To sporoča Eugenija Carl bralcem Nove24TV

Foto: STA

V članku “Crnkovič: To, da se državni zbor ukvarja z novinarji, je pritisk na novinarje«, objavljenem 1. 4. 2016 na  spletnem portalu Nova24TV, je bila pod mednaslovom “Novinarka je lagala”, objavljena izjava  političnega analitika in publicista Matevža Tomšiča:

Politični analitik in publicist Matevž Tomšič je prepričan, da je bil prispevek, ki je bil povod za zloglasni Janšev tvit, le eden v nizu nekorektnih in neprofesionalnih prispevkov, ki jih je v zadnjem času sproducirala nacionalka. Njihova skupna točka je po njegovem negativna nastrojenost do tistih, ki nasprotujejo politiki tranzicijske levice. “Pri tem je omenjena novinarka objavila evidentno neresnico, češ da se Odbor 2014 ni odzval na njena vprašanja – izkazalo se je namreč, da vodilni ljudje Odbora 2014 od nje sploh niso dobili nobenih vprašanj, je pojasnil za Novo24TV.”

Matevž Tomšič je lahko poljubno kritičen do vsebin nacionalke, tudi do mojih prispevkov, s tem nimam (nimamo) nobenih težav, nedopustno pa mu spodrsne pri navedbi, da sem “objavila evidentno neresnico” glede vprašanj Odboru 2014.

Gospod Tomšič, očitno z namenom zavajanja vaših bralcev, namenoma zmeša dva prispevka, objavljena na TV Slovenija, v enega. V prispevku, ki je bil, kot pravi Tomšič, povod za Janšev tvit, Odbor2014 namreč ne nastopa, ni nikjer niti omenjen. Zato tudi ni bilo nobene novinarske ne siceršnje potrebe, da bi vodilnim ljudem Odbora 2014 pošiljala vprašanja.

Edini moj objavljeni prispevek, v katerem je bil omenjen Odbor 2014, nosi datum 26. februar, nanašal pa se je na organizacijo shodov. Pri tem sem, skladno s pravili novinarskega poklica, poklicala gospoda Aleša Primca in mu kasneje poslala tudi SMS-sporočilo s prošnjo, če me lahko pokliče. Za to obstajajo dokazi v obliki ‘printscreena’ , ki smo jih objavili na spletnem portalu MMC RTVSLO. Gospod Primc se na klic ni odzval niti ni nikoli zanikal, da telefonska številka ne bi bila njegova. Gospoda Primca sem nato kasneje v telefonskem pogovoru še večkrat pozvala, da lahko poda izjavo in svoja stališča pove pred kamero, a tega ni želel. Nazadnje sem mu vprašanja poslala 29. februarja, in sicer na njegov osebni in na elektronski naslov Odbora 2014. Tudi za to obstajajo dokazi, ki jih lahko kadarkoli javno predložim. Tudi s tem nimam nobenih težav. Gospod Primc na vprašanja ni odgovoril. Glede nato, da se razglašate za edini medij, ki objavlja resnico, težav z objavo resnice ne bi smeli imeti.

Pozdrav,

Eugenija Carl