fbpx

Turnšku se je “odpeljalo”: Družino Hudnik, ki so jo pobili partizani, označil za bando, ki je ropala in jo je bilo nujno likvidirati – v “tolpi” sta bili tudi babica in noseča ženska!

Tit Turnšek (Foto: STA)

Predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Tit Turnšek znova in znova negativno preseneča. Zveza združenj borcev se po podatkih na njihovi spletni strani zavzema za vrednote, kot sta solidarnost in humanost, a se teh vrednot ne drži niti njihov vodja, ki se obnaša vse bolj nečloveško. Ali si Turnšek razlaga besedo humanost tako, da ob tragični izgubi družine, ko so življenje na brutalen način izgubili skorajda vsi družinski člani, trosi laži in preživelim pokola posipa sol na rano? Tako je namreč razvidno iz njegovega odgovora na osmrtnico, ki sta je nedavno objavila potrta potomca usmrčene družine Hudnik, ki so jima družino pobili partizani. V osmrtnici sta zapisala, da morilcem odpuščata in prosita Boga, da jim odpusti tudi on – temu se pravi humanost, ne pa kvazi človečnost Turnška, ki se je do osmrtnice obnašal izjemno nespoštljivo. 

Takoj v uvodu je obtožil preživela pokola, brata in sestro Alojza in Marijo Vero, da sta zgodbo, ki je všečna desnici, izkoristila za medijski dogodek pred volitvami, “za promocijo takih ali drugačnih političnih idej”. Očitno pa ni preveril dejstva, da sta se za osmrtnico odločila ob končanem prekopu kosti, ki se je začelo leta 2015.

Partizani so umorili 11 članov družine
Naj spomnimo. Partizani so leta 1942 pobili enajst članov družine Hudnik. Med njimi so bili oče Alojz, mama Marija Manca, babica Frančiška, teti Frančiška in visoko noseča Ivana ter strici Matija, Polde, Mihael in Janez ter njegova žena Albina. Njihova trupla so zagrebli v plitek grob v gozdu nad Selom, medtem ko so se njihovi morilci naselili na Hudnikovi domačiji. V osmrtnici sta preživela zapisala: “Vsem tistim, ki so si usodnega 24. novembra v Dolgem grabnu s krvjo Martinovčevih enajstih, povsem nedolžnih žrtev, umazali roke in vest, ODPUŠČAVA storjeno dejanje in prosiva tudi Tebe, ljubi Bog: Odpusti!” Izkopavanje kosti se je začelo v letu 2015, zdaj pa sta zadnja preživela iz družine Hudnik končno lahko položila kosti umrlih v dostojen grob, kjer bodo lahko počivali v miru.

Osmrtnica v časopisu Delo

Turnšek obsodil družino, da se je organizirala v toplo – “nujno je bilo, da se bando likvidira”
Obtožba, da sta se že starejša gospod in gospa želela medijsko izpostaviti, Turnšku ni bila dovolj, zato je stresel še malo soli na rano in njuno mrtvo družino označil še za tolpo in bando. Dejal je, da so družino likvidirali, ker se je “organizirala v tolpo, ki je po vaseh kradla in ropala”. Kako si Turnšek predstavlja toplo, v kateri babica in visoko noseča ženska ropata vasi, pa mnogim ni jasno. “Družina Hudnik je organizirala tolpo, ki je po vaseh kradla in ropala. Svoja dejanja je podtikala Dolomitskemu odredu. Obe teti, mamini sestri, sta imeli najtesnejše stike z Italijani. Vse pridobljene informacije so šle takoj k okupatorjem.” Zato je bilo nujno, po besedah Turnška, da se “bando” likvidira. “Zaradi varnosti Dolomitskega odreda in organizacije OF na tem prostoru je bilo nujno, da se banda likvidira in to se je tudi zgodilo.”

Tudi Pahor je dogodek označil za nedopustnega
Zgodovina pa dokazuje, da je bila družina neupravičeno pomorjena, kar je spoznal in potrdil tudi Borut Pahor, ki se je preživelima pokola v prizadevanjih za rehabilitacijo in spoštljiv pokop pokojnih sorodnikov tudi opravičil. Pahor je dogodek označil za “tragedijo bratomornega nasilja, pustošenje sovraštva in maščevanje”, kar pa gre Turnšku v nos in je v svojem zapisu dejal, da je Pahor s tem izenačil “naš ‘narodnoosvobodilni boj’ z izdajalci in nacističnimi zločinci” –  kar je edina stvar, ki jo ima v svojem zapisu prav.

Marija Veronika Hudnik ter Alojz Hudnik pri predsedniku Pahorju. (Foto: Nebojša Tejić)

Celoten zapis, pod katerega je podpisan Tit Turnšek, je objavljen na spletni strani ZZB NOB, objavljamo pa ga tudi tukaj:

A. G.