fbpx

To morate vedeti, če želite imeti trajen in srečen zakon

Foto: iStock

Kaj je v življenju najpomembnejše? Poleg zdravja najbrž dober odnos. Odnos, ki nas osrečuje, izpolnjuje, nas dela bolj človeške, potrpežljive, manj sebične, predvsem pa bolj ljubeče. Zakonca Siter sta nam zaupala skrivnosti, ki ohranjajo njun zakon že 37 let.

Dani in Vilma Siter sta poročena 37 let. Imata 4 odrasle otroke in 12 vnukov. Živita v Leskovcu pri Krškem in z družino ostajata tesno prepletena. Lepoto zakona sta skušala na svoje otroke prenesti predvsem z zgledom. “Otroci imajo ves čas vključen ‘rekording’, vedno snemajo, kar se dogaja. Se ti zdi, da se otrok igra ali dela nekaj drugega, ampak on snema, opazuje in vidi, kaj se dogaja v najinem odnosu. Prepričan sem, da je prav, da otroci vidijo tudi prepir med zakonci. Nisva popolna in otroci morajo videti, kako se spreva. Videti pa morajo tudi najino spravo.”

O ločitvi nisva nikoli razmišljala
Zakonca pravita, da o ločitvi nista nikoli razmišljala. “Ko je ljubezen še mlada, je treba začeti delati. Se pa tega ne zavedamo dovolj, niso nas dovolj poučili, da ima odnos faze razvoja in rasti,” pove Dani Siter, žena Vilma pa dodaja, da so obdobja, ko je posebej lepo in posebej težko. Pripoveduje, da sta bila najprej prijatelja in sta dve ali tri leta najprej prijateljevala, preden sta sploh pomislila, da bosta kdaj skupaj. “Nisva izšla iz zaljubljenosti na prvi pogled. Prijateljevala sva, se pogovarjala in se čudila, da imava tako enake poglede na stvari. Ko pa začneta dva živeti skupaj, pa vidita, da vse le ni tako, kot si mislil, da bo.”

Moški imajo svoje projekte, “rešujejo svet”, pa čeprav preko računalnika. In žena dobi velikokrat občutek: “Zdaj sem pa sama.” In ostane dejansko sama, še posebno danes, ko so službe tako dolge, nenaklonjene družini. In seveda, če je dolgo časa samo otrok tisti, ki mu posveča svoj čas, se lahko zelo hitro počuti osamljeno. Pa tudi obratno.

Dani Siter

Dani Siter

“Zakrament zakona pomeni predvsem vir moči za premagovanje težav in stisk, ki nas v življenju doletijo, za premagovanje vsakodnevnih ovir na poti, na poti najinega odnosa, najinega starševstva, tudi na poti skozi vsakdan – služba, družba, cerkev, kjerkoli sem. Gre za vir moči, ki mi je bil darovan takrat, ko sem rekel: “DA, sprejmem tebe in ti obljubim, da ti bom ostal zvest,” pove Dani Siter, njegova žena Vilma pa doda, da sta se na skupni poti že velikokrat sklicevala na ta vir. “Prosiva Boga, da je on tisti tretji delček, ki dopolnjuje najino nepopolnost.”

Vilma Siter

Vilma Siter

Zakonca Siter pomagata tudi drugim zakonskim parom, da gojijo čuteče medsebojne odnose. Pari se povezujejo med seboj v društvu Družina in življenje (DIŽ). “Dejansko ljudje tudi zbolevamo, ker ne znamo živeti drug z drugim na pravi način. Že takrat, ko sem delala kot zdravnica, sem se spraševala, kako bi pomagala ljudem, da bi živeli na način, da bi manj zbolevali,” pove Vilma Siter. Tako sta pred 16 leti kot laika začela delati z družinami v Sloveniji. S tem namenom, da sta se popolnoma posvetila temu poslanstvu, sta pustila tudi svoje dotakratne službe.

Lepo je živeti v zakonu, ker nekomu pripadaš
Povezala sta se z mednarodno organizacijo Family Life, kjer so jima ponudili možnost izobraževanja. Precej stvari sta tudi pri sebi predelala in našla način, da kot laika slovenskim zakoncem pomagata vztrajati drug ob drugem. “Zakoncem pripovedujemo, da je lepo živeti v zakonu, ker imaš nekoga, ki mu pripadaš,” pove Dani Siter in mimogrede še razloži pomen besede sreča. “Sreča izhaja iz ‘srečati se’. Ko se midva srečava – pa ne samo v spolnosti, srečava se v vsem čutenju, da sva pozorna drug na drugega, kar nama včasih bolj uspe, drugič manj – je to nekaj najlepšega,” se strinjata zakonca.

NE ZAMUDITE! Vesna Vilčnik se bo nocoj ob 19.30 in 21.00 na Novi24TV pogovarjala z zakoncema Siter o radostih in blagoslovih zakonskega življenja.

Od skupine do skupine za dobro družine
Konec maja sta Vilma in Dani Siter skupaj s skupinico prijateljev pohodnikov ponovno stopila na pot “Od skupine do skupine za dobro družine”. Pohod so začeli pri frančiškanih v Novem mestu in v naslednjih nadaljevali preko Dolenjskih Toplic, Semiča, Črnomlja, Vinice, Starega trga ob Kolpi, Kočevja, Ribnice, Nove vasi na Blokah, Velikih Lašč in Kureščka. Tam so v petek, 10. junija, zaključili z letošnjim romanjem.

To je že tretje tovrstno romanje, s katerimi sta Vilma in Dani pričela leta 2014. Namen romanja pa je zakonce, s katerimi se srečata na poti in v krajih, kjer se ustavljata, spodbujati, da se priključijo obstoječi zakonski skupini ali ustanovijo novo, da se med seboj povezujejo podobno misleči pari, ki imajo v življenju podobne cilje in težave.

“Nisva športnika, ampak videla sva, da hojo pa še zmoreva. In tako sva to pot prehodila z neko predanostjo do ljudi. Na tem romanju vključiva v svoje korakanje tudi prošnje ljudi in tako prepletava Slovenijo z dobrimi mislimi, dobrimi željami in objemi”, ljubeznivo pove Vilma Siter.

Društvo Družina in življenje (DIŽ) združuje že 150 zakoncev po vsej Sloveniji. Na DIŽ-eve seminarje pa je prišlo že okoli 3500 zakonskih parov. Več o seminarjih lahko preberete tukaj.

Vesna Vilčnik