fbpx

Udbovec Peinkiher izgubil tožbo proti Metodu Brlecu

Foto: Matic Štojs; montaža, Urban Cerjak; Demokracija

Nekdanji vodja obveščevalnega oddelka na ministrstvu za obrambo Anton Peinkiher je izgubil tožbo proti Metodu Brlecu, uredniku tednika Demokracija, kjer so prvi objavili, da je Peinkiherjevo magistrsko delo plagiat. Peinkiher je zahteval popravek prvotnega članka ter nato vložil tožbo, v kateri je avtorico članka Majo Kocjan obtožil, da si je privoščila hudo zmoto ocenjevanja magistrske naloge – po njegovem mnenju “očitno zato, ker je bil kritičen do Janše”.

“Kaj si pa dovoli, če ima Janšo tako rada, naj gre pa še spat pred sodišče in ne samo rušit slovenski pravni red,” je Anton Peinkiher zapisal novinarki Demokracije v svojem tožbenem zahtevku, ki je bil sicer naslovljen na urednika revije Metoda Brleca. V zahtevku je izpostavil, da ni novinarka niti slučajno pristojna za ocenjevanje njegovega dela in da je za to pristojna fakulteta, ki je magistrsko delo potrdila – v tem primeru Fakulteta za družbene vede Ljubljana.

On prepisuje, novinarko pa označi za neetično
Kot je razvidno iz tožbenega zahtevka, naj bi se ga novinarka “lotila” zato, ker je pisal po njegovem mnenju sporne stvari o Janezu Janši in slovenski vojski. Novinarko obtožuje neetičnega pristopa in očitne želje po prekositvi akademske skupnosti ljubljanske univerze. “Če Maja Kocjan tako rada hodi pred sodišče, ji bom pa omogočil, da bo še naprej hodila na sodišče,” ji je v tožbenem zahtevku še zabrusil Peinkiher.

Sodišče je vloženo tožbo Peinkiherja zavrnilo in mu naložilo poravnavo sodnih stroškov v znesku 455,32 evrov. 

Prepisoval od Jelušičeve, a ni hotel priznati
Ta naj bi svojo magistrsko nalogo sestavil iz dveh različnih avtorskih del, predvsem pa iz doktorske disertacije Ljubice Jelušič. “Tu je šlo preko vseh spodobnih meja,” je njegovo plagiatorstvo komentirala Jelušičeva. Peinkiher, sicer nekdanji Udbovec, je prepisovanje sprva zanikal in celo dejal, da je “teorija univerzalna in je ne gre prepisovati”.

Kot imetnica avtorskih pravic bi sicer Jelušičeva pri Okrožnem sodišču v Ljubljani, ki je izključno pristojno za spore v zvezi s pravicami intelektualne lastnine, lahko vložila tožbo zaradi kršitve avtorskih pravic ter uveljavila enega ali več tožbenih zahtevkov (prepoved kršitve, odstranitev predmetov kršitve iz gospodarskih tokov, uničenje predmetov kršitve, povrnitev škode, objavo sodbe, v tem primeru pa tudi civilno kazen).

Anja Dangubič