fbpx

To je mož iz Gorenja za posebne naloge, njegov sin pa je povzročil prometno nesrečo in pobegnil

Foto: STA

Rudolf Krebl je po dolgih letih kroženja v vrhu Gorenja šel na svoje in s sinom delata imenitne posle. V Velenju je že nekaj časa predmet razprav podjetje Gores, ki je v lasti Rudolfa Krebla in njegovega sina Marka Krebla. Rudolf Krebl je znan obraz Gorenja iz časov komunizma in Atelškove ter Rigelnikove ere, zelo dobro se je razumel s Staničem in danes tudi z Bobincem ter drugimi iz vrha Gorenja. Skratka, človek za vse čase in vse direktorje.

Viri iz Gorenja vedo povedati, da je v Gorenju opravljal tudi posebne obveščevalne naloge. Ob tem ni nepomembno, da je bila žena Marija Krebl dolgoletna predsednica slovenjgraškega okrožnega sodišča. Krebl je in še danes nastopa v različnih vlogah tudi v državah nekdanje Jugoslavije, kjer ga omenjajo, da je za Gorenje opravljal tudi prav posebne naloge.

Dva zaposlena, dobička za 600 tisoč evrov
Družba Gores s sedežem na Prešernovi cesti 8 v Velenju je družba, ki se ukvarja pretežno z dejavnostjo trgovanja z nepremičninami. Ob koncu lanskega leta sta bila dva zaposlena, bilančnega dobička dveh zaposlenih se je lani nabralo že za skoraj 600 tisoč evrov. Družba je bila ustanovljena aprila 2008, do 14. 6. 2017 pa je 25-odstotni delež imela družba Gorenje Imobilia, 75-odstotni pa Rudolf Krebl. Po tem datumu je Gorenje Imobilia prodala (ali prenesla, mogoče podarila?) delež Marku Kreblu in po tem datumu sta oče in sin stoodstotna lastnika tega podjetja. Zdaj je sin direktor, oče pa prokurist. Še več, vmes je Gores postal tudi 100-odstotni lastnik družbe Gorenje Adria Nekretnine, d. o. o., iz Zagreba. Pri tem je zanimivo, da je bil Krebl tudi direktor družbe Gorenja ST-BANA Nekretnine iz Beograda, kjer se je odvijala posebna zgodba, o kateri pa več v prihodnji številki.

Z Ingorjem bi prevzeli Gorenje
Gorenje je očitno prepustilo nekatere posle Rudolfu Kreblu in dva moža iz Mislinje danes obračata lepe denarje; samo od najemnin nanese podjetju dveh Kreblov več kot 250 tisoč evrov na leto. Seveda je bil Krebl tudi med ustanovitelji in zastopnik holdinške družbe Ingor, ki jo je pred desetletjem ustanovilo vodstvo Gorenja in nekateri takratni nadzorniki, v ozadju Ingorja pa je bila seveda želja po postopnem prevzemu Gorenja, ki pa se ni uresničila. V Ingorju je bil največji delničar Franjo Bobinac.

Krebl mlajši obsojen za povzročitev nesreče
Pred slabimi petimi leti je takrat 23-letni Marko Krebl v bližini Mislinje s štirikolesnikom povzročil prometno nesrečo, vendar jo je s kraja nesreče pobegnil in so se okrog te nesreče na Koroškem in tudi širše po Sloveniji pletle zelo zanimive zgodbe. Kreblov sovoznik Drago Tisnikar je bil namreč v nesreči hudo poškodovan in v nezavesti, Krebl pa se je skril, namesto, da bi poklical reševalno vozilo in zdravniško pomoč. Seveda so se mediji spraševali, ali so hoteli Keblovi starši – mati Marija je bila takrat še predsednica sodišča — vse skupaj tako zavrteti, da bi bil na koncu kriv Tisnikar sam. Ali pa so računali na to, da je Tisnikar mrtev in ne bo mogel pričati, kdo je vozil štirikolesnika in povzročil nesrečo? Tudi policiste so sumili, da niso takoj prišli na kraj nesreče in da so sodelovali pri prikrivanju nesreče, saj se je Krebl mlajši na policijo javil šele 12 ur po tem dogodku.

Marko Krebl.

Na sojenju v Mariboru je Krebl priznal krivdo in mariborsko sodišče ga je pogojno obsodilo na šest mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let.

Škandal24