fbpx

To je resnica o nočni drami na meji, ko so z avtobusa vrgli sirskega najstnika

(Foto: STA)

Slovenska mejna policija je 30. septembra prepovedala vstop v Slovenijo 16-letnemu dijaku zagrebške Klasične gimnazije s sirskim poreklom. Čeprav so se slovenski policisti najprej izgovarjali, da fant ni imel potrebne vize, pa so zdaj iz našega notranjega ministrstva sporočili, da bi seznam dijakov, tudi ime nesrečnega dečka, moralo biti zapisano na prav posebnem obrazcu, ki ga določa uredba iz leta 1994.

Poročali smo že, da so bili dijaki zagrebške gimnazije na poti na ekskurzijo v Rim, ko so na slovenski meji doživeli šok. Njihovega prijatelja, ki sicer prihaja iz Sirije, a že pet let živi na Hrvaškem, so vrgli iz avtobusa in mu prepovedali prehod. Fant je sicer imel vse potrebne dokumente, vsaj mislili so tako, med drugim tudi potni list za tujca. A uradno pojasnilo policije je bilo: “Za vstop v Slovenijo morajo vsi tujci, ki se izkažejo s potnim listom za tujce, izdanim v drugi državi, pridobiti tudi vizum.” Tega 16-letnik ni imel, zato so mu prepovedali prehod.

Ker so se pred potovanjem dobro pozanimali, kaj je treba storiti, da do takšnih zapletov ne bi prišlo, so bili tako predstavniki šole kot dečkov oče seveda šokirani zaradi ravnanja naših policistov. Hrvaški medij Jutarnji list je zato zadevo še naprej raziskoval in zahteval pojasnilo našega notranjega ministrstva. Dobili so odgovor, ki ga je podpisal Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete. Prehod so fantu prepovedali, ker seznam dijakov, ki so potovali na ekskurzijo in s katerim se zagotavlja, da gre res za učence te šole, ni bil napisan na “predpisanem obrazcu”, ki je v skladu z uredbo iz leta 1994.

(Foto: STA)

Najprej en izgovor, nato drugi
Spomnimo, da je bilo prvo slovensko pojasnilo oz. razlog, da fanta niso spustili čez mejo to, da ni imel vize. Njegovemu očetu, sicer ortopedu in travmatologu v Zagrebu Ziadu Abdoulu, se je to zdelo skrajno čudno, saj se je pozanimal, da je imel njegov sin vse potrebne dokumente za na pot. Kot je pojasnil za Jutarnji list je dobil potrditev tako italijanskega kot tudi slovenskega veleposlaništva, da njegov sin vize ne potrebuje za odhod na ekskurzijo, če ima veljavni potni list in potrdilo, da je redni študent (dijak), kar pa dokazuje overjeni seznam dijakov, ki so ga imeli s seboj. Hrvaški medij je podrobneje pregledal tudi slovenski zakon o tujcih in tudi iz njega razbral, da dijaki držav izven EU lahko v sklopu šolskih ekskurzij vstopijo v državo brez vize.

Dijak iz Sirije je torej imel hrvaški potni list za tujce, potrdilo o prebivališču, bil pa je tudi na seznamu učencev.

“Oba seznama dijakov, ki sta bila med mejno kontrolo predana policiji, nista bila v skladu s sklepom iz 30. novembra 1994, saj zraven ni bilo predloženega obrazca. Zato je bil aktiviran člen, na podlagi katerega bi fant moral imeti vizo. Zato mu nismo dovolili vstopa v Republiko Slovenijo niti prehoda. Vprašajte vaše varnostne organe, zakaj šole o tem niso poučili pred odhodom na ekskurzijo,” so še zapisali na slovenskem ministrstvu za notranje zadeve.
So bili slovenski policisti preveč malenkostni?
Zgoraj omenjeni sklep sicer določa enake pogoje za vstop dijakov tujcev, ki so na ekskurziji na območje EU, kot slovenski zakon o tujcih, vendar pa se v aneksu nahaja ta slavni “predpisani obrazec”. Gre za povsem enostaven obrazec, na katerem morajo biti navedeni zgolj osnovni podatki – te je vseboval tudi seznam, ki so ga v roke dobili slovenski mejni policisti, še piše Jutarnji list.
“Takšen seznam učencev je osnovni dokument, ki ga mora na vsakem izletu imeti učitelj spremljevalec, saj dokazuje, da gre za učence naše šole. Tudi učitelj, ki je dijake spremljal v Rim, je imel overjen seznam vseh dijakov, skupaj s podpisom in žigom ravnatelja. Prav tako je dokument vseboval tudi druge potrebne podatke in overjeno izjavo v italijanskem jeziku. Slovenija je bila navsezadnje le tranzitna država,” pa je dejal Boris Anić, ravnatelj klasične gimnazije.
Ne glede na vse, gre vsekakor za incident, ki ni v ponos Sloveniji, najbolj oškodovani pri vsem skupaj pa so bili dijaki in fant, ki je ostal na meji in je bil tako prikrajšan za izlet s prijatelji. Vse zaradi papirja iz leta 1994. Po drugi strani pa aktualno Cerarjevo oblast ni motilo, ko so horde ilegalnih migrantov, med njimi tudi teroristi, prečkali slovensko mejo v času največjega migrantskega vlada. 

B. O.