabi Čačinovič Vogrinčič.

Nato smo krajani Pameč in nekaj strokovnjakov socialnega dela 11. aprila ustanovili Odbor za varstvo pravic vnukov in starih staršev ter pred ministrstvom za družino organizirali prvi večji protest, oddali pa smo tudi podpise civilne iniciative iz Pameč predsednici Komisije za peticije in človekove pravice Evi Irgl. Irglova je sklicala tri izredne seje komisije za človekove pravice, ki so jih Cerar-Židan-Erjavčevi poslanci sramotno blokirali in ovirali ter s tem pokazali svoj pravi obraz, zaradi česar se jih je prijelo ime “Koalicija zla”.

Maj 2016
Upravno sodišče v Mariboru je v sodbi, sprejeti 11. maja 2016, pritrdilo Gibanju za otroke in družine ter Odboru za varstvo pravic vnukov in starih staršev, ko je odločilo, da so bile z odvzemom koroških dečkov kršene ustavne in človekove pravice babici in vnučkoma do družinskega življenja. Tukaj se je začel moj dvoletni boj z odvetnico CSD Velenje in Slovenj Gradec Simono Marko, ki je v nasprotju z mednarodnimi konvencijami in prakso ESČP trdila, da kršenje pravice do družinskega življenja zadeva samo babico, z otrokoma pa nima nobene zveze. Tozadevni poskusi utišanja zagovornikov koroških dečkov so dobili sodni epilog z letošnjo januarsko oprostitvijo pisca teh vrstic na mariborskem okrožnem sodišču.

Julij 2016
Po neuspeli junijski interpelaciji zoper Anjo Kopač Mrak, ki jo je podprl celo DeSUS, smo pred ministrstvom v organizaciji Gibanja za otroke in družine ter Odbora za varstvo pravic vnukov in starih staršev ponovili protest za izpustitev koroških dečkov. Naš boj se nadaljuje, kajti koroška dečka do pravnomočnosti odločitve upravnega sodišča ostajata ujetnika stroke Anje Kopač Mrak. Sledijo pritožbe pravne zastopnice CSD Velenje Simone Marko kot tudi odvetnika babice koroških dečkov Velimirja Cugmasa.

Oktober 2016
Vrhovno sodišče je 19. oktobra 2016 v javni razglasitvi sodbe v zvezi s pritožbama Centra za socialno delo Velenje in zastopnika babice koroških dečkov razsodilo, da je bil odvzem dečkov iz vrtca nezakonit in da so bile njuni babici, pri kateri sta živela do odhoda k rejnikom, kršene ustavne pravice. Otroka sta bila – z drugimi besedami – spoznana za ugrabljena. S tem je vrhovno sodišče, ki je v sodbi povedalo, da sta dečka po mamini smrti z babico in dedkom dejansko živela v družinskem okolju, za upravnim sodiščem in upravno inšpekcijo že tretjič pritrdilo zagovornikom koroških dečkov, a trmasta ministrica Anja Kopač Mrak ju ni hotela vrniti v objem družine. Sledi še druga, ponovno neuspela interpelacija brezčutne ministrice. Koalicija zla nadaljuje svoje uničevanje otrok, družin in starih staršev.

Božič 2016
Tik pred božičem 2016 poteka pred Cerar-Židan-Erjavčevo vlado družinski shod za izpustitev koroških dečkov v organizaciji Gibanja za otroke in družine ter Odbora za varstvo pravic vnukov in starih staršev. Upali smo, da se bodo božični prazniki dotaknili etičnega Cerarja in materinskega čuta Anje Kopač Mrak. Zmotili smo se. Otroka ostajata plen brezčutne vlade.

Februar 2017
Ustavno sodišče je zavrnilo pritožbo odvetnice Simone Marko, ki jo je podala v imenu Anje Kopač Mrak in njenega Centra za socialno delo Velenje, in pritrdilo vrhovnemu sodišču, da gre v zadevi koroških dečkov za hudo kršenje človekovih pravic, ustave in mednarodnih konvencij koroškima dečkoma, babici in dedku.

Simona Marko se je v imenu CSD Velenje pritožila zoper sodbo vrhovnega sodišča, ki je odločilo, da gre v zadevi »koroški dečki« za kršenje ustavno zajamčenih človekovih pravic. Od sodnikov ustavnega  sodišča bi pričakovali, da bodo storili vse, da se agonija koroških dečkov vsaj pri njih zaključi, a žal ta še kar traja, čeprav je od sramotne ugrabitve že dve leti.

Za ustavno sodišče bi zadostovalo izvedensko mnenje strokovnjaka razvojne psihologije, ki bi zlahka dokazal, da bi se otroka primerljivo ali bolje razvijala v njuni edini družini babice in dedka, saj je med njimi že bilo vzpostavljeno tesno in pristno družinsko razmerje, ki je pogoj za zdravo rast in razvoj otrok ter predstavlja največjo dobrobit otrok.

Marec 2017
Sodišče je s še eno klofuto odpravilo kršilce človekovih pravic vnukov in starih staršev: “Primer koroških dečkov je v interesu javnosti, mediji smejo in morajo poročati vseobsežno,” je odločilo v primeru tožbe odvetnice Simone Marko za dosego popolnega medijskega molka.

Okrajno sodišče v Ljubljani je, hvala Bogu, zavrnilo nerazumen poskus odvetnice CSD Velenje in Slovenj Gradec Simone Marko, da bi povsem utišala zagovornike koroških dečkov in dosegla prepoved omenjanja vnučkov v medijih. Odgovorni za nezakonit odvzem koroških dečkov so želeli medijem prepovedati uporabo poimenovanj “koroški dečki”, “velenjski dečki” ter “dečka, ki sta bila marca lani odvzeta babici in odpeljana v rejniško družino”. Tudi ta sodba je pritrdila zagovornikom koroških dečkov, da smo na pravi poti. A naš boj še zdaleč ni končan, kajti v ozadju se že snujejo kazenske ovadbe zoper nekatere izpostavljene zagovornike otrok in družin.

Maj 2017
Sredi cvetočega maja 2017 poteka pred parlamentom ob prvi obletnici sodbe upravnega sodišča iz Maribora odmeven družinski shod za izpustitev koroških dečkov v organizaciji Gibanja za otroke in družine ter Odbora za varstvo pravic vnukov in starih staršev, ki ga krasi 20-metrski napis: Babi, kdaj gremo domov. Čeprav nam je maja 2017 že jasno, da se bo koalicija zla želela obdržati tudi za ceno trpljenja najbolj nemočnih, z opozarjanjem na hudo kršenje ustave in človekovih pravic koroškima dečkoma, babici in dedku ne bomo prenehali.

Januar 2018
Januarska oprostilna sodba ni le moja osebna zmaga niti samo poraz odvetnice CSD, ampak je skupna zmaga vseh slovenskih družin, otrok in starih staršev. Smisel dobi s sporočilom vsej Sloveniji, da potrebujemo takšno razumevanje otrok in družine, ki spoštuje krvne vezi in ljubezen starih staršev ceni bolj kot nove postelje in materialno ugodje.

30. marec 2018
Ob drugi obletnici ugrabitve iz vrtca sta koroška dečka še vedno v rokah tujcev, čeprav so bile izdane 4 pravnomočne sodne odločitve, ki potrjujejo nezakonitost odvzema in med drugim navajajo, da so bile “kršene ustavna pravica do družinskega življenja in številne druge ustavne in človekove pravice”, da “med njimi (vnukoma in starimi starši) obstaja družinsko življenje” in da je “treba pravico otrok do starih staršev in pravico starih staršev do vnukov varovati pred posegi države”.

Dr. Verica Trstenjak: “Če je otrok živel v nekem okolju, kjer se je dobro počutil, ga ne moreš iztrgati iz tega okolja!”
Zahtevam zagovornikov pravic koroških dečkov je pritrdila tudi mednarodno priznana pravnica Verica Trstenjak. V enem svojih javnih nastopov se je vprašala, kako je mogoče, da so otroka odpeljali iz družinskega okolja in jima celo prepovedali stike s starima staršema. Povedala je, da za takšno ravnanje s strani države ni nikakršnega opravičila, in pristavila: “Zoper babico in dedka ni potekala nobena preiskava zaradi nasilja ali slabega ravnanja.”

Ko je iz medijev izvedela za potek zgodbe koroških dečkov, je šla preverit sodne zadeve v zvezi s sumi ugrabitev, ki jih je poznala iz prakse. S tem je tudi mednarodno priznana pravnica med vrsticami povedala natančno to, kar zagovorniki otrok in družin opozarjamo že dlje časa: “Gre za državno ugrabitev otrok!”

Na travniku je rožice nabiralo dekle …
Pred današnjo drugo obletnico sramotne ugrabitve koroških dečkov sem govoril z babico in dedkom. Pravita, da se ne bosta predala. Vsa čast za vajino upanje in vztrajnost! Z vami smo! Na tem mestu želim izreči zahvalo vsem, ki pomagate opozarjati na krivico in sramoto anti-družinske ministrice Anje Kopač Mrak in njenih pomagačev.

Solze so mi prišle v oči, ko me je najmlajši vnuček, ki čaka na vrnitev bratrancev iz ujetništva, s sijočimi očki pogledal in z dedkom veselo zapel: “Na travniku je rožice nabiralo dekle …”

Morda v spomin na umorjeno mamico koroških dečkov? Kako nepojmljivo brezsrčen moraš biti, da ne spoštuješ niti najbolj svetih vezi?

Franci Donko

 • Olga_10

  To vlado bo treba, skupaj z Darkerjevo, odpeljati na Dob!

  • Nejc Ornik

   IN odvrečt ključ!!!!

 • Tweety Bird

  Koroška dečka ne smeta biti vzgojena med alkoholiki.

  • Nejc Ornik

   Za te gnusne laži in podtikanja te nekje čaka kazen!

   • domovina mili dom

    Ne ve, da je udba prodala otroke.

  • Soave

   Alkoholiki ?
   Se ti ne zdi, da bi že zdavnaj nekaj takega objavili.? Če bi držalo ?

  • Zgleda, kot da ti nekaj veš. Si morda v Društvu alkoholikov ?

  • pesjanar

   Ti si tudi preživela v kuplaraju pa še živiš…..

  • garfi

   ja to si ti

  • Aton

   A med pedofili ali pa zaslužkarji pa sta lahko?

 • Luka Marchessi

  Kaj kurac so “tepihovalci”?!

 • domovina mili dom

  Udba je vedno imela svoje interne zakone.

 • Primosio

  Kako pa kaj železničarski Silvo?

 • Soave

  + + + + + dober kronološki pregled dogajanja. Saj se bere kot kriminalka.

  Kaj sploh lahko pričakujemo od našega sodstva?

 • Grenze

  OTROCI ZELO HITRO RASTEJO IN DOBRO POMNIJO IN TUDI MAŠČEVALI SE BODO , NE SE ČUDITI ČE BO KATERA OMENJENA EMANCIPIRANA RDEČA KOZA IMELA SKRAJŠANO ŽIVLJENJE ? JAZ VEM ,DA BI VSEM POREZAL GLAVE OD KOPAČKE DO VOGRINĆIĆKE IN NUSSDORFERCE KURBE RDEČE !!

 • Prle

  Vsem, ki imajo količkaj pameti je jasno, da je tukaj nekaj narobe z babico, če bi bilo vse o.k, bi bila otroka pri njej. Socialna v njihovem kraju že ve kako in kaj. Tukaj podpiram Mrakovo.

  • Pomisli, če bi bil ti na mestu tega nesrečnega dedka in babice…… mogoče boš tako lažje razumel njuno bolečino in bolečino njunih vnukov, ko vsakokrat ob obisku sprašujeta
   babico in dedka :
   ” Ali gremo zdaj domov?”

   • Prle

    Če je pa doma prisoten alko je pa druga zgodba, verjetno, da se imata tam kjer sta boljše. če bi bilo vse v redu, bi njuni odvetniki že zdavnaj pripeljali otroka nazaj. Končno pa imate desničarji stranko, ki se reklamira, da jim je samo za otroke, denar jih sploh ne zanima. Seveda, če jim verjamete, jaz jim ne.

    • Imaš pravico do svojega mnenja pa kakršno koli že je, zelo podlo pa je od vsakega, ki namenoma širi laži, da tako še povečuje trpljenje otrokoma
     in starima staršema.

  • pesjanar

   Imaš prav vsaka levuharska baraba podpira Mračno čarovnico.

 • Osti jarej

  ..donko….kdo pa……melje prežvečeno krmo

 • antimur

  Ko vidim to skozlano feministko in ljubiteljico LGBT pizdarij, me mine volja do vsega, če pa pomislim še na ostale kretene te vlade, na rusofilski barabi Erjavca in Židana, ( globoko upam, da norec Cerar nima več kakšnih pooblastil, čeprav pri levih fašistih se nikdar ne ve, lahko odstopijo, lahko jim poteče mandat, pa še vedno nepooblaščeno serjejo po Slovencih, kot je primer zločinca in antislovenca zamrznjenega Kučana), pa vse do pijanega pokvarjenca Klemenčiča, Kontičeve ljubljenke in nesposobnice ter podrepnice Katičke, do povsem omejenega gospodarskega ministra, bi najraje vzel kakšno žarečo orodje in šel narediti red.

 • Božobožo

  Babica je kao pijanka in zato so ji vzeli vnuke.

  • pesjanar

   Daj strezni se baraba levuharska!!!!

  • Soave

   KAO ??

 • VERRZIFIKATOR

  Aneja Mračnik

  ROVOKOPAČ IN ZAKONI FIZIKE

  Poklic zahteven je rovokopača,
  spodkopava, koplje, vrta rove,
  labirinte s tem ustvarja nove,
  je pa res, da stvar se dobro plača.

  Dobro se kopača nagrajuje,
  temeljev ko trhlost ugotavlja,
  nove ko podpornike postavlja,
  kar je staro, ko takoj sesuje.

  Rove koplje kajpak se na normo,
  a je važna tudi inventivnost,
  ne le gola, slepa produktivnost,
  novo da ustvari z delom formo.

  V mraku so ideje najbolj jasne,
  bolj ko vrta, staro ko sesipa,
  bolj ko v temi, v mračnih rovih tipa,
  bolj rušilne misli so in glasne.

  Novih v mraku je idej obilje,
  fizične zakone mož izumlja,
  nove kajpak, ki so plod brezumja,
  glavno v njih pa fizično nasilje.

  Temu, pravi, moraš se upreti,
  v temeljih nasilje spodkopati,
  grobo ga, nasilno kaznovati,
  pa če svet zato bo treba spreti.

  Zanj je prva delovna skupina,
  z njo v tunelih sam gradi pontone,
  s tem podira fizike zakone,
  ta skupina mu je kot družina.

  Svojo žrtvoval je bil za delo,
  sta otroka mu samo napoti,
  partnerici ju oddaja sproti,
  da čez vikend je doma veselo.

  Da lahko o normah novih grunta,
  kje, kako, otroke gre podpreti,
  partnerici kje se da upreti,
  zoper starše vse otroke punta.

  Zanj postala norma je edina,
  kot pri delu je kopač rušilen,
  tudi v mislih mračnih pač nasilen,
  norma zanj razbita je družina.

 • garfi

  potreben je članek o vseh svinjarijah te najhujše protiSlovenske vlade
  na soočenjih bodo zmerjali SDS in hvalili svoje neuspehe
  kar že počno

 • Aton

  Cerarjev zločin!

 • Domus Lubus

  Levičarji, katerih interes je uničiti tradicionalne
  slovenske družine, katere so temelječe na krščanski veri, stoletja zagotavljala
  obstoj Slovencev, ne poznajo ne milosti, ne sramu. V želji, da bi vpeljali
  homoseksualnost kot temeljno družinsko vrednoto in s propagiranjem muslimanske
  vere izruvali krščanske korenine slovenstva se poslužujejo tako šolskega
  sistema za pranje možganov naših otrok, kot pozicije moči in sile, ki jo
  zagotavlja Milan Kučan. S pomočjo udbomafijske mreže ki sega od politikov pa do
  Centrov za socialno delo, razbijajo družine in ločujejo stare starše od vnukov,
  materam vsiljujejo lezbične partnerice, očetom pa druge moške ali pa kar pse.
  Če na volitvah ne boste volili SDS, boste letos zadnjič nesli šunko na žegnanje
  v cerkev, ker kmalu ne bo ne svinjine, ne krščanskih cerkva. Slovenci, dvignite
  glave, postavite se zase in udeležite se volitev.

  Živela SDS!

  Živel Janez Janša, naš heroj!

  • freedomfighter

   Hahaha klasicen primer bolnika ki zakljuci komentar z sloganom ki bolj spominja na neke druge case kot pa demokracijo…ze to da pri vsej pisani izbiri za volitve trdis da ima le en clovek in ena stranka prav kaze na hudo spranost

 • Mojca pokraculja

  Vse lepo in prav, krasne visokozveneče besede g. Donka. Toda , kako sta se babica in dedek borila in kako se bosta vnaprej ?? Če ju zastraševanje države, da otrok ne bosta več videla odvrača od tega, da bi obelodanila imena rejnikov in kraj kjer živijo, potem to ni boj. Jaz bi namreč šla do konca, razkrinkala bi državni teror, saj nimaš kaj izgubiti. Noben pravni postopek ne more sanirati tega. Dve leti odtujenosti otrok, pomeni izgubiti jih. Otrokom pa bo za zmeraj ostalo, da so ju izdali.

  • Soave

   + + + + + zadela si žebljico na glavico.
   Nemočna sta ta dva stara starša. Otroka pa bosta hitro pozabila. Saj so rejniki prav gotovo vse sile napeli v tej smeri !!
   Tudi jaz bi vse povedala. Bi šla pa v zapor.

   • Mojca pokraculja

    Hvala N. Ma kaj zapor ! To sploh ni vprašanje. Svojega srca ne moreš zatreti, razum mora odpovedati !

 • freedomfighter

  Koalicija zla ahahaha ja ampak tele novinarji so pa sigurno bolani v glavo…se bushevo frazo so ukradli s katero je nategnil americane da so destabilizirali bliznji vzhod

 • Osti jarej
 • Minovak

  Levčarji so zlo, ki leze in gre, zaleže se v vse pore bivanja in poskrbi, da je človeštvu slabo in hudo. Le zakaj so največji zločinci rdeči??? Mi smo to poskusili in na žalost ta kalvarija traja še danes, zato lahko mirne duše rečemo, da so levaki pravi zločinci, ki se ne ustavijo niti pri otrocih. Na njihovi platformi je gradil svoje zločine tudi Hitler saj mu je bil največji vzor Lenin, ki z Marxom in Engelsom vodi na lestvici zločincev.
  Vprašanje je, kaj se dogaja s tem narodom ali je mogoče, da je tako brezmejno bebav in ne vidi niti prsta pred nosom? Odgovor bo na volitvah.

 • Soave

  Zdi se mi , da tale sijajna glasba kar ” paše ” k tej temi !!
  Veliki petek, Velika noč in strašne napake te ministrice. . . . . . . .

  Čudovita arija iz Bachovega Pasijona po Mateju v inštrumentalni izvedbi.
  https://www.youtube.com/watch?v=bCnuEWLeEEE&list=RDMMbCnuEWLeEEE
  ,ki se po navadi po svetu izvaja v tem času

  Have mercy
  Have mercy, my God,
  for the sake of my tears!
  See here, before you
  heart and eyes weep bitterly.
  have mercy, my God.

 • Osti jarej

  ..skozi vse vlade se že baše okrog sociale…….. baba,ki onemogoča očetu svojih in njegovih otrok stike z njim,pač ne more biti nikjer,kjer odločajo o usodi otrok,družin in sociale nasploh…

 • xtc

  Komunisti in socialisti so škart roba matere narave.

 • Marvin Šulin

  Čas je, da se ta zadeva in nasilje konča.
  Vlada je v razsulu in upam, da se bodo vsaj po volitvah zadeve razpletle. Do tedaj je resnica in pravičnost namenoma zadušena zaradi vpliva na javnost!

 • milanček

  to kuzlo zgoneno nataknit na kol, ve se kje!

  • Prle

   Kje? Na morju?

 • freedomfighter

  Milana jaz ne morem videti iz istega razloga kot janse…obadva mislita da sta nekaj vec od ostalih in obema sledijo ovce razlike so le v sloganih…zivel jansa zivel kucan zivel tito vse ista zgodba za bedake le da titu je pomagala propaganda jansa pa se tega ne potrebuje ker ima bolj zveste privrzence

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!