Trgovina z ljudmi med nami – v središču Ljubljane

Fotografija je simbolična, (Foto: iStock)

V samem središču Ljubljane – v centru, Šiški in Bežigradu – je 37-letna državljanka Slovenije s svojo kriminalno združbo prodajala dekleta in ženske, ki jih je s prevaro privabila iz Srbije ter Bosne in Hercegovine.

Policisti in kriminalisti so prejšnji teden zaključili večmesečno preiskavo trgovine z ljudmi in preprodajo prepovedanih drog. Ugotovili so, da je 37-letnica od žrtev zahtevala 50-odstotni zaslužek, pri tem da so žrtve morale plačevati tudi najrazličnejše življenjske stroške. Pri tem so ji pomagali dva srbska in dva slovenska državljana.

Vsakodnevne grožnje in stalen nadzor
Stojan Belšak iz Policijske uprave je na novinarski konferenci povedal: ”Na območju Srbije in Bosne in Hercegovine so v različnih medijih objavljali oglase, s katerimi so iskali dekleta, ki bi se kot erotične maserke zaposlile v Sloveniji. Za to delo jim je glavna osumljenka ponujala plačilo od 2 do 3 tisoč evrov, nastanitev in dobre pogoje za delo.”

Tomaz Persolja (levo) in Stojan Belsak (desno) iz sektorja kriminalisticne policije PU Ljubljana.

Tomaz Peršolja (levo) in Stojan Belsak (desno) iz sektorja kriminalisticne policije PU Ljubljana.

Ko so dekleta pripeljali v Ljubljano, so jih nastanili v eno od petih stanovanj, kjer jih je pričakala osumljenka in jim razložila, kakšno bo njihovo delo. Kot je povedal Stojan Belšak, fizičnega nasilja nad ženskami sicer ni bilo, so pa bile prisotne vsakodnevne grožnje in stalen nadzor. Belšak je poudaril: ”Pri tem je pomembno, da so izkoriščali šibak socialni položaj žrtev.”

Foto: iStock

Foto: iStock

Tudi 10 strank na dan
Žrtve so stare od 20 do 40 let. Za pol ure najrazličnejših spolnih uslug so stranke plačale do 70 evrov, za uro do 100 evrov, za uro z dvema dekletoma 150 evrov in prav toliko za spolne usluge izven stanovanja. Stojan Belšak je povedal, da je konkurenca na tem področju velika, zato je to ceno težko doseči. Dekleta so, da bi sploh kaj zaslužila, imela tudi do 10 strank na dan.

Policistom je uspelo identificirati 12 žrtev, vedo pa, da jih je bilo več. Vsem so ponudili psihosocialno pomoč. 37-letna osumljenka pa je v času policijske preiskave zaslužila 50.000 evrov.

Ukvarjali so se tudi s preprodajo drog
A to sploh še ni vse. Omenjena združba se je z drugimi povezovala tudi pri skladiščenju, prevozu in preprodaji prepovedanih drog: kokaina, heroina in tablet s prepovedanimi substancami. Tudi tu je prišla naveza s Srbijo in drugimi balkanskimi državami še kako prav.

Policisti računajo, da sta glavna osumljenca v petih mesecih iz tega naslova zaslužila okrog 50.000 evrov.

Slovenija na glavni poti kriminala med Balkanom in Evropo
Kot je povedal Tomaž Peršolja iz Uprave kriminalistične policije, Slovenija vedno bolj postaja posrednica med Evropo in Balkanom, pa naj gre za promet z ljudmi, drogo ali orožjem. Peršolja je navedel: ”Večina organiziranega kriminala, ki se odvija na območju Evrope, je posledica povezav, ki jih imajo kriminalne združbe z zahodnim Balkanom.”

Aleksandra Jug