fbpx

Tradicionalno romanje treh Slovenij na Svetih Višarjah v luči zavzemanj za lepšo, boljšo in resnicoljubno Slovenijo

Foto: STA

Na Svetih Višarjah je danes znova potekalo romanje Slovencev iz matične, zamejske in izseljenske Slovenije. Slovesno mašo je z izseljenskimi duhovniki vodil mariborski nadškof Alojzij Cvikl, v svojem predavanju pa se je publicistka in novinarka Zlata Krašovec zavzela za lepšo, boljšo in bolj resnicoljubno Slovenijo, ki naj bo dom vsem.

Predsednik Zveze slovenskih izseljenskih duhovnikov Janez Pucelj je kot soorganizator Romanja treh Slovenij že zjutraj povedal, da si organizatorji želijo, da bi se na Svetih Višarjah srečevali vsi Slovenci, zato romanje slovenskih ljudi iz domovine, iz zdomstva in seveda zamejstva. Predvsem pa si je zaželel, da bi tudi v prihodnje dobronamerno in resnicoljubno ob svetovišarski Materi Božji razmišljali o skupni slovenski prihodnosti.

Krašovčeva je zbrane nagovorila s predavanjem z naslovom Drugačno pesem si zapojmo, veselejšo, ki si ga je izposodila pri velikem Ivanu Cankarju.

Zlaganost najboljšega med vsemi sistemi
“Ko letos tu, na Svetih Višarjah praznujemo 25. obletnico samostojnosti, ko se veselimo naše mlade države in ko nas žalosti tisto, kar smo upali, da se bo zgodilo, pa se ni, ne smemo pozabiti, da z nami – Slovenci iz matične države, iz zamejstva in izseljenstva – praznuje tudi četrta Slovenija, Slovenija mučencev in naših priprošnjikov,” je povedala Krašovčeva, ki je skozi lastno življenjsko zgodbo opisala najprej čas, ko je spoznala zlaganost “najboljšega vseh sistemov” v zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Mediji nadaljujejo z indoktrinacijo
Izpostavila je vlogo Nove Revije in Mladine pri odkrivanju zamolčanega v takratni Jugoslaviji, sam nastanek samostojne Slovenije pa je označila za “milosten čas”, čeprav je tudi izpostavila takratne in sedanje politične akterje, ki so bili proti samostojnosti Slovenije. Dejala je še, da so bili prvi dnevi samostojnosti čas, ko se je zdelo, “da so vse naše sanje na dosegu roke in da je meja nebo”.

Zavzela se je tudi za pouk domoljubja, ki ga je po njenih besedah v učnih načrtih komaj kaj. Kritizirala je tudi medije, ki da se trudijo “za večji učinek kontinuirane indoktrinacije”. Menila je, da nekaterim razdvojenost naroda ustreza, saj da imajo od tega koristi.

Gre za božje stičišče štirih narodov
Vsako leto se na Svetih Višarjah blizu tromeje med Italijo, Slovenijo in Avstrijo na romanju treh Slovenij zbere več tisoč Slovencev. Božjepotno središče Višarske Matere Božje je sicer kraj srečevanj štirih narodov, saj je ta cerkvica, ki jo je poslikal slovenski slikar Tone Kralj, romarsko središče Slovencev, Italijanov, Furlanov in Avstrijcev.

Prvo romanje treh Slovenij je potekalo leta 1989. Vsako leto se ga udeležijo tudi predstavniki slovenskega političnega, družbenega in kulturnega življenja.

M. P., STA