fbpx

To je neverjetna izpoved Slovenke, ki je vrsto let živela z migranti

Foto: epa

“Spoznala sem azilante, ki so lagali o svoji starosti, ki so imeli idealne predstave o Evropi in ki so iskali dekleta, da bi se poročila z njimi – da bi lahko šli naprej v Anglijo, na Švedsko.” Po besedah Slovenke, ki je vrsto let živela z migranti, je mnogo izmed njih pobegnilo iz svoje države, ker so bili kriminalci. Imeli so ogromno denarja in le redki so prihajali z vojnih območij. “Ko bi tudi nekateri izmed vas doživeli poniževanja arabskih ‘tipov’ (ter ostalih) na ulicah evropskih mest, bi na vse to gledali drugače,” je zapisala v odgovor vsem, ki goreče zagovarjajo invazijo migrantov v Evropo.

Na družbenem omrežju Facebook smo zasledili zapis, v katerem je Slovenka podrobno opisala svoje dolgoletne izkušnje z azilanti, saj je živela z različnimi migranti v Sloveniji, Angliji in Avstriji. Stanovanje si je delila z Afričani, Maročani, Indijci in drugimi migranti različnih narodnosti.

Facebook zapis anonimne Slovenke. Foto: Facebook

Facebook zapis anonimne Slovenke. Foto: Facebook

Svoj zapis je objavila kot odgovor na grožnje nekaterih uporabnikov Facebooka, da bodo iz svojega kroga odstranili vse tiste prijatelje, ki bi kakorkoli sovražno nastopili proti migrantom.

Slovenka, katere ime smo zaradi varovanja podatkov prekrili, razlaga, da je imela možnost pobližje spoznati problematiko migrantov in je ob tem doživela grenko razočaranje.

Smešno jim je, ko uspejo ‘nategniti’ policijo
“Najbolj žalostna sem bila, ko sem slišala cimra iz Gane, kako je “izgubljal” potne liste, kako je bil hkrati poročen z dvema ženskama (in kako se je igral z njima, ena mu je dajala denar, druga je imela otroka z njim) in kako mu je bilo smešno, ko je ‘nategnil’ češko policijo,” razlaga Slovenka. Ogorčena je nad zgodbami, kako je migrantka iz Nigerije prišla v Evropo, da bi se poročila, a možu šele po poroki povedala, da je prostitutka. Ob tem pa je imela partnerja tudi v domovini.

Izpostavila je tudi primer, kako je njen sostanovalec, prav tako Afričan, govoril, da je doma iz Sierra Leone, ki je vojno območje. Ob tem je razlagal, kako je doživel strašno vojno, a je v resnici od tam bila le njegova mati – sam vojne v svojem življenju ni okusil. “Njegovim prijateljem iz azila pa se je zdelo smešno, kako je ‘nategnil’ Slovenijo, da so mu verjeli …” je dodala. 

Bila je zavita v plašč in ruto, pred arabskimi moškimi je bežala
“Verjemite, to je nekaj najbolj groznega, kar sem doživela: verbalna poniževanja arabskih ‘tipov’ (bilo je res grozno, ker so me tako čudno gledali, ampak jaz sem bila zavita v plašč, šal) in da sem tam morala bežati pred afriškimi tipi, ki so me lovili …” opisuje svoje doživljanje. Razlaga, da se je v vzhodnem Londonu morala zavijati v ruto, da so moški mislili, da je muslimanka. Kot pravi, je bil to edini način, da je imela mir pred nadlegovanjem.

“To so moje izkušnje. Želim si, da bi bilo drugače, ampak življenjske izkušnje, dogodki, ki jih sam doživiš v tujini, ti marsikaj dajo vedeti … Verjamem pa, da nihče od tistih za in nihče od tistih proti še ni doživel tega, kar sem jaz,” je zaključila svoj zapis.

V zapisu je vsem, ki migrante goreče zagovarjajo, priporočala, naj se družijo in pogovarjajo z njimi ter jih spoznajo. “Delite si kopalnico in kuhinjo z ljudmi z drugih kontinentov … Tako je najlažje spoznati druge ljudi. In tudi tako se vam odpro oči. .. Ne širim sovraštva. Ko bi tudi nekateri izmed vas doživeli poniževanja arabskih ‘tipov’ (ter ostalih) na ulicah evropskih mest, bi na vse to gledali drugače …” je med drugim zapisala.

Njen zapis pa bil nemudoma tarča kritik
Pod njenim zapisom so se – kot je zadnje čase v Sloveniji navada – vsuli obsojajoči komentarji na njeno pisanje. Sama pa je še enkrat poudarila, da je napisala samo dejstva in svoja lastna doživetja. Ob tem je še enkrat pozvala vse tiste, ki si želijo čim več migrantov v Sloveniji, da naj se z njimi družijo in zares spoznajo njihov način razmišljanja.  

Drugi del zapisa, kjer odgovarja vsem, ki obsojajo njeno pisanje. Foto: Facebook

Drugi del zapisa, kjer odgovarja vsem, ki obsojajo njeno pisanje. Foto: Facebook

“Če želite spoznati azilante, pojdite do azilantskega doma in se pogovarjajte z azilanti, pojdite na žur z njimi, učite jih slovenščino, dokažite, da se Slovenci ne bojimo tujcev … tako boste res naredili veliko več za begunce in zase …” je dejala vsem, ki iz naslanjača modrujejo, kako negativno je nastrojena proti migrantom.

Anja Dangubič