fbpx

Tragedija se nadaljuje: Družino Olah vrgli na cesto, v stanovanje ne morejo, stvari so izginile

Stanovanjski blok, kjer je živela družina Olah (foto: Nova24TV).

Družina Olah je skupaj z otrokoma kljub protestom pristala na cesti. Po celodnevni drami, ki se je včeraj odvijala v njihovem stanovanju in pred blokom, je specialna enota policije zvečer vdrla v stanovanje in pridržala Zlatko Olah, njeno sestro ter prijatelja. 

Zlatka Olah, ki je s hčerjo in dvema otrokoma čez noč pristala na cesti, je še vedno pretresena. Zaupala nam je, da se trenutno nahajajo pri njeni sestri v Kopru. Danes je bila pri županu Petru Bossmanu v Piranu in na tamkajšnjem centru za socialno delo, da bi skupaj našli rešitev. “Vendar nisem dobila nobenega konkretnega odgovora. Za nas nimajo nadomestnega stanovanja,” je pojasnila Olahova. Tako je družina z otrokoma, starima 6 in 9 let, pristala na cesti.

Peter Bossman (foto: Nova24TV).

Peter Bossman (foto: Nova24TV).

Od besed ni šlo k dejanjem
Župan Bossman je sicer včeraj novinarjem zatrjeval, da je občina Olahovi pripravljena pomagati, vendar da gospa tujega stanovanja ni želela, saj je bila odločena, da bo ostala v svojem. Na današnjem obisku pa je Olahovi dejal, da občina takšnega stanovanja – nima. “Dejal mi je, da ne more ničesar obljubiti,” je povedala Olahova.

Včeraj zvečer so policisti Olahovo in še dve osebi odpeljali na policijsko postajo, saj so prvo ovadili zaradi suma povzročitve splošne nevarnosti – v znak protesta je namreč sedela na plinski jeklenki. Na policiji so jo zasliševali uro in pol, vmes pa so izvršitelji že izpraznili stanovanje. Ko se je zvečer vrnila tja, da bi vzela vsaj šolske torbe otrok in njihovo garderobo, je bilo stanovanje praktično že izpraznjeno.

CSD: Ukrep centra ni potreben
Na Centru za socialno delo Piran so pojasnili, da so s stisko gospe Olah in njene družine seznanjeni že nekaj časa in da sodelujejo tako z gospo Zlatko kot z njeno hčerko. “Prav zaradi dobrega sodelovanja pri deložaciji sama intervencija centra ni bila potrebna. Mamica je namreč poskrbela, da sta bila otroka v varnem okolju,” so dejali.

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo z otrokoma ter kako bodo ukrepali, so dejali, da ukrep centra – če starši lahko poskrbijo za vzgojo in varstvo otrok – ni potreben. Kot pravijo, pa bodo z mamico otrok pri iskanju rešitev sodelovali v okviru njihovih storitev in pooblastil.

Obrnili smo se tudi na župana Bossmana, ki smo ga vprašali, ali bo občina našla vsaj začasno rešitev za družino. Na njegove odgovore še čakamo.

Drama se je odvijala ves dan
Gospa Olahova se je včeraj, ko je bila napovedana deložacija, v stanovanje zaklenila, pri sebi pa je imela plinske jeklenke, ki so jih policisti po pogajanjih s stanovalko naknadno odstranili. Obstajal je namreč sum povzročitve splošne nevarnosti, evakuirali so tudi stanovalce bloka. Preventivno so na prizorišče prispeli tudi gasilci.

Gospa Olah pretresena na balkonu svojega stanovanja (foto: Nova24TV/N. K.).

Gospa Olah, pretresena na balkonu svojega stanovanja (foto: Nova24TV/N. K.).

Na cesti je pristala zaradi 2800 evrov dolga
Spomnimo. Olahova je bila podjetnica in je imela tri gostinske lokale. Posli ji niso šli najbolje, zato so se ji nabrali dolgovi. Te je odplačevala s pomočjo hčerke, ki je bila manekenka v Italiji, nekoliko pa so ji pomagali tudi starši. Z ostalimi upniki, ki jim je odplačala že za 40 tisoč evrov dolgov, so se nekako sproti dogovarjali, na koncu pa se je zapletlo pri 2800 evrih dolga Petrolu.

Gospa je za prodajo ponudila svojo garažo, ki je bila ocenjena na 18 tisoč evrov, dolg pa bi se poplačal tudi, če bi bila le-ta prodana za polovico cene. Sodnica je sicer dejala, da so garažo skušali prodati, a da zanjo ni bilo kupcev.

Nina Knapič