fbpx

Tokrat Makarovičeva še bolj šokirala s sovražnimi izpadi: od abortusa do migrantov

Svetlana Makarovič (Foto: STA).

Težko si je predstavljati, da je nekdo tako poln sovraštva, kot ga je nekdaj priljubljena otroška pisateljica Svetlana Makarovič.  Vse bolj sovraži vse okrog sebe, pa tudi samo sebe. Borce za pravice otrok je tokrat označila kot “drhal”, je pa tudi zase dejala, da obžaluje, da ni bila splavljena. Opozorila je tudi, da bodo “miroljubni” migranti prihodnjič prišli z nožem med zobmi, Evropa pa bo za to kriva sama.

Svetlana Makarovič je še vedno prepričana, da njena izjava o Alešu Primcu, Jožetu Horvatu in Branku Cestniku v Cankarjevem domu ni bila del sovražnega govora. “Ne, to je satira,” je vztrajala v intervjuju za štirinajstdnevnik Pogledi. Ob tem je dodala, da ni pozivala k umoru teh ljudi, ampak da ji je žal, da obstajajo.

Borce za pravice otrok je označila za “Aleša Primca in njegovo drhal”. Po drugi strani pa je izjavila celo, da ji je osebno zelo žal, da tudi sama ni bila splavljena. “Takrat, leta ’39, splav ni bil dovoljen. Pa tudi če bi bil, moja katoliška mati tega najbrž ne bi nikoli poskušala. Žal,” je pojasnila.

Makarovičevo pa je razburila tudi tematika o migrantih. “Ampak Evropa bo svoj rasizem, svoj šovinizem in svojo brezčutnost zelo drago plačala. Ti ljudje, ki so zdaj žaljeni, ko k nam prihajajo v miru, prihodnjič ne bodo prišli v miru, ampak z nožem med zobmi,” je prepričana.

Nobenih otrok, nobenih vnukov, “le” dva abortusa
Novinarju je ponosno zaupala tudi, da je zelo vesela, da nima vnukov. “Joj, kako sem vesela! Juhu, da jih nimam!” se je razveselila. Novinarju ni šlo v račun, kako lahko kaj takega reče “nesporni genij slovenske otroške literature”. 

“Ni govora. Nobenih otrok in nobenih vnukov. Sicer dva abortusa, ampak mislim, da sta mi lahko oba hvaležna,” je z odgovorom šokirala Makarovičeva.

Nina Knapič