[Video] Tone Kuntner: Slovenska pomlad je prišla za vse, le za za tiste ne, ki imajo radi zimo

Vir: Ž. K.

Pomlad pride za vse, le za zimo ne in v Sloveniji je veliko zimskega turizma,” je na predstavitvi sveže izdane pesniške zbirke s pomenljivim naslovom Slovenska pomlad, ki sovpada s 25 leti samostojne slovenske države, dejal domoljubni pesnik Tone Kuntner.

“Nekateri slovenske pomladi niso bili veseli, tako kot je ni vesela industrija, ki od zime živi,” pravi Kuntner, ki opozarja, da se slovenske pomladi ne da deliti na desnico in levico, saj gre za dogodek, o katerem so sanjali in hrepeneli številni rodovi, šele pričujoči rod pa jo je doživel.

Pesmi se dotikajo večnih slovenskih motivov – domovine, zemlje, kruha, vina in ljubezni – ljubezni do svoje domovine in do ljudi. V skladu s tem pa pesnik tudi s svojimi pesmimi kliče k spravi, saj brez te, pravi, slovenski narod ne bo mogel stopiti v prihodnost.

Zbirka domoljubnih pesmi že na prvi pogled opozarja na vsebino, ki jo nosi v sebi. Ima zelen hrbet, kot je zelena slovenska pomlad, in srebrne platnice, kot je srebrnih 25 let, kolikor je stara Slovenija. Avtor je izbral 43 pesmi, ki jih je razdelil v 3 cikle, ki ponazarjajo obdobje pred osamosvojitvijo, čas osamosvajanja in avtorjev pogled na to, kako živi slovenska pomlad danes. Spremno besedo k zbirki je napisal Drago Jančar.

David Tasić: Kuntner je eden največjih pesnikov našega časa
“Tone Kuntner je eden največjih domoljubnih pesnikov našega časa,” je prepričan David Tasić, direktor založbe Karantanija. Kuntner pa preprosto dodaja: “Pri meni gre za veselje, upanje in kljubovanje – to sem jaz.”

 Ž. K.
 • Nata

  Ooooooooooooooo , Upanje in Kljubovanje !
  Ker se upiramo neumnostim naše Vlade – kolikor pač zmoremo – Upanje še ostaja !

 • tanja

  Čestitke, gospod Kuntner! :) Eden redkih preostalih pokončnih domoljubnih kulturnikov! Še na mnoga leta!

 • domovina mili dom

  Ti ljudje krvavijo za nas lene zapečkarje. Vsa čast in hvala.

  • Adam

   Na tretji sliki je res videti nekoliko bled, najbrž zaradi kroničnih krvavitev.

 • Adam

  Tasić – le odkod izvira ta primeK? Mogoče iz Noriškega kraljestva, kjer so živeli Tavriski > Tavriskić > Tasić.

 • janez zorman

  Legende hitro izumirajo, še posebej sedaj, ko so spet moderna “zajednička jedra”.

 • Jan

  Škoda, ker se nekateri dobri (ne pa odlični) pesniki tako umažejo.