fbpx

To so največji zaslužkarji in reveži med novinarji na RTV SLO

Foto: sta

Na spletni strani Komisije za preprečevanje korupcije Erar so javno dostopni podatki, koliko zaslužijo TV-voditelji in novinarji na javni televiziji RTV Slovenija.

Spletni portal Slovenskih novic je pod drobnogled vzel zaslužke voditeljic Jelene Aščić, ki je voditeljica Tednika, Tanje Gobec iz Odmevov, Jasmine Jamnik ter Bojana Travna, ki ga po krajšem času dela na Planet TV lahko zopet gledamo na RTV SLO. Omenjeni spletni portal poroča, da javni zavod RTV Slovenija sicer večino svoji sodelavcev zaposli, kot samostojni podjetniki pa ostajajo večinoma le tisti, ki nimajo primerne izobrazbe za zasedbo rednega delovnega mesta, kar večinoma pomeni, da nimajo niti končane fakultete, pa čeprav poročajo o najbolj odmevnih temah v informativnih oddajah.

Slovenske novice razkrivajo, da dobiva Tanja Gobec v zadnjih letih vsak mesec približno enako vsoto, torej po 2.620 evrov. Bistveno bolje je ovrednotena Jelena Aščić, ki je pred zaposlitvijo na RTV Slovenija prejemala med 2600 in 3.000 evri mesečno, velikokrat pa tudi več, na primer junija 2009 5.091 evrov. Najvišji honorar Jasmine Jamnik pred zaposlitvijo je bil oktobra 2010, ko je prejela 4.688 evrov, najnižji pa januarja 2013, ko je dobila ‘le’ 2.216 evrov. Slovenske novice še razkrivajo, da je bistveno bolje ovrednoten Bojan Traven, ki je vsak mesec med avgustom 2010 in julijem 2013 dobival najmanj 5.400 evrov. Je pa tudi nekaj izjem, na primer oktobra 2012 je RTV SLO Travnu izplačala kar 10.800 evrov.

Kako pa so plačani tisti, ki vodijo zabavne oddaje na nacionalki? Bojan Emeršič, ki vodi Vse je mogoče, je najvišji javno vidni honorar dobil marca 2014, in sicer 1.144 evrov, sicer pa si lahko več pogledate tukaj:

Foto: printscreen

Foto: printscreen

Pravi rekorder pa je zagotovo Modrijan Blaž Švab, ki na RTV Slovenija vodi narodnozabavno oddajo. Decembra 2016 mu je javni zavod izplačal kar 9.307,50 EUR.

Foto: printscreen

Foto: printscreen

Le malo za njim zaostaja sovoditeljica Darja Gajšek. Rekordno izplačilo, ki ga je dobila od RTV SLO, je bilo decembra 2015, in sicer 7.950 EUR.

Foto: printscreen

Foto: printscreen

Zagotovo pa ima med nižjimi honorarji voditeljica na RTV SLO Zvezdana Mlakar – v zadnjih dveh mesecih je zaslužila le po 450 evrov.

Foto: printscreen

Foto: printscreen

Marjanca Scheicher