fbpx

To je zgodovinsko društvo, ki je s svojim delovanjem ljudem odprlo oči

Foto: Nova24TV

Zgodovinsko društvo Bled 1004 (deseti april) praznuje dvajset let od svoje ustanovitve. Slavnostna obeležitev dogodka se je odvijala v viteški dvorani na blejskem gradu. Med ostalimi so pozdravili predvsem blejskega župana Janeza Fajfarja in župana Brixna, Petra Brunnerja.

Zgodovinsko društvo Bled 1004 ima zasluge tudi za to, da je praznik občine Bled 10. april, in da je Bled svojo tisočletnico lahko izkoristil v turistične namene.

Predsednik društva Franci Kindlhofer, pobudnik za ustanovitev društva in oživljanja ponovnih stikov z mestom Brixen je uvodoma dejal: ‘2004 je bila pred vrati, in za turistični kraj je tisočletnica nekaj izredno pomembnega. Zato smo razmišljali kako bi zgodovino gledali z realnimi očmi, zato je bila ideja da ustanovimo Zgodovinsko društvo, ki bi s svojim delovanjem ljudem odprlo oči.’

Foto: Nova24TV

Franci Kindlhofer (Foto: Nova24TV)

25. julija 1996 so ustanovili društvo
S tem da so ustanovili društvo, še ni pomenilo da je bila pot do 10. aprila odprta. Pot je bila še dolga in težka. Bile so volitve in spraševali so se ali bo 10. april kdaj sploh bil občinski praznik. Konec leta so bile nove volitve in dobili so novega župana in nove občinske svetnike. Župan je bil prazniku bolj naklonjen in zakon je bil sprejet. ‘Ko smo dosegli ta cilj, da je datum 10. april tudi to, da je potrebno politično delo. Prišli so predlogi tudi za druge praznike. In smo na srečo uspeli to zavrniti, da ni bilo potrebno čakati do naslednjega mandata’, je še povedal Kindlhofer.

Zakaj Bled praznuje 10. aprila?
Odgovor se skriva v zgodovini: Prva znana omemba Bleda je datirana s 10. aprilom 1004, ko je sveti rimski cesar Henrik II. Bled z ozemljem med obema Savama poklonil briksenškemu škofu Albuinu z južne Tirolske. Albuin je bil po rodu s Koroške, zato lahko sklepamo, da je na drugi strani Karavank ležeče Blejsko jezero dobro poznal in se zavedal, kakšne dohodke bo za njegovo škofijo pomenila pridobitev že takrat znanega romarskega središča.

Predsednik društva je še razkril zakaj je rimski cesar Henrik II. Bled podaril: ‘Ker je bil Albuin Korošec in je Bled poznal in je bil dober prijatelj Henrika II., ga je prosil, da mu ga podari.’

Dogodek je prelomnica v blejski zgodovini
Romarji so že od srede 8. stol. prihajali k Sveti Mariji na Blejskem otoku, kjer so predniki današnjih Slovencev, Karantanci, častili Živo – staroslovansko boginjo ljubezni in plodnosti. Dogodek je velika prelomnica v blejski zgodovini, saj je bil Bled prvič pisno omenjen v zgodovinskih virih.

Prvi dokument, ki omenja Bled, je torej darovnica, ki nosi datum 10. april 1004.

Brixen je še edini kraj, ki ima arhiv. Lahko smo zelo zadovoljni da to imamo, ker smo edini, ki imamo to v Sloveniji, je dejal blejski župan in se zahvalil vsem, ki so prispevali k sodelovanju z Brixnom.

Foto: Nova24TV

Peter Brunner, župan Brixna in Janez Fajfar, župan Bleda (Foto: Nova24TV)

Župan Brixna pa se je vsem gostom najlepše zahvalil za povabilo in pogostitev, ter dejal da je z veseljem prišel. Poudaril je še, da smo vsi zelo povezani: Gospod Henrik II. je pripomogel k temu, da sedaj praznujemo 2004 in da to obnavljamo. Vsa zasluga poleg zgodovinske gre tudi Janezu Fajfarju in gospodu iz turistične zveze v Brixnu, ki vzdržujeta že 20-letne stike. Zelo važno je, da se stvari poglabljajo z osebnimi odnosi. Brunner je izrazil željo, da bi še večkrat prišel, saj je letos prvič tukaj pri nas.

Hartmuth Staffler, iz referata predsednika Zgodovinskega društva Brixen pa je zelo vesel, da v okviru tega gradu lahko pove svoje misli: Zgodovina Brixna je včasih potekala paralelno, nasprotno, kontroverzno, harmonično, manj harmonično. Kaj povezuje mesti je tudi Društvo za zgodovino.

Povedal je, da so tudi na Brixnu imeli svoje društvo in sicer že pred 1. svetovno vojno, vendar je v času 2. vojne propadlo. Zdaj pa že 23 let deluje novo društvo. V teh letih so skupaj predstavili svojim someščanom že veliko gradiv, 12 knjig in eno veliko raziskovalno delo. Nastopajo pa tam, kjer je s temi zgodovinskimi deli potrebno postreči.

Način kako se zgodovina ljudem približa je različna. Zato v Brixnu organizirajo izlete, predavanja, na priljubljen način in ne na način strokovnjakov.

Na koncu so sledile še podelitve priznanj in zahval. Zgodovinsko društvo Bled 1004 pa želi svoje delo postaviti na širšo osnovo, saj se ne vidi kot izključno blejsko društvo, ampak kot društvo vseh krajev, ki so povezani z letnico 1004. Z mnogimi, zelo originalnimi idejami, se društvu obeta zanimiva prihodnost.

I. K.