fbpx

Trije Slovenci vpleteni v škandal na Hrvaškem: V Sloveniji prejemajo socialno pomoč, pri sosedih pa utajili za 3 milijone evrov davka!

Foto: YouTube.

Miloš Petojević je slovenski državljan brez stalne zaposlitve in kakršnihkoli rednih prihodkov. Živi v Ljubljani in prejema socialno pomoč. Toda istočasno je skozi njegove roke na Hrvaškem potovalo več kot 20 milijonov kun v gotovini. Petojević je namreč, tako poroča Jutranji list, vsaj sodeč na listine, v letih 2012 in 2013 podjetju CE-ZA-R izročil kar za 10 tisoč ton železnih in drugih kovinskih odpadkov. Lastniku omenjenega podjetja, zdaj osumljenemu Petru Pripuzi, je material dostavljal prek podjetja Apello, d. o. o., ki je bilo leta 2012 ustanovljeno in registrirano na hišnem naslovu prav tako osumljenega Anteja Ljubičića v srednji Dalmaciji. Slednji sicer nikoli ni imel dovolj kapacitet za skladiščenje večjih količin odpadnega materiala. Kasneje je bil sedež tega podjetja prenesen na novi naslov v Zagreb.

Drugo podjetje, Vasmar Stil, ki je posredno, prek dalmatinskega podjetja Retrovizor predajala odpadni material podjetju CE-ZA-R, je ustanovil Marko Vasović, prav tako slovenski državljan, sicer pa Petojevićev sosed na Jamovi ulici v Ljubljani. Posel je bil vreden 1,3 milijona kun in je bil plačan leta 2015.

Večernji list piše tudi o podjetju Ekopirc, ki je v letih 2015 in 2016 prodalo Retrovizorju, ta pa naprej CE-ZA-R-ju za več kot 10 milijon kun vrednega odpadnega materiala. To podjetje pa je ustanovila slovenska državljanka Anja Pirc, ki prav tako živi v bližini zgoraj omenjene dvojice Slovencev. Jutranji list poroča, da je z enim izmed njiju tudi v intimnem odnosu.

Najbolj nenavaden del zgodbe je tisti, ki razkriva, da so imela vsa tri podjetja na koncu svoj sedež na istem naslovu v Zagrebu, v najetem prostoru, ki pa ga, vsaj sodeč na izjavo lastnika nepremičnine, nikoli niso uporabljali.

Slovenci zgolj ustanovitelji podjetji, z bančnimi računi pa so upravljali Hrvati
Navedeni podatki sicer izhajajo iz preiskave, ki so jo kriminalisti začeli proti Petru Pripuzi zaradi obtožb o pranju denarja, saj naj bi iz podjetja s fiktivnimi fakturami iz podjetja CE-ZA-R pridobil najmanj 98 milijonov hrvaških kun. To je sicer samo manjši del iz vsebine obtožnice, ki bremeni Pripuzija in zaradi česar je stekla USKOK-ova preiskava.

Sodeč na obtožnico so omenjeni slovenski državljani posel zgolj pravno pokrivali kot ustanovitelji, lastniki in direktorji podjetji, z bančnimi računi pa so v resnici upravljali Hrvati, med katerimi sta najbolj izpostavljena Ante Ljubičić in Jakša Michieli Tomić. Preiskovalci so odkrili, da je del spornih faktur poslan iz naslova podjetja, s katerim je upravljal Michieli Tomić. Jutranji list sicer poroča, da so številni od vpletenih svojo krivdo v kriminalnem dejanju že priznali.

Obtožnica Pripuzovo podjetje CE-ZA-R bremeni, da je na podlagi poslov rušenja in demontaž objektov na področju Dalmacije prihajalo do enormnih količin odpadnega materiala, ki pa so bile zgolj delno evidentirane v poslovodskih knjigah. Na takšen način so se v podjetju CE-ZA-R kopičile velike količine neevidentiranega odpadnega materiala, ki so ga skozi navidezno sodelovanje z nekaj drugimi podjetji prikazovali kot novo nabavljeni material in je bil posebej plačan. Direktorji t. i. slamnatih podjetij so dvigali denar z računov in ga nakazovali Pripuzu ter njegovim sodelavcem. Dvignjeno gotovino je CE-ZA-R prikazoval kot stroške nabave in tako utajil za kar 22 milijonov kun (3 milijone evrov) davka.

L. S.