fbpx

Ti novinarji nacionalke – samo na Cerkev mislijo

Vir: STA

Referendumska kampanja je v teku. Organizacije – vseh 39 prijavljenih, pa tudi kakšna neprijavljena (MOL) – izvajajo referendumsko kampanjo, prav vse pod budnimi očmi medijev. Opazili smo, da novinarji nacionalke še posebej pozorno opazujejo aktivnosti Rimokatoliške cerkve, medtem ko jim referendumske aktivnost ostalih očitno uidejo.

Ko se je Mestna občina Ljubljana odločila grajsko obzidje ljubljanskega gradu obarvati v mavrične barve, se razen nas ni nihče obregnil v nedopustno izrabo javnih sredstev v propagandne namene. Novinarji nacionalke so ostali tiho.

Preberite tudi: Za slovensko zastavo Jankoviću eno figo mar, za kakšno drugo bi pa zakon kršil

Ko je nad pročeljem Mestne občine Ljubljana poleg občinske zastave zaplapolala mavrična zastava, medtem ko slovenska zastava na gradu še vedno nima mesta, so novinarji nacionalke ostali tiho.

Ko se je v občinskem glasilu MOL Ljubljana pojavilo propagandno sporočilo na 11. in zadnji strani, so novinarji nacionalke ostali tiho.

Ko je direktorica uprave MOL svoje zaposlene »povabila« na skupinsko slikanje v podporo družinskemu zakoniku in s tem hočeš-nočeš na prefinjen način izpostavila vse, tudi tiste, ki si tega niso želeli, so novinarji nacionalke ostali tiho.

Preberite tudi: Neverjetno, kako prefinjeno psihološko vojno nad zaposlenimi izvaja direktorica uprave MOL Heglerjeva

Cerkev, zasebna institucija, v svojih prostorih organizira predavanje o družbenem nauku Cerkve, novinarji v zrak!!!
Ko pa Rimokatoliška cerkev (RKC), pravna oseba zasebnega prava, med volilno kampanjo organizira predavanja o svojem družbenem nauku, novinarji nacionalke skočijo v zrak! Na predstavništvo Slovenske škofovske konference je namreč prispelo novinarsko vprašanje iz RTV, ki Cerkev malodane obtožuje nedopustnega ravnanja. Vprašanje in odgovor objavljamo v celoti.

Vprašanje:

Spoštovani,
Glede na to, da kar nekaj dogodkov v zvezi z referendumom o zakonu o zakonski zvezi poteka v prostorih cerkva, me zanima, kako je to možno in dopustno, če predvolilni ali predreferendumski shodi niso dovoljeni v prostorih državnih organov, organov samoupravnih lokalnih skupnosti, javnih zavodov in drugih oseb javnega prava ter v prostorih verskih skupnosti, razen kadar je verska skupnost organizator referendumske kampanje. Kako odgovarjate? Zanima me še, ali se bo cerkev še kako vključila v kampanjo (z nagovarjanjem vernikov, »prepričevanjem«, naj glasujejo proti zakonu ipd.). Prosim za pisni odgovor.

Odgovor:
Pri omenjenih dogodkih ne gre za predvolilne oziroma predreferendumske shode, ampak izobraževanje o družbenem nauku Cerkve. Cerkev je za svoje vernike dolžna ustrezno vrednostno osvetliti aktualno družbeno dogajanje, ki ima vpliv na njihovo življenje. Takšni izobraževalni dogodki so sestavni del pastoralne oziroma verske dejavnosti Cerkve in se umeščajo na področje ustavno in zakonsko zagotovljenega svobodnega delovanja cerkva in drugih verskih skupnosti v Sloveniji.

dr. Tadej Strehovec, Slovenska škofovska konferenca

Ž. K.