Družina poslanke Alenke Helbl zaradi plazov ujeta v domu

Foto: Twitter

Po večini države poteka odpravljanje posledic poplav, obstaja povečana nevarnost zemeljskih plazov. V Črni na Koroškem so pozno ponoči preventivno evakuirali prebivalce ob porečju reke Meže, že prej tudi prebivalce občine Črenšovci zaradi reke Mure. Ljudje so bili prisiljeni zapustiti svoje domove, medtem ko so nekateri ostali v njih ujeti, tako kot družina poslanke SDS Alenke Helbl.

“Sin z ženo in hčerkico ujet na Tolstem Vrhu,” je v svojem sporočilu na Twitterju delila poslanka Alenka Helbl, ki je zapisala, da reševalna ekipa do njene družine še ni uspela priti in da še vedno dežuje. Njena družina pa ni edina, plaz ogroža na stotine ljudi, nekateri so ostali brez signala, vreme pa se danes po poročanju meteorologov ne bo precej izboljšalo.

“Sin z ženo in hčerkico ujet na Tolstem Vrhu (občina Ravne na Koroškem). Hišo je z zgornje strani zasul zemeljski plaz. Sprejeli so jih bližnji sosedi. A situacija je tudi tam zaskrbljujoča. Spet dežuje. Ekipe do njih še niso mogle. Molimo, da jih Bog varuje,” je zapisala poslanka Helbl in delila fotografije katastrofalnega plazu, ki se je usul nad hišo njene družine.

Takšne katastrofe Slovenija ne pomni
Poslankina družina pa je ena od številnih, ki so bili ogroženi zaradi plazu. Zaradi nevarnosti plazu v Črni na Koroškem so pozno sinoči preventivno evakuirali prebivalce ob porečju reke Meže, danes zjutraj že potekajo načrti za evakuacijo še 110 ljudi, med njimi za 60 oseb iz CUDV Črna, ki potrebujejo posebno zdravniško nego, še za 50 bodo poskušali najti namestitev nekje blizu.

Poveljnik civilne zaščite Alan Matijevič je za portal dejal, da bodo danes znova z mehanizacijo skušali urediti cesto čez Sleme, da pa so razmere zelo spremenljive in da ceste še vedno odpirajo in zapirajo, nekateri nimajo niti mobilnega signala in ostajajo odrezani od sveta. Evakuacija prebivalcev je zaradi nevarnosti plazu potekala tudi na Koroški Beli, in sicer je moralo dom zapustiti 900 ogroženih ljudi.

Foto: FB

V večjem delu države bodo reke po napovedih hidrologov postopno upadale. Tako se bodo poplavne površine še naprej zmanjševale, razen na spodnjih tokovih Save, Drave in Mure. Ob nevihtah pa ne izključujejo porastov manjših hudourniških rek vodotokov zlasti v zahodni in osrednji Sloveniji. Arso je za zahodni del države zaradi napovedi neviht izdal oranžno opozorilo. Vremenoslovci tudi danes ne izključujejo porastov manjših hudourniških rek vodotokov zlasti v zahodni in osrednji Sloveniji.

Mura z drugim največjim pretokom v zgodovini

Mura je sinoči pri Dolnji Bistrici v občini Črenšovci prebila varovalni nasip, zato so pristojni izvedli evakuacijo 500 okoliških prebivalcev. Nastanili so jih v telovadnico tamkajšnje osnovne šole.  Zaradi velike namočenosti tal po vsej državi ostaja povečana nevarnost proženja zemeljskih plazov. Kot še opozarjajo na geološkem zavodu, morajo biti prebivalci pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih, med drugim na morebitne sveže razpoke, posedanje in zdrse zemlje ter površinsko zastajanje vode.

Plazovi med drugim grozijo na območju Slovenj Gradca, Velenja in na Škofjeloškem. Ekipe se bodo skušale prebiti do še vedno nedostopnih krajev in zaselkov, nadaljevala se bodo prizadevanja za vzpostavitev cestnih povezav in druge infrastrukture. Zaradi uničene infrastrukture so nekateri deli države še vedno brez električne energije, zato bo ena glavnih prioritet pristojnih služb dostava agregatov. Teh je po besedah pristojnih dovolj. Krka in Sava na Brežiškem upadata, poslabšanja stanja tam ne pričakujejo več. Največ težav je narasla voda povzročila v Krški vasi, Ločah in na Čatežu ob Savi. V Krški vasi je podtalnica zalila nekaj najbolj izpostavljenih hiš.

Izboljšanje šele jutri
iArso je na Twitterju zapisal, da bo danes sprva še občasno deževalo, sredi dneva in popoldne bodo tudi plohe in nevihte. Jutri bo več sonca, popoldne bo še nekaj ploh ali neviht izdali pa so tudi napoved visokovodnih razmer.

Foto: Twitter

Trgovine izjemoma odprte dlje, številne ceste zaprte
V času intervencije po poplavah je na podlagi posebne odredbe po novem dovoljeno obratovanje trgovin z živili, tehničnim blagom ali otroško opremo tudi ob nedeljah in praznikih. Cilj včeraj sprejetega ukrepa je, da bodo prizadeti lahko hitreje izvedli sanacijo. Trgovine bodo lahko obratovalni čas podaljšale tudi ob delavnikih. Zaradi poplav so številne ceste na severnem Primorskem, Koroškem, Štajerskem, v Zasavju in v osrednji Sloveniji zaprte. Razmere se ves čas spreminjajo. Slovenske železnice so sporočile, da je proga Ljubljana Vižmarje–Jesenice znova odprta.

T.B.