To je “pravična” Slovenija: Jankoviću za utajo davkov dodelili 2 tisoč evrov kazni, Kuzmiču je država nezakonito porušila hišo in mu dodelila še 10 tisoč evrov sodnih stroškov!

Darko Kuzmič

Ekipa Drugorazredni je tudi tokrat obiskala človeka, ki ga slovenska država in sodstvo ne tretira kot elitneže, kot je Damijan Janković, kateremu so mu včeraj dodelili 2000 evrov kazni zaradi utaje 60 tisoč davkov. Ta človek je namreč pred državo opredeljen kot drugorazredni državljan, kateremu so na nezakonit način na njegov 60. rojstni dan podrli hišico tik pred zimo, v borbi za pravico pa so mu dodelili še 10 tisoč evrov sodnih stroškov.

Govorimo o Darku Kuzmiču, katerega slovenska javnost že pozna, saj so mu leta 2013 ob bohinjskem jezeru na nezakonit način podrli njegovo hišico, češ, da je šlo za črno gradnjo. Sedaj životari na Gorjušah pod Pokljuko v zapuščeni šoli na Gorjušah pod Pokljuko. brez ogrevanja. Država pa ga je za novo leto presenetila še z enim darilom – njegova tožba v odškodnini za 100 tisoč evrov je bila namreč v celoti zavrnjena, čeprav so ga pred zimo leta 2013 dobesedno vrgli na cesto. Za ekipo drugorazredni je dnevno sobo poskušal ogreti, ostali prostori pa so ostali ledeno mrzli, na oknih kopalnice je bil viden celo led.

Država podrla hišico, ki jo je postavila sama
Iz Prekmurja je Kuzmič prišel v Bohinj leta 1983 in sicer zaradi obljub o sanjski službi in bajni plači s strani funkcionarjev iz nekdanje zveze Socialistične mladine Slovenije. Delal je kot upravnik mladinskega doma. Tam so mu dodelili tudi skromno stanovanje v eni izmed enajstih hišk, ki so na tem območju stale še pred letom 1967, ko je bil sprejet prvi zakon o mednarodnem triglavskem parku. Torej ni šlo za črno gradnjo, graditelji so takrat priskrbeli vso potrebno dokumentacijo. Tam je bival brez plačevanja najemnine, vanjo je vlagal in jo uredi v domovanje, tja pa se je preselila celotna njegova družina. Država je torej podrla hišico, ki jo je postavila sama.

Država potrebovala žrtveno jagnje za moratorij?
Hiško so Kuzmiču domovanje porušili kljub dejstvu, da je bil že napovedan moratorij ministra Sama Omerzela, ki ga je sprejela vlada Alenke Bratušek in to brez soglasja poslancev. Po Kuzmičevih besedah so vladajoči potrebovali žrtveno jagnje, tragedijo s katero bi ustavili nadaljnje rušenje več tisoč objektov na Gorenjskem in drugod po Sloveniji, ki so bile črne gradnje, a lastniki naj bi bili politiki iz prejšnjega režima. Ali je bil Kuzmič res žrtvovan za to, da je imela vlada razlog, da je sprejela moratorij, bo verjetno za vedno ostalo le ugibanje.

Župan meni, da je bila rušitev čudne narave in da mu je bila država dolžna priskrbeti stanovanje
Kuzmič nekdanjemu županu Francu Kramarju najbolj zameri njegovo dvoličnost. Preden so mu namreč porušili hišo, je na tiskovni konferenci pred vsemi mediji in javnosti dejal, da se bo on prvi vrgel pred bager. “Na dan rušenja pa je dal direktivo, da nihče od občinske uprave, ne sme biti pri rušenju, on pa je izklopil telefon in bil nedosegljiv.” Kuzmič še pravi, da so vse Kramarjeve besede in izjave lažne in da jih je izrekel le zato, da bi si lahko legaliziral svojo črno gradnjo na obali Bohinjskega jezera. Očital mu je tudi, da je svojo picerijo zgradil na črno. Od novega župana Jožeta Sodjo ne pričakuje ničesar, “dokler bo imel bivši župan takšno moč, ne dosežeš nič “, je dejal. Za oddajo Drugorazredni je komentiral tudi Sodja, ki je dejal da pozna njegovo situacijo. “Takratni župan, mu je pomagal, da lahko živi v nekdanji šoli, sedaj pa se ta šola počasi pripravlja na popravilo, rekonstrukcijo za drugačne potrebe, zdaj se moramo odločiti in razmišljamo o preusmeritvi, o nove stanovanju oziroma novih stanovanj”, je dejal Sodja. Dodal je še, da bi si Kuzmič zaslužil odškodnino od države. – “Rušitev je bila takšne čudne narave, država sama sebi porušit objekt. Moje mnenje je, da bi mu morali takrat dodeliti stanovanje, to so mu bili dolžni.” Dejal je še, da je njegovem sedanjem domu res da izolacije a da prostori niso nevredni človeka – “tako grozno slabo ni”.

Sodišče zavrnilo tožbo: Sodnica ne vidi, da se mu je zgodila krivica
Pred kratkim pa je Kuzmič dobil sodbo prvostopenjskega sodišča, da se njegova tožba proti državi zavrne. “Ponižali so me kot človeka, da sodnica ne vidi vzroka, zakaj se je meni zgodila krivica”, je ogorčen Kuzmič. Sedaj ima okoli 10 tisoč evrov stroškov postopka in pravi, da tega denarja nima in zaskrbljeno kuje načrt, kaj lahko sploh še stori. “Dobil se bom z odvetnikom, ki bo napisal pritožbo. Spodbijali bomo stroške, ker dobivam socialno podporo, jaz tega denarja nimam. Že to, da sem se dve leti boril, da sem oproščen sodne takse sem porabil ogromno energije. Mislil sem, da bo prišlo do nekega pravnega zadoščenja, seveda nisem pričakoval 100 tisoč evrov, vendar, da me zavržejo kot mi ne pripada nič in da je dejala država, da ni opazila, da se mi je zgodila krivica, ja kje pa živimo?!” S 300 evri na mesec, težko preživi. Še Hitler je imel boljše bunkerje za svoje vojake, pravi , kot pa župan za svojega državljana. prepričan je, da bo Slovenija vse naredila, da to ne pride do evropskega sodišča.

Poslanci ponudili pomoč, potem pa poniknili
Takrat, ko je imela zgodbo javnost na očeh so imeli poslanci polna usta pomoči, potem pa je vse utihnilo.Odprli so mi vsa vrata v parlamentu, ni stranke katere poslanci me ne bi sprejeli, nekateri so mi res pomagali, nekateri pa so me sprejeli le zato, da so mi dali lažno upanje, nihče pa ni ukrenil čisto nič”. Pred kamerami je pomoč obljubljal tudi poslanec SD Matjaž Han, sedaj pa se Kuzmiču sploh več noče oglasiti. “Ne oglaša se mi več, morda ima kakšen vzrok, ali pa je dobil direktivo, da ta primer ni zaželjen za javnost”, je dejal Kuzmič.

Matjaž Han

“Boril se bom dokler sem živ. Želim si, da bi vrnil čas nazaj, da sploh ne bi sprejel dela v Bohinju, ki mi je uničilo življenje, in da bi tisti, ki so odgovorni za to, vsaj en dan preživeli v moji koži, da bi se zavedali kaj so mi storili”, je zaključil.

Celotno oddajo, ki jo vodi Luka Svetina si lahko ogledate na spodnji povezavi.

Lana Božič

 • Peter

  Za začetek svetujem spremembo priimka v Kuzmić, de.

  • Nata

   Kuzmič je 1.460. najbolj pogost priimek v
   Sloveniji, ki ga je po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije
   na dan 31. decembra 2007 uporabljalo 277.

  • Nata

   Peter ???

   • Peter

    Tistim, ki so na ć se nič ne zgodi na sodiščih, mar ne vidiš, no?

   • lena

    Kako ???, popolnoma jasno, s tako koncnico priimka imajo v Sloveniji vec pravic in privilegijev, kaksni zupani s to koncnico pa so v Sloveniji bogovi!

 • pero

  hmmm, ni podatka kdaj in za koliko je hišico odkupil??

  • Nata

   To pa verjetno kakšna banka ve !!

  • Andrej

   Kolikor razumem je ni kupil, ampak mu je država dala dovoljenje za bivanje v njeni lastni hiši, ki jo je sama postavila, z vso dokumentacijo vred. Potem pa je taista država ugotovila, da gre za črno gradnjo. Kuzmič je pa izvisel.

 • Nata

  + + + + + + še pišite o takih nepravilnostih. Saj ljudje ne vedo.
  In se prileže tudi nekaj čisto življenskega !! Kajti problem z migracijami je že neverjetne farsična vizija !!!!

 • Vince Blake

  2000€? In to siromačeku, ki je že tako ali tako klavrno končal?
  cccccc….tole naše sodstvo je pa res brutalno.

 • Oregon

  je rekel Mahnič mafija ščiti mafijo. IN še kako prav je imel.

 • rubec

  V bohinju se fajn godi samo cavazzi.
  Že dva mesca išče eno glavo, pa ga v službi še vedno gledajo.

  • Peter

   Sem slišal, da gre za precej dinamično zadevo, ja.

 • Boco

  Revolucija navadno pomeni nasilno, krvavo zamenjavo oblasti.
  Volitve pa mirno, nenasilno menjavo oblasti.
  Zavzemam se za mirno zamenjavo oblasti.
  Ali je možno v Sloveniji izvesti mirno zamenjavo oblasti z volitvami?
  Zadnjih 12 let to ni šlo!

 • Golman

  Sodišča v Sloveniji so servis za izbrance tipa; Lopovska Hilda, Lopovski bankirji, UKC Skladiščnik, Zoran & sons, Janez, Balkanske bojevnike, Zdenkote, Binete, Bavčarje, posiljevalce, pedofile, preprodajalce orožja, preprodajalce drog, morilce, tatove vseh profilov……. Ta sodišča pa krivično odločajo za navadne državljane tipa; IZBRISANi, OROPANIH 20.000 MLADIH DRUŽIN V AFERI TOKSIČNI CHF KREDITI, KOROŠKI DEČKI, VASKRSIĆ, NOVIĆ …. Temu se lepo reče sodna praksa, ali pa dodatek k sodniški plači za popoldansko rekreacijo.

 • Minovak

  Komunisti, socialisti in nasploh vsi levaki, so zločinci, kar potrjujejo neprestano…a konec tega je že na koncu tunela… Nikoli, res nikoli za svoje ljudstvo niso naredili nič, seveda pa so sami izjeme.

  Komunizem in socializem sta največji prevari ljudi v zgodovini, ki so verjeli v socialo in demokracijo, ki je nikoli ni bilo.

 • skorpijon93

  na češkem si ne uvažajo ićev, ne uvažajo si muslimanov, češka nas je po vseh lestvicah že leta nazaj prehitela, ohranja najnižji delež revščine v eu, niso prevzeli evra, na lestvici ekonomske svobode zasedajo 23 mesto, Slovenija pa 64. mesto, delež priseljencev na Češkem znaša dobrih 5 %, v Sloveniji 12 % po podatkih 2018 leta , delež muslimanov v Sloveniji znaša 3,6 %, na češkem pa 0.2 % populacije , Slovenija uči se !

 • maček ivan

  Objekt je imel električni priključek, hišno številko, on sam pa prijavljeno stalno bivališče.
  Zgodba se navezuje na spodaj stoječi center za šolske in ob šolske dejavnosti, tukaj je jedro problema.
  Koliko sem uspel izvedet, je nastal konflikt med njim in vodjo objekta.

 • JANEZ GUS

  Bivši župan,ritoliznik od kobile,je izdavil,da se sam vleže pod bager,če se bi lotili podirat brunarico.Takrat .ko so podirali bajto je ležal pod kobilo namesto pod bagrom.Škoda.Je res prava rdeča baraba ,samo za svojo rit.Prilastil si je celo picarijo ob jezeru.Kdo pa,če ne mi……ane.

 • Andrej

  Ker je tamau Zoki razglasil osebni bankrot mu bodo še ta dva jurja odpisali. Bravo, sodniki. Težko najdeš večje genije.

 • šmentanamuha

  Slovenska država pod vodstvom kučanistov radodarno gosti ilegalce in zganja teror nad domačim prebivalstvom. To ste izvolili, to imamo.

 • ROMAN Naprudnik

  Lahko bi napisali ime in priimek sodnice,skrivnost,saj jo plačujemo mi!

 • maček ivan

  Ta bumbar še ne ve da lahko Greta požge tudi ta park, vse v cilju proti segrevanju,…..planeta, ali kaj že…vmes zgori še ta “oštarija…

 • Marija

  Prestop na levo in bodo vsi problemi rešeni.