fbpx

Tone Krkovič: “Ni možno, da komunistična partija ne bi vedela za ukaz o razorožitvi”

Foto: Nova24TV

“Po drugi svetovni vojni je bila intenzivnost naporov za svobodno državo zaradi prisile, ki jo je komunistična partija skozi represivni aparat in ostale metode izvajala, potisnjena na precej nizko stopnjo. Razmere v devetdesetih letih so tudi na račun mednarodnih razmer in razpadanja vzhodnega bloka bile take, da je intenzivnost tudi v Sloveniji narasla in rezultirala kot priložnost, ki smo jo dobro izkoristili,” je o poti do samostojnosti povedal Tone Krkovič.

Tone Krkovič meni, da so za samostojno Slovenijo najbolj zaslužni Jože Pučnik in ostali oporečniki, ki so se močneje javno izpostavljali v težkih časih pred osamosvojitvijo. Prepirčan je, da afera JBTZ predstavlja začetek odpiranja oči slovenskemu ljudstvu. Tu se je po njegovem pojavil impulz, ki je prebudil slovenski ponos in slovensko samozavest.

8. april 1990 – prve demokratične volitve
Krkovič meni, da so bile volitve leta 1990, če že ne popolnoma demokratične, pa zagotovo najbolj demokratične od leta 1945 naprej. Zagotovo pa volitve niso bile poštene, je prepričan.

Prve volitve niso bile poštene in pravične. Časa se ne da kar prekiniti. Vsa ta propaganda, ki je vzdrževala pri življenju in na oblasti bivši režim, se tistega dne ni prekinila. Tudi medijski stroj se ni ustavil. Položaj Demosa je bil v razmerju do nasprotnikov neenakovreden, ker je bila propaganda absolutno na strani nasprotnega pola.”

14. maj 1990 – tajna depeša o razorožitvi Teritorialne obrambe
“Oblast se je taktično odzvala v pravem trenutku. Šlo je za nek vakuum, za neko vrsto medvladja. To je bil zelo ugoden trenutek za vsako vrsto agresivnega posega, kar je razorožitev bila. Ne smemo pa tega razumeti, kot da ta poseg ni bil pravočasno pripravljen. Prepričan sem, da so bili ti ukrepi pravočasno pripravljeni in usklajeni,” meni Krkovič.

Tema dneva, Foto: Nova24tv

Tema dneva. Foto: Nova24TV

Krkovič je tudi prepričan, da ob morebitni zmagi komunistov na volitvah v Sloveniji do razorožitve ne bi prišlo. Meni, da so imele zvezne oblasti pripravljena oba načrta in da je zaradi rezultata volitev prišel v poštev načrt razorožitve.

Milan Kučan: “Nihče iz političnega vodstva ni bil obveščen o razorožitvi.”
Krkovič je prepričan, da je po Titovi smrti JLA ušla izpod kontrole. Prej je bila armada pod njegovo kontrolo in je bila vsa oblast skoncentrirano v eni osebi. Po njegovi smrti pa so nastopili parcialni interesi, a armada od svojega primarnega poslanstva, ki je bilo zaščita in zavarovanje integritete Jugoslavije in zaščita režima, ni nikoli odstopila, je povedal Krkovič.

“S Kučanom ali s katerimkoli, ki bo to trdil, se ne bom nikoli strinjal, da partijske oblasti za to niso vedele. To ni možno. Ker je bila na čelu do razpada Komunistična partija. Vse se je zgodilo z njenim blagoslovom. Torej ni res. Za vse je vedela partija. Če ne po upravni in politični poti, pa po ozadjih, ki jih je močno obvladovala UDBA. UDBA pa je bila udarna pest partije,” je glede razorožitve prepričan Krkovič.

Krkovič: “Pri razorožitvi je šlo za vojno napoved”

“Fenomen slovenske vojne za osamosvojitev je v tem, da sta bili uradno izdani dve vojni napovedi. Najprej ukaz za razorožitev in nato Kolškov ukaz za oboroženi poseg. Ukaz za razorožitev je bil poslan iz Beograda, tu pa sta ga podpiala dva slovenska generala. To sta bila general Hočevar in general Ožbolt. Od tu naprej ne moremo več govoriti, da nas je kdo razorožil. Od tu naprej lahko govorimo samo o samorazorožitvi. Namen je bil vnaprej razorožiti potencialnega nasprotnika v bodoči vojni. V vojni, v kateri je nastopila JLA kot agresor, na drugi strani pa je bila vojska, ki je ni bilo. Treba jo je bilo šele vzpostaviti.”

Celoten posnetek intervjuja si lahko ogledate na tej povezavi.

A. R.