fbpx

Tomo Križnar ponovno zaprt v Sudanu. Bo Miro Cerar posredoval, kot je posredoval Drnovšek?

Foto: STA

Slovenski popotnik Tomo Križnar se je ponovno znašel v zaporu. Tokrat so ga aretirali zaradi nedovoljenega snemanja. Trenutno je zaprt v prestolnici Južnega Sudana Džubi. Informacijo je že potrdilo ministrstvo za zunanje zadeve.

Erjavčevo zunanje ministrstvo je že vstopilo v stik s Križnarjem. To je storilo preko nemškega diplomata, ki je Križnarja že obiskal v zaporu. Popotnik se ni prvič znašel za rešetkami. Prvič so mu odvzeli prostost v Etiopiji, kjer se je brez dovoljenja gibal na območju nedovoljenega gibanja, nazadnje pa leta 2006, ko je bil posebni odposlanec nekdanjega slovenskega predsednika Janeza Drnovška v Sudanu.

Bo tudi Miro Cerar osebno posredoval?
Tomo Križnar je bil v Sudanu, saj je hotel preprečiti genocid v kriznem žarišču v pokrajini Darfur. Lokalne oblasti so ga aretirale zaradi suma vohunstva, saj je vstopil v državo brez vizuma. Tamkajšnje sodišče ga je obsodilo na dve leti zapora in denarno kazen 2.000 evrov. V zadevi je nato posredoval sam Drnovšek, ki je sodišče, ki je obsodilo popotnika, prosil za pomilostitev. Diplomatsko posredovanje se je na koncu obrestovalo, saj je pomilostitev podpisal sam predsednik Sudana Omar al Bašir.

Ž. K. STA